LCD "alaplap" hiba

 ( pal_ur | 2012. március 30., péntek - 19:46 )

Üdv!

Megdöbbentő módon úgy tűnik, másodszorra is megpusztul egy Samsung S971P monitor "alaplapja" (az a panel, amit a szerviz "sasszi" néven cserél...). A hibajelenség az, hogy a monitor semmilyen külső jelre nem reagál, helyette az érintőgomb és állapotjelző led hosszan (~2 mp) világít, majd nagyon röviden (~0,5 mp) pislan, akár be van dugva a videókábel, akár nem.

Mivel -- lehet, hogy csak nekem, de -- gyanúsnak tűnik az, hogy a csere után 6 héttel megint elhal, kéredzem, hogy az Nvidia 9500GT videokártya esetleges hardverhibája okozhat-e ilyen dolgokat? (Egyébként semmi jel nem utal a videokártya hibájára, és a furcsa az, hogy ugyanerre a kártyára egy DVI-VGA átalakítóval rádugok egy teljesen normál Neovo LCD-t, az hibátlanul megy -- jogos a kérdés, sajnos DVI-s LCD-m nincsen kéznél, hogy azt kipróbáljam...)

Érdemes a videokártyában keresni a hibát, vagy a Samsung cserealkatrésszel volt pechem?

Köszönöm,

P

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A videókártya nem tud ilyen hibát okozni, ha a bemenet "szál el" attól még OSD ablaknak kell lennie. Az "alaplap" két részből áll táp-vezérlő ehhez jön a kijelző, mind a 3 egység hibája tud ilyet okozni. Ha minden igaz ez tipus elmúlt 3 éves, bármi lehet már vele + jó lenne tudni a szerviz mit is javított benne és mennyiért.

Van egy ilyen fórum : http://hup.hu/forum/249 , én ide tettem volna ezt a kérdést mivel javításról van szó.

Szia,

Áttettem, köszönöm.

OSD ablak sincs, az elhalálozás előttig pedig semmi hibajelet nem mutatott.

A szerviz eddig egy nettó 10 ezer forinttal elszámolt "BN91-01452F, ASSY CHASIS - SPZ, W" jelű alkatrészt cserélt, a visszakapott számlán "Alaplap hibás, sassi csere" szöveg szerepel.

P

Van 2 lehetőség :
- átvertek
- nem vertek át, de valami agyonverte a panelt ismét.
Miután nagy összegű a javítási díj és fődarab lett cserélve vidd vissza a szervizbe és vagy adják vissza a pénzed vagy addig javítsák amíg nem fog működni. A kicserélt panelnak kell(ene) rendelkeznie legalább egy év gyári garanciával.
Az én véleményem szerint ,ha egy monitort nemlehet megjavítani max 3eft-ból nincs értelme szenvedni vele, ilyenkor ésszerű egy másik kijelző hibásat szerezni donornak.
A Te eseteben a javítás 12,5 eFt + újra visszamenni = 15 eFT -> egy másik működő monitor ára.

Azért egy 971P-t ne soroljunk a 15eFt-os monitor kategóriába...

Igen, köszönöm, főleg, hogy e hibáján kívül semmi más baja nincsen immár sok-sok éve, pedig hajtom rendesen (saccra vagy 4 éve biztos megy).

Nézzük a realitás oldaláról :
S971P Samsung 971P 19" TFT-LCD monitor fekete 77 600 Ft -> forum.hwsw.hu/topic/129514-asztali.../page__st__490
Samsung 971P 19 TFT-LCD monitor fekete Szervizben 3 év gar. S971P 2008.11.27 óta kínálatunkban NEM szereplő termék -> klickcomp.hu/samsung/S971P

Samsung E1920NW 19 LCD monitor ( Szervizben 3 év ) 30 594- Ft.
16:10 wide, Cobalt, 1440x900, 70000:1 DCR, 300cd/m2, 5ms, 170?/160?, TCO'03 -> Ár figyelő klickcomp.hu

Az, hogy menyibe került 4 éve jelenleg érdektelen, mivel sokkal olcsóbb lett a gyártás és főleg az, hogy jelenleg LED-es monitorokat lehet venni.
A saját példám iiyama 19" vettük 62500 Ft-ért jelenleg 24" LED iiyama 54000 Ft. Amennyiben elromlik Münchenben van alkatrész és szakértelem hozzá de az útiköltség árán veszek egy vadi újat.

