Előzmények:
- 2010 utolsó hozzászólása (győztes: heckles04 | 2010. december 31., péntek - 23:59)
- 2009 utolsó hozzászólása (győztes: saxus | 2009. december 31., csütörtök - 23:59)
- 2008 utolsó hozzászólása (győztes: Polesz | 2008. december 31., szerda - 23:59)
- 2007 utolsó hozzászólása (győztes: gd | 2007. december 31., hétfő - 23:59)
- 2006 utolsó hozzászólása (győzets: Polesz | 2006. december 31., vasárnap - 23:59)
Kezdődjön az idei verseny!
- 8584 megtekintés
Hozzászólások
Ez több, mint megtisztelés! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ugyan ez kicsit szigorodtak a főoldali fórumösszesítő feltételei, de ennyi kell a népnek.
Panem et circenses!
Úgyhogy, hajrá! :D
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hány óra van?
Milyen éé/hh/nn?
Ja, lekéstem... :X
BUÉK!
i80286/1024kB/IBM Xenix 2.0
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
na végre !! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BTW: annyira nincs szilveszteri hangulatom, hogy az hihetetlen. Hét ágra süt a nap, szerintem melegebb van, mint ilyenkor szokott lenni.
Tűzijátékot sem vettem, pedig minden éven szoktam. Egyedül a lencsefőzés maradt meg mára a szokásos tevékenységek közül. Már el is készült, a szokásos füstölt tarjával.
Most éppen egy kis vörösbort szürcsölök, hátha lesz valami hangulat.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi korhelylevest főzünk délután, aztán az első pezsgő után valamikor virslit is. Az azért még kábultan is menni fog. :)
tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ja, virsli az van itt is. Úgy vesszük minden éven, mintha muszáj lenne. Aztán nem győzzük megenni, nehogy ki kelljen dobni. Hiába, szilveszter nincs virsli nélkül!
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezt eszed szilveszterkor
2-féle virslit vizsgált meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laborban, de sok hibát nem talált. Ennél komolyabbak voltak a különbségek, ha az emberek ízlésére bízták.
Milyen a jó virsli?
A virsli legfeljebb 30 milliméter átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény, amelynek előállítását a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. A füstölés keményfa elégetésével, illetve füstaroma párologtatásával történik. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatták a húskészítménybe.
A virslinek legalább 40 százalékban húst kell tartalmaznia. Fehérjetartalma legalább 10 százalék, víztartalma legfeljebb 70 százalék, zsírtartalma maximum 25 százalék lehet, míg sótartalma nem haladhatja meg a 2,5 százalékot. A baromfiból, főleg a pulykahúsból készült virslit nehezebb ízletesebbé és megfelelő rugalmas állományúvá tenni a sertéshúsból készültekhez képest. Az állagot emellett jelentősen befolyásolja a hozzáadott szója mennyisége. A több szóját tartalmazó termék a főzés során megduzzad, állaga pépessé, puhává válik, és így kevésbé élvezhető.
A nátrium-glutamát ízfokozó adalékanyagként több vizsgált termékben is előfordult, s amelyeknél az ízt intenzíven lehetett érezni, azoknál az élvezeti érték jelentősen csökkent – írja a közlemény. A fűszereknél általában a bors íze volt kiérezhető, ugyanakkor nem meglepő, hogy a német illetve osztrák virsliknél az ízesítés némileg eltért a megszokott hazaitól.
Hogyan készül?
Összefoglalóan vörösárunak hívják a húspépből készített termékeket, amelyeket szalonna hozzáadásával finomra aprítanak, általában bélbe töltenek, rövid ideig forrón füstölik és utána hőkezelik (virsli, párizsi, felvágottak). A húspépet nitrites pácsóval és vízzel finomra aprított húsból állítják elő. A víznek az a feladata, hogy a húsfehérje a só jelenlétében oldattá váljon, így a megduzzadt fehérje hálószerűen zárja magába a vizet és a zsírt.
A nyersanyagok építőelemei az izomszövet, a zsírszövet és a kötőszövet. A vörösáruk nyersanyaga hagyományosan marhahús és szalonna, újabban azonban elterjedt a sertéshús használata. A vörösáruk legfontosabb adalékanyaga a nitrites sókeverék és a nátrium-pirofoszfát. A foszfát részben a pép pH-értékének növelésével, részben az izomfehérje duzzadásának elősegítésével megfelelő rugalmas állományt és kellő víz- és zsírkötést biztosít. A fűszerezésük általában enyhébb, legfontosabb fűszerük a bors.
