MIlyen oprendszert tegyek erre a vasra?

Fórumok

Sziasztok.

Elnézést, ha nem jó topikba tettem volna a kérdést, de nem igazán találtam ennek megfelelő címűt.

Arról lenne szó, hogy már fél éve van egy P3 gépem, mindenfélét próbáltam már szinte, de mindig van valami baj :S
Van egy 10G vinyó, az csak egy XP számára van fenn tartva az iskolai dolgok miatt, de nem nagyon akarom használni mert linx alatt mindent meg tudnék oldani szerintem, csak egyszerűen nincs pénzem jobb gépre. Leírom a többi hardvert:

ASUS TUSL2-C alaplap (Azt hiszem i815 chipset)
512MB SD RAM (ez a max, ha többet rakok bele, hibázik. Indításkor self-testnél látja, ha többet rakok bele, de egyszerűen nem kezeli.)
P3 Tualatin 1133MHz @ 1360, 512K L2
Volt egy FX5200 128 megás, de attól szerencsére megszabadultam, mert a Gnome3 szaggatott vele, a legfrisebb XOrg nem támogatott a hivatalos nvidia driverével, a nouveau-val meg olyan mint a diavetítés.
Helyette most szereztem egy Ati 9600 Pro-t 128MB/128bit, passzív hűtés. Legalább most a kép jó, fglrx egész jól viszi, hivatalos driver csak ubuntu 9.10-ig van (és azt hiszem XOrg 7-ig) -.-
Van egy valamilyen TV-kártyám, amivel elvileg digitalizálni is lehet, de az most nem érdekel
meg van egy 40 gigás WD vinyó, amire raknám a rendszert, ha lenne mit.
10/100LAN

A fogyasztás nem valami kecsegtető, de hát ez van :P Gondoltam arra is, hogy egy 8GB pendrive-ra telepítem az oprendszert, de nem hinném hogy hosszú életű lenne a rengeteg apró fájl állandó írásától. De csendes lenne az tuti :D

Amit próbáltam: Puppy - egész jó, csak ha valami szoftver nincs hozzá, akkor elég necces beszerezni ami kell, utoljára nvidia kártyával néztem, a youtube szaggat.

XP - minden jó, csak veszélyben érzem magam :D Vírusírtót/anti spyware-t nem használok ilyen régi gépen, gondolom érthető. Mennek a 480p-s videók teljes képernyőn, afelett már szaggat. Csak az a bajom vele, hogy állandóan a lapozoófájlt írja és rettentően lelassul a gép.

Debian - futkozni kell a testing tárolók után, valami gebasz mindig van frissítés után/közben, túlságosan is open-source, ha nem fogalmazok durván :D Igazából az a legnagyobb bajom vele, hogy túlságosan sokat kell foglalkozni vele mire minden jó lesz, de ha valahol elakadok, akkor elment az a rengeteg idő a semmire.

Ubuntu - meg se merem próbálni, a gépigény miatt
Lubuntu - na ez elég gyorsan felment, gyors is, és az ubuntu tárolókban nagyon sok szoftver megtalálható, szeretem. Csak néhány gond van vele: zene szaggat a háttérben néha, pedig semmit nem csinálok, csak írom ezt a szöveget mondjuk. Chromium mindig kilép szó nélkül, chrome-ban az oldalak állandóan összeomlanak (egyébként egy idő múlva xp-nél is ez a hiba megjelenik), Firefox érezhetően lassabb. Youtube szaggat mint állat.

SuSe11.3 - működött, de nagyon lassú
SuSe12.1 - első indítás után már nincsen kép, csak konzol, de nem is foglalkozom vele, már kezdek belefáradni ebbe...

Gondolkodtam még FreeBSD-n, amire majd felpakolnék mondjuk egy xfce-t vagy lxde-t, de még soha nem próbáltam konzolból telepíteni BSD-n semmit.
PC-BSD-t régebben használtam amikor volt értelmes gépem (csak sajna elromlott), most ugyanúgy vagyok vele mint az ubuntuval, hogy inkább le se töltöm, mert csak az idő megy meg a DVD szerintem... a KDE elég sokat "zabál".