Hiába van egy qva jó és drága monitorod, ha a javítása és a javításra ráfordított időd meghaladja egy másik működő példány árát.
Kaptál bele elvileg egy új alaplapot, gondolom nem a táp része volt a hibás mert az egyszerűen javítható és nem szokták cserélni, a vezérlő egységet cserél(het)ték ami újra tönkrement ( amit írtál kódot hozzá nem tudom milyen egység lehet), tehát megint cserélni kell és kideríteni mi okozza a tönkremenetelét, a vezérlő után van a kijelző aminek a szalagkábelén szintén van egy vezérlő chip, tehát ha most új panel és új kijelző kell kb 40eFt-nál fogsz járni.
A monitorra 3 év szakszervíz garancia volt, javíttatni csak a megadott és legnagyobb szervizeknél érdemes, bár erről is tudnak egyesek mesélni, kit, hogyan "vágtak" át.

Az én gyakorlatom alapján ha már bele kell nyúlni egy monitorba és az nem a tápkörbeni hiba érdemes és olcsóbb donort szerezni vagy egy másikat venni akár használtat akár egy újat.

Lenne még egy lehetőség mivel írtad, hogy sokat használtad 4 év alatt. Amennyiben a táp panelt cserélték és a hiba újra előjött akkor a leállást a kijelző panelben lévő csövek zárlata okozza, de ezért nem szoktak táp panelt cserélni.

Talan nagyon nagyon specialis esetben: http://hackaday.com/2010/02/17/repairing-your-tv-edid/

Érdekelne mi lett a monitor sorsa.

No, a múlt héten sikerrel lezárult a történet: a külső tápját javították, ez 4500 forintba fájt, de most viszont hibátlanul megy. A külső táp halála nyilván némi magyarázatot ad az első elpusztulásra is, igaz ugyen, hogy valami "komolyabb" baja kellett hogy legyen a tápnak ennyi idő után, mert folyamatosan szünetmentesen van, tehát túlfeszültség nem valószínű, hogy érte.

A lényeg, hogy most jól működik, és ezért a minőségű monitorért nekem megért kiadni ennyi pénzt.

A külső tápnak a legnagyobb baja, hogy tömörítve van és légmentesen lezárva így a meleg benne marad. Érdekelne valakitől aki tudja, hogy a bánatban és mi vágja szét az alaplapot.
Érzésem szerint csak nem adott ki elég ampert mivel javítás után működik a monitorod, ez viszont felveti azt kérdést is, hogy az első javításnál átverhettek.

Egy ok lehet, hogy többek között a fent leírtak következményeként a tápegységben lévő szűrőkondenzátorok kapacitása csökken.
Mármint a külső és a monitorban lévő tápegységé is.

Előfordulhat, hogy az egyik alkatrész javítása (vagy akár cseréje) után a másik tápban lévő kondenzátorok további romlását követően a hibajelenség újból előáll...
...azt is javítani kell...

A kondenzátor leülése nem nyír ki semmit sem, leáll a táp mivel nem jön ki belőle elég amper.
Elképzelhető, hogy csak egy kicsit volt xar és az uj lap "megszívta" és leállt teljesen, így úgy néz ki, hogy átveréses a történet, mivel nem olvasom sehol , hogy először a külső tápot kicserélték egy másikra hibátlanra és azzal sem indult a monitor.
A szünetmentesen 24 órán lévő táp elméletben csak akkor melegszik ha a monitor működik, ha csak a kondik mentek tönkre lényegtelen, hogy működött e vagy sem folyamatosan.

Izé... mi van akkor, ha a régi alaplapban sem ment tönkre semmi más?
...mi van, ha mégis?

Nem tudom, miért írjátok a szünetmentest folyton... sok köze nincs hozzá.
...vagy van benne túlfeszültség védelem, vagy nincs... vagy ráengedi közvetlenül a hálózatra az eszközt (általában igen), vagy nem...
A kapcsolóüzemű tápegység melegedni fog terhelés alatt, terhelés nélkül kevésbé... és általában egy eszközt használnak is.

A leáll a táp az mit takar?
Mi történik akkor, ha a pufferkondik kiszáradása (kapacitáscsökkenése) miatt, terhelésnél (vagy anélkül is) lecsökken rajt a feszültség, esetleg másodpercenként többször is?

Lehet, hogy el sem jut odáig, hogy teljesen elindulhasson, de hibajelzést adhat...