A pépesítés
A vörösáruk előállításának legfontosabb fázisa a pépesítés. A pép minőségét a nyersanyag-összetevők minősége és mennyisége, az aprítóberendezések konstrukciója és műszaki állapota, valamint a nyersanyag-összetevők hozzáadási sorrendje határozza meg, de befolyásolja a gyártási folyamat során alkalmazott hőmérséklet is.
A vágás során a színhúson és gyártási szalonnán kívül egyéb nyersanyagok is kitermelődnek, melyeket hagyományosan nagyrészt más termékfélék (kenős termékek, hurkafélék stb.) előállításánál használnak fel. A korszerű ínleválasztó berendezések és nagy késfordulatszámú kutterek azonban lehetővé teszik a nagy kötőszövet-tartalom miatt nehezen aprítható nyersanyagok feldolgozását, illetve az eltérő módon feldolgozható izom- és kötőszövet szétválasztását. Így lehetőség van például a bőrke és az ín vörösárufélékhez vagy húspéphez történő felhasználására.
Bélbetöltés
A bélbetöltést csigás vagy lamellás, esetleg dugattyús töltőgéppel végzik. A kis átmérőjű vörösárut (virsli, krinolin, szafaládé) pározni, a nagy átmérőjű vörös árut (párizsi) kötözni vagy klipszelni szokták. Kis átmérőjű termékekhez használhatnak természetes beleket (juh vékonybél: virsli, sertés- és marhavékonybél: szafaládé illetve krinolin) emészthető, kollagénalapú műbeleket (virsli) vagy cellulózalapú műbeleket (celofánbél: virsli). A nagy átmérőjű termékhez kollagénalapú, nem emészthető műbeleket, vagy cellulózalapú, rostos műbeleket használnak. Hosszabb eltarthatóságú termékek gyártásánál PVDC-vel lakkozott cellulózalapú műbeleket használnak.
Füstölés, főzés
A nitrites pácsóval gyártott vörösárukat bélbetöltés után rövid ideig pihentetik a színkialakulás érdekében, és utána füstölik, majd főzik. A vörösáruknál a meleg füstölés tartósító hatása elhanyagolható, elsősorban íz- és színkialakítás céljából alkalmazzák. A főzés célja egyrészt az elvárt rugalmas állomány kialakítása, másrészt a nemkívánatos mikrobák jelentős mértékű elpusztítása. A hőkezelés általában füstöléssel kezdődik, amelyet szárítás előz meg.
A minőséget befolyásoló tényezők
A nyersanyag minősége nagyban függ a felhasznált zsír és kötőszövet arányától, tehát a hozzáadott bőrke és ínpép mennyiségétől. A megfelelően pépesített bőrke 10 százalék körüli mennyiségben csökkenti a hőkezelési veszteséget, növeli a rugalmasságot, esetleg halványítja a színt, de ha ez nem cél, nitrites vérrel pótlólag színezhető a virsli.
A nyersanyagok adagolási sorrendjének is szerepe van. Minél kevesebb a fehérje a pépben, annál kritikusabb az adagolás sorrendje, az egyes alkotórészek aránya, az aprítás mértéke, az aprítás hőmérséklete, valamint a hőkezelés mértéke. Ez utóbbi persze nem egy örök igazságra is rávilágít, mely szerint nem jó alapanyagból művészet jó terméket előállítani, hanem a hitványból olyat, amely legalább a jó illúzióját adja.
A vizsgálat
Több mint 400 laborvizsgálattal 62-féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A rangsor
A vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés-, illetve baromfihúsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak. A sertésvirslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfivirslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.
