Sokkoló számadatok

Durva dolgokat lehet megtudni ha a KSH oldalát olvasgatja az ember.
Magyarország lakossága:
9 millió 964 ezer
Öt főt vagy annál többet foglalkoztató cégek, intézmények, szervezeteknél dolgozók száma:
2 millió 693 ezer
5 főnél nagyobb vállalkozásoknál dolgozók száma:
1 millió 853 ezren
Költségvetési szférában dolgozók száma:
735 ezer

Elgondolkodtató, hogy van 7 millió 271 ezer ember akik effektíve a homályzónában vannak. Ezek közt vannak kisvállakozók, nyugdíjasok (3 millió 7 ezer fő 2009.ben), diákok, munkanélküliek, jövedelemmel nem rendelkezőek.
Ennél jobb magyarázat nincs arra, hogy miért van szarban az ország.

Hozzászólások

A kisvállalkozók, diákok nem kellene, hogy szálkák legyenek az ország szemében.

A nyugdíjasok meg sokan vannak, de Európában minden országban sokan vannak.

A munkanélküliségi ráta meg 9.8%-os, alig magasabb vagy alacsonyabb, mint a térség más országaiban.

Ezek globális problémák.

De felteszem egyikünk sem foglalkozik társadalomtudományokkal.

Igen globális problémák, viszont míg az észteknél a megszorítást magukon kezdte a kormány itt meg sose. Elvtársak most is arról sírnak nehogy már fix 750k legyen a fizetésük, mert az milyen már.
Volt amelyik az 1.4 milliós juttatása után ragaszkodik az ingyen benzinhez, plusz még a munkatársának is szeretne. Azaz 2 rendszerámra. Szóval ezek miatt tartunk itt többek között.

Fedora 16, Thinkpad x61s

Szerintem meg egy huszáros vágással térjünk át a rendszer - szemléletre olyan dolgok helyett, amelyek csípik az ember szemét, de rendszer szinten nullához konvergáló hatással vannak.

Egy közel kétezer - milliárdos éves költségvetésű országban nem az a fő gond, hogy 2-300 képviselő pár milliót hazavisz.

--
http://neurogadget.com/

a 2-300 képviselő pár milliójával csak az a baj, hogy nem éri meg az árát.
az ár/teljesítmény viszonyszáma már-már negatív.
és hát sok kicsi sokra megy!:)

no-meg ha hozzáveszem a cenzúra, és a korporatív állam kiépítésére tett lépéseket, akkor gyakorlatilag 0 forinttal is túl lennének fizetve.

plusz a "fejétől bűzlik a hal", meg az "amilyen fent olyan lent" közhelyek is jól jellemzik a dolgot.:))

de rendszer szinten nullához konvergáló hatással vannak.
Ket szempontbol nincs igazad.
- Van egy csomo onkormanyzat is, akik - tisztelet a kivetlenek - sok jogi tanacsado, ugyvedi iroda, marketing tanacsado ceg szolgaltatasait veszik igenybe. Piaci versenyben es valodi teljesitesben nem erosek ezek a cegek... A politikai es vallalkozoi holdudvarral egyutt mar exponencialisan no a meret es igen gyorsan szignifikans meretuve duzzad.
- Az embereknek a kepebe van nyomva a rossz pelda, hogy a kepviselo urak akarmit megtehetnek, a fizetesuk pedig a legjobban fizetett 10%-os reteg atlaganak kb 6x-osa, vagyis boven a top 1%-on is belulre esnek. Ezert a kozteherviselesi moral igen alacsony. Ez rendszerszintu problema.
---
Internet Memetikai Tanszék

De igen rossz hatással van a morálra, erkölcsre ami aztán az adózási stb. fegyelemben is visszatükröződik

Ezek a fogalmak Magyarországon a kiegyezés óta értelmezhetetlenek, azóta ugyanis a mindenkori kormány a jónép többsége szerint valamilyen ellenség bérence. Azok meg úgyis csak ellopják, akkormár inkább mi lopjuk el.

Csaba

Az én szememben minden olyan diák szálka, aki ingyenes felsőoktatásban részt vesz, majd úgy megy ki külföldre, hogy 10 évet le ne húzna itthon.
A nyugdíjasokkal nem az a baj, hogy nyugdíjas, hanem az, hogy inaktív és aránytalanul magas részt vesz ki a költségvetésből. Az egyik oka az ország eladósodottságának, hogy a Kádár rendszer idejétől kezdve, deficites a nyugdíjháztartás és ennek a kipótlása hitelekből történt. A nyugdíjasokhoz senki nem mert hozzányúlni, lévén szavazailag a legnagyobb érdekcsoportot képviselik. Hidd el, egy szimpla nyugdíjbefagyasztás itt kormányváltáshoz vezet.
Munkanélküliségi rátával az a baj, hogy ez csak a látható munkanélküliség. Azok az emberek, akiket valamilyen szinten regisztráltak. Ehhez hozzájön főiskolákon 7-8 évig héderezők és más a környezetük által eltartottak. Pl, ha költelező lenne minden 18 év felettinek adóbevallást készítenie, és jövedelemmel nem rendelkezők (ugyebár, hivatalosan csak annak van jövedelme akinek munkája is van) összeszámolásra kerülnének, pillanatok alatt 20% körüli lenne ez az arány.
Nem, ez lokális probléma, ugyanis nem normális, hogy ennyi embert kelljen egy ilyen vékony rétegnek eltartania.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Remelem nem gondoltad komolyan, hogy egy diplomat osszeizzado egyen erkolcsileg koteles ittrohadni lofaszangyezeten/ho fizetes miatt. (Meg amugy is mi a faszert van akkor ado)

Ennyi erovel, akkor mar legyen fizetos alapbol az oktatas, de nem csak a felsooktatas, hanem az altiskolatol kezdve minden.

Bocsi, de a nagy izzadó diplomás (tudod mikor izzad a felsőoktatásban résztvevő tanuló? Mikor rossz a lift és kézben kell felvinni a sört a koliszobába.)képzését, az itthon dolgozók adójából fizetik. Az aki ezt adó formában nem fizeti vissza, ugyanolyan retkes tolvaj, mint az aki tyúkot vagy fát lop.
És igen, régóta mondom, fizessenek a diákok a felsőoktatásért, mert akkor nem egy feneketlen kútba lesz beleszórva az adófizetők pénze, és a diákok is megkövetelhetik, hogy valós tudást kapjanak, ne csak egy papírt. A közszolgáltatást ellátók képzése más tészta, az menjen csak közpénzből, ugyanis ezek hiányszakmák, de ezeket se eresszük szélnek, hanem gályázzanak csak X évet itthon.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"(tudod mikor izzad a felsőoktatásban résztvevő tanuló? Mikor rossz a lift és kézben kell felvinni a sört a koliszobába.)"

ez mennyire undorito mondat, az valami hihetetlen.
es komolyan? fizetos oktatas? mi lesz meg? fizetos rendvedelem? fizetos betondij az utcan?

moralis kerdeseket penzzel oldani meg, gratulalok. ha te a szelekciot penzzel oldod meg, akkor gondolj bele milyen orszagban laknal ha mindenert fizetni kene, mert hogy ugye anelkul nem erdemes ra az ember. mer' ugyis csaka' soret viszi a koliszobaba bele jol.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

[Nem kivanok belefolyni a vitaba, csak a partvonalrol pislogok szomoruan.]

Miert en fizetem hogy amikor beteg vagy akkor meggyogyitsanak? Miert en fizetem, miert en fizetem, miert en fizetem...

Szomoru latni hogy az emberek legnagyobb problemaja az, hogy ki mennyit er es miert kene barmit is fizetni a masikert. Meg szomorubb latni a kontrasztot hogy egy nyugati fiatal mennyivel nyugodtabb es embersegesebb legkorben no fel, mint az otthoni karvalykodas.

Egy egeszseges helyzetben ugyanis igenis mennek az emberek kulfoldre tanulni, dolgozni es elni, pont ugyanugy ahogy az orszagba is erkeznek masok, ugyanazen celokbol. Ez a fajta sokszinuseg nagyon sok esetben pont az orszag elonyere valik. Mi ertelme van ezt felroni barkinek is?

Mindenki csak a masikat tepi, mert a problemak fo okozoit, a hatalmat nem meri. Az oszd meg es uralkodj mukodes kozben es egyeb kozhelyek. Szomoru latni hogy az elmult 2 evben mekkora mertekben romlott az emberiesseg otthon. :(
--
A Canonical kiveszi az Oracle Java csomagokat az Ubuntuból | cythoon

nagyjabol amit szniki mondott az is.

en szivesen fizetnem masok tanittatasat, ne hozd ugyan olyan szintre, mint mas szolgaltatasokat. ha kurvazni mesz akkor ne az en adombol, ha viszont tanulni akarsz akkor feltetlenul segitek neked. ez az orszagban gondolkodas csak ilyen hozzaallast szul, reg tul kellett volna lepni rajta. nem mindegy, hol dolgozol? globalis problemak vannak amiket globalisan kell megoldani, ha leragadsz magyarorszagnal es a magyar adodnal akkor csak sajnalom a dolgot. az ember londonban is ember es a gazdasag ott is gazdasag. az a kultura szigeteli csak el az orszagokat, amiket egy reszrol annyira igyekeznek vedeni, mas reszrol pedig elpusztitani.

nekem igazabol mindegy, meg nektek is. mindketto jarhato ut, tartsunk fenn orszagokat es kulturakat, lokalis rendszereket - vagy vilaggazdasagot, ugyanis a foldgolyo masik reszen is emberek laknak, ugyan olyan problemakkal.

hangsulyoznam ujra: ha ragaszkodtok magyarorszaghoz a kulturankhoz, az orszag ilyen formajanak megtartasahoz, akkor tartsatok csak itthon a meno programozokat, de akkor remelem azt is mind-mind szem elott tartjatok, hogy magyar vallalkozasokat segitsetek, magyar termekeket vasaroljatok, a magyar nyelvet hasznaljatok, es igy tovabb. persze lehetne meg sorolni, de ugye lathato a lista. cselekedjetek konzisztensen.