Simán működhet egy "szar" táppal egy új eszköz, vagy akár a régi egy jó táppal a körülmények együttállása esetén egy darabig, de az is lehet, hogy nem fog.

Esetleg ott gondolnék átverést, ha azt mondták, az egész modult cserélték, de valójában javították és az új modul árát számlázták ki.
...de a mai világban az is előfordul, hogy tényleg nem javítanak, csak modulszinten cserélnek valamit, ha az beszerezhető.

Régi lap -> nincs infó róla sőt ha jól tudom vissza se adták, ha cserélték.
Szünetmentes -> azért érdekes mert ha van akkor nem a hálózati fesz ingadozása okozta a hibát.
Leáll a táp -> üresen megvan minden fesz, de terhelve már nemjön ki amper így leáll avagy el sem indul.
Hibajelzés -> azok a tápok amiken van egy zöld led, ha nem világít - hibás a tápegység vagy zárlat van a készülékben.
Simán működhet -> ebben az esetben a táp mégis megadta magát és ezért a kérdés, hogy mi is volt az eredeti hiba oka .
Modulszint -> ez van 2012, baromi drága és legtöbbször csak szakszervizekben kapható.
Mérlegelnmi kell, hogy javíttatsz vagy veszel egy másikat.

Szünetmentes: Attól függ, milyen az a szünetmentes... de kapcsolóüzemú tápegységek széles feszültségtartományban képesek üzemszerűen működni.

...és vélhetően nem az volt a gond, hogy "eldurrant" / elégett benne valami.

"nem jön ki amper" - jaj

Ha világít a LED, attól még lehet hibás a táp.

Eredeti ok: bármi, akár ez is.
Ne úgy képzeld el, hogy ma tökéletes, holnap már teljesen rossz.
...maximum holnap ér el arra a pontra, hogy már alkalmatlan a működésre. Olyan is előfordul, hogy csak nehezen, de elindul a szerkezet.

Modul: tápegység azért javítható szokott lenni...

A szünetmentesek előnye, hogy előbb " elszálnak " max 1-2%ban viszik magukkal a rákötöt eszközöket. Sopronban volt olyan vihar+villám, hogy a 220 helyett + - 100 Volt pillanatnyi ingadozás volt a rendszerben a sarki állomásra rendszeresn bevert a villám és 1 fázist minuszolt.

Ha elég a külső monitor/laptop tápban valami azt a 7törpe sem fogja az életben többé üzemképes állapotra hegeszteni. A kondi hibája meg nem égeti le az eszközt, max egy fet mehet még zárlatra .

Amper, igen nem Volt kell főleg üresjáraton hanem teljesítmény ami készülékenként változó és amennyiben kisebb terhelhetőségű tápot raksz rá vagy el sem indul vagy úgy meghajtja, hogy a túlterhelés miatt ég le.

"maximum holnap ér el arra a pontra" eddig nemadtam ki a kezemből olyan munkát amit holnap visszahoztak, de volt olyan szerver ami rejtett hiba miatt egy év múlva lett kicserélve díjmentesen. Ami xar az a javítás tesztelés alatt kijön és az 5 kilós kalapács kva jó a hardware tömörítéshez.
A programozó beírja, hogy pkzip.. *.* -> szoftveres tömörítés..
a szerelő meg ad neki a samuval -> hardwares tömörítés :))))

" tápegység azért javítható szokott lenni... "
Általában igen, de van 20 kg 8-10éves szervertápom gyere küzdj meg velük mert általában javíthatók de ezek valahogy nem :))
Sajnos egyre több a mai kor termékéből az eleve kuka széria amiben gyárilag belevan építve a max 3 év működés az alultervezés, alulméretezés és a melegedés mint velejárója miatt.

"Ha elég a külső monitor/laptop tápban valami azt a 7törpe sem fogja az életben többé üzemképes állapotra hegeszteni."

Attól függ, mi ment tönkre benne... azt nem mondtam, hogy feltétlenül megéri foglalkozni vele. :)

Amper: csak a szememet szúrta... áramerősség, vagy efféle... furcsa volt ilyen formában leírva látni...

"eddig nemadtam ki a kezemből olyan munkát amit"
Nem mondtam, hogy ilyen munkát kell kiadni a kezedből, csak ez (a külső táp) nem feltétlen a könnyen és szépen szétszedhető kategória... mármint szét lehet szedni szépen, de nem biztos, hogy esztétikailag makulátlan lesz utána.
Persze lehet és érdemes azért kicsit a tápegységet is tesztelni...

