Oxygen Transparent telepítése

A tavaly januári, hepaly által készített leírás frissített változata olvasható az alábbiakban.

1. Függőségek telepítése

Forráskódból fogunk fordítani, ezért szükség van bizonyos csomagokra ehhez. A telepítés egy lépésben megtehető a következő paranccsal:

sudo apt-get install build-essential cmake kdelibs5-dev kdebase-workspace-dev libxrender-dev libx11-dev subversion git

2. Munkakönyvtár létrehozása és a telepítőszkript letöltése

A forráskód tárolásához egy külön könyvtárat hozunk létre, ebbe letöltjük azt a szkriptet, amely majd automatikusan letölti az aktuális forráskódot, és elvégzi a fordítást is.

mkdir oxygen-transparent && cd oxygen-transparent && wget http://kde-look.org/CONTENT/content-files/127752-oxygen-setup.pl

3. Futtatási jog adása a szkriptnek, majd futtatás

Először természetesen futtathatóvá kell tenni a szkriptet, majd futtatni. A --branch stable kapcsoló nélkül alapértelmezésben a master ágat tölti le a szkript, az azonban csak git tárolóból fordított KDE-vel működik, a Kubuntuban lévő KDE 4.8.2-höz (és korábbi kiadásokhoz) a stable ág kell.

sudo chmod u+x 127752-oxygen-setup.pl && ./127752-oxygen-setup.pl --branch stable

4. Tényleges telepítés

Az utolsó lépés, mielőtt használatba vennénk a témát:

cd build && sudo make install

5. Beállítás

Két helyen kell beállítani az Oxygen Transparent témát a Rendszerbeállításokon belül, az egyik a Megjelenés, a másik Az alkalmazások megjelenése. Előbbinél a A dekorációk beállítása… gombra kattintva vegyük ki a pipát a Use widget style opacity settings elől, majd húzzuk balra a csúszkát. Az OK majd Alkalmazás megnyomása után láthatjuk is az ablakkeret átlátszóságát.

A második helyen a legördülő listából válasszuk ki az Oxygen Transparent témát, majd a jobb oldalon lévő Beállítás… gombra kattintva állítsuk be ugyanazt az átlátszóságot, mint az előbb. A két csúszka mérete nem egyforma, és semmi támpont nincs, így kis kísérletezgetés kell, mielőtt elfogadható eredményre jutunk.

6. A végeredmény

Egy kép többet mond minden szónál. Az átlátszóság egészen minimálisra van állítva, hogy ne legyen zavaró, de szép legyen.

Oxygen Transparent a kde-look.org oldalon

Hozzászólások

Szép :)

Továbbra is azt gondolom, hogy a KDE4/e17 a legszebb.

U-dash
----
Arch + KDE/e17/openbox
MSI MegaBook S271 + Intel SSD \m/

+1 (es sajnalom hogy az e17 sehogy se all tovabbra sem stabilitasban, nekem is nagyon tetszene a design-ja)

ellenben nalam eleve ki van kapcsolva minden atlatszosag (meg animacio,etc.), mert laptop es akkuido, (ablakmozgatas kozben nincs egyedul, mert az csak par masodpercig tart vs. egy permanensen atlatszo ablak)

A szürke szín nekem sem tetszik, elég ronda. Viszont az a jó a KDE 4-ben, hogy két csúszkával mindent megváltoztathatsz :) .

A saját Dolphinem pl. így néz ki KDE 4.8 alatt.

Amúgy az eredeti bejegyzéshez: miben különbözik az Oxygen Transparent a simától?

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Minek futtathatova tenni?


perl ./127752-oxygen-setup.pl --branch stable

Es kesz. Ehhez nem kell semmi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez a tema igy tetszos... Ha ilyen lenne a Gnome 3, sokkal jobban tetszene.

Masreszrol viszont, ehhez az asztalhoz sajnos a KDE is jar.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez nem sok, de ha mar az ember KDE-t hasznal, akkor pl. KMail-t is, meg Korganizert, meg aKregatort, meg Kontact-ot... meg mindenfele K-val kezdodot. Az a tapasztalat, hogy amikor eljutok a kenyelmesen beallitott KDE desktopig, akkor tobb memoriat hasznalok el, mint Gnome 2 alatt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem egészen értem, hogy a kényelmesen beállított desktopba miért számolod bele az alkalmazások memória étvágyát.
Ahogy gnome alatt sem kötelező Evolutiont használni, úgy KDE alatt sem KMailt. De nem is hiszem, hogy egy kmail többet enne, mint az evolution vagy a thunderbird. A többi program -böngészők, ofisz, stb- dettó. Gnome2-t évekig használtam, tény, hogy alapból a KDE valamivel többet eszik (több mindent is zsúfoltak bele), ezen egy percig nem vitatkozom, de nem olyan óriási a különbség.