en tovabbra is tartom, hogy az oktatas soha, semmilyen korulmenyek kozott nem lehet fizetos, peldaul pontosan azert, hogy a fentebb lathato dolgokat masok is lathassak, hogy legyen transzparencia, hogy gondolkodjanak. az, hogy ha valaki inkabb iszik, azt ugy is kiejtik a jegyek. tudjatok, regen ezekkel dontottuk el az iskolakban, hogy valaki eleg szorgalmas-e, nem pedig a penzzel.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Igen drága barátom, csak azt felejted el, hogy amikor Londonban fizetsz adót akkor a Brit gazdaságot tolod és ezzel a brit kisnyugdíjas kalácsára veszed meg a vajat, nem pedig az alföldi Mici néniére, aki kifizette a TE felsőoktatásod árát.
Globális problémákra, ott az ABC.
Hogyan támogatnál egy magyar programozót, ha nem tudod előre, hogy mikor hagyja itt az országot?
A pénz igenis eldöntheti, hogy ki mennyire szorgalmas. Mert aki szorgalmas az kevesebbet fizet, aki meg lusta az többet. De ez az óvodánál kicsit magasabb szintű gondolkozást igényel. Ugyanis itt már tétje van a dolognak. És ha valamit rühel a magyar az a kockázatvállalás és a döntéseinek következményeinek a vállalása.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

rendben, akkor menjunk a te iranyodba, de ennyi erovel akkor kerek pontos listat nevekkel es penzertekekkel mindenkirol aki eddig tett valamit ertem, mert kulonben nehez lesz NEKI visszafizetnem. mert ugye neki kellene, ezt mondod. hiszen ha te a vilag okonomiajat bontod orszagokra akkor miert ne mukodjon mindez mar ember szinten is. csak aztan ne hagyja itt az orszagot o se a penzevel, mert akkor mekkora hazaarulo mar.

sajnalom de keptelen vagyok ervelni ezzel a haszonelvuseggel szemben. valoszinuleg az ovodanal megrekedt szintu gondolkodasom miatt van, de tulajdonkeppen azt sem latom hogy sok koze volna a valaszodnak ahhoz amit irtam, inkabb magadnak valaszoltal.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

FYI: nincs ingyenes felsooktatas, meg allamilag tamogatott szakon sem. Az h te es ott es akkor tandij cimszo alatt nem fizetsz egy vasat sem, nem jelenti azt, h utana nem fizeted ki adoban a tobbszoroset mas kolkei utan is. Az "ingyenes felsooktatas" csak egy hivoszo es voros poszto nehany kretennek aki beveszi, h az valoban nem kerul semmibe mert az jar.

(Igen, felsooktattak, es igen, volt h fizetnem is kellett erte tandijat, es fyi2, amig fizettuk a tandijat nem 5000-7000 volt egy UV, hanem 200:))

---
pontscho / fresh!mindworkz

Egen, csak barokkos különbség van egy államilag támogatott képzésen tanuló diák által befizetett és a képzés valós költsége között. Viszont, aki a diploma után elhagyja az országot, az semmit nem fizet vissza, ergo netto veszteség az országnak.
A felsőoktatási képzésben való részvétel egy jövőben megtérülő befektetés. Vagy az államnak, vagy a tanulónak annak függvényében, hogy ki fizet. Ha az állam fizet, akkor azt abban a reményben teszi, hogy a kikupált fő, magasabb szintű tevékenységet fog végezni, ezáltal magasabb szintű befizetéseivel fogja megtéríteni a befektetést. Akkor bukik az elv, amikor nincs ez a megtérülés, mert az illető nem fizet adót. Miért nem fizet adót? Mert kimegy külföldre.
A másik probléma, hogy ez emberi természet olyan, hogy nem becsüli meg az olcsó dolgokat és pazarol. Más motivációsan, ha tudod, hogy egy vizsga esetében legfeljebb vársz újabb fél évet, vagy épp buksz 2-300k HUF-ot.
Az államnak az lenne az érdeke, hogy neki gazdaságilag megtérülő befektetésekbe tegye az adóforintokat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"aki a diploma után elhagyja az országot, az semmit nem fizet vissza, ergo netto veszteség az országnak"

akkor az ország legyen már olyan kedves, és biztosítson megfelelő környezetet arra, hogy ne vesszen el a befektetése. :))

mert ugyebár a zunioban nem csak a töke, a szolgáltatás, hanem a munkaerő is szabadon áramlik. így aztán az országok minden piaca - a munkaerőpiac is - versenyhelyzetben van. ugye? ennek a megoldására volt vagy 15 éve magyarországnak, de elcseszte. most meg azokat cseszegetik akik kihasználják ezt? tessék menni a - mindenkori - kormányhoz, hogy csinálják végre azt, amire kötelezettséget vállaltak, vagy húzzanak a pixlibe, majd valaki más - aki ért is hozzá - megteszi helyettük.
ha meg ilyen kormány nem lesz, akkor sírás, rívás, és fogaknak csikorgatása lesz/van.

senkit nem érdekel, hogyan csinálja, ha jól csinálja. lehet ösztöndíjrendszereket létrehozni, lehet diákhitel, de akár lehet szerződéses kereteken belül, van ezer megoldás, és volt rá egy csomó idő.

de hazaárulózni, idegenszívüzni, választókat lehülyézni, pénzt lopni, komcsizni, fasisztázni könnyebb volt.
hát most nehezebb lesz:))
a baj csak az, hogy az ország polgárainak, és nem azoknak akik inkább polgárháborúst játszanak a politikával.

"Az én szememben minden olyan diák szálka, aki ingyenes felsőoktatásban részt vesz, majd úgy megy ki külföldre, hogy 10 évet le ne húzna itthon."

mintha erről lett volna egy népszavazás. mint a kezdeményező, mint az eredmény ismert.

"A nyugdíjasokkal nem az a baj, hogy nyugdíjas, hanem az, hogy inaktív és aránytalanul magas részt vesz ki a költségvetésből."

az aktív korúak is alig kapnak munkát, aki 50 éves, vagy idősebb, az meg végkép nem tud elhelyezkedni.
erre jött létre a magánnyugdíjpénzár. ennek is ismert a végkimenetele. mai hír, hogy azok pénzét is le akarják nyúlni, akik nem voltak hajlandók visszalépni az állami rendszerbe.

"...ugyebár, hivatalosan csak annak van jövedelme akinek munkája is van..."
meg akik bérbe adnak valamit, akik befektetésből élnek stb. ezek után a többet adóznak mint az szja után, mert a forrásadó 25%

nem azért kevés a beszedett adó, mert az emberek nem dolgoznak, v. mert túl sok adót csalnának el a népek, hanem azért mert nagyon alacsonyak a jövedelmek és az árak, és a rárakódott adók túl magasak.
mivel alacsonyak a jövedelmek, kevés adó folyik be belőle, a megtakarítások is alacsonyak, a lakossági befektetések meg még ennél is kevesebb.
keveset vásárolnak, így az áfából/jövedéki adóból beszedett adó is kevés. és egyre kevesebb lesz...

ahelyett hogy egyszerűsítenék az bürokráciát, azt egyre bonyolítják, sőt! felesleges intézményeket, hoznak létre, erősítik a p'ogárok ellenőrzését, szigorítják a szabályokat, miközben leépítik az államot ellenőrző szervezeteket...

ez sokba kerül. és nagyon sokba fog kerülni...

"az aktív korúak is alig kapnak munkát, aki 50 éves, vagy idősebb, az meg végkép nem tud elhelyezkedni."
Ettől örjöngeni tudok. Apósjelöltem 69 éves napi szinten dolgozik, apám még a halálos ágyán is tervrajzokat készített. Neeem, csak az nem kap munkát, aki
a, nem akar nyugdíjasként aljamunkát végezni. Bizony szar dolog 6x évesen pl. festékes vödröket cipelni, de ha ezért fizetnek.
b, aki nem képes/akar folyamatosan tanulni.

"nem azért kevés a beszedett adó, mert az emberek nem dolgoznak, v. mert túl sok adót csalnának el a népek, hanem azért mert nagyon alacsonyak a jövedelmek és az árak, és a rárakódott adók túl magasak.
mivel alacsonyak a jövedelmek, kevés adó folyik be belőle, a megtakarítások is alacsonyak, a lakossági befektetések meg még ennél is kevesebb.
keveset vásárolnak, így az áfából/jövedéki adóból beszedett adó is kevés. és egyre kevesebb lesz..."

Bullshit.
1. túl sok a kiadás a közszféra kiadása. Számolatlanul folynak el a milliárdok a 700 ezres közszférába és a haverjaik zsebébe.
2. Túl sok luxus szociális kiadása van az államnak. Lásd, ingyenes felsőoktatás.
3. Túl alacsony a versenyszférában dolgozók aránya. A közhiedelemmel ellentétben, az államnak csakis a versenyszférából van jövedelme. A
Emiatt magasak az adók és ezért nincs pénze az embereknek.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem mindenki képes kiemelkedni a képességeivel, képzettségével és szorgalmával, meg nem mindenkit vetnek fel mindig az élet hullámai.

A szociális ellátás megszüntetése, a nyugdíjasok kényszerítése festékes vödrök cipelésére összeomlasztaná a társadalmat, senki sem tartaná be a törvényeket ha tudná, hogy a semmiért teszi.

A szociális védőhálóra szükség van, degeneratív betegség, egy száguldó traktoros vagy csak az öregedés, ezek mindannyiunkat érintenek.

Gipsz Jakabból meg igenis lehessen elméleti fizikus attól mert az apja nehézgéplakatos, az anyja takarítónő és nem tudnák megfizetni a felsőoktatást.

És ha mindennek az az ára, hogy adókat kell fizetni, akkor adókat kell fizetni.

Az alkalmatlanokkal meg nem lehet mit tenni, sokan vannak, a közszférában nagyon sokan.

