WinNT 4.0 szerver konvertálása VmWare virtuális gépre

Fórumok

Üdv mindenkinek,

Van egy nagyon régi (kb. 12 éves) HP vas amin egy WinNT 4.0 szerver és mindenféle egyéb szervíz pl. Oracle fut. Sajnos a vas kezd bizonytalan lenni és félő, hogy kihullik a rendszer alól. Mivel a rendszert viszonylag ritkán használják de még évekig szükség lehet rá arra gondoltam, hogy egy fiatalabb szerverre átköltöztetném a rendszert. Az újratelepítés esélytelen mert vannak olyan szolgáltatások amelyekhez nincs telepítő készlet. Ezért talán megoldás lehet ha valahogy sikerülne egy VmWare virtuális gépre költöztetni a cuccot.

A VMware vCenter Converter oldalán ezt írja: Source physical machines running 64-bit Windows XP/2003, Windows XP, Windows 2003, Windows Server 2008, and Linux (RHEL, SUSE and Ubuntu)

Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis van esély a konverzióra? Próbált már valaki WinNT40 -> VmWare konverziót?

Hozzászólások

Van a converter ami kérdéses minden supportált os esetén.

Linux kiszolgálók esetén remekül működik egy clonezillával történő mentés majd egy üres vm-be történő bementés, lehet, hogy ez az nt4 esetén is működhet, persz sok sok vacakolással a végén. Mielőtt megpróbálod, mentsed le a teljes kiszolgálót többször is ha valami félresikerül, telepíts egy vmware guset sw-t, majd mehet a próba, ezek után elvileg az hw-ket fel kell ismernie, egyszer. NT4 :D jee

Ha sikerül meg tudnád írni a tapasztalatokat? Nem irigyellek, de kíváncsi vagyok az eredményre :)

Próbáld meg a Disk2vhd konvertert.

Hálózatra menet közben fel tudod konvertálni úgy a fizikai vassat, hogy nem kell rá telepíteni semmit. Vannak korlátai, de egész jól használható

Hmmm..... a régi szép idők, de szerettem én az NT 4.0 Server/Workstation-t :) Azok még azt csinálták, amit mondtam nekik és nem azt, amit ők gondoltak :)

sikerült megcsinálni?
tudok 1-2 alternatív megoldást még rá, ha érdekel még.

Még küzdök vele.

Beszereztem a VMware_Converter_3.0.1-t.
A fizikai gépet a cd-ről indítottam majd az elinduló konverterrel az offline oprendszert próbáltam virtualizálni.
Sajnos ez a megoldás nem megy mert azt mondja a program a rendszer átvizsgálása közben, hogy NTFS fájlrendszert talált. Ezért most jól átkonvertálja egy újabb NTFS fájlendszerré. Itt be is fejeztem a próbálkozást. Szerintem ha udate-eli a fájlrendszert akkor a régi NT4 soha nem fog elindulni.

--
maszili

Sajnos nem sikerült még a migrációt elvégezni és egyre csökken a lehetséges megoldások száma. A módszert egy virtuális környezetben próbálom kidolgozni. Eddig a következőkre jutottam.

1. Az újabb converter-ek csak telepített módon működnek (iso-t nem találtam) ezért azok nem működnek a régi winnt rendszeren.

2. A régi converter 3.0.1 elindítható live rendszerként a cd-ről de az át akarja konvertálni a régi NTFS fájlrendszert. Nem is értem, hogy akkor ha szétrontja a fájlrendszert hogyan fog elindulni a régi winnt a migráció után?

3. A régi converter telepíthető a winnt-re és hot-clone módban működik de csak korabeli esx szerverrel/workstationnal hajlandó szóbaállni. Az esx szerver 3.5 meg nem működik virtuális környezetben. Jelenleg nincs olyan fizikai gép amire telepíthetném.

Kínomban azt csináltam, hogy az előzőleg lementett lemezképet rámásoltam egy előzőleg újonnan létrehozott virtuális gépre.

A régi winnt megpróbál elindulni de kékhalál a vége mert érthető okok miatt nem találja a fájlrendszert. Hiszen megváltozott a teljes hardware környezet. Talán az is megoldás lehet ha sikerül működésre birni a winnt-t az átmásolt raid tömbön.

De sajnos én nem vagyok windows szakértő. Esetleg a winnt megreparálásában tud tanácsot adni valaki? fájlszinten hozzáférek a VM-re másolt winnt-hez. Hol tárolja a fájlrendszerrel kapcsolatos beállításokat? Lehet azokat kézzel módosítani, hogy az új eszközön keresse a fájlrendszert?