A sertésvirslik
5 pontot kapott (nagyon jó):
HORECA Bécsi virsli (Wiesbauer-Dunahús Kft., Gönyü)
HORECA Koktél virsli (Wiesbauer-Dunahús Kft., Gönyü)
Karát Bécsi virsli (Wiesbauer-Dunahús Kft., Gönyü)
PROFI Frankfurti virsli (Pápai Hús Kft., Pápa)
HORECA juhbeles virsli (Pick Szeged Zrt., Baja)
TESCO Bécsi virsli (származási hely: Németország)
Karát Ínyenc virsli (származási hely: Csehország)
4 pontot kapott (jó):
Nádudvari roppanós virsli (Nádudvari Élelmiszer Kft., Nádudvar)
Cora Bécsi virsli (KOMÉTA ’99 Zrt., Kaposvár)
Sajtos virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
Wiener Würstel (Wiesbauer-Dunahús Kft., Gönyü)
Frankfurti juhbeles virsli (származási hely: Ausztria)
3 pontot kapott (közepes):
Wikinger Hot Dogs virsli (származási hely: Németország)
Profi sertés virsli (ZIMBO Perbál Kft., Perbál)
AHD sertés virsli (Alföldi Hús Zrt., Szarvas)
Frankfurter virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
COOP műbeles virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
2 pontot kapott (gyenge):
Sertés virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
Cora Ínyenc virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
TV (Tesco Value) sertés virsli (Surjány Hús Kft., Törökszentmiklós–Surjány)
1 és 0 pontot nem kapott egy termék sem.
***
A baromfivirslik
5 pontot kapott (nagyon jó):
Kaiser baromfihúsos tartós virsli (Debreceni Csoport Húsipari Kft., Szolnok)
Sága Füstli, füstölt pulykavirsli (Sága Foods Zrt., Sárvár)
Sága Füstli, füstölt pulykavirsli ízletes sajtdarabokkal (Sága Foods Zrt., Sárvár)
4 pontot kapott (jó):
Falni jó, pulykavirsli, füstölt ízű (Sága Foods Zrt., Sárvár)
3 pontot kapott (közepes):
eFeF baromfi virsli, 67% hússal (eFeF Kft., Pécs)
Dárdás baromfi virsli (Pick Szeged Zrt., Szeged)
JUH-ÁSZ virsli (származási hely: Csehország)
Orsi Kölyök virsli (Merian Foods Kft., Orosháza)
TS (Tesco) Baromfi virsli, füst ízű (Gallicoop Zrt., Szarvas)
2 pontot kapott (gyenge):
eFeF baromfi virsli, 48% hússal (eFeF Kft., Pécs)
TV (Tesco Value) baromfi virsli (származási hely: Szlovákia)
Sága Fini Mini, pulykavirsli (Sága Foods Zrt., Sárvár)
ARO baromfi virsli (Pápai Hús Kft., Pápa)
CBA baromfi virsli (Merian Foods Kft., Orosháza)
1 pontot kapott (nagyon gyenge):
Reál füstölt baromfi virsli (Merian Foods Kft., Orosháza)
Frankfurti baromfivirsli (Debreceni Csoport Húsipari Kft., Szolnok)
COOP baromfi virsli (Merian Foods Kft., Orosháza)
Dárdás füstölt ízű virsli (Sága Foods Zrt., Sárvár)
0 pontot kapott (elfogadhatatlan):
Dárdás Frankfurti baromfi virsli (Debreceni Csoport Húsipari Kft., Szolnok)
SÁGA Frankfurti pulykavirsli (Sága Foods Zrt., Sárvár)
***********************************************************************
Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE
DEBIAN & SLED forevör!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az egyik győri húsüzemben (Viola Hús) csináltam számítógépes rendszert, így még azt is elmondhatom, hogy láttam is, ahogy csinálják. A Keke - a főszaki ott - megmutatta :)))
Azért köszi, hogy leírtad.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nincs mit.
Két filmet ajánlok figyelmedbe és a többi hup olvasó figyelmébe. Aki még eseleg nem látta: Super Size Me és Megetetett társadalom (Fast Food Nation)
***********************************************************************
Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE
DEBIAN SLED forevör!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
18 evig nyomtam le husgyarban mint rendszergazda.
Az elozo rg akkor dolt ki, mikor meglatott egy kis mozgo hust. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi a L I D L nevű műintézményben szoktunk baromfivirslinek nevezett cuccot venni. A család legtöbb tagja többre értékeli (4 pont, jó) mint eddig bármi más virslit.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
zokni virsli
osszemegy fozes kozben :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vannak akik másra vizsgálják be a virslit:
http://vimeo.com/34383094
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Itt még lencse se lesz. :(
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ismerős a feeling...
Szinte hallom a "jövőre minden jobb lesz" mondást...
--
robyboy
"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
oregszel.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Értem. Ezért van verőfényes napsütés és +5 Celsius fok december 31-én. :)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Elso :) Ejfelkor valoszinuleg ugyis valami kocsmaban fogok ulni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
smartphone?
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon akarok egyet venni, de meg nincs ra penzem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
kevésbé okos telefon? Pl.: n95?