és nem mindenki él a városban, kicsit keletebbre a tiszántúlon falvak tucatjaiban csak 4 embernek van munkája. a polgármesternek, a papnak, a jegyzőnek meg a tanítónak:)) de az adót persze fizesse a 6 csirke után, me' az állam levegőjét szívja. meg élősködik a festékesvödörcipelő nyugdíjasokon.

csak tudnám hiéna melyik magyarországban is él?:))

Itt Magyarországon.Csak épp nem megyek el amellett, amiről a legtöbb ember nem vesz vagy nem akar tudomást venni. Azért, mert az emberek nagy többsége ilyen vagy olyan formában haszonélvezője ennek a rendszernek. Benn ül az ingyenes felsőoktatásban és a campus linszenszes Windowsan nézegeti a külföldi munkalehetőségeket, és időnként lecsekkolja facebookon, hogy anyucinak sikerült-e a hivatalban megúsznia a leépítési hullámot. Mondjuk nem lenne nagy gáz, mert faterja most fogott ki egy jó kis önkormányzati rendelést, 30 évig kell írógépeket tisztítania. Meg végszükség esetében ott van bátyus is aki a MÁV alvállalkozójánál van alkalmazásban, és legfeljebb valamelyik MÁVos haverja szorít egy helyet muternak, ahol el lehet nyugdíjig. Igen, ez nem vicc ez a magyar valóság. 10 emberből legalább 3-at vagy 4-et találsz akik ilyen vagy olyan formában az állam felől kap pénzt.

Mi probléma a példádban? Hogy a fenn nevezet 4-ből 3-om közalkalmazott. A segélyezés a legrosszabb, mert a segélyezés kényelmessé tesz. a segélyezés leszoktat arról, hogy a problémáidat saját magadnak old meg. Idővel azt fogod várni, hogy majd a a nagy kéz mindig a hónod alá fog nyúlni. Azért, mert könnyebb az egész napot a kocsmában tölteni, mint munkát keresni. Igen, a segély kevés, de faluhelyen, főleg ha nincsenek kiadásai az embernek, könnyedén ki lehet húzni vele egy hónapot. Az ismeretségi körben jópáran próbáltak embereket szervezni az általad jelölt területre és a nagy munkanélküliség közepette is mit találtak? Azt, hogy a munka büdös. Volt amikor egy 120 fős faluból mindössze egy hetven és a halál közötti papit találtunk, hogy lekaszáljon egy kétteleknyi területet. A meló után úgy házhoz vittük az öreget, mert a segélyesek már várták a faluhatárban, hogy "igyanak egyet a nagy munkára".

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

És kötelesek vagyunk eltartani azokat akik nem életre valóak? Aki nem tud szorgalmával, képességeivel, képzettségével fenntartani magát annak valami hibája van vagy a szorgalmával, vagy a képességeivel, vagy a képzettségével. Ez esetben, csakis önmagán áll, hogy ezen változtasson.
Ha Gipsz Jakab szülei nem tudják megfizetni a képzését akkor fizesse meg Gipsz Jakab. Nem ördögtől való, hogy valaki dolgozzon a felsőoktatás mellett. Csak épp Gipsz Jakab kevesebbet fog sörözni és aludni.
Csak épp azt felejted el, hogy minden egyes fillér amivel másokat tartasz el, az kimegy a gazdaságból és a dolgozók esélyeit rontja. Minél kevesebb kiadás van, annál kisebb adót kell kivetni, annál több pénz marad a gazdaságban. Egy gyártulajdonosnak, ha fele annyit járulékot kell fizetnie a dolgozói után, a megmaradó pénzből vesz egy új luxusautót (mert megérdemli, hisz kitermelte a vállalkozásával a pénzt) és mellé 3-4 gépet, hogy jobban menjen a cég. Ha jobban megy a cég felvesz még 2-3 embert, akik normális fizetést kapnak és még több értéket termelnek.
Igen, kell a szociális védőháló, de nem a munkaképes embereknek.

"A szociális ellátás megszüntetése, a nyugdíjasok kényszerítése festékes vödrök cipelésére összeomlasztaná a társadalmat, senki sem tartaná be a törvényeket ha tudná, hogy a semmiért teszi. "
Ez akkora baromság, hogy majdnem félrement a kávém. A törvényeket nem azért kell betartani, mert utána jutalmat kapunk, hanem azért mert törvények és ha nem tartjuk be azokat akkor seggbebasznak a gumibottal. A malterosvödröket cipelő nyugdíjasok sem azért cipelnek malteros vödröt, mert az a vágyuk, hanem azért mert képtelenek megélni a nyugdíjukból úgy, hogy egész életükben dolgoztak melósként a termelésben. Ebben csak az a gáz, ugyanakkor látom azokat, akik egész életükben a vastag fizetésért, különféle állami és pártpozíciókban hédereztek és több a nyugdíjuk, mint az én havi fizetésem.
Az alkalmatlanokat ki kell szórni az utcára, legyen közalkalmazot, vagy devizahiteles. Fel kéne ébredni, hogy ez nem a tejjel-mézzel folyó Kánaán , hanem a rögvalóság.
És ne gondolt, hogy kevés van az ilyenből.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Másfél éve fejeztem be az egyetemet, soha nem akartam külföldön dolgozni, szeretem ezt az országot, kicsit még az is bennem van, hogy az én adóm is segítsen a gazdasági helyzet javításában. Csak az a probléma, hogy az irányítás oldaláról teljes hozzá nem értést, és hihetetlen kétszínűséget látok (csak gazdaságról beszélek, a többit hagyjuk most). Ma, mikor olvastam, hogy a kormány megint összeveszett az imf/ekb-val, életemben először komolyan elgondolkoztam, hogy lehet, hogy inkább külföldre kéne menni.
Ja és nagyon szívesen maradnék és/vagy utcára mennék, ha látnék a színen valakit, aki ért hozzá, de én úgy látom a haldokló gazdaságot itt mindenki csak bottal piszkálná, esetleg bele is rúgna.
Mondjuk valószínűleg így is maradok. Munkám végülis van, én meg baromi lusta tudok lenni.

Azért ennek is van ellenszere. Nem kell napilapot, meg Indexet olvasni és akkor nem idegeled fel magad sorozatosan.

Nem azt mondom, hogy dugd a homokba a fejed, csak azt, hogy ne kapd fel a vizet azonnal, az IMF-es politikai játszmák hátterében sokminden lehet, akár még hozzá nem értés is.

7 evet lehuztam itthon, adozva. a 7 ev alatt befizettem a kepzesi koltseg tobbszoroset (ha csak fel misi/hoval szamolunk, akkor is). szoval baromsag az, hogy nem fizeti ki a koltseget a hallgato.

mellesleg nezd meg mashol mennyibe kerul _szinvonalasabb_ kepzes, es majd rajossz, hogy ha fizetni kene az itthoni oktatasert, nem hogy versenykepes nem lenne, de egyenesen loller kategoria lenne.

Végigolvastam a hozzászólásaidat, és a rá adott válaszokat... és nem bírom megállni, hogy néhány dologra ne reagáljak:

1.. Az demokráciának hívják, amikor 4 évente egyszer letehetsz egy x-et a papírra? Aki erre igennel felel, annak javaslom, hogy nézze meg a történelemkönyvekben, hogy mit hívtak valamikor demokráciának.
2.: Ekkora erővel, (hogy igazságosak legyünk) a középiskolát végzettek is visszafizethetnék a a képzésük költségeit, ha elmennek. Ugyanis azt is az adófizetők állták.
3.: Kíváncsi vagyok hányan hagyják tényelegesen el az országot, és szereznek máshol állampolgárságot. Szerintem nagyon kevesen. Tehát a többség vissza fognak jönni, és akkor itt fogják elkölteni a vagyonuk egy részét, itt fognak a továbbiakban adózni, vásárolni. (Az adók pedig elég magasak.)
4.: Az osztrákoknál nemrég törölték el a tandíjat, pedig jóval kevesebbet fizetett ott egy tanuló, mint jelenleg itthon egy az azonos szakon levő költségtérítéses hallgató. (Pedig ők nem magyar fizetésből élnek) Ehelyett mi inkább diákhitellel adósítjuk el a a gyerekeinket.
5.: „A felsőoktatás anyagi befektetés ...“ Ezt a mondatott a volt közgáz tanáromtól sokat halottam, azóta nem röhögtem ilyen jót:D Sajnos pont ez a probléma, hogy a XXI. században ezt befektetésként kezelik.
6. Nagyon hangzatos dolog, az ország "versenyképessége", csak elfelejtik megemlíteni, hogy mivel is jár: kínai bérek, munkamorál, életvitel, környezetszennyezés stb.

Nagyon felkapott téma lett a mostanában a médiában a tandíj mint megoldás, holott egy szó sem esik a felsőoktatás tényeges problémáiról. Azzal hogy bevetik, hosszabb távon a társadalom fogja kárát látni.
Továbbá kiváló ürügy, hogy az emberek figyelmét eltereljék, más gazdaságilag meghatározóbb problémákról.

Bocsi, de amíg nem tartóztatnak le tömegesen embereket a politikai véleményük, amíg utcára lehet vonulni sortűzálló esernyő nélkül, amíg szabadon, bárki állíthat képviselőt és szabadon megválasztható bárki, addig hadd legyen demokrácia. Az egy dolog, hogyha az emberek leszarják a közállapotokat, az megesznek minden demagóg dumát, és büdös nekik az öngondoskodás, nem mernek kiállni a véleményük mellett, nem képesek áldozatot hozni, attól még demokrácia marad a demokrácia. T'od véleménye mindenkinek van, és mindenki tudja skandálni, hogy "xytakaroggyon", de tenni, időt, pénzt áldozni, hogy tényleg változzon valami azt csak nagyon kevesen. Mert a végén még anyucit elküldik a közfoglalkoztatásból.

Meg kell húzni egy vonalat a képzésben, ahol elegendő képzettséget szerezhetnek a emberek ahhoz, hogy eltartsák magukat és bizonyos szakmákat alapszinten végezhessenek. Az országnak nem 10 millió mérnök kell, hanem egyszeri melósok, akik megfelelő szaktudással elvégzik a szar munkákat. Aki kidugítja a mérnökúr WC-jét, beköti a kapcsolókat és behúzza a netkábelt a mérnökúr lakásába, aki megjavítja a mérnökúr elromlott autóját, aki kiszolgálja a mérnökúrt a boltban, és aki fenn ül a traktor vezetőfülkéjében, hogy legyen kenyere a mérnökúrnak. Ez jelen pillanatban a melós. A melós aki működteti az országot. Sajnálatosan, a mai világban már a legegyszerűbb munkák is szakképesítést igényelnek. Ma már nem kóser, ha a takarító nem tudja, hogy a lúgot a savval nem lehet összeönteni és emiatt kiklórozza a hipermaket budijából a diplomás vásárlókat.