Csak a példa kedvéért: most épp a laptopomon eszik a rendszer 600MB-ot, firefoxxal, thunderbirddel, egy openoffice táblázattal, plusz file kezelő, terminál. Ebből a FF eszi majd a felét. Lehet, hogy gnome alatt ugyanez a felállás 50MB-tal kevesebb lenne, de számít ez valamit, mikor ebben az őskövület gépben is 2GB ram van?

Nem tudom, hogy a memoria-e egyaltalan a gond. En altalaban azert szoktam erre gyanakodni, mert nekem ahol eszreveszem, hogy kisebb terem van, az tipikusan a memoriaigenyes alkalmazasok. Pl. a NetBeans KDE4 alatt nekem szeret problemas lenni, irtozatosan belassulni, meg hasonlok. Ugyanez pl. a VMware Playerre is. Gnome alatt ilyen problemaim nincsenek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem fogyaszt olyan sokat. A Gnome 3 szerintem lassabb. A Gnome 2-t meg nem fejlesztik. Engem az zavar, hogy akárhogy próbáltam, nem tudtam szép fontokat beállítani hozzá, hiába az antialiasing sokféle beállítási módja. Meg a betűmérettel- és vastagsággal is bajom volt. Persze lehet, hogy ez csak Arch Linuxon van és én vagyok a béna. Illetve fel kell készülni, hogy esetleg át kell majd váltani tty-ra és kell egy DISPLAY=":0" plasma-desktop &, ha lehalna a lényeg. A Qt-os böngészők meg még mindig nem a legjobbak.

Nem alszom plüss tuxszal. Sőt, én is egy halom kritikát tudnék felsorolni innen-onnan a Linuxszal kapcsolatban, nem csak desktop oldalon, de ott is bőven. Olvasok is ilyeneket RSS-en keresztül. Igaz az, hogy a Windows (Vista, 7) és az OS X nagyon is használható, ahogy elég sok Linux desktop is. Mindegyiknek megvan a maga hibája, az előző kettőt is beleértve, annak ellenére, hogy azokat talán többen is tesztelik és fejlesztik, főállásban és egyébként is. Windowson például minden szép és jó, míg nem kell n+1 3rd party gyártó gányolmányait használni (persze a Microsoft saját szoftvereiben is találtam már furcsaságot, de hát istenem...), Linuxon meg ott vannak a disztró defaultjai, ha vannak olyanok, a többinél meg lutri van. A Linux desktop egy nagyon tág fogalom (az X.orgot és nyűgjeit mondjuk nem lehet kihagyni). A KDE-hez képest meg kb. minden korlátolt és van, aki másképp köt kompromisszumot, mint te vagy én. Én pl. vettem Windowst a gépemhez és egy rossz szavam nincs rá. A KDE bajától Arch Linuxon (azért gondolom érezhető, hogy ez milyen réteget érint), ami úgy tűnik, hogy nálam még mindig előjön, egy csomó KDE-s meg már 4.3 óta nem tapasztalja állítólag, még nem fog lerohadni a Unity. Legalábbis rohadtul remélem, mert én azt használok elsősorban. :) Attól, hogy valaki egy kocsmában vizezi a sört, még nem vizezik a környék összes kocsmájában.
De most épp szer (bor) hatása alatt állok. Ráadásul ilyen korán már. Fenébe, ezt nagyon eltaláltad. :)

Én meg most értem haza, épp egy több mint 3 órás linux oktatást tartottam, és elég nagy részét képezte az, hogy miért nem úgy történnek itt a dolgok, ahogy azt más normális rendszeren elvárnánk :) Sokmindenben egyetértek veled, de a linux desktop az mindig is szörnyű volt. Ellenben én is azt használtam 15 évig, ezért tudom is, hogy milyen jó az élet nélküle :)
--
HUPbeszolas FF extension

"Illetve fel kell készülni, hogy esetleg át kell majd váltani tty-ra és kell egy DISPLAY=":0" plasma-desktop &"

Ez az egyik fo oka annak (tobb masik a sok nepomuk/strigi/akonadi/stb. jellegu szamomra felesleges hatterfolyamat) hogy valtottam Razor-qt-ra (legjobb az XFCE4 lenne nekem kwinnel az xfwm es a compiz helyett, de az ugy meg megis milyen mar). De hozzatennem, hogy nalam egy alt+f2 plasma-desktop mindig megoldotta a dolgot, nem kellett nongraf konzolra valtanom hozza

kdebase-workspace csomag mindenkeppen kell hozza₁ (Archon legalabbis ez nincs tovabb bontva, de szerintem mashol se nagyon), amihez kell par kde-s fuggoseg (nem csak egy szimpla kdelibs, de nem olyan veszesen sok), aztan pedig az itt leirt modon az openbox/compiz helyere be kell irni, hogy kwin:


[General]
windowmanager=kwin

₁$ pacman -Ql kdebase-workspace | grep /usr/bin/kwin
kdebase-workspace /usr/bin/kwin
kdebase-workspace /usr/bin/kwin_gles

Ezért, ennyire szétgányolni a fél KDE-t... :/