Mindig TV - több multiplex párhuzamos demuxolása és lanon továbbstreamelése átkódolás nélkül

 ( pba | 2012. április 26., csütörtök - 18:00 )

Sziasztok!

Egy összetett dologra keresek megoldást, gugliztam, ötleteim már vannak, de érdekel másnak a tapasztalata is, ha lehet, elkerülném a fölösleges próbálkozásokat, mivel kevés időm van a megvalósításra. :)

A feladat az, hogy a Mindig TV ingyenesen fogható csatornáit (az A és C multiplexből egyaránt), szétszedjem csatornákra, és helyi LAN-on keresztül tovább streameljem. Egyszerre max. két "néző" lesz, mindegyik végponton ASUS o'Play R1 eszközt használnánk, melyeken módosított HD2 firmware van telepítve. Teljesen változó lenne, hogy melyik médialejátszón melyik adást akarják nézni, emiatt két DVB-T kártyát kell majd a gépbe raknom (vagy dual tunerest).

Az elképzelésem az, hogy valami P4 szintű régi gépet fogok be a feladatra, valamelyik LINUX disztr. húzom fel rá, és VLC-vel oldanám meg a dolgot. Nem kell újratömöríteni, elég ugye szétszedni külön streamekre a multiplexek tartalmát.

A tapasztaltabb fórumtársak véleményét kérdezném, hogy mennyire jó az irány? Melyik disztribúciót javasoljátok (DVB kártya jobb támogatása okán). Csinált-e már valaki ilyet, hogy egyszerre két kártyával két VLC-vel szedte szét a multiplexet tartalmát? Ha valakinek van tapasztalata konkrét kártyatípussal és disztróval ami bevált, annak is örülök. Sajnos nincs konkrétan külön zseton a megvalósításra, de a konkrét segítséget pár sörrel tudom Pesten honorálni. :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A vlc bugos, elrontja a h264 videót, csak zöld katyvasz lesz helyette.
http://forum.videolan.org/viewtopic.php?t=94093

A tvheadend kell neked: https://www.lonelycoder.com/tvheadend/
Ebből is a git repós frisebb változatot használom, hát előfordul, hogy elkressel, viszont előfizetéssel egy kártyaolvasó segítségével nézhető a többi adó is vele.

Két olcsó usb dvb-t tuner kell még, amit ebay-en 8 dolcsi/db áron lehet kapni. Nagy valószínűséggel valami it9135 chipsetest fogsz ki, amihez a v4l-ot build scripttel forrásból kell frissíteni a gépen. http://logout.hu/bejegyzes/azbest/usb_dvb-t_tuner_it9135_rev2/hsz_1-100.html
Régebben af9015 chipsetesek voltak, esetleg előfordulhat rtl2832u chipsetes is, ezeket is be lehet üzemelni linux alá. Ha itteni boltból veszel, akkor konkrét tunert kell megnézni a választék közül, hogy az működésre fogható-e linux alatt. A windows-hoz letölthető driverük inf fájla alapján ki lehet deríteni milyen chipsetes az adott tuner.

Extrén terhelés teszt, hogy egyszerre hány adóval boldogul: http://www.youtube.com/watch?v=cEo6IWyUk8M
Előbb fogyott el a lejátszást végző 4 magos gép, mint a kis két magos notin futó tvheadend.

Subscribe :)

Köszi, ezt valamikor majd én is megnézem - érdekesnek tűnik.

nézd meg a mumudvb-t esetleg
http://mumudvb.braice.net/mumudrupal/

mumudvb foleg multicastra jo. ugyan tud unicast http-t is, de ha csak ez kell, akkor macera, mert nem lehet kikapcsolni a multicast modeot: a letezo konfigfile parameter ellenere is tolja ki a streamet, igy leultetve az igmp-keltepen otthoni wifit.

+1 neki, egyébként már volt ilyen téma itt!

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

+1

a minap vettem egz avermedia volar hd pro usb-s tunert, af9035 chip van rajta, 3.3-mal megy out of the box, 3.2-vel meg kicsit reszelni kell (wget, untar, make, make install, modprobe). jo cucc.

t

Köszönöm az eddigi ötleteket. Mivel nem akarom leültetni a melóhelyi hálózatot, marad (eddig) a tvheadend. A teszthez elsőként egy kis kínai af9015 chipsettes USB tunert néztem ki, 3500 pénzért vesztegetik. A jövő héten nekiugrok, addig ha bárkinek van ötlete, tapasztalata, nagyon megköszönöm. :)

bookmark

feliratkozás

[Feliratkozás]

http://ocsovszki-dorian.blogspot.com/2011/10/tp-link-wr1043nd-openwrt-dvb-t-with.html

Enjoy it. En fizu utan tesztelem is. Es meg gep sem kell hozza.