Valóban, jelen pillanatban a picsogás még trendibb (elég sokat hallottam ilyent a héten, de ez a fejvadászat mellékterméke), de úgy vélem jobb ha nem ragad meg a köztudatban, és jobb ha egy kicsit érzik a tanulók, hogy súlya van a dolognak. Manapság az iskola, egy felesleges teher a köztudatban, nem pedig egy eszköz megszerzésének a lehetősége. Egy olyan eszközé amivel az ember a saját jobblétért tehet.

Ma is felveszik a diákhitelt, csak épp sörre. Mielőtt bárki picsogni kezdene, 10 frissen végzett ismerősömből 4-nek van hitele és abból 3 csak úgy elköltötte.

Akkor mi, ha nem befektetés? Hmmm? Egy dolog ami JÁR? Nem egy befektetés amitől később jobb munkaerő pozícióból indulsz? Nem egy olyan dolog, amivel később meg tudod valósítani az álmaidat? Nem egy olyan dolog ami idővel megtérül? Vagy úgy érzed, hogy az nem megtérülés, hogy jobb fizetést kapsz? Filozófusként a Meki pultja mögött valóban egy szar befektetés volt, de ettől még sokan vannak akiknek bejön más területen a számítás.

Éééértem, tehát a Skandináv országokban szörnyű környezetszennyezés van, Németországban csak kínai bérekért lehet dolgozni, a brit munkamorál egyenesen borzasztó. Kéremkapcsoljaki...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Amit felsoroltál az csak a demokratikus jogok egy kis része, a demokrácia valamikor ennél sokkal többet jelentett. Mellesleg a dolog már ott bukik,hogy az általad felsorolt jogok is csorbultak az utóbbi időben nem is keveset (szólásszabadság, munkalávalói jogok, válaszhatóság). Továbbra is csak azt tudom javasolni, hogy vegyél elő egy történelemkönyvet, és nézd meg hogy mit jelent a eredeti demokrácia.

Kérlek fejtsd ki, hogy egy átlagos munkás minimálbérből, hogy tud magáról "öngondoskodni", vagy valamire is áldozni, hogy jobb legyen? Mert én a BSC szakom mellett dolgoztam esti műszakban, és tudom mit jelent abból megélni. Kíváncsi vagyok, hogy a hallgató tandíjat ezután, hogy fogják belőle fizetni, ugyanis eddig lehetett nagy nehezen, de ezután csak a diákhitel lesz.

Azt az állítólagos vonalat, hogy akarod meghúzni? Mi számít elegendő képzettségnek? A probléma ott kezdődik, hogy semmi szükség átlagos munkavállalóra jelenleg Magyarországon, ugyanis nincs munkahely ami foglalkoztassa őket, a gyártó és termelő iparágunk romokban hever. Egy normálisan működő országban, az iparból rengeteg pénz folyik be az államkasszába, nálunk szinte semmi. A hasznot a multik viszik.

"Sajnálatosan, a mai világban már a legegyszerűbb munkák is szakképesítést igényelnek." Mivel egyre több gépet használunk a munkavégzésre. Ha még nem tűnt volna fel, lassan a takarítónéni is csúcsszuper 5. generációs feltörlőgépet tologat a plázában. A munkanélküliséget a gépipar fejlődése gerjeszti, régebben betakarításhoz rengeteg ember kellet, ma végig meg egy jól felszerelt betakarítógép. A példákat lehetne a vétetlenségik sorolni...

Igen jelenleg nem befektetés, nem csak itt, hanem máshol sem lassan. Ugyanis véleményeddel ellentétben, nem jár vele olyan jó fizető állás, de a hallgatók sokszor még elegendő tudást és gyakorlatot sem kapnak a pénzükért. (Erre a megoldás nem a tandíj, hanem a az egyetemi működés átláthatóságának biztosítása/felvételi/oktatás/vizsgáztatás színvonalának javítása lenne). Mellesleg ha annyira tisztában vagy más országok gazdaságával és felsőoktatásával, tudhatnád, hogy pl.Nagy Britanniában , ahol fizetni kell nem is keveset a felsőoktatásért és nem is annyit kapnak a hó végén kézhez mint itt,épp probléma van abból, hogy a végzet egyetemisták nem tudnak elhelyezkedni, vagy ha mégis, akkor ha a fizetésükből levonod a deákhitelt, bizony ugyan ott van, mintha nem is ment volna egyetemre. És nem csak filozófusokról van szó, hanem sajnos mostanában már a mérnökökről is.

A hozászolásomban én versenyképességről beszéltem. Az általad felsorolt országok messze nem olyan versenyképesek gazdaságilag, vagy katonailag mint Kína. És míg Európában problémák vannak, addig ők bizony haladnak előre. Persze ennek meg van az ára, mint említettem. A befektetőket pedig egyedül csak az érdekli, hogy hol a legnagyobb a nyereség. Jelenleg Kína finanszírozza több bajba jutott "nagy" országok adósságát, és még így is hatalmas tartalékaik vannak. Mellesleg a Németeket és a Brit gazdaság is sokat köszönhet a bevándorló munkaerőnek. Nélkülük nem ott tartanának, ahol jelenleg.

Sajnálom ha helyenként nyers voltam.

A demokrácia egy elvi dolog, mint mondjuk az utópia. Annak megvalósítása az emberektől függ. Minden embercsoport demokráciája leképezi magát a csoportot. Érdekes módon az általad említett csorbult jogok, sérülése miatt csak kevesen emelték fel a szavukat, ez is mutatja, hogy a társadalmunk távolról sem érett. Hogy ez ne lenne demokrácia? De, ez az. Ez a magyar demokrácia.
Nagy szükség van átlagos munkavállalóra. Sőt elmondhatom, hogy hiány van belőle a piacon. A diplomás tömegképzés mellett, nehéz képzett, egyszerű, dolgozni is hajlandó embert találni.

A luddita eszmék nagyon viccesek, ugyanis ez begyöpösödött, rugalmatlan gondolkodásra utal. A mezőgazdaságban és az iparban is számos olyan tevékenység van ami élőerő igényes, ugyanakkor megtérül. Ezeknek a fejlesztésével munkaerőt lehet lekötni. Továbbá a jelenlegi gépesítési folyamat igen jó eséllyel 20-25 éven belül a visszájára fordul és lehet, hogy megint olcsóbb lesz a kézimunka.

Egy átlagos munkás úgy tud minimálbérből gondoskodni magáról, hogy nem minimálbért keres. Azért mert a minimálbért csak az keres aki minimálbért akar keresni. Aki beletörődik, hogy egy adott szinten élje le az életét és megelégszik a biztos, kevéssel az soha nem jut előre. Van itt a HUP-on is olyan ember, aki masszív hátránnyal indult és most kilóra megtudná venni bármelyikünket.
Azt tartom, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa. Az élet nem fair, nem indulunk azonos szintről, de hogy hova jutunk az csak tőlünk és az erőfeszítéseinktől függ.

Nem a diplomához nem jár jól fizető állás. A diploma egy eszköz, hogy jól fizető állás legyen a kezedben. A diploma azt mutatja, hogy megszereztél valamely, az átlagosnál magasabb szintű tudást. Ezért fizet neked többet a cég, mert neki magasabb szintű tudású emberre van szüksége. Hogy mennyit ér a diplomád, és mit kezdesz vele az csakis tőled fog függeni.
És igen befektetés, egy olyan befektetés ami nem egyik pillanatról a másikra térül meg, és nem önmagától térül meg. Ugyanis aki befektet annak is kell tennie érte.
Ez olyan, mint amikor van egy nagy értékű szerszámod. Hiába van ha nem használod. Csak akkor hoz pénz, és csak akkor térül meg, ha dolgozol vele.

Versenyképesség többtényezős dolog. És nem biztos, hogy a jelenleg sikeres Kína sikeres lesz, 10 vagy 15 év múlva. A túléléshez, gazdasági diverzifikáció és nagyon erős K&F terület, ehhez viszont működő, stabil háttéripar kell.
A Britek és a Németek saját maguknak köszönhetnek nagyon sokat, mert a háború után képesek voltak talpra állítani a gazdaságukat és nagyon szívós munkával fenntartották azt. Ennek köszönhető az, hogy megengedhetik, hogy az aljamunkát a bevándorlók végezzék most. Viszont, hosszútávon ez sem járható.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A demokrácia valamikor gyakorlati dolog volt, mostanság lett belőle elvi dolog. Ha a demokrácia megvalósítása nem elégíti ki a definícióban foglaltakat, akkor az sok mindennek lehet nevezni, csak demokráciának nem.
Sokan felemelték a szavukat a csorbuló jogok miatt a történelem folyamán, a probléma mindig azzal volt és van, hogy ők sosem kaptak nyilvánosságot az állítólagos demokráciában. Így véleményem szerint távolról sem valósult meg hiteles tájékoztatás joga.

Azt hiszem nem megfelelően fogalmaztam, a takarítónős témával kapcsolatban. Nem vagyok luddita, és távolról sem értek egyet az általuk felvázolt eszmékkel . Arra akartam rávilágítani, hogy miért kell szakképzettség egy egyszerű munkához is. Ha beállnál egy esztergához, tudnád működtetni? Egy adott munkafázis gépesítettségi foka és a szükséges munkaerő közti összefüggés pedig több mint 200 éves tény. Ezt értelmezték félre anno, csak azt felejtették el, hogy a gépekre szükség van, mivel precízebb, gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé. Ennek viszont az az ára (és ezt jól látták), hogy kevesebb kétkezi munkásra van szükség, helyettük olyan kell aki ért is az adott géphez. És ez a folyamat sosem fog megfordulni. Vannak területek, ahol a gépesítettség foka egyenlőre nem növelhető tovább gazdaságosan (pl. mezőgazdaság), de ez nem igaz a legtöbb ipari tevékenységre.

Valóban nehéz olyan "képzett, egyszerű, dolgozni is hajlandó embert találni", aki minimálbérért 3 műszakban fog neked dolgozni.
Nem értem, hogy ez miért olyan meglepő dolog.