Igazából normális netezésre kéne a gép, LibreOffice, cisco tananyaghoz (ami flash-es), audacious-t szoktam használni zenélésre, néha Audacity-t vágni, értelmesebb gépen még filmeket is szoktam vágni, de ezzel szerintem soha. Legfrisebb BIOS van fent, de a RAM-ból ennyi a max. pedig szerintem sokat segítene egy 768MB vagy 1GB. Mert van itthon még egy "marék" ram, de hiába rakom bele :D

Szóval nem tudom mit tegyek rá, hogy ezek az átlag dolgok normálisan menjenek. XP-n ugye megy minden a Chrome kivételével (azt is csak azért használom, mert évek óta oda vannak szikronizálva a könyvjelzőim), meg annyi a baja, hogy a vinyót nagyon eszi. Pidgin amit még be szoktam nyomni, aztán nagyjából ennyi.

Mit tegyek fel szerintetek? Sabayon-ról úgy tudom, legtöbb cuccot forrásból fordítja, Gentoo alapú. Még ha sokáig is tart, de vajon megérné?
Valaki esetleg nem jár(t) hasonló csizmában? Adott egy régi, de használható gép... milyen linux megy rajt normálisan? :D

Annyit még hozzátennék, hogy alapból csak USB1.1 van a gépen, de van benne egy USB2.0 kártya, USB boot nem támogatott, de az Ultimate Boot CD segítségével megoldotam az 1.1-es portokról.

Hozzászólások

Youtube videót nem garantálom, de minden másban a Crunchbang száguldani fog rajta.

Téényleg... a crunchbang-et el is felejtettem. Volt már fent, csak én mindenáron Gnome3-at akartam, de most már lemondtam róla. Megpróbálom :D

A Linux mint-et utoljára aikor próbáltam (10.10), akkor elég nagy volt a gépigénye. Nagyobb mint a sima Ubuntu-é, de tetszett. Szerintem azt is megnézem majd, ha a Crunchbang nem lesz jó, de most az kéznél van, csak elfelejtettem.

Már hegyekben állnak a DVD-k, mind másik disztro :P

FÉLOFF ON
(szerintem kondizd át az alaplapot, azért omlanak össze ablakok)
FÉLOFF OFF

Ha van púpos, azt biztosan cserélni kell (akkor is, ha nincs nyoma folyadéknak - sárga trutyi alul vagy felül).

Szimptómák nélkül is megmehet, egyszerűen annyira megváltozik a kapacitása, hogy nem teszi a dolgát.

Szóval először púposat, ha nem oldja meg, s van kedved, akkor a többit is.

Én kivágnám az egészet az elektromos hulladékgyűjtőbe.

OS szerintem Windows XP 512MB-al nem kéne olyan szimptómákat produkáljon amiket említsz. Nyilván, sok programot nem fogsz tudni egymás mellett futtatni.

> Elég csak a púposakat cserélni ugye?

Nem. Ha talalsz pupos, kifolyt, vagy akarmilyen (mar ranezesre is beteg) kondit, akkor erdemes az osszes azonos tipusu kondit cserelni, mert egyforman szar az osszes.
A cserekondi mindenkepp 105fokos low-ESR tipus legyen (regebben a low-ESR kondikat azonnal ki lehetett szurni az arany szinu felirat alapjan, ez ma mar kevesbe divat, meg kell nezni tipus alapjan). Erdemes jofele (pl. Rubycon YXF, Arcotronics ESX, stb) kondira cserelni, mert a gagyi eleg hamar elfarad (pl. ugyanazon a helyen Yageo SC kevesebb mint egy evet birt, Arcotronics ESX pedig mar evek ota fasza)

A chrome námal az otthoni gépemen is állandoan összeomlik, pedig a gépnek semmi baja. Dual bútos, és win7 alatt meg tök jó, szerintem a régi gépekre ezek az új disztrók vmi miatt nem jók. Vagy a chrome-ban van vmi, ami nemszereti.

A tusl2-c-be 512m a max memória hivatalosan. Lehet ezért nem megy bele több. :)

PC-BSD 9.0-nál már nem csak KDE-t választhatsz telepítésnél, hanem XFCE-t és LXDE-t is, ha FreeBSD alatt a "pkg_add -r xfce4" bepötyögése ennyire megterhelő feladat

Otthon viszonylag sokáig használtunk P3 gépeket munkaállomásnak (utolsót talán vagy 1 éve váltottam le) így egy kevés tapasztalat van. Röviden: attól függ, hogy mit vállalsz be, újabb rendszereknél a driver kompatibilitáson kívül gond lehet a "súlyosabb" grafikus felület, de ha tetszik a fluxbox akkor ez is eliminálva (P4-en is azt használom).

Egyébként egy bizonyos pont után egyszerűen érdemesebb egy valamivel régebbi rendszert választani. Na azért nem olyan régit mint maga a vas, csak egy pár évvel ezelőttit. Nálunk P3 730MHz CPU, 512 MB RAM vason Slackware 12.2 ment KDE-vel, fájlrendszernek ext2 választottam a kernelt és xorg-ot hozzáfordítottam a CPU-hoz, így egész használható lett. Slackware 12.2 rendszerhez van frissítés, webböngészőt manuálisan frissítettem. Telepítés egy kicsit több munka, de aztán akár évekig alig igényel valami törődést.

üdv.

kris *_^O^_*

Úgy látom Arch még nem volt, szóval én azt ajánlanám. Gyors, LXDE-vel vagy XFCE-vel elég keveset fogyaszt (nekem anno. Firefox-szal kb. 400 MB memóriában megállt XFCE alatt), ill. itt könnyen találsz segítséget.

Arch Linux, már csak a dokumentáció miatt is.

A Radeon videókártyához a nyílt forrású xf86-video-ati eszközmeghajtó, stabil és korszerű.

Fluxbox vagy Openbox ablakkezelővel és Thunar fájlkezelővel gyors, használható és korszerű lesz.

600 Mhz és 800 Mhz közötti Pentium 3-as konfigurációkat 384 MB memóriával üzemeltetek Arch Linuxszal, Fluxboxszal és LXLauncher alkalmazásindítóval és meglehetősen használhatóak.

LibreOffice helyett Gnumeric táblázatkezelésre és AbiWord szövegszerkesztésre, ezek teljesértékű, de erőforráskímélő alkalmazások.

Böngészővel nem tudsz mit kezdeni, a Firefoxhoz és a Chromehoz is SSE2 utasításkészletet támogató processzor javasolt és a memóriaigényük is nagy.

Bár nekem rengeteg memóriám van, de én is a fent felsoroltakat használom, és 512 MB memória elegendő lenne.

Ha már linux, akkor youtube nézésre flash plugin ill. html5 helyett ajánlom a minitube-ot: http://flavio.tordini.org/minitube
Azt nem mondom hogy gyors lesz ezen a vason, de a flash pluginnál 100x gyorsabb.

Böngészéshez pedig noscript extension, iszonyat sokat tud dobni a sebességen.

Kicsit megkönnyeztem az írásodat. Nekem is van egy ehhez hasonló szeróm, nagyon megbízható gépek ezek.

Desktop használatra viszont ma már alkalmatlanok. Nekem Debian+Xfce van fent meg egy kis partíció win2k dualbootba. Samba, Apache meg git a fő működési területe. Ezeket még lazán elviszi.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Van egy hasonló gépem, (866PIII, 384MB ram, GF5200FX)
Teljesen jól megy vele minden, ami arra kell.
Nekem Wary puppy van rajta (asszem)
De puppyhoz sok cucc van, (ha nem is a legfrissebbek)
át kell állítani a tárolókat, és akkor lesz minden.

Márk egyik haverommal gondolkodtunk Arch-on, nagy meló lesz úgy tűnik, de akkor hozzá fogok. Most van egy kis időm vizsgaidőszak miatt...
Egyébként az Arch-ról eddig csak jókat hallottam. Márk csak a kiváncsiság kedvéért is. De előbb még megnézem milyen lesz a puppy ezzel a videokártyával, mert az gyorsabb ;)

Arch + *box
adblockkal, noscripttel egész kulturáltan fogsz tudni böngészni. minitube-nak +1, teljes képernyőn mentek vele a vidik.
zenehallgatásra moc.

