LED-es panel megalkotása

 ( kertib | 2011. december 27., kedd - 21:30 )

Kedves HUP Tagok!

Sajnos nagyon nem értek az áramkörökhöz, de szükségem lenne egy kísérlethez egy olyan "panelre" (?) amin LED-ek vannak az alábbi módon elhelyezve.

660 612 660
612 660 612
660 470 660
612 660 612
660 612 660
660 660 660

A számok a LED által kibocsájtott hullámhosszat jelöli, azaz 11 db 660nm-es, 6 db 612nm-es, és 1 db 470nm-es LED kell. Nem kell szépnek lenni külsőleg, legyen hozzá egy adapter amin egy kb. 2-3m madzag van, be tudok dugni a konnektorba.

Tudna valaki segíteni, természetesen pénzért (munkadíj + anyagköltség).

Üdv:
Balázs

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha egy ilyennel elboldogulsz: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=530099 akkor itt találsz segítséget: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_454_from.html Ha komolyabb kell, akkor én is passzolom :D

Köszi a linket a hobbielektronika.hu-ra, de csak 1 het mulva irhatok a forumba...:-( Ha addig senki nem jelentkezik a HUP-on, akkor folyt kov. ott.

B.

Visszakereshetsz a társfórum Tápkérdés témájában is. Lakik ott pár ember, aki foglalkozik javítással (didyman pl), hátha elvállalja ezt is. Bár tényleg egyszerű összeütni otthon.

http://forum.hwsw.hu/topic/124728-tapkerdes-iv/page__st__4260

Gondolom ez is olyan ami annak egyszerű aki érti az alapokat, főleg ha ez a munkája, netán a hobbija, megvannak hozzá a cuccai, forrasztópáka...stb.

Én szívesen izolálok bárkinek DNS-t bármilyen növényi szövetből...:-) Én ezzel foglalkozok, ehhez (is) értek, logikusan megvan hozzá minden cucc. Gyakorlatilag 5 db egyszerű lépés, "egyszerű összeütni" akár otthon is meg tudnám csinálni.

Szóval valaki nem könyörülne meg rajtam, és segítene beszerezni, és összerakni a LED-es dolgot?

B.

Valóban az, de cuccom csak a cégnél van, idén nem terveztem már bemenni :D Ha az alkatrészek megvannak, akkor kb. negyed óra mindennel együtt. Viszont amikor kerestem, akkor csak olyan LED-et találtam, aminek azért szór a fénye, milyen pontosságú kell? Mert ha jól tippelek, akkor itt az egy fontos dolog.

Persze, 2012 januárban is bőven ráér:-)

Nem hiszem, hogy nagyon pontosnak kell lenni, talán az is a jobb ha szórja a fényt.

B.

Kertib, valahol eddig láttál LED-es megoldást erre a célra?

A feleségem kérte, hogy csináljak neki a konyhába LED világítást, végigszámoltam mindent, fényességet, költségeket,...

A végeredmény: fénycső az optimális a célra.

Betett egy linket...

Láttam a linket, a megépítése pofon egyszerű (64 LED).

20mA * 1.5V = 30 mW egy LED fogyasztása, 64-LED kb. 2W-ot fogyaszt (előtét ellenállás nélkül + feszültség stabilizátor nélkül).

Az energiatakarékos fénycsövek hatásfoka jó, mert egy óra használat után odamegyek és megfogom és nem égeti meg a kezem. Minthogy az energiát leadta és az nem hőenergia és nem mozgási energia, ezért a leadott 11 W nagyrésze fényként távozott.

Megsaccolva egy 10W-os hagyományos izzónak megfelelő fényt ad le a szerkezet durva számolás után.

Megépíthető, nem egy nagy durranás, de a végeredmény nem biztos, hogy megnyugtató lesz.

gondolom ezt szeretne megvizsgalni, hogy megoldhato-e.
egyebkent a novenytermesztesi celra alkalmazott altalanos vilagitasoknak a hibaja, hogy sok energia megy a kukaba, mert nem csak a megfelelo hullamhosszon mukodik. a led elvileg ezt kuszobolne ki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation

A fénycső akkor optimális, ha rövidtávra számolsz. Ha hosszabb távra nézed és beleveszed a LED-ek élettartamát, akkor határozottan a LED jön ki jobban.
Kínából már nagyon olcsón hozzá lehet jutni normális LED fényforrásokhoz, az egyetlen negatív pontja a kicsi spektruma.
Nálunk a konyhában a pult fölött van végig ilyen világítás (másodlagosként), az elsődlegesnek én továbbra is hagyományos izzót használok (de ez egyéne válogatja, én nem szeretem a fénycsövek és az energiatakarékos izzók hidegfehér fényét)

Kevés az információ.
Mekkora méretű panel ?
Milyen méretű LED-ek ?
Milyen kapcsolásban soros,vegyes,párhuzamos.
Mekkora intenzítású fény ?(áram felvétel)
Dobozolva vagy csak nyákon ?
Az egyenirányító a dugasztápban legyen vagy lehet a panelen is.
Egyáltalán dugasztáp legyen vagy a táp lehet a nyákon is ?