Egy átlagos munkás, aki dolgozni akar, hogy tud a minimálbérnél többet keresni? A takarítónéninek nem fognak prémiumot osztani minden hónapban. Ma a munkahelyek 90%-ban nincsen valódi bérverseny. Ha nem tetszik a béred el lehet menni. Míg egyes rétegek maguknak szavazzák meg a fizetésük mértékét a demokráciában, addig a takarítónéninek a munkáltatója szabja meg (ők viszont profit maximalizálása törekednek). Az általad említett munkások bére legjobb esetben is az infláció mértékével növekednek év végén. Változtatni ezen a tandíj bevezetés után esélyük sem lesz, akkor sem ha akarnának.

A diploma megléte ma, nem a megszerzett tudást mértékét tükrözi. Ha van elég pénzed, fizetősen végigbukdácsolhatod bármely szakot (és ez a világon szinte mindenütt így van). A hangsúly a pénzen van, és nem a tudáson, ez annak köszönthető, hogy üzletet csináltak ebből is. A cégeknek valóban szüksége van az általad említett "magasabb szintű" tudásra, viszont ők ezért fizetni nem óhajtanak. Ergo sosem fog a diplomád ára megtérülni (A britek már itt tartanak). Helyette csak a sírás megy munkáltatói oldalról, hogy nincs elég jól képzett munkaerő, aki éhbérért dolgozna nekik. Szerencsére itt még érvényesül egyenlőre a bérverseny törtvénye, ha nem fizetnek a munkáért, akkor kimennek külföldre. De manapság ezt is csorbítani készülnek.

Úgy tűnik az áltatunk feszegetett téma a diploma értékről épp aktuális máshol is. Ugyanis épp ma jelent meg egy cikk egy felsőoktatással foglalkozó portálnál a Brit diplomások helyzetéről. Ha nem minősül reklámnak, szívesen belinkelem.

Kínának van a legerősebb és legstabilabb ipara a világon, ez ma már kevesen vitatják. Továbbra is rendkívüli gyorsasággal fejlőik. Régebben mindent csak másolni tudtak, mostanra viszont megfordult a helyzet. Sőt még csak most kezd el igazán terjeszkedni, eléggé valószínűtlen, hogy 20 éven belül valami is megváltozzon. Egyre jobban függ minden ország gazdasága Kínától
A Britek és Németek közelről sem azért lettek sikeresek, mert olyan keményen agyondolgozták magukat. A gazdaságpolitikájuk tette őket sikeresé, aminek más országok látták "kárát". Ma az EU-ban Magyarország nem véletlenül csak "periféria" ország. Ezt feszegessem tovább példákon keresztül is?

Könyörgöm, a demokrácia lényege, hogy a tömeg dönt az általa delegált képviselőkön keresztül. Amennyiben a tömeges nemtetszés, jogok csorbulása, stb. folyamatát érzékeli a TÖBBSÉG úgy ezen képviselőket menesztik és újraválasztják. Ha egy kisebb csoport úgy érzi, hogy csökkennek a jogai, netán sérelem éri az embereket, vagy csak épp fáj az üllepe, akkor érje el, hogy ez elérje a TÖBBSÉG ingerküszöbét. Viszont ehhez, ne várja azt, hogy főműsoridőben kapjon időt. Hiteles tájékoztatást egyetlen országban sem kapsz, ha csak a mainstream médiákra hagyatkozol.

Egy adott munkafázis gépesítettségének foka egész addig nő, míg a gépeket ellátó energia előállítási költsége kevesebb, mint egy ugyanezen feladatot, azonos szinten ellátni képes ember. Pl. lehetne cipőfelsőrészt varró robotot készíteni, de se nem gyorsabb, se nem jobb, se nem olcsóbb nem lenne egy betanított munkásnál. Jelen pillanatban az olcsó energia korszakát éljük, de ez nem lesz mindig így.

A minimálbér egy bérezési fogalom és nem köthető az adott személy képességeihez, vagy épp végzettségéhez. Hogy mennyit keres egy személy az csakis egy dologtól függ, hogy képességeit és adottságait milyen mértékben képes kiaknázni és képes-e adott esetben túllépni a korlátain. Ebben, csakis egy tényező van önmaga. Lehet bármekkora cél, azt az ember el tudja érni, ha van kellő akaratereje és motiváltsága. Pl. Steve Jobs, nem azért kapott munkát az Atarinál, mert olyan fasza mérnök (nem volt diplomája) lett volna, vagy mert olyan jó kapcsolatai lettek volna. Egy frászt, egy büdös, szakadt csöves volt, de Ő ott AKART dolgozni. Bement a céghez és közölte, addig nem megy el, amíg fel nem veszik, mert ő ott AKAR dolgozni. Ezt látta benne az Atari főnöke és ezért kapott munkát.
A probléma, hogy az embereknek elvárásai nincsenek arányban a tenni akarással és csodálkoznak, hogy nem jutnak előre.
Abban a tévképzetben vannak, hogy ilyen vagy olyan papírtól, iskolától megnyílik a bőségszarú és jön a jólét. Ez nem igaz. Egy jól dolgozó, tudásával jól kufárkodó szakmunkás többszörösét keresi egy motiválatlan, rosszul dolgozó diplomásnál. Nem csak a diplomásoknál van ez így. Sok embernek az igényszintjéhez elégséges a segélye, vagy az, ha csak 1-2 hónapot dolgozik egy évben.

A diplomád megtérül, mert a cég akinél dolgozol az adót fizet, és te aki az adott cégnél dolgozol az is adót fizet, ezzel bevételt termelsz az államnak, aki visszakapja a képzésed árát. Ehhez viszont olyan diplomások kellenek akik AKARNAK is dolgozni, nem pedig csak a seggüket mereszteni egy kényelmes pozícióban.
Ugyancsak megtérül, ha te magadnak fizeted és egy olyan eszközt kapsz a kezedbe amivel közelebb kerülsz a céljaidhoz, de ehhez használnod is kell ezt az eszközt.
Gondolj csak bele, van egy célod ami rendkívül összetett, Y mérnökórát emészt fel, és nincs elég pénzed, hogy mérnököt alkalmazz, viszont olcsóbb ha te képezed magadat mérnöknek. Nem térül meg? De. Ilyenből születnek aztán a facebook jellegű projectek, vagy épp az olyan K&F cégek ahol én melózok. Oh, hogy bonuszként, később még ezer meg egy dolgot tudsz elérni mérnökként? Oh, hogyha bejön az ötleted, adott esetben több száz embernek adsz munkát, akik adott esetben a te képzésed többszörösét termelik vissza adóba? Tényleg meg nem térülő befektetés.

Kína azért lett az ami most, mert olyanok AKARTAK lenni és JOBBAK AKARTAK lenni, mint a nyugat, mégha ez csak annyit is jelentett egy átlag falusinak, hogy nem AKART éhendögleni és ezért elment szarmunkát végezni a városba.
Kína, most. De mi lesz Kínával egy 1000 Forintos benzinárnál? Szerinted, miért Kínában épül a legtöbb atomerőmű az egész világon a jelen pillanatban? Azért, mert ők már TUDJÁK mi lesz 20-25 év múlva, és ők akkor is a világ vezető hatalma AKARNAK lenni.
Magyaroszág azért perifériaország, mert tele vagyunk seggmeresztőkkel. Olyanokkal, akiknek nincs céljuk és úgy akarnak magasabb életszínvonalat elérni, hogy csak minimálisan tesznek érte.

Egy átlagos melós úgy tud minimálbértől többet keresni, hogy többet tesz annál, mint amennyiért neki minimálbért fizetnek. Láttam olyan minimálbéres szalagmunkást akinek 180cm-es TV-je volt otthon, amit nem hitelből vett. Olyan karbantartót, akinek a kert végében egy "játszós" helikopter állt. Vagy épp olyan 50 feletti operátort aki 8 óra meló mellett, takarított és foltvarrást csinált, hogy meglegyen a 3 milla a lánya esküvőjére. Ezek az emberek, mind el AKARTAK érni valamit, és ezért bármit meg is tettek. Viszont 300 emberből ha egy tucat ilyen volt. Itt a hiba, mert a seggmeresztő tipikus gondolkodása az, hogy bemegyek, dolgozok, aztán fizetnek jól, és csá. Neeeem. Ahhoz, hogy többet elérj az életben, többet is le kell tenned az asztalra. Fel kell mérned a helyzeted, keresned kell a lehetőségeket, kockáztatnod és tenned is kell érte, nem keveset.
Adott esetben ez azt jelenti:
Spórolnod kell a kajapénzzel, hogy félretehess egy olyan projectre, ami később hasznot hoz. (saját tapasztalat)
Úgy kommunikálni egy módosítást, hogy azt az üzleti partnered elfogadja és ezáltal a projectet később saját céljaid eléréséhez hasznosítani tudjad. (saját tapasztalat)
Értelmetlen, szar melót csinálni, hónapokon keresztül, munka után és 3-4 órákat aludni. (saját tapasztalat)
Saját megtakarításból tanfolyamot kifizetni, hogy egy adott feladatot el tudj végezni. (saját tapasztalat)
Megtakarítást kockáztatni egy elgondolás érdekében. (saját tapasztalat)
Kimenni külföldre melózni.
Vagy csak épp annyit, addig kilincselni, míg megfelelő üzleti társat nem találsz.
És még millió egy dolgot kell megtenned. Ha mindezek ellenére nem vagy előrébb, akkor felül kell vizsgálnod amit addig tettél és más megoldást választani.

Minden ember az életének alakulásáért, csakis egyvalaki felelős: saját maga.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A demokrácia, ahogy a szó jelentése is mutatja, a nép többségi uralmát jelenti. A jelenlegi rendszer elviekben úgy működne nagy vonalakban, hogy a képviselőt megbízza a választók többsége, hogy helyettük szavazzon, az ő érdeküket képviselje. A probléma pont ott kezdődik, hogy a nép nem képes dönteni az általa delegált képviselőkön keresztül. Ugyanis kiérik a választóik véleményét a szavazások előtt? Honnan tudja, hogy az általa képviselt választók többsége megszavazná e az adott kérdést? Tehát az ő szavazata nem tükrözi az általa képviselt választók többségi akaratát, még ideális esetben sem. Boncolgassam, hogy a gyakorlati estben (ami fényévekre van az ideális esettől is) hogyan működik a rendszer?