--
maszili

Nem ismerem a Clonezilla-t. Az tud hálózaton keresztül másolatot készíteni a rendszerről? Olyan régi a gép, hogy arra semmilyen tároló eszközt nem tudok rákötni. Nincs SATA, nincs USB csak egy cd olvasó van benne amiről el lehet indítani live rendszereket és van 2db 100Mbit hálózati interfész.

18db régi SCSI merevlemez van benne 4 raid tömbbel. http://pastebin.com/SrMCxe3k

--
maszili

Még annyit kérdeznék, hogy a Clonezilla belenyúl a klónozandó rendszer beállításaiba? Mert hiába másolja át a partíciókat meg a fájlrendszert ha a winnt a raid vezérlőt keresi ami virtuális környezetben nincs. Mert ha nem akkor ugyanott vagyok mint amikor én kézzel átmásoltam és betöltés közben kékhalál lesz.

--
maszili

Nekem is hasonló problémát kellet megoldani néhány hónappal ezelőtt, egy Windows 2000 Server volt egy nagyon régi HP vason.
Sokáig gondolkoztam, gugliztam hogyan lehetne legjobban migrálni egész rendszert egy virtuális környezetbe. Lényeg a lényeg, nem akarlak untatni vele, mennyi baromságot kipróbáltam, mire eljutottam a legegyszerűbb és legvégső megoldásig:
1. Letöltöttem a http://clonezilla.org/ -ról a Clonzilla nevű klónozó live-cd progit ami nem mellesleg, teljes egészében linux alapú.
2. Szerver bootol lvie-cd, ott szépen menübe ki kell választani a teljes lemez klónozását. Legjobb az egészbe, hogy a hálózati NASra is képes az image fájlt menteni, vagy visszatölteni. Mivel raid1-be volt 2x36GiB SCSI vinyó elsőre azt gondoltam na itt meg is halt az egész ötlet, pedig nem, olyan simán felismerte vinyókat mint a huzat. :)
3. Szépen lassan mivel vinyók se voltak már vmi fürgék, meg hálózat is csak 100 Mbit volt elkészült az 20 valahány gigás image fájl lemezről.
4. Most jöhetett a VMware Workstation Windows 7-en létrehoztam virtuális gépet, itt mindössze annyit kellett beállítani hogy CD image fájlként a Clonezilla bootoljon virtual gép indulásakor.
5. Innen már minden ment mint a karikacsapás, Clonezilla menübe kiválaszt hogy image fájl visszatöltés lemezre, NAS betallóz, hátradől és vár, nem 2 perc volt mire végzett az tuti... :)
6. Végzett, virtual gép restart és már indult is Win 2000 úgy ahogy volt HP vason előtte. (Nálam itt annyi probléma volt hogy csak azután volt hajlandó bebootolni Win 2000, hogy a virtual gép beállításánál a lemez típusát SCSI-ról IDE-re kellet kapcsolni, miért azt nem tudom de működik az a lényeg...)

Nem akarok huhogni, de pont a NT4 es a 2000 kozott volt egy baromi nagy kernelvaltas, ami erintette tobbek kozt a PnP mukodeset is, ha jol emlekszem. Szoval az, hogy a 2000 docc nelkul bootolt, az itt pont nem feltetlen relevans. Siman lehet, hogy a clonezillazas utan egy bootolhatatlan rendszert kap. Es nem tudom, hogy az NT4-ben volt-e repair install.

Ez a modszer akkor mukodhetne, ha elnyomna rajta egy sysprepet. De azt megint nem tudom, hogy az hogy van NT4-nel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

3.) Hot-clone megoldással workstation file-ba, és azt ovftool-al feltolni az ESXi host-ra. Nálam ez ment. Utána egy kicsit kellet játszani vele, ide telepítése, hogy legyen cd-rom, a VmWareTools-hoz, + utána a hálókártyát kézzel kellet felrakni.

---
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó

Bejártam ezt az utat is de sajnos nem jött össze. Már ott megbukott a dolog, hogy nem volt képes SMB segedelmével kapcsolódni a cél gépre a winnt-re telepített converter. Pedig hálózati meghajtónak fel lehetett venni a megosztást. A logban meg ennyi volt...

[#1] [2012-02-24 13:47:23.281 'App' 185 error] [hostedImportDestination,341] Failed to connect to \\192.168.1.100\smb as maszili. Error: Unspecified error in SMB share manager.

--
maszili

És ha winnt-n net use-al csatlakoztatod meghajtónak, úgy se megy?
---
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó

De úgy megy. Pont azt mondom, hogy hálózati meghajtónak fel lehet venni minden gond nélkül csak a telepített converter nem képes használni a megosztást.

Kizárólag abban az esetben tudta használni a converter a megosztást amikor a célgépre is winnt volt telepítve.
Szépen el is jutott a migráció (http://www.petri.co.il/images/virtual_convert_physical_servers_to_virtu…) egészen addig, hogy konfigurálni kellene a virtuális gépet. (http://www.petri.co.il/images/virtual_convert_physical_servers_to_virtu…).

De a konfiguráció már nem ment mert a másik winnt-re nem volt workstation telepítve. Arra meg csak valami ősrégi verziót lehetne telepíteni. :(

Még megpróbálom valahogy a régi ESX Server 3.5-öt működésre bírni egy virtuális gépen (mert elviekben azt támogatja a régi converter 3.0.1). Telepíteni lehet, látszólag minden rendben de nem érhető el hálózaton.

--
maszili

Én nem csináltam konfigurálást, hanem az elkészült vmx file-t ovftool-al betoltam egyből az ESXi-be. Ha jól emlékszem ovftool ntgep.wmx vi:\\esxihost.
---
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó

Végül sikerült a Windows NT 4.0 P2V migráció. Röviden összefoglalnám akkor hogyan is történt, hátha segítség lesz majd valakinak.

Fontos megjegyzések:
- Nem volt elég a rendszert átmásolni a fizikai gépről a virtuális gépre. Szükséges volt elvégezni a winnt módosítását is, hogy a megváltozott hardware környezetben működőképes maradjon. Tehát a rendszermentő és klónozó megoldások önmagukban nem működtek mert azok nem készítették fel a winnt-t az új hardware környezetre.
- Nehezítés volt, hogy a leendő ESXi-t futtató új fizikai gép nem állt rendelkezésre. Azt csak akkor veszik meg ha a migráció sikeres.
- Mivel egy régi rendszerről van szó (Windows NT 4.0 Server) ezért a VmWare verziókra fokozottan ügyelni kellett a kompatibilitás miatt.
- Az újabb Converter nem támogatja a winnt-t ezért régi Converter-t kellett használni.
- A régebbi ESX Server (amit támogat a régi Converter) nem működött virtuális köenyezetben (hálózati problémák voltak).
- Nem állt rendelkezésre olyan fizikai gép amin működött volna a régi ESX Server.
- A verzió eltérések miatti inkompatibilitás és a fenti korlátok miatt 2 menetben kellett elégezni a konverziót. [fizikai gép]=>[workstation]=>[ESXi]

Sok próbálkozás és tapasztalatszerzés után a következők szerint történt a dolog.

1. A fizikai gépről készítettem pontos lemezképeket hálózaton keresztül, így a migráció további műveletei nem érintették a fizikai gépet és egy esetleges adatvesztés kockázata elkerülhető volt.
Ezt a feladatot én "kézzel" végeztem el (dd, netcat, stb) a http://www.sysresccd.org/Download.en.php rendszerrel elindítva fizikai szervert.
Persze lehetett volna egyéb kényelmesebb módon is pl. a http://clonezilla.org/ segítségével.

2. VmWare Workstation 8.0.2 build-591240 alatt készítettem egy VM-et és oda betöltöttem a korábban készített lemezképeket.

3. A Workstation-ben futó VM-en elindítottam a VMware Converter 3.0.1 44840 (coldclone.iso) segítségével.
A konverzió elején a Converter átkonvertálja a régi NTFS fájlrendszert. Ez később nem okoz gondot nyugodtan engedélyezhetjük, hogy folytatódjon a konverzió.

4. Az így elkészült VM-et frissíteni kellett mert a régi Converter régi típusú VM-et hozott létre. Az újabb Converter viszont később belehal a régi VM ESX-re történő konvertálásakor.

5. Telepítettem egy ESXi-t virtuális környezetbe.

6. A Converter 5 segítségével átkonvertáltam a Workstation alatt lévő rendszert az ESXi alá.

7. Az ESXi alatti VM-ben már elinduló rendszerre telepítettem a VmWare Tools-t, hogy minden eszközmeghajtó rendben legyen.

Röviden ennyi lenne a történet.

Az egész migrációs projektet egy HP EliteBook (8GByte RAM) notebook és 2db 200GByte-os SATA/USB merevlemez segítségével végeztem el.
Most a notebook-on fut virtuális környezetben az ESXi ami az átkonvertált régi rendszert futtatja. Ha megérkezik az új fizikai gép akkor az arra telepített ESXi alá lesz betöltve az elkészült VM.

--
maszili