Kérdezem máshogy.
Kell az ezüstözött fényszóró felület ?
Hány LED-nyi üres hely legyen 2 aktív LED között ?
Ezeknek egyszerre kell világítaniuk , vagy a különböző színűeknek külön külön ?
Milyen fényerőt kell produkálniuk ?
A többi úgy látom mindegy.

"11 db 660nm-es, 6 db 612nm-es, és 1 db 470nm-es LED kell"

Aha... nem tudom mennyire vagy tisztában a LED-ek működésével, de elárulom, hogy az összeszerelés a legegyszerűbb része a történetnek. A LED elekrolumineszcens elven működik, a keletkező sugárzás hullámhosszát pedig az alkalmazott félvezető anyag határozza meg. Azaz elég sokáig kell turkálni, amigtalálsz 2 db-ot, aminek a kibocsájtott fénye egyforma, ráadásul a hullámhossz hőmérséklet függő, öregedéssel változik.

A jó hír az, hogy a dióda nyitófeszültségével lehet játszani kicsit, amivel kis mértékben befolyásolható a hullámhossz, de hogy tudod ellenőrizni, hogy mind a 11 pont ugyanolyan fényt sugároz? Ez gyártmány és sorozat függő!

Ha fontos a pontos hullámhossz akkor felejtős, ha a specifikációt leegyszerűsíted 11 piros, 6 narancs és 1 kék LED-et tartalmazó panelra, akkor valamit össze lehet rakni.

a jobb boltokban be tudod szerezni a megadott hullamhosszu LED-eket.
nem kell valogatni.

ha jol veszem ki akkor novenytermeszteshez kellenek, ugyhogy a nem "patika" pontossag kell.

Igen, én is ebben bízok...:-)

Azt hiszem, hogy megveszem a LED-eket, a többit meg rábízom egy szakemberre.

B.

nem tudom mekkora mennyisegben kellene, de ha nagyobb mennyiseg akkor erdemes ebay-en kozvetlenul kinabol beszerezni.. ha csak proba akkor gondolom 1 "lampa" lesz.

(tenyleg azt nem irtad, hogy mekkora teljesitmenyuek a ledek. a tapot es az egesz megoldast ahhoz kell majd meretezni)

Növénytermesztéshez?
Ahhoz meg hogy, minek?

Van 5 db, 4 szintes alumínium polc, polconként 5 db 58W-os Osram Fluora fénycső.
Ez hatalmas hőt termel, sok áramot fogyaszt...stb. A polcon vannak a növények, sok-sok kis bébiételes üvegben figyelnek mesterséges táptalajon, steril körülmények között.

B.

Azért 5x 58W-os fénycső kiváltására elég ütős ledek kellenek. Ok, hogy a spektruma jobban illeszkedik a növény által hasznosított fényhez, de akkor is. Érdemes lenne utánaszámolni, hogy pontosan mekkora megvilágítási szint kell a növénynek. Gyanítom, hogy ehhez már valami hűtőbordára forrasztható kivitelű led fog kelleni.

Pl.: ilyen
---
Internet Memetikai Tanszék

Lehet, hogy a kolléga egyelőre csak 1 db ilyen "lámpát" akar, hogy meglássa, milyen fényt produkál, és kalkulálhasson, hogy üvegcsénként kell 1-1, vagy polconként kell 4-6 db...

kertib: Én segítek az összeszerelésben, BP., 80-as trolival megközelíthető hely, hétköznap 8-18 között, a két ünnep között is.
Annyi van csak, hogy az idpontegyeztetésnél figyelembe kell vennem a munkahely napi feladatainak "sodrását"...
Keress!

mi az e-mail cimed?

B.

pezo77 [kukac] gmail.com

A személyes tapasztalatom, hogy a LED-ek nem fogyasztanak sokkal kevesebbet, mint a fénycsövek ugyanannál a fényességnél.