Mielőtt felépítenének egy gyárat, előtte gondosan mérlegelik, hogy az egyes munkafolyamtok, hogy térülnek meg jobban. A gépeket pontosan azért építik, mert sokkal gyorsabbak, sokkal jobb minőségű munkát végeznek, és sokkal olcsóbbak mint a munkás. Ha nem így lenne, akkor nem modernizálnák a gyártósorokat (de ez szinte minden területen így van: mezőgazdaság, fémipar stb.). A vállatoknak csak egy dolog a lényeg, a profit maximalizálása. Sőt tovább megyek, ma már rengeted olyan gyártási folyamat van, ahol a precizitás miatt nem használható az emberi erő.
Az energiahordozókkal kapcsolatban, tévhit, hogy az összes el fog fogyni rövid időn belül, rengeteg más fajta energia előállítási módszer ismert. Csupán annyi fog bekövetkezni a közeljövőben, hogy át kellesz állni más energiaforrásokra, mit amit jelenleg használunk.
Amúgy érdekességkép a benzin ára sem azért van az egekben mert már kevés van belőle, egészen más okai vannak. (a legfőbb teher az adók a benzinárban, de a világpiaci ár mozgása mögött is megvannak az okok)

Abban gondolom egyetérthetünk, hogy az a munkakör amiről te beszélsz, a teljes munkavállalói rétegnek csupán 10%-át érinti. Itt szükség van a kreativitásra, a személyes képességekre stb. (Egyedül már csak itt érvényesül a bérverseny, de itt se sokáig már) Csakhogy valakinek el kell végeznie az alja munkát is, és bizony ők vannak többen. A főnököt hidegen hagyja ebben a munkakörben, a képességeid, hogy te fejlődni akarsz. A munka jelentős része csak szakképesítést igényel, így a felsőfokú papírok sem számítanak. Sőt egyes munkák erősen monoton jellegűek. Ezért cserébe viszont nem hajlandó minimálbérnél jóval többet fizetni, ugyanis itt a profit a lényeg. Itt az emberek egyformák a munkáltató szemszögéből, csak termelési norma és munka van. Ha véletlenül nincs meg a napi norma, akkor kirúgnak, és felvesznek helyetted egy fiatalabbat, aki hozza normákat. Az év végén pedig örülhetsz, hogy meghosszabbítsák egy félével a munkaszerződésedet, és annyi bért kapsz, hogy nem halsz éhen. A tandíj és a felsőoktatási rendszer pedig garantálni fogja, hogy nekik esélyük se legyen változtatni a sorsukon.

Ha ismered Steve Jobs életét, akkor belátható, hogy a szerencse is az ő oldalán állt nem is kevésszer. Nem csak a saját képességeinek köszönheti a karrierjét. Jókor volt jó helyen, jó emberekkel körülvéve. Viszont ő így is csak egy ember, rajta kívül tömegeknek nem jöttek be ilyen "vakmerő" mutatványok, amiket ő véghezvitt.

Mint említettem a Kínai csodának meg van a maga árra (kínai bérek, munkamorál, életvitel, környezetszennyezés stb.) Nem a szorgalmuk miatt lettek világelsők, hanem az az alkalmazott gazdasági "eszközök" miatt.
Az áruforgalom miatt én nem aggódok, már épül a vasút, amin az árú egyenesen az Eu-ba jön.
Magyarország pedig nem főkép az állampolgárai miatt lett "perifériaország", a fő probléma a rendszerváltás után sorozatosan elhibázott politikai és gazdasági döntések voltak. Amiről persze mélyen hallgatnak.

Az én elhiszem, hogy a diplomám megtérül az államnak, sőt a cégnek is, különben nem alkalmazna De azt ugye nem gondolod komolyan, hogy én adósodjak el évtizedekre (Diákhitel címszó alatt), hogy a fent említett 2 szereplőnek jó legyen. Hol maradok én? Valahogy nekik is be kellene szállni, nem gondolod? Állambácsi elvárja hogy fizessem az adót, ami a több országhoz képest rekord magas (majdnem elsők vagyunk benne), de az én képzésemért nem hajlandó tenni. Akkor miért fizetem az adót? A bónuszokért, és a vissza nem térítendő támogatásokért? (A jövőben, mint írtam nem lehet lesz egyszerű munkából egyetem mellet kifizetni a tandíjat, ugyanis annyira drága lesz)
Mellesleg az egyetemek "színvonalas" képzését ismerve, nem értem, miért lesz olyan drága a tandíj (Pontosabban nagyon is értem, miért, de ezt inkább hagyjuk).

Egy plazmatévét nem nagy "was ist das" összedobni, ha valaki álma csupán ennyi. De mi a helyzet egy 7*800 e forintba kerülő képzéssel? Ugyanis egy olcsó alap mérnök BSC képzés ennyi lesz egy Fővárosi Egyetemen (egy orvosi szakról ne is beszéljünk). Ezt is zsebből kifizeti úgy, hogy dolgozik, és úgy tanul mellette, hogy ne bukjon meg? Persze ebben nincs benne a rezsi, a kaja, az oktatási eszközök, stb. És még ezután sem biztos, hogy jól fizető állást kapsz, ugyanis az "egyetem csak az alapokat adja", ahhoz hogy a szakmában jó légy sokat kell még mellette tanulni, pluszba még ez is bele fog férni az egyetemi évekbe? Én ezt nagyon kétlem. A saját lakásról, családról szőtt álmokat hagy ne említsem a végén.
Akinek meg pénze van az ugye végigbukdácsolva előbb-utóbb elvégzi az egyetemet, az ilyen emberek nagy többségéből lesz az a diplomás akit te emlegetsz.

A képviselők kikérik a választók véleményét és folyamatosan igénylik azt, aki nem fotelszavazó az tudja, hogy minden képviselő fogad beadványokat és tart fogadóórákat. Amennyiben nagyobb csoportot érint az adott probléma és kellő számúan fordulnak a képviselő(k)höz, akkor kiemelt szinten foglalkoznak azzal. Nem feladata a képviselőnek, hogy minden egyes szavazás előtt odamenjen, minden egyes szavazójához, és megkérdezze az érzéseiről. Ha az állampolgár lusta, és az X-eléssel letudja a kötelességét, akkor ne csodálkozzon, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy elképzelte. Hiába van kocsis, ha a gyeplő a lovak közé van dobva.

Lol. Nem, a gyárat akkor kezdik el építeni, ha 3-5 éves időszakon belül jobban megtérül, mint az alvállalkozókkal végzett kézimunka. Nem tudom, feltűnt-e, hogy egyes cégek 4-5 évente váltanak országot, pont emiatt.
Tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy kötelezően minimálbért fizet egy gyártó. A munkásoknak fizetett bér függ az adott terület piaci helyzetétől és az adott termékbe beépíthető árréstől. A munkavállalók bérezése ugyanis kihat a termelékenységre, és a termék minőségére. És van egy dolog amit semmiképp nem tudsz megoldani, az pedig az emberi adaptáció. Egy gép nem tud összerakni egy specifikációból épp csak kilógó alkatrészt az operátor igen, mert harmadik próbálkozásra tudni fogja, miképp lehet beigazítani azt. Egy gép esetében mindez újraprogramozással, vagy szerkezeti módosítással érhető el, ami adott esetben több napi kiesést jelent.

Bazze, személyes képességekre és kreativitásra egész életedben szükség van, különben nyomorogni fogsz. Igen, a főnökömet hidegen hagyja, és nem is a főnökömtől kell elvárni ezt, hanem SAJÁT MAGAMNAK kell ezért tennem. Legfeljebb a főnököm szomorúan konstatálja, hogy elvesztett egy munkaerőt.
Ebből ez egész bekezdésből dől a tipikus seggmeresztő mentalitás. Azon picsogsz, hogy mert "esélye sem lesz", mert "kirúgják ha nem teljesít". Nem, nem lesz esélye, ha nem is akar MINDENT megtenni a jobbulásáért. Fel kéne végre nőni, és fel kéne ébredni. A világ nem arról szól, hogy mindent aranytálcán, porcukorral meghintve adnak át.

Steve Jobs, szerencséje, csak a vesztesek nézőpontjából szerencse. Ugyanis ahhoz, hogy szerencséje legyen igen komoly munkát végzett. Ugyanis kemény munka, meggyőzni embereket, hogy kockázati befektetést vállaljanak. Hogy alkatrészt adjanak egy noname kopaszra borotvált fejű, mezítlábas alaknak. Hogy jókor volt jó helyen? Nem. Képes volt észrevenni, hogy az adott helyen, az adott pillanatban mit mutatnak a trendek és hitt abban, hogy ebből mocskosul meggazdagszik. Igen, ő is képes volt mellényúlni, de képes volt ezekből a kudarcokból tanulni.

Értem én, hogy villanymozdony, de mi hajcsa? Arról nem beszélve, hogy próbálj meg összehasonlítani egy vasúti és egy tengeri szállítás kapacitását.
Neeeem! Magyarország a lakosai miatt tart ott ahol. A csóringer, dolgozni, fizetni nem akaró, kapzsi, buta, gyermeteg, öngondoskodásra képtelen magyarok miatt. Lehet hibáztatni a politikát, de ezeket az embereket az ország, MI választottuk meg! Nézz körül egy kicsit nyitott szemmel! Miért van ennyi devizahiteles? Miért költi az állam a bevételeinek több min 60%-át jóléti kiadásokra? Miért nem vállal el egy egyszerű, napi 2 órás munkát az, aki 3 éve munkanélküli?

Megint egy fogalomzavar. A diploma nem a cégnek, vagy az államnak kell, hanem NEKED. NEKED kell, hogy elérhesd a céljaidat. Az államilag támogatott képzést, azért kapod, mert az államnak haszna származik abból, hogy magasabban képzett emberek, több nyereséget hoznak az országnak. Ha te fizeted a tandíjat, akkor várhatóan az adód is alacsonyabb lesz mert a felsőoktatási kiadások, kikerülnek a költségvetésből.