--
h0bb1t
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem, nekem olyan kellene, amin van ssh-kliens. Ebbol az egy okbol erdekel az okostelefon. Remelhetoleg Androidos telefonokra mar van ilyen app.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, hogy van, a legnépszerűbb a ConnectBot.
http://code.google.com/p/connectbot/
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
kocsma helyett telefon?:P
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
LOL
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha mar az ember evente egyszer hazamegy, akkor megengedhet annyit maganak, hogy megnezi a regi ismerosoket. Valahogy nincs kedvem Veluk okostelefonon beszelni, konzervativ vagyok, inkabb a szemelyes talalkozas. (Ahhoz meg mar idosek, hogy otthoni hazibulit szervezzenek, inkabb osszegyulnek az egyik kocsmaban)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
--
h0bb1t
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szóljon valami zene:
http://www.last.fm/user/7r3y
http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/7r3y/recenttracks.rss
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
[OFF]Your musical compatibility with 7r3y is VERY LOW[/OFF] :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
:))
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
hihetetlen igenytelen zaj :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Na, en is tavozok, megy a vonatom, BUEK mindenkinek!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Itt jelezném, hogy a HUP Olvasók Választása Díj 2011 szavazás ma éjfélkor zárul, így aki még nem tette meg voksait, de szeretné, az éjfélig tegye meg.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akkor indítsuk el az év utolsó szavazata versenyt!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
subscribe
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Már látom lelki szemeim előtt a több tucat - hanem több száz - HUP 23:59-es kommentet :)
---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.
Solely HP _ The Best
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boldog új évet kívánok kedves HUP társak!
Lehet, hogy ez lesz az én utolsó 2011-es hozzászólásom. Szóval biztos, hogy nem én nyerem meg ezt a kihívást. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem akarom megtörni a HUP-pot, így kérnék trey-től egy triggerelt, sql fórum bejegyzést 2011.12.31 23:59:59-re.
Köszönöm. ;)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én meg csak szinkronizálnám a desktopomat NTP-n a szerverhez amennyiben megoldható :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
hiányérzetem támadt.
kellene egy "év utolsó +1-e" topic is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
:D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Visszajőve a városból, ahol bedobtam 4 forralt bort + 4+5 pálszet, egész vidámban látom a jövő évet.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vidám újévet!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
versenyben vagyok még? és mikor lesz már KDE4? :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mindenki vadul bulizik... :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nehogy azt gondoljátok, hogy ilyen egyszerű lesz :) A többség még altat. :)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
házi buli, zene laptopról! előny és a pohár nálam :) :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
:)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
mp3 @96 odab*sz :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Engem nem erdekel a bulizas csak erre koncentralok :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Milyen bulizás? 365 napja csak erre készülök. Különböző tréningeken vettem részt, hogy bírjam...
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Meg elvezed a hazai palya elonyeit :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Állatokat etetek: 1 nyúl, 1 malac
Egymást kergetik.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
:D :D :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Róka nincs?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nope. A gyerek Q3A-t játszik és azt mondja, hogy egy csomóan fennvannak Facebook-on. Nem tudom mit jelent ez.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boldog Új Évet mindenkinek!
Kívánok boldogságot, békét és egészséget minden HUP olvasónak!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Koszi, neked is minden szepet :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BÚÉK! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BUÉK!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ejnye d0rka, de erre nagyon rákészültél. .)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
És sikerült? :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BUÉK.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
uff
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mit takar, hogy uff?
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.U.É.K
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.U.É.K.!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A feleségem karácsonyra drága bundát kért. Úgyhogy kiírtam neki DVD-re a Siófok-ZTE meccset.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
:D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.U.É.K. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Na lássuk csak hányadik lehetek?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Utolsó
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
gratulálok! :D
`expr $PALINKA_NEKED + 1`
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.Ú.É.K.
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Langy esőben, tömör ködben, hót részegen mély gödörben, Szilveszternek nehéz napján, négykézláb az árok partján, átölelem a világot, Boldog Új Évet Kívánok!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
PF 2012
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
bunda volt :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BUÉK!
_____________________
www.pingvinpasztor.hu
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.U.É.K.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
B.Ú.É.K.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
buék
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boldog 2012-őt Kívánok Mindenkinek! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BÚÉK!... én már 2012 utolsó hozzászólására pályázok... csak aztán nehogy nyerjek...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
BÚÉK mindenkinek
--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni