hang átvitele másik gépre wlan-on

Fórumok

Olyant vajon lehet csinálni, hogy wifin keresztül egy linuxos gépre átviszem a hangot amit alapból kiadna a gép, majd onnét ki egy hangszóróra? Onnét jutott ilyesmi eszembe, hogy itthon notebookot használok, és szeretném teljesen kábelmentessé tenni a dolgokat, alapból is megy egy masina, (samba, ftp, torrent etc) és azt használhatnám erre is akár, feltéve ha ilyent lehet. Ötlet a megvalósításra?

Hozzászólások

Plan 9 operacios rendszeren ez egy alapveto kernel szolgaltatas. :)

pulseaudioval lehet

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Mivel vezetékes hálózaton én is szerettem volna hasonlót csinálni, de nem találtam kész megoldást, pont a nyárra van nálam tervbe véve egy Linux-Windows megoldás összelapátolása. Az elv annyi lenne, hogy mindkét rendszeren egy loop eszközről "rögzítené" a hangot egy kliens program, UDP-n küldené ki a hálón, a lejátszó gépen pedig a szerver egy normál programként adna ki hangot, mondjuk alsa-ra.

Erős a gyanúm, hogy a DNF-re fog hajazni a projekt, de az is lehet, hogy nem... Mindenesetre ha megcsinálom, majd szólok.

Eszemben sincs. Sőt, nagyon boldog lennék, ha mondaánl valami olyan programot, ami gyógyír a bajomra, és nem kellene súlyos tízórákat eltöltenem azzal, hogy megértsem, hogyan működik a hangrendszer.
Íme a kritériumok:
A server fusson Linux-on, a kliens Linux-on és Windows-on is (pulseaudio már itt kilőve).
Legyen transzparens, azaz bármely program, amit futtatok, ugyanúgy működjön, mintha a helyi hangkártyáre küldene hangot.
Legyen kicsi a késleltetés, mondjuk a 10ms-os nagyságrendben. (Játék 6 csatornás hangját kellene kiküldeni egy olyan laptopról, ahol csak analóg kimenet van, se optika, se hdmi)

Kifejezetten rövid lista, azt' mégse találtam semmit, ami tudja ezeket.

Ezen jókat szoktak vitatkozni körülöttem az emberek, de szerintem a 10ms nagyságrendbe még a 60-70 is belefér (a 100 lenne már a következő), és lehet, rosszul látom, de ez szerintem abszolút megközelíthető. Ha mégsem, akkor egy érdekes hobbi projekt lesz, amiből ismét tanultam valamit.

Konkrét tapasztalatod is van esetleg, hogy melyik program működik?
Én VLC-t próbáltam elsőre befogni erre a feladatra, ott minimálisra vett pufferekkel is rémesen nagy volt a késleltetés, valahol 1s környékén. Ez számomra még filmnézés céljára is borzasztó.

Ha csak szimplán megpróbálod mindenféle varázslat nélkül a bemenetet a kimenetetre húzni hangkártyák esetében, már ott több szokott lenni, mint 10ms és akkor még csak nem is puffereltél legalább 1 frame-et, aminek egyenes következménye a recsegő hang. Ha hálózaton próbálod ezt átküldeni, akkor valami low latency protokoll kell, pl.: udp, de viszont itt is szükséged van pár frame pufferelésére. Jön a szerver része, a bejövő adatokat puffereled, továbbküldöd. Kliens oldalon ismétled ugyan ezt. Vagyis csak 3x pufferelsz, alsóhangon 10ms környékén, a network latency-t még bele sem számoltuk a programok logikai részéről nem is beszélve.
Az a latency célhardware-el megvalósítható, programból necces

wifin keresztül

Három eset van:
- vagy nem rádiós cuccot használsz (Ethernet kábel)
- vagy bevállalod a másodperces nagyságrendű késleltetést (azaz lenyomod a play gombot, és mondjuk 1-2 sec múlva szólal meg a hangszóró)
- vagy nem fog stabilan menni.

Esetleg bluetooth hangátvitel? Az is tud olyat hogy a párosított eszközön játsszon le hangot.