Helló, fizetős képzés! Helló, árverseny! Azért aludjunk párat arra a 7*800k-ra lesz az még a fele se. Gondolj bele, ha a mai hallgatói létszám lenegyedelődik az ár miatt. Szerinted mennyi idő után fognak egymás aláígérni az egyetemek? Szerinted, mennyivel lesz olcsóbb a képzés mondjuk Veszprémben, Szolnokon vagy Kecskeméten? Jahm, ehhez a T. hallgatónak fel kell majd emelnie a seggét? Megpróbálom sajnálni őket. Eeeeeeeee... Nem megy...
Nem kell 25 évesen diplomásnak lenni. Le lehet húzni 5-8 évet, egyszerű melósként és utána szerezni diplomát. Mint ahogy mondtam, ne várjad már az aranytálcát.
Az orvos, tanárképzés más tészta, legyen ingyenes, de aztán ne legyen a bőrönd bekészítve a diplomaosztó utánra.
Mint írtam, a diploma csak EGY eszköz a jobb élethez. Aki ügyes, kreatív, és kellő kitartással, akaraterővel rendelkezik, az vele vagy nélküle, ugyanúgy képes elérni a céljait.

Mindegy, feleslegesnek érzem a további vitát. Sötét balkáni mentalitással nem lehet szembe menni, legfeljebb csak kihasználni és figyelni a vergődést.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az első részben, arra kívántam rávilágítani, hogy a mai rendszer, matematikailag nem a többség akaratát érvényesíti, ugyanis van benne néhány" bizonytalansági" tényező. Szerintem ez belátható. Ezt most komolyan mondod, hogy ha beadványokkal bombázzák az emberek őket, akkor másképp fognak szavazni? Nemcsak, hogy beadványokkal, hanem még tiltakozásokkal, sőt már a szakmai szervezetekkel sem foglalkoznak szinte már. Feszegessem, hogy mennyi beadványt, petíciót adtak be az elmúlt 20 évben, és ebből mennyit vettek figyelembe? Ebben a rendszerben csak egy x-elléssel tudhatod le az a kötelességedet, amit figyelembe is vesznek.

A gyárakat először is nem 3-5 éves időtartamra tervezik, másodszor itt nincsenek alvállalkozók, csak beszállítók. Ha valami nagyon új dolgot akarnak gyártani, akkor bizony leáll a termelés egy időre, ilyet már én is átéltem. A gyárak oda mennek, ahol nagyobb haszonkulccsal dolgoznak (emiatt nem érdekük, a minimálbérnél többet fizetni), és több adókedvezményt és támogatást kapnak.
A minimálbérekkel kapcsolatban te vagy tévedésben, mint említettem, egyetem előtt és alatt sok helyen megfordultam, nem hasráütésszerűen irkálgatok.
Legtöbb munkahelyen (ahol fuvarozni, esztergálni, kapálni, ültetni, csavarozni, parkettázni kell) hol van szükség a személyes képességekre, kreativitásra? (Nem azt vitatom hogy az embernek önmagában nincs rá szüksége, igenis van, ezt teszi műveltebbé, de egy ilyen munkához semmi köze sincs, és ezért semmivel sem fog többet kapni, egy kreatív napszámos, mint egy nem kreatív).
"A munkavállalók bérezése ugyanis kihat a termelékenységre, és a termék minőségére" Ez megmosolyogtató, ugyanis az elvégzett munka mennyisége és minősége ipari környezetben egyforma, amiért egyforma bér jár, ha mégsem akkor holnap nem kell bemenned. Tapasztalatszerzésre javaslom, próbálj ki egy kis gyári melót, vagy egy maszek melót egy alvállalkozónál. Engem sajnos az élet tanított meg erre a tapasztalatra, nem könyvek.

Úgy látom el kellene olvasni értelmesen az önéletrajzát, ami megjelent könyvben is. Ugyanis, azokat az alkatrészeket, nem " noname kopaszra borotvált fejű, mezítlábas alaknak" adták, hanem egy kisgyereknek anno. Csak később lett "mezítlábas" és "kopasz". A véleményemet továbbra is fenntartom, olvasd el az önéletrajzát, és akkor talán megérted miért.

Mint ahogy a nevében benne van, így szerintem nem árulok el nagy titkot, a villanymozdonyt áram hajtja. (És bizony az áramot, sok fajta módon elő lehet állítani, vannak környezetkímélő megoldások is, napelem, geotermikus energiahasznosítás, szélerőmű, stb.) Ilyen energiaforrásokból szerencsére még bőségesen van. És ahogy egyre többen térnek át használatukra, úgy lesz egyre olcsóbb energiaforrás. A bizonyos kapacitásoknak néz átunna, előre elárulom, hogy még több árut kívánnak szállítani errefelé
A magyar lakosság 20 év politikája miatt tart ott ahol, azért vettek fel annyi devizahitelt, mert nem tájékoztatták őket a következményekről (tudod, a legtöbb ember a képzettsége miatt nem ért a pénzpiachoz), azért válaszolták meg ezeket a politikusokat, mert nem tájékoztatták őket a politikai döntéseik következményeiről. (csak felelőtlenül ígérgettek) Persze mindenről csak hallgatnak mélyen. És itt vissza is kanyarodtunk a nem megfelelő tájékoztatásra és ennek következményeire, ami egy demokráciában elviekben alap. A 2 órás munkáért pedig nem kapsz annyi fizetést, mint amennyi munkanélküli segélyt kapsz az otthonülésért. Mint mondtam a tisztességesen dolgozó ember nincs megfizetve. A 60% pedig szintén nem fedi a valóságot.

Nincs semmi fogalomzavar nálam. Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam a diploma értéről, az állam és a munkáltató hozzáállásról. És hogy ebből főként ki profitál. Amúgy milyen állami támogatott képzésről beszélsz? Jövő évtől csak állami ösztöndíjas, részösztöndíjas, és teljes költségtérítéses képzés lesz. Az adók és a tandíj közötti összefüggés egyenesen megmosolyogtató számomra, ha még nem tűnt volna fel, a 90-es évek után az állam, egyre több helyről száll ki, és teszi fizetősé, az adók ennek ellenére egyre csak emelkednek.

Helló. én itt sem csak hasráütésszerűen beszélek,ha utánanéznél tudhatnád, hogy a jelenlegi költségtérítéses szakon a teljes képzés 40%-át fizeted csak, a többit az állam rakja hozzá. Ha ugye most egy szak 320 Mátyásba kerül, akkor könnyen kiszámolható, hogy következő évtől potom 800 Mátyás lesz minimum. De szívesen beillesztek, linkeket is, hivatalosabb forrásból, ha ez a számadat olyan hihetetlenül hangzik. Amiről már megint felvetődik a kérdés, hogy hogy fogja kifizetni egy jómunkásember, aki tanulni is kíván. Máshol is növekedni fog elég szépen a taníj, majdnem annyi lesz mint a fővárosban. A másik, hogy milyen árversenyről beszélsz? Olyanról ami a jó munkásokért zajlik minimálbérét? Szerinted, fogják az egyetemek egymás bizniszét rontani? Eddig sem tették, pedig már régóta be van vezetve ez a "félköltséges" rendszer, nem hinném, hogy ezután is másképp mennének a dolgok. Pláne, hogy ezután nem is a hallgatók száma után fogják kapni a támogatást, mint eddig. Valóban nem kell 25 évesen diplomásnak lenni, viszont kíváncsi vagyok hogy az az egyszerű munkás ezután hogy fog egyszerű melósként ilyen összegek mellet lediplomázni minimálbérből a későbbiekben.

Én nem érzem feleslegesnek a vitát, ugyanis ez egy fontos probléma. A sötét balkáni mentalitás, tudatlanság vele együtt a felületesség, a megnyilvánulások alapján nem hinném hogy rám illik, bár ezt majd úgyis csak az fogja megítélni, aki olvassa a vitánkat.

Milyen bizonytalansági tényező? Ez új, mesélj nekem. Milyen petíciót nem vettek figyelembe, a cannabisz legalizálását?

Egy átlagos melósnak több képességre van szüksége, mint hinnéd. Kreativitásra, hogy egy adott munkafázist minél hatékonyabban tudjon elvégezni. Párszor láttam, amikor a 8 általánosos operátorok körberöhögték a mérnökurakat, csak mert tudták előre, hogy azzal a lépéssorozattal soha nem lesz meg a darabszám. Vagy tényleg semmi kreativitásra nincs szüksége egy hegesztőmunkásnak, amikor egy 30 méteres, 2 centivel eltervezett tartót kell oszlopfejre húznia. Esetleg ástál már 3 méter mély alapgödröt löszben? Oda is kell egy kis kreativitás, hogy túléld a műszakot.
Jó szem-kéz koordinációra, monotónia tűrésre, csapatmunkára. Van egy árnyalatnyi különbség amikor két juppieköcsög beszél a csapatmunkáról, és amikor egy 30 fős szalag letermel 3-600 készüléket egy műszakban.

Láttál már gyárat belülről? Termelőszalagot esetleg? Ültél benn egy műszakot is az operátorok között? Nem hinném.
Egy szalag termelékenységét, selejt arányát még olyan dolog is befolyásolja, hogy melyik női operátornak van épp pirosbetüs napja. Bizony, mert görcsölő hassal nem tud precíziós tevékenységet végezni, mint ahogy line feedet sem tud csinálni, ha 10 percenként kell rohannia a WC-re. Arról nem beszélve, hogy egy pár ezer forintos bónusz akár harmadával növelheti az outputot.
De mesélhetnék arról is milyen különbségek vannak két egymás mellett álló termék között, pusztán csak annak függvényében, hogy a fröccsöntőgép leszedőmunkása kézzel, vagy épp csavarhúzóval veszi le a burkolatot. Nem szemmel nem fogod látni és a meon is átmegy mindkettő, csak épp az egyik véletlenül agyonüt egy kora reggeli órán.
Jahm, és arról végképp ne beszéljünk, hogy egyforma bérezés jár, ugyanis termelésben az esetek jelentős hányadában minőségi és mennyiségi bónuszok vannak.
"Tapasztalatszerzésre javaslom, próbálj ki egy kis gyári melót, vagy egy maszek melót egy alvállalkozónál."
Fail. 4 évig dolgoztam production support területen, ha ez mond neked valamit. Dolgoztam építkezésen és még egy tucat olyan helyen, amit nem szívesen írok bele a CV-be.