Crunchbanget neki! A legújabb release sajnos már csak openbox-only, de az azelőttibe még van Xfce is. Persze lehet nem nagy cucc feltenni egy Xfcet.

edit: már van ArchBang is :)

ASUS TUSL2-C alaplap

Nekem is pont egy ilyen az otthoni szerverem :-)

512MB SD RAM (ez a max, ha többet rakok bele, hibázik. Indításkor self-testnél látja, ha többet rakok bele, de egyszerűen nem kezeli.)

Igy van, a konyveben is irja, hogy maximum ennyit kezel.

Nalam Debian van rajta, sok eve mukodik stabilan.

A Sabayon Gentoo alapú, de bináris disztribució, azaz nem te fordítod a csomagokat. De ha szeretnéd magad fordítani némelyik csomagot, akkor arra is van lehetőség. Kb. egy hónapja tértem át Sabayonra, eddig meg vagyok elégedve vele. Az Xfce, vagy az Lxde alapú változatot próbáld ki. Én az awesome változatot használom, az sokkal karcsúbb változat, 640 MB RAM-mal is szépen működik. De ha kezdő vagy, akkor ennek beüzemeléséhez nagyon sokat kell olvasni. Maga az awesome miatt is, de gyakorlatilag a rendszer egészét cli-ből kell beállítani. Xfce, vagy Lxde esetén grafikus felületen tudod elvégezni a beállításokat.

Bármit is raksz fel, arra azért számíts, hogy ha a böngészőben egyszerre 6-8-10 oldal meg van nyitva, akkor már nagyon lassú lesz, mert kevés a RAM. Viszont 3-4 oldallal még megbirkózik egy ilyen gép, jó OS választással.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

ASUS TUSL2-C alaplap

Oh... nosztalgia. Egy ilyen alaplap szolgált a gépemben nem kevesebb, mint 5 évig! A maga idejében az egyik legjobb alaplap volt, mindenki dícsérte és nem is hiába. Amúgy maga az i815 chipset nem kezel 512MB-nál több ramot, azért nem megy.

Ubuntu - meg se merem próbálni, a gépigény miatt

Pedig próbáld meg nyugodtan. :) Az említett, 5 évig használt gépem most (3 éve!) dolgozik a nagynénémnél, Ubuntu 10.4 alatt és teljesen használható. Mondjuk abban egy GF-MX400 kártya van és egy 1300Mhz-es Tualatin. Oké, HD filmet nem játszik, de egyébként teljesen jól megy.
Persze már nagyon a nyugdíj közelében van a gép (nagynéném megelőzte :P ), mert kezdenek púposodni a kondik, de akkor is összesen 9 évet szolgált.

BÚÉK minden HUPolónak!
Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Ott tartok, hogy feltettem egy Arch-ot, van Lxde-m, de nem indul magatol, hanem be kell potyogni az lxdm parancsot. Startx-re valami xorgos terminalok indulnak, xinit-re meg egy darab feher konzol... grafikusan xD Szoval ezt kene most megoldani valahogy, meg a magyar karaktereket. Virtualis konzolon vannak ekezetes karaktereim, de lxde-n nem.

Arora bongeszo, aztan egyelore ennyi :D

Legeloszor egy kernel forditast akarok, kivancsi vagyok mennyire gyorsul a gep. Vagy elobb rakjam ossze a grafikus feluletet meg a szukseges csomagokat es utana szorakozzak a kernellel?

Láthatóan még az ArchWiki-t sem vagy hajlandó böngészni, hogy tudd mi az a bejelentkezéskezelő, az inittab és a .xinitrc / .xsession.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Login_manager
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinitrc

Kernelt nem kell fordítanod, nem is javasolt, ha gyorsulást szeretnél akkor a Con Kolivas féle kernelt és schedulert használd:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Linux-ck

Nem tudom mennyivel lennél előrébb, de ha szeretnéd tudnék adni egy A7V266(DDR) - AX1800DMT alaplap proci kombót for free.
Csak a hozzád való eljuttatása lenne a kérdés (Item location: Mosonmagyaróvár).

Korábban más is említette, ezen a gépen a Puppy nagyon jól érezné magát.
Igényeidnek éppen megfelelhet az OfficePuppyHu. Ez openbox+wbar, nézd meg,
fórum itt:
http://puppylinux.hu/phpbb3/viewtopic.php?f=4&t=447&sid=301d796aef88d16…
Letöltés meg itt: ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/OfficePuppyHu.iso