Nekem is van itthon néhány (nem szerver) táp, amit nem érdemes javítani...

"Sajnos egyre több a mai kor termékéből az eleve kuka széria amiben gyárilag belevan építve a max 3 év működés az alultervezés, alulméretezés és a melegedés mint velejárója miatt."

Ez sajnos így van... tervezett elavulás vagy minek hívják... hadd ontsuk magunkból a szemetet ahelyett, hogy használnánk valamit évekik... ja, akkor nincs bevételük?

"megéri foglalkozni vele" -> 2 óra szervizmunkaóra díj + alkatrész + beszerzési költség = uj tápegység ára.
" Amper: csak a szememet szúrta " rávan irva pl : 60W 18V 3,75A -> Amper :)))
"esztétikailag makulátlan lesz utána" elvileg hőlégfúvőval szétlehet olvasztani vagy nem, de ha nem jön szét kva ronda lesz utána.
" táp, amit nem érdemes javítani" jelentkeznék érte keresek beszerezhetetlen alkatrészeket, hátha.
"Ez sajnos így van" sajnos, de csak addig míg a szemét vissza nem fog harapni Kínába...

"2 óra szervizmunkaóra díj + " - így valóban nem éri meg :)
"elvileg hőlégfúvőval szétlehet olvasztani vagy nem" - Nagyobb satuban is szét lehet választani - vagy nem :)
táp - alkatrészbányának időnként jó, ez igaz - egyébként logisztikailag nem hinném, hogy megérné...
szemét - gyűrűzik az vissza oda... erős környezetszennyezéssel karöltve. :(

Régi lap: mint említettem, én nem értek az elektronika ilyen mélységeihez, de kaptam egy lapot, ami úgy nézhet ki, mint a monitor alaplapja.

Hibajelzés: ez nem a zöld ledes fajta táp.

A többi nem nekem szól :D

Ha pösti vagy szivesen megsasolom 1x a kiépített lapodat.

Előfordulhat, hogy átvertek, ugyanakkor az első javítás után működött a monitor, tehát valamit megjavítottak (feltehetően az alaplapját), és a táp csak utána ment tönkre.

Nyilván, mivel a táp egy kb 3 x 4 x 8 cm-es zárt doboz, és mivel akkor is áram alatt van, amikor a monitor ki van kapcsolva, tehát melegszik. Én nem értek hozzá, de hihetőnek tűnik, hogy valamelyik alkatrész nem szeret sok évet folyamatosan melegedni.

Az elektrolit kondenzátorok épp' ilyenek... különösen, amikor nem túl jó minőségű kerül bele.

Ehe. Megoldás?

Ki kell őket cserélni...

A mostanában gyártott elkók sokszor xarabbak mint ami benne van a készülékben,
elször kiforszat mér és ha nem jó cserélni.
Az alaplap javításán jó lenne tudni mit értett a szervíz, mivel külső tápos az "agyát" csak cserélni lehet a pár darab elkó meg nem szokott tönkremenni rajta. Ami még tönkremehet az "inverter" ami vagy külön lapon van vagy egybe építve, de nem ezek mennek tönkre, hanem a fénycső a mi letiltja az elektronikát.

A mai elkók általában vackabbak, igen...
...de már 5-éve is ezeket az elkókat rakták bele, max. figyeltek rá, hogy ne a lehető legvackabb legyen.
Te is tudsz jobbat és rosszabbat is venni.

Mér - persze, ha rendelkezel megfelelő műszerrel hozzá. :)

Bementem boltba, leraktam a pultra a kapacitásmérőt és közöltem csak akkor vásárolok, ha végigmérem mindegyiket.(200db CapsCon 3300uf 6,3V állásában 3 hónap alatt kidurrantak, a javított gépeket meg sorra hozták vissza.)
Az eladó közölte, hogy 20% a gyári tűrés, mondtam neki én 5% os határon belül fizetek max 10%.
Szerinted ? :))))

ESR?

Igen, sajnos van "némi" szórása a megvásárolható kondenzátoroknak...
...de egy beépített vagy kiforrasztott alkatrészről nem feltétlen olyan egyszerű megállapítani, hogy valójában jó-e...

" mert folyamatosan szünetmentesen van"

Zsigereim erősen tiltakoznak.