Egy 600 mCD-s led (tipikus 120 fok világítási szög mellett), kb. 1.8 lumen. Egy 100 W izzó 1700 lumen-t ad ki, magyarul legalább 1.000 LED kellene a kiváltására.

Nyilván ez nem lehetőség, mert rohadt drága, legalább 30-40 eFt pusztán egy 100 W izzó helyettesítése.

Ha a Power Led-eket nézed a 160 lm-eset 2500-ért adják, ebből kellene legalább 10 darab a 100W-os izzóra.

100 év alatt sem térül meg ledekkel kiváltani egy fénycsövet. A fénycső nem is a legrosszabb energiaosztályban van, meg is lehet fogni, annyira kevés hőt ad le.

Igen, csak itt fontos, hogy
- Nem emberi látásra optimális spektrum kell, hanem olyan amit a növény tud legjobban hasznosítani. Eléggé eltér a kettő, emberi szem sárgászöld fényre a legérzékenyebb, a növények pedig ezt egyáltalán nem tudják hasznosítani. Pirosra és kékre a szem sokkal kevésbé érzékeny, növényeknek viszont pont ez kell. -> Lumenben számolni itt hülyeség, mert az a szem érzékenységét veszi alapul.
- Van olyan fénycső (neve alapján a most használt Osram Fluora is ilyen lehet), ami _valamelyest_ növényekre optimalizált spektrumot ad. Láttam már ilyet, kb enyhén rózsaszín, így is sok a növény számára használhatatlan zöld/sárga fény benne. Ledekkel sokkal jobban lehet közelíteni a kívánt spektrumot.
- Az általam linkelt vörös led típus 44%-os hatásfokú, ugyanitt van kék led 50% feletti hatásfokkal. Más nevesebb gyártóknál is találni hasonlót. Ehhez foghatót fénycsőben nem tudsz mutatni, az jó ha fele ennyit tud.
- Leddel könnyebb irányított fényt csinálni, kevesebb az optika vesztesége, fölöslegesen nem világítasz mindenhova, csak oda ahova tényleg kell.
- A led 0-100% fényerő között szabályozható, ide kellhet ez is. Fénycsőnél igen macerás a dimmelést megoldani, drága elektronika kell hozzá, szűk határok között lehet szabályozni és nagyon romlik a hatásfok dimmelt üzemelés közben.

Szerintem itt van létjogosultsága a dolognak, csak pontosan utána kéne számolni, a növénynek W/m^2-ben mekkora megvilágítottsági szint kell (biztos van rá tankönyvi adat), mekkora a terület, milyen távol lesz a fényforrás. Ez alapján meg lehet keresni, a megfelelő led típust hozzá és akkor lehet számolni a költséget.
---
Internet Memetikai Tanszék

Elfogadom. A probléma a LED-ek beszerzésével lesz.

Kék (470 nm)
Narancssárga (605 nm)
Piros (625 nm)

A 612 nm-es narancs LED-et, meg a 660 nm-es pirosat fogalmam sincs, hogy hol lehet nagy fényerejűben beszerezni.

Nem kell túldimenzionálni a dolgokat, de most már kezdem megérteni technikai paramétereit egy LED-nek.
Természetesen egy 470nm-es LED lehet 468nm-es is, és egy 660nm-es is lehet 658nm, a lényeg ha jól értem, hogy legyen "fényerő".

470: http://shop.strato.de/epages/15485180.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/15485180/Products/%22B-470-513/C%22

610: http://shop.strato.de/epages/15485180.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/15485180/Products/%22O-610-515/B%22

660nm: http://shop.strato.de/epages/15485180.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/15485180/Products/%22R-660-530/C%22

B.

Az egyik 13 fokban adja a fényt a másik 15-ben, a harmadik 30-ban.

Nem mondom, hogy rossz, csak gondold át, hogy megfelel-e.

A fényerővel nincs gond.

Áh... az ilyen helyre akkor már lehet hogy SMD led szalagot érdemes rakni, rakatni, gondolom abból tudnak mintát is kirani, hogy a spektrum közelítsen az általad elvárthoz.

Mondjuk ilyesmi: http://ledium.hu/flexibilis-smd-led-szalag-csik.html

Helytakarékos meg minden.

egy a bibi veluk, hogy nem igazan lehet vele kialakitani a patternt.

gyorsabban nőjön a fű is. :)

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3369
szerintem valami hasonló kell neked nem forasztgatni ....