+1 :)

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Lájk. Nyit a bót bevásárlok :)

Tvheadend tenyleg tokeletes erre. 2 tuner, aztan mehet minden csatorna egyszerre, csak a halozat birja :)

Én is tvheadend-el csináltam meg. Kíváló.

Ti melyik verzióját használjátok? a 2.12 vagy a git-es forrást?

A git-est, mégpedig azért, mert a 2.12-es a http-s streamekbe nem teszi be az aac hangsávokat. (Azaz a rádiók egyáltalán nem működnek, a C multiplexen pedig nincs a csatornáknak hangja.)

A vlc nálam néha köhög mióta mkv streamre tértek át a git repoban... meg néha elszáll a tvheadend, de majdcsak kinövi ezeket. A 2.12 úgy emlékszem eleve problémás volt nálam, bár akkor még nem ismertem a kezelőfelületét sem.

Hm, nálam git-fdf89b2 verzió van, és itt még ts-ben jön az adás. A program működését is stabilnak mondanám, 15-20 napot simán kibír. Valószínűleg egyébként valami feldolgozási hiba lehet azért a programban, mert én azt vettem észre, hogy nagyon rossz vétel esetén (pl. megszüntetem az antenna erősítő tápját) néhány perc utn 100% CPU terheléssel válaszol, majd le is fagy.
(Azt meg alig várom már, amikor az utcáról kiadott kalóz DVB jelekkel törik majd fel a gépem :P)

A git-est, viszont lejatszasra xbmc-t vagy xbmc-pvr-t hasznalok, es azt nem tudom, hogy timeshift-hez mi kellene? Xbmc-t kellene fejleszteni, vagy tvheadendet? Mert ha ezt tudna, akkor az nagyon kiraly lenne, cserelnem is le az iptv-t :)

Hmm , érdekel!

Más, beltéri antennával van esélyem a vételre?
A kültéri vétel jó.

Ez nagyban függ a helyszíntől és persze az antenna típusától is. Tapasztalatom szerint az USB tunerhez adott mini antenna akkor ad igazán stabil vételt, ha van közvetlen rálátásod az adótoronyra, vagy mondjuk viszonylag közel vagy hozzá. Beltérnél függ az épület jellegétől, hogy milyen magasan vagy, stb. Egyszóval: ki kell próbálni és kiderül.

Közben haladok a projekttel, sikeresen életet leheltem a tunerba Ubuntu alatt, kicsit kellett műteni, de nem volt vészes. A TVheadend fut, látja, veszi, stb. A streamek beállítását meghagytam holnapra. Ugyanakkor mivel az ASUS oPlayek az új firmware-rel tudnak XBMC-t, az új cél az, hogy ebben a formában üzemeljem be a dolgot. Még utána kell olvasnom és tesztelnem. :)

Lehet hogy még ránézek a DVBlastra is. Szerintem egyébként menne VLC-vel is, annak ellenére, hogy H.264 streamről van szó, mivel nem kell kikódolnia, csak kifejtenie kell a multiplexből, ezért szerintem nem fogja elrontani.

Ha összeáll a dolog XBMC-vel és stabilan megy, készítek majd róla kis összefoglalót, már ha érdekes valakinek. :)

A fentebb felvetett openwrt alapú dolog is tök jó, de mivel nincs alkalmas router, ellenben van szabad PC a sufniban, ezért ezt az utat választottuk. Plusz erre a PC-re még rá fogunk bízni más feladatokat is majd a későbbiekben.

Köszi, kilógattam a botantennát, ezzel a szabadon fogható csatornák kb. fele teljesen jó minőségben jött be, a maradéknál akadozott a kép (lehet a vétel hibája?).
Ami feltűnt, hogy különböző méretarányt láttam csatornánként, VLC-ben.

Nekem is R1 van, ez az új fw képes az USB-s tunert is kezelni? stream vétel, mintha korábban is lett volna.

Ez azt jelenti, hogy az egyik multiplexet jól tudod venni, míg a másikat kevésbé. Gondolom, az alacsonyabb frekvencián működő közszolgálati multiplexet tudod te is jobb minőségben fogni. (m1, m2, Duna, ...)
Különböző méretarányokat azért láttál, mert a fekete sávozás helyett már egy ideje elküldik a műsorral együtt a képarányt is, így a lejátszók tudnak igazodni hozzá.

a MuMuDVB a Te barátod, egészen pontosan erre van kitalálva... ;)
a 2db MUX-hoz 2db vevő kell, ha azonos időben mindkét MUX-ról nézni akarsz műsort.
arra ügyelj, hogy ha 7db TV csatornát kiteszel a helyi hálóra multicast-ben, akkor a SoHo B/G-s wifi le fog ülni tőle... :D

Nos, végül a DVBlast lett a befutó, egyszerű, stabilnak tűnik, és hibátlanul megy vele az unicast is. A multicastot sajnos nem bírják hosszú távon a rendszerben lévő switchek. Már csak az utolsó lépés van hátra, az ASUS O'play-t kell rávennem, hogy a kérdéses streamet megjelenítse. Most ezzel küzdök, remélem 1-2 napon belül ezen is túlesek. Drukkoljatok. :)

Egyébként bevált az olcsó kínai USB tuner, Ubuntu alatt nagyszerűen muzsikál. :)

Aza része engem is érdekelne hogy streamet miként varázsolod elő O'play ből.

Szimplán megelégednék egy olyan firmware-el, ami nem fagy szénné két napi használat után.

Feliratkozas.

+1

Nos, sajnos elakadtam. Bár van az ASUS O'play-re udpxy, azaz UDP to HTTP proxy, de valamiért nem sikerült összehoznom vele a dolgot. Emiatt váltottam a korábban javasolt Mumudvb-re, ami ha jól látom, a DVBlast továbbgondolt verziója, és már önmagában át tudja fordítani HTTP streammé a DVB műsorokat. Na ezzel viszont tényleg elakadtam. Nyilván az autoconfigos verzióban pofonegyszerű beüzemelni, de az nekem sajna nem megoldás.
Nekem ugye arra van szükségem, hogy Unicastban üzemeljen, és konkrétan egy adást kellene vele első menetben streamelnem. De egyszerűen nem tudom kitaposni belőle, már a hajamat tépem, readme fájl ide vagy oda. :) Naná hogy a minta configokban is csak multicastos példák vannak.

Van olyan, aki dűlőre jutott már ezzel a csoda Mumudvb-vel? Van az egész dologra kb. 2-3 napom, aztán fel fognak négyelni, ha nem fog működni. :(

egy regi configom:

freq=824
#dont_send_sdt=1
multicast_ipv4=0
unicast=1
port_http=1234
ip_http=0.0.0.0
sap=0
card=0
#autoconfiguration=2

ip=0.0.0.0
name=RTL Klub
unicast_port=8090
pids=2001 2002 2003

ip=0.0.0.0
name=TV2
unicast_port=8091
pids=2011 2012 2013

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Megaköszönet érte, holnap napközben kipróbálom! Azt már most látom belőle, hogy némileg más benne a paraméterezés, mint amit a readme-ben olvastam. Hmmm... holnap kiderül az igazság, az eredményről beszámolok!

Megígértem, hogy a végeredményről tudósítok, plusz másnak is jól jöhet, ha ilyen feladatba fut bele.
Innen a HUP-ról többen is segítettek tippekkel, LINUX ismeretekkel, amiért külön köszönet jár nekik!

Elég nehezen állt össze a projekt, sok szívás volt vele. Ami elsődlegesen fontos, hogy megfelelő DVB vétel legyen, ennek hiányában hajlamosak a mediaplayerek eldobni a streamet. Én végül a MumuDVB mellett döntöttem, de fontos, hogy nekem csak a legfrissebb béta működött megfelelően, illetve a paraméterezés verzióról verzióra változik, a doksi nem mindig egyértelmű, alaposan össze kell vadászni, hogy mit merre hogyan.
Szintén fontos, hogy megfelelően stabil hálózat álljon rendelkezésre, főleg ha több helyre több programot is akar az ember szétosztani. Nálunk gond volt a hálózattal, csak úgy lehetett a dolgot áthidalni, hogy paraméterezéssel finomhangolni kellett mind a MumuDVB-t, mind pedig az ASUS media playerekben lévő LINUX-os firmware-t. A végső megoldás atomstabil lett, több napot is elmegy megállás nélkül, úgy, hogy több helyen több különböző program megy, HD és SD vegyesen. A WRT-s router megoldást elvetettük, mivel több USB tunert is szeretnénk használni, illetve a későbbiekben műholdvevő kártyával is bővítésre kerül a rendszer, erre célszerűbb már egy kis szerver gépet használni.

A dolog tehát jól működik, az egész bekerköltség pedig minimális, az USB stick 3000 Ft/db, a mediapalyer 20.000 Ft/db, a kiszolgáló szerver pedig 15.000 Ft (használtan vásárolt 2U-s Intel). Mindenkinek köszönöm a segítséget és a tippeket!

Ezzel egyutt van olyan megoldas ami xbmc-vel egyutt timeshiftet tud?

Grat, de javaslom a szerver elé tegyél egy fogyasztásmérőt, és matekozd ki, hogy havonta mennyit eszik. P4 kategóriánál valszeg nem lesz kevés.

Amúgy meg grat, és rejtett sub :)

sub

Kipróbáltam a Tvheadend-et, egész jónak néz ki.

Egyetlen problémám van vele... valamiért az egyik frekvencián lévő adásoknál nincs hangom.

Tehát MTV 1/2, Duna HD működik tökéletesen, TV2/RTL Klub, stb. esetén csak kép van mind VLC, mind mplayerben - hang semmi.
Közvetlenül kötve a sticket erre a gépre VLC-vel tökéletes a hang az összes csatornán, de a Tvheadend-det ezen a gépen futtatva sem jön át a hang.

Vajon mi lehet a gond?
Esetleg valakinek van ötlete?

Szerk.:

Működő streamek esetén vagy MPEG2AUDIO + AC3 vagy csak előbbi codec van.
A nem működő streamek esetén a hang AAC.

Kérdés - hogy veszem rá, hogy AAC hanggal is korrekten működjön?

a git repós friss változatot próbáld lefordítani, az már boldogul a he-aac hanggal.

Ezt próbáltam tegnap, de nem akart működni... most megnéztem még egyszer, már késő volt, amikor próbáltam.

Nos - az init script nem működik, de a program indítható és elérem a webes felületét.

Mplayer-rel néhány "Cache not filling!" üzenettel indít, de aztán kapok képet és hangot is az összes csatornán.

VLC viszont az összes csatornán ezt írja és nem ad képet/hangot:
"[0x123a4a0] mkv demux error: Not a Matroska file : DocType =
[0x123a4a0] mkv demux error: cannot find KaxSegment
[mp3 @ 0x122d5e0] Header missing
[mp3 @ 0x122d5e0] Header missing
[mp3 @ 0x122d5e0] Header missing
.
.
.
"
Utóbbi sort ismételgeti n+1-szer.

A tvheadend mind a két lejátszónál indításkor (de csak akkor) ilyesmit ír:
[WARNING]:TS: Afatech AF9013 DVB-T/DTT Hungary: 8XX,000 kHz/TV2: H264 @ #2011: Continuity counter error
[WARNING]:TS: Afatech AF9013 DVB-T/DTT Hungary: 8XX,000 kHz/TV2: TELETEXT @ #2013: Continuity counter error
[WARNING]:TS: Afatech AF9013 DVB-T/DTT Hungary: 8XX,000 kHz/TV2: AAC @ #2012: Continuity counter error

Egyelőre még csak ezzel a VLC-vel néztem, más gépen nem... de a régi Tvheadend-del működött - igaz, ott szerintem szó sem volt mp3-ról.
Amúgy a debian-multimedia tárolóban található VLC ez.

Szerk.:
Nos - Windowsos gépen megy VLC-vel, így a saját VLC-mmel lesz a gond...

Xbmc-vel van hang, de vlc-vel is

Ezzel a 2.12-es verzióval?

Nekem ennél mplayer is azt írta, hogy nincs hang.

Mondjuk ez az újabb verzió azóta működik szépen.

Nektek van hang Tvheadend-ben azokon a csatornákon, amiken AAC hangot küldenek?
...vagy nálatok más codecet használnak?

Debian 6 alatt próbálom a 2.12-es verziót, 64-bites rendszeren.

------------------------------------------------

Ezt a MumuDVB-t hogyan kell használni?
Próbáltam a fent leírt config alapján - a lejátszómban egy műsorcím is megjelenik (bár mindkét "stream" esetén ugyanaz), de kép vagy hang nincs...
Adatok elvileg stimmelnek.

A beta és a SID tárolóban is lévő 1.6-os verziót néztem.

Én az ebay-en vettem egy HongKongi ürgétől komplett routert, amire fel volt telepítve a MumuDVB és korrektül működött.
A pasas kérésre még egy második USB portot is beleforrasztott, hogy egyszerre két tunert fogadjon, bár mindkettő egyszerre nekem sosem ment. A tunerek nekem is az olcsó kínai szürke/fekete USB vackok voltak.

Olcsónak olcsók,de miért vackok?

Igazából a kinézetük vacak, igazi kínai tucatárú. 5 forintba sem kerülhetett, látni rajta.

Sub