32" "LCD/LED/TV" Monitornak

Mai nap néztem a paramétereket: 4ms már elég sok tudja, 1920x1080 sem gond.

Arra gondoltam, hogy a monitorjaimat lecserélném valami ilyen készülékre.
Használ valaki ilyet monitornak?
--

UPDATE [2012.02.27]
Összehasonlítás végett egy 10" netbookot elé raktam: [Klikk ide]

Hozzászólások

Hogy on-topic legyek.

2ms, 4ms, 5ms. Nem fog számítani ha csak nem ilyen kurzorszaggató játékokkal játszol.

Én egy 24"es monitort használok, 720p filmekkel általánosságban, 5ms-es, semmi probléma nem volt.

A mindennapi használatban nem fogod észrevenni szerintem a különbséget, de majd kijavítanak az 'okosabbak' :)

Csak marketing.

Az LCD technológiáknál a válaszidő (RT, response time) ISO szabvány (ISO 13406-2) szerint a fekete-fehér-fekete (black-white-black) átmenet sebessége.

Azaz ez az az időegység ami alatt a pixel feketéből fehérbe, majd megint feketébe képes átváltani.

Az LCD-k folyadékkristályok alkalmazásával blokkolni képesek a fényt (fekete), teljesen átengedni a fényt (fehér) vagy részben átengedni a fényt (szürke).

A válaszidő egy eltérő mérési módja a szürke-szürke (GTG, G2G, gray-to-gray) átmenetek sebbeségének lemérése.

A régebbi kijelzőkben ennek az átmenetnek a sebessége elmaradt a ISO szabvány szerinti válaszidőtől, de a válaszidőt kompenzáló (RTC) és overdrive technológiák miatt ez megváltozott.

Ami számunkra sokkal lényegesebb, hogy mégis mennyi észlelhető elmosódással (blur, ghosting) járhat mindez.

Ehhez a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • Egy másodpercenként 60 képkockát tartalmazó kimenethez a pixelnek 16.7 ms alatt kell adott intenzitású fényáteresztő képességgel rendelkeznie.
  • Az emberi észlelés határa: 10 ms alatt többnyire nem észlelhető az intenzitásváltozás.
  • A fekete-fehér-fekete átmenetek észlelhetőbb elmosódást okoznak, mint a szürke-szürke átmenetek.
  • A szürke-szürke átmeneteknél az intenzitásváltások eltérő válaszidőkkel mennek végbe, ezt rendszerint grafikonon görbével szokták ábrázolni.
  • A pixelek szubpixelekből állnak, amik eltérő válaszidőkre képesek.
  • Az input lag: nagyon lényeges, hogy a válaszidőhöz még hozzáadódik az input lag, azaz, hogy a videójel mekkora késleltetéssel érkezik meg és dolgozható fel.

Összességében a válaszidő egy nagyon komplex jelenség, nagyban függ a megjelenítéstől, a paneltípustól és az elektronikától is.

Mit szoktak a gyártók a dobozra matricázni?

Az általuk használt módszerrel kimért szürke-szürke átmenet legalacsonyabb értékét, ha egyáltalán, mert sokszor az érték csak a marketingosztályon határozódik meg.

De más paraméterekkel is ezt szokták tenni, erre persze nem csak a kijelzőgyártók képesek.

A panellottó az ami még a kijelzővásárlásnál szórakoztató tud lenni, két egyforma kijelző, egyforma dobozban, egyforma kézikönyvvel és mégis eltérő képességekkel.

A gyártók szerint a ténylegesen számító technikai paraméterek nem a vásárlóra tartoznak.

nem
a kép elvileg "fénysebességgel" jelenik meg, de miután kikapcsolják a pixelt akkor még "utánfénylik" a megadott ideig. Azaz a kikapcsolás már nem "fénysebességgel" történik.

Ezért pl ha gyorsan válltozik a kép akkor ha nagy a kioltási idő még láthatod az előző kép "szellemképét" pl egy teniszlabda áthúz stb., ez 25ms környékén még zavaró volt, de 8ms alatt már "elme" legyen a talpán amit zavar.

Egyébiránt ez az időtényező is egy kiragadott paraméter a sok (több) közül amit a PR reklám felkapott mert lehet hangoztatni, a miénk kevesebb.

Az utánfénylés megtévesztő megfogalmazás.

Ezek folyadékkristályok amik egyfajta többfokozatú ablakként vagy redőnyként működnek.

Amikor a teniszlabda áthúz akkor az egyes pixeleknek hol nagyobb, hol kisebb mértékben meg kell változtatniuk a fényáteresztő képességüket.

Egyszóval nem egy 8 ms van, hanem sok 2 ms, 6 ms, 9 ms, 16 ms stb.

Meg van mindenféle elektronika ami ezt az egészet összehangolja, elektronika ami a videójelet feldolgozza és mégtöbb elektronika.

Van is valami iparági meghatározás a válaszidő mérésére, a Motion Response Time (MRT) ami többféle paramétert figyelembe vesz egyszerre.

Ekkora kepernyon az 1920x1080 keves hacsak nem tavolrol akarod nezni.

Én direkt kikapcsoltam a betűk élsimítását mert engem zavar. Ha a betűméret összhangban van a felbontással, elegendő pixelre jut egy betű és a vonalak nem esnek két kixelsor közé akkor tökéletes éles betűket lehet kapni. Mivel elég nagy a tévé kijelzője (így a betűk fizikai mérete is) még messzebbről is tökéletesen olvasható. Nem kell egy pici kijelző apró betűi fölött hunyorogni. :)

--
maszili

Én valamikor tavaj ősszel vettem egy Samsung UE32D5000 tévét az ócska 19" CRT monitor helyett. Azóta azon nézem a 12" notbukot és azon játszom időnként az asztali géppel. Nagyon nem bántam meg. Azóta nem fáj a szemem. Nem melesleg lehet tévét is nézni PIP módban miközben számítógépezek. :)

--
maszili

Nem borul el mert a tv maga könnyű és 1cm vastag üveglap a talpa ami viszont nehéz így nem borul el könnyen. Ebben a típusban van hálózati eszköz is így lehet média tartalmat nézni hálózatról vagy valamelyik USB csatlakozójába bedugott pendrive-ról vagy külső merevlemezról tud lejátszani média tartalmat.

Élmény rajta játszani mert egy átlagos monitorhoz képest hatalmas. De a munka is kényelmes ebben a méretben.

Annyi átalakítást eszközöltem rajta, hogy kiiktattam az elforgatható lábában azt a bütyköt ami nem engedte teljesen körbeforogni. Így most bármilyen szögben elforgatható. Szükséges is mert az asztal mellett balra van egy kanapé és ha oda ledöglök akkor a tévét 90 fokban elforgatva lehet nézni a kanapéról. :)

--
maszili

Én meg vagyok elégedve a látvánnyal. Mivel a tv natív 1920x1080 felbontásban megy szép éles a kép, jól olvashatók a betűk. A szemem kb 90-100cm-re van a kijelzőtől ha kényelmesen ülök a székben. Ha a notbuk 12" kijelzőjét bámulom akkor fölégörnyedve nézem 30-40cm távolságról. Ezt elkerülendő vettem a tévét. Eleinte kicsit szokatlan volt, hogy nagy területen jelenik meg a látnivaló de meg lehet szokni.

--
maszili

Én már vagy két éve váltottam 32-es LCD tv-re (lg32sl8000, fullHD [azt hiszem már nem gyártják v. LED -es kivitelben van már]). A fő okom az volt rá, h fájt a derekam az asztalnál való görnyedéstől és a kényelmes fotelben ülve akartam kódolni és ahhoz kellett a nagy monitor. A betűméreteket kellett állítgatni, de más gond nem volt. kb 1 - 1,5 méterről bámulom és tökéletes. Nem égett be kép, semmi gond nincs vele. Viszont egy idő múlva a fotelban is fájni kezdett a derekam :-( Most hol az asztalnál laptopozok, hol a fotelban nagygépezek - és így nem fáj :-)

Ugyanaz a technológia.

A paneltípusok terén szokott eltérés lenni, a televíziókban kevésbé használják a TN panelt az alacsony betekintési szög miatt.

A számítógépekhez gyártott kijelzőknél az alsó- és középkategóriában gyakran alkalmazzák ezt a paneltípust az alacsonyabb gyártási költségek miatt.

Középkategória felett vannak a VA és az IPS panelek, és ezeknek számtalan eltérő képességekkel rendelkező változatai.

Én rövidlátóként és színtévesztőként a nagyobbat (vagy olcsóbbat), meg a kontrasztosabbat venném, de sohasem TN paneleset.

A magas kontrasztarányt és a túlszaturált színeket preferálom, de ez egyéni preferancia.

De technikailag csak ennyiből nem lehet megmondani.

Döntsd el, hogy mire kell, mire használnád, meg írd meg a típusukat.

Ha csak a LED háttérvilágítás miatt vennéd akármelyiket is akkor ahhoz tudnod kell, hogy ezekben a kijelzőkben a széleken elhelyezett fehér LED-eket használnak.

A hagyományos CCFL háttérvilágítással szemben a LED-ek akár 20-30%-al kevesebb energiát fogyasztanak, magasabb fényerőt érhetnek el, nagyobb az élettartamuk és több fokozatban szabályozható a fényintenzitásuk.

A széleken elhelyezett LED-ek miatt a kijelző megjelenítése kevésbé lehet uniform, és a színmegjelenítés is megváltozhat a LED-ek kifáradásával, a blue shift (kékes fehér) is megjelenhet.

A statikus kontrasztarány értéke paneltípustól függően 600:1 és 3000:1 között szokott lenni. A felsőbb tartományra csak a VA panelek képesek, TN és IPS panelnél a 600:1 és 1500:1 közötti érték a megszokott.

Minél nagyobb ez az érték annál nagyobb a statikus kontrasztarány, azaz a legfényesebb szín (fehér) és a legsötétebb szín (fekete) közötti fényerőkülönbség.

A dinamikus kontrasztarányt a háttérvilágítás fényerejének csökkentésével (vagy kikapcsolásával) érik el, értékét a marketingosztályon brainstormingozzák össze.

Az a dinamikus kontrasztarány.

Ez az az arányszám amit sokszor a marketingosztályon agyalnak ki.

Nincs mit rajta értelmezni, mert egyáltalán nem jelent semmit.

Megemlítendő még, hogy egyes, nagyon olcsó (vagy elhasználódott) kijelzőkön a háttérvilágítás fényerejének dinamikus változtatása észlelhető villogással (flickering) vagy zajjal jár.

Attol fugg. Ha sokat filmezel, jatszol akkor meg jo lehet, de a szinek koszonoviszonyban sem lesznek a monitoreval, mert nagyon masra hangoljak be.

Masik: egy jobbfele PVA/IPS panellel osszehasonlitva egy TV-nek eleg mas lehet a pixelelrendezese, erdemes ennek is utananezni, mert ekkora meretben mar ki fog jonni kozelrol (1m), hogy egymas mellett van szorosan a 3 RGB csatorna vagy valamivel trukkoztek (nezz kepeket a szifon4-egyeb s-amoled osszehasonlitasokrol, erteni fogod).

Masreszt, ha TV-zes kell, es IPTV van, akkor jellemzoen ugy is van HDMI az STB-n, azzal meg nem nehez osszekotni a monitort.

----------------
Lvl86 Troll

A kalibráció aligha számít, ha nem grafikusként használja, de a legtöbb televíziónak szánt kijelző tényleg csak az NTSC színtér 72%-át képes visszaadni.

Ami észlelhetőbb, hogy a televíziónak szánt kijelzőkben többet szoktak a képjavító, képstabilizáló és zajszűrő technológiákra támaszkodni (a motion blur kiszűrésére stb.).

A televíziókban is leginkább VA és IPS panelek vannak, a pixelelrendezés leginkább azonos.

A képfelbontás az lehet alacsonyabb.

A Super AMOLED a PenTile szubpixel-elrendezés (kék, zöld, piros, zöld) miatt volt eltérő, de azt a Super AMOLED Plus-ban a Real Stripe szubpixel-elrendezés (piros, zöld, kék) leváltotta.
http://www.geeks.hu/files/imagecache/large/images/content/0213_samsung_…

Hááát... Nekem nem nagyon sikerült hasonlóra beállítani vagy amikor kikapcsoltam (látszólag), akkor sehogy sem volt az igazi. A 2408WFP képére meg még csak véletlenül sem hasonlított. Szóval azóta játékhoz a játék, filmhez a film profilt használom, ha meg valami színhűség kell, akkor marad a monitor.

TV-t meg jellemzően HDMI-vel lehet használni, DVI->HDMI irányban, pl. Vagy közvetlen HDMI kimenettel, ha van a VGA-n.

----------------
Lvl86 Troll

Majdnem 2 éve használok egy Samsung 32 colos LCD-t, tévének is, monitornak is.

Ugye a képátló másfélszeres a 24 colos full hd monitorokhoz képest, a pixelméret is, ezért másfélszeres távolságból kell nézned, hogy ugyanazt lásd. Ez értelemszerűen a nagyobb LCD-kre is vonatkozik, szóval csak hely kérdése, hogy mekkora tévét tudsz monitornak használni. Én a 32 colost 90-110 cm-ről nézem, de példálul ha képeken dolgozom gimp-pel 50-60 centire is odahajolok, hogy tényleg lássam pixelre, hogy mit jelöltem ki. Ha túl közelről nézed, nagyon zavaró, hogy forgatnod kell a szemed/fejed, ha a széleit is látni akarod a monitornak, viszont lehet hogy ez egészségesebb:)

Ami a képminőséget illeti, én egy egy 19 colos SPVA paneles monitorról váltottam, az IPS panel kontraszban majdnem ugyanazt hozza, a színátmenetek kicsit szebbek, betekintési szög is jobbnak tűnik, válaszidőben agyonveri a (régebbi) SPVA panelt. Nem is annyira a fekete-fehér az érdekes (ezt szokták megadni a gyártók), de pl biliárddal játszol, zöld alapon színes golyók gurulnak, na a régi monitor itt látványos utánhúzásokat produkált.

TN paneles monitorokkal nem érdemes összehasonlítani, más dimenzió. De szerintem 32 colos kijelzőt nem is gyártanak TN panellel, a rossz betekintési szög miatt, mást színt látnál a szélén mint a közepén homogén háttér esetén.

Samsung tévéken (gondolom a többin is) van külön hdmi/dvi bement PC-nek ezt érdemes használni, nincs képjavítás zajszűrés, problémamentes. Ha csak monitornak akarod használni, akkor a videólejátszó, internet akármi, 100+ Hz képfrissítés intelligens hiperszuperképjavítás fölösleges, nem érdemes plusz pénzt adni érte.

Az oldalsó LED háttérvilágítás előny is lehet, mert vékonyabb, van olyan tévé, aminek úgy vannak kialakítva a csatlakozói, hogy szorosan a falra lehet szerelni. Ez hasznos lehet, ha kevés helyed van.

Jelenleg akkora verseny van 32 colos LCD fronton, hogy szinte minden gyártó veszteséges, szóval ár/érték arányban is jó választás lehet egy ilyen monitor, főleg mert tévének is lehet használni ha meggondolod magad. Én nagyon örülök hogy megvettem, de az is igaz, hogy full hd adásokhoz a 32 colos tévé nagyon kicsi. Tévének jóval nagyobbat vennék ha vennék, de tévét inkább csak kis ablakban nézek a képernyő sarkában.

23"
https://lh6.googleusercontent.com/-ZAv_cz4oDb0/T0nrW-SSgPI/AAAAAAAAANc/…

32"
https://lh3.googleusercontent.com/-wwWiVe_jYsU/T0oUrK8qbkI/AAAAAAAAAOE/…

Van még egy kis gondom. VGA porton csak 1600x1200 megy ... majd holnap megoldom

ps: A fotó nem adja vissza az élményt. Nagyon durva! :)
Amúgy végre hátradőlhetek, mert ezt 1 méteren belülről nem jó nézni. :)

Komoly :)

Szerintem kicsi az asztalod. Én egy 80x120 asztal előtt ülök így elég messze lehet tőlem a tv miközben a billenyűzet elérhető közelségben marad.

Mindenképpen natív (1920x1080) felbontásban használd mert akkor lesz szép tiszta és éles a kép. Én az elsődleges HDMI portot használom (kell a hang is) és a tv menüjében kikapcsoltam az összes képkorrekciót.

--
maszili

A Samsung UE32D5000-nek is a marketingesek találták ki néhány megadott technikai paraméterét.

Ezt a LED háttérvilágításos (UE), 32"-os (32), 2011-es szériás (D) budget kategóriás (5000) kijelzőt a Chi Lin Optoelectronics (CMI) gyártotta S-MVA panellal szerelik.

Ami a többi VA panellal szemben alacsony kontrasztaránnyal, közepes betekintési szöggel (adott szögekből black crush, a contrast shift jelentkezik), közepes színvisszaadási képességgel rendelkezik, és bár a G2G válaszideje alacsony, a 2 ms-t aligha éri el, 6 ms és 8 ms között lehet.

Az S-MVA-t az AUO hátrahagyta az A-MVA (és az A-MVA2, az A-MVA3, meg az A-MVA5) kedvéért, ma már csak a Chi Lin foglalkozik vele (vertikális integrációban a Chi Mei Group-al).

Aki ebből a szériából vásárolna az arra figyeljen oda, hogy a 22"-os (Samsung UE-22D5000) és 27"-os (Samsung UE-27D5000) változatokat TN panellel gyártják, a 26"-osokat (Samsung UE-26D5000) meg S-PVA panellel.

32"-os méretben szerintem a Philips 32PFL5606 (esetleg a 6606, a 7606, a 8606 vagy 9606) az amit nagyon érdemes megvenni, a Sharp által gyártott UV2A panel nagyszerű, 5000:1-es statikus kontrasztaránnyal, alacsony válaszidővel rendelkezik és 20%-al alacsonyabb az energiafogyasztása.

NagyZ strikes again!

Ez nem Wikipédia, ez másféle varázslat.

A legnagyobb haszna ennek, hogy nem kell úgy bemennem a Media Marktba, mint neked, hogy - Drágám, a Panasonic-ot vagy a Samsung-ot válasszuk? - Vigyük a Sony-t, megy a színe a tapétához.

Kimaradt még, hogy az S-MVA panel, meg általánosan az MVA panelek filmnézéshez utolérhetetlenek, kevesebb zajt, artifactet jelenítenek meg.

Filmnézéshez érdemes A-MVA3 paneles kijelzőt választani vagy S-IPS-t és variánsait, amik sokkal, sokkal zajosabbak, a kontrasztarány sokkal alacsonyabb, de a VA panelekkel szemben a gyorsabb mozgások megjelenítése nem jelent számukra akadályt (a VA-k hátránya sötét háttér mellett észlelhető igazán).

Egy érdekesség, hogy az AUO szerint az A-MVA5 paneleik 16000:1 statikus kontrasztarányra képesek.

"szolj majd, ha magadtol ertesz valamihez"

Mindenki nem érthet mindenhez.

Az önérzetemet addig is táplálni kell valamivel ameddig ezt a szakmai eredmények, 6 számjegyű bevételek, meg komolyabb párkapcsolati előrelépések meg nem teszik.

Erre jössz és lerombolod a homokvárat, rendszeresen, hozzá kell tennem.

Az embert már semminek nem hagyják örülni.

a helyedben egy samsung c650 végű smart; led vagy lcd televíziót vennék.
miért?
ezek a tv-k már tudnak internetTV-t, előhozható belőlük a PVR funkció, tehát tudsz felvenni digitális adást. tudnak digitális földfelszini és kábeles kódolt adásokat dekódolni, csak kell hozzá kártya (így megspórolható a kb 20-25w-os set-top-box készenléti áramfogyasztás)

ismer DNLA-t, vagyis egy egyszerű tplink 1043-as hekkeletlen, de legfrisebb firmware-ű routerreha merevlemezt kötsz ( össz kb 8w), akkor már lesz egy steam géped, amelyről filmet válogálhatsz.

nagyobb bátorság esetén meghackelheted a tv-t, így akár saját programot is rakhatsz rá.