"Finally, Jobs was able to convince the manager of Cramer Electronics to call Paul Terrell to confirm that he had really committed to a $25,000 order. Terrell was at a conference when he heard over a loudspeaker that he had an emergency call (Jobs had been persistent). The Cramer manager told him that two scruffy kids had just walked in waving an order from the Byte Shop. Was it real? Terrell confirmed that it was, and the store agreed to front Jobs the parts on thirty-day credit."
Ez 1976 áprilisa után volt. Ekkor Jobs 21 éves, megjárta Indiát, és már az amerikai törvények szerint is ihatott alkoholt. Elég messze volt a kisgyerektől. A szaga és kinézetére elég jól utal a "scruffy" kifejezés. Hogy mekkora összeg volt 25k dollár, ahhoz elég tudni, hogy abban az időszakban egy olcsóbb autó 3-4000 dollár, egy hamburger 15 és 40 cent között volt.
Lehet, hogy te más könyvet olvastál? Vagy nem jutottál túl az első két fejezeten? Ez esetben bocsi a spoilerezésért.

Látod, ott a hiba, hogy azt várod, hogy 2 órás munkáért annyit kapj, mint a segély. Valójában itt csak annyiról lett volna szó, hogy a nagy munkakeresés közben kellett volna az estéiből 2 órát áldoznia, és még zsebbe is kapta volna a pénzt.

Ha nem tűnt volna fel, a 90-es évek óta a munkaerőpiacon folyamatosan csökken az aktív dolgozók száma (t'od a második vh és Ratkó korszak bébi boomjának az eredményei lassan elérik a nyugdíjkorhatárt) és folyamatos az infláció. Ez a kettő igen komoly mínuszt eredményez ami miatt hiába is vonul ki a területekről lépésről-lépésre az állam, hosszútávon nincs érezhető hatása, ugyanis ez rögtön megy a többi költségbe. Itt egyszeri, drasztikus lépéssekkel lehetne eredményt elérni, ami megengedné egy 3-5 éves periódusra egy masszív adócsökkentést, amitől megindulna a gazdaság.
"azért vettek fel annyi devizahitelt, mert nem tájékoztatták őket a következményekről"
Istenem, ezen akkorát röhögtem, hogy majdnem visszajött a vacsorám. Mondd, az állam esetleg ne adjon végtelenített mp3 lejátszókat, egy kilégzés-belégzés szöveget ismételgető számmal a devizahiteleseknek? Ugyanis előfordulhat, hogy nem tájékoztatták őket a légzés abbahagyásának következményiről. Mondd, te beleugrasz bemondásra egy kútba, csak mert nem tájékoztattak a kútba ugrás következményeiről?

Mond, láttál már működő piacgazdaságot? Szerinted mi történik akkor, ha van N szolgálató azonos termékkel és oly mértékben túlárazott a termékük, hogy nincs rá kereslet? Melyik fog túlélni? Igen, a felsőoktatásról beszélek. A jelenlegi árakat az állam határozza meg, viszont ha kivonul az állam, akkor tisztán az intézmények lesznek a meghatározók.
Könyörgöm, áruld el, megragadtál a kommunizmusban? Munkakönyv, 8 óra munka, 8 óra fizetés, 8 óra szórakozás? Fusizásért pártfegyelmi? Illegális műhelyért 1 év 6 hónap? Egy embernek nem csak fizetésből lehet bevétele, de ezt te is tudod, hiszen dolgoztál már. Nem? Aki diplomát akar, az meg fogja szerezni még akkor is, ha azért az elsőszülöttjét kell feláldoznia. Ennyi.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Arról az apróságról, hogy a képviselők, nem is tudhatják, hogy az általa képviselt választók, hogyan szavaznának a kérdésekben, így nem a választói többség dönt, hanem a képviselői többség. Emiatt a demokrácia definíciója, nem illik rá erre a rendszerre. Így csak 4 évente egy x-elésig van csak demokrácia, ahol csak az irányt választhatod meg (persze ha betartják egyáltalán), a "részleteket" nem. Pedig az eredeti demokráciában, pont a "részletekbe" is beleszólási jogod volt.

Nem olvasol híreket? Jelenleg szinte minden törvény ellen adtak be petíciót. Az elmúlt pár hét termése: Felsőoktatási törvény (én is aláírtam). Munka törvénykönyve (én is aláírtam), Rezidensképzés (párom is aláírta), Közoktatási törvény, stb. Tényleg visszamenjek a 90-es évekig, hogy mennyire vették ezeket figyelembe? Mintha nem ezt ígérték volna, és nem erre kaptak felhatalmazást az elmúlt 20 év alatt, nem gondolod? Voltál esetleg már képviselői fogadóórán? Mert én már igen. No comment ez ügyben.

A drágalátos mérnökúrról megvan a véleményem, én is láttam már nem egyet, ez köszönthető a felsőoktatás színvonalának (meg annak, hogy az egyetem elvégzése nem a tudáson múlik, hanem a pénzen, épp erre fognak most ráerősíteni). De azért felteszem, hogy a "8 általánost végzet operátorok" sem a lehengerlő észjárásúnak köszönhetik a becslést. Az eltervezett tartóval csak annyi a baj, hogy vagy a tervező számolta el magát (fránya színvonal), vagy a drágalátos munkás nem a terveknek megfelelően vágta le (nem hinném hogy személyi képességeket és fejlődni akarást igényel a művelet). Továbbá nem értem, hogy a hegesztő munkája ebben az estben miért számít különlegesnek. Nem véletlenül igényel szóképesítést a szakma, ez már nem gyártósor melletti legózás már. Nem értek az anyagismeretek- és hegesztéstanhoz, nem tudom milyen tartóról van szó, nem tudom hogy szabályosan csinálták e meg, de gondolom az a 2 cm sokat számít, ha nagy terhelésnek van kitéve. ha ebből később baleset lesz, nem fognak örülni az ügyeskedésének az fix. Volt már egy-két ilyen eset. Úgy hívják, hogy kivitelezési hiba. A löszföldes mutatványokhoz, léteznek bizonyos biztonsági eszközök amelyek mellesleg kötelezőek (hogy betartják e az egy másik kérdés), amelyhez viszont kell szakképzet ember (pl tartófal stb.) Gondolom, ha erősáramú kábelféketetésnél voltál már segédmunkás, akkor igazán tudhatnád.

Képzeld dolgoztam cirka 6 évet gyártósorok mellett jómunkásmeberként, Sok mindent gyártottunk köztük szalagos lejátszók mechanikáját is. Viszont nem tudom, hogy tisztában vagy e a dologgal, mi van, ha egy sor túl sok selejtet gyárt (nem hozza azt a bizonyos normát), netalántán egy ember hibájából. Vagy esetleg, mikor, és hányszor és hogyan mehetsz el wc-re egy sor mellől egy műszakban (Megsúgom a sokat tapasztalt kollégaúrnak, hogy 1 alkalom van biztosítva, étkezéssel egybekötve). Mellesleg, nem tudom, hogy tisztában van e a kollégaúr, hogy miért nem szeretnek nőket alkalmazni bizonyos helyeken, vagy miért keres kevesebbet egy női alkalmazott ugyanabban a munkakörben. Továbbá nem tudom, hogy tisztában van e a kollégaúr a minőségi és a mennyiségi bónuszok mértékével, ugyanis nevetséges 4700 forint volt a max, amit ebben a neves gyárban a hó végén a kezedhez kaptál, persze ez sem járt mindenkinek. plusz, ha olyan sor mellet kellet szobrozni, ahol nem lehetett sietni, akkor ez sem járt.
Legalább abban egyetértünk, hogy ez nekem sincs benne a CV-ben.

Itt én kérek elnézést, ugyanis egy jó sikerült nap után, azt hittem, hogy te a fiatalkori alkatrészerzésre gondolsz. Később esett le a tantusz. A felületesség engem sem kímél. Amúgy nem az eredeti angol változatot olvastam el, annyira azért nem érdekelt a dolog, te kezdted el feszegetni, mint olyan személyt akinek egy csepp szerencséje sem volt. De ha már így előre ugrottunk az időben: Akkor lerövidítve a dolgokat:az egyik legelső számítógép bolt a környéken, a Byte Shop vezetője Paul jelen volt egy Barkács számítógép klub összejövetelén, és egy egyébként nem jól sikerült előadás után, és közölte, hogy szívesen árulná a gépet, de csak összeszerelve, táppal stb. Másnap, megjelent Steve mezítláb, hogy "tesztelje az érdeklődés komolyságát", Ekkor kapott nagy meglepetésére egy 25 000 dollár értékű megrendelést. (itt megjegyezném, hogy az üzletlánc kereste a befektetési lehetőséget, ugyanis nem volt nagy árukészlete, mellesleg a legolcsóbb gyári számítógép ekkortájt a sokszorosába került, mint amiért ő megrendelést adott. Csakhogy szükség volt pénzre, hogy le tudja gyártani a megrendelést, hitelt nem kapott egyetlen banktól sem (őket vajon miért nem tudta meggyőzni a tehetségével?), úgyhogy egy gyártóhoz fordult, ahol egy szintén nem túl meggyőző szereplés után, abban maradtak, hogy felhívja a cég vezetője Pault, hogy meggyőződjön a megrendelés hitelességérő, ezután kapott 20 000 dollár hitelt 30 napra. Így gyártatták le a gépeket. Gondolom, a megrendelésig szerintem tiszta sor a dolog, mindkét fél jól jár, a rizikós a hitelfelvétel volt. Amit én olvastam, abból nem történik említés, hogy a bolt és a gyártó ismerte e egymást, esetleg kezességet vállal e a hitelért stb. De azért nem gondolod, komolyan, hogy csak úgy valakinek adnak hitelt feledzett nélkül. aki ép beestet az utcáról? Mellesleg az egy teljesen más kor és hely volt anno, mint ma közép-Európa szívében. De ő mint említettem 1 ember volt akinek összejöttek a dolgok, rajta kívül sokan bebuktak.

Én nem várok semmire sem, mert sosem kaptam segélyeket. Miért kellene dolgoznia, mikor segélyekből is pont ugyanúgy meg tud élni, mintha 3 műszakban dolgozna? Ez a rendszer nem a tisztességes munkára ösztönöz, és nem becsüli a dolgozó/tanuló embereket.

Nekem nagyon is feltűnt, csakhogy nem ez a fő oka (még), ugyanis ennél erőteljesebben befolyásolta az aktív dolgozók számát a 90-s évek utáni leépítések és privatizációk, Tömegesen rúgták ki az embereket, ezután még csodálkoznak, hogy nincs ki járulékot fizessen. Szerintem ezt is nyugodtan a hibás politikai döntések számlájára lehet írni. Mellesleg az elöregedési problémával nem vagyunk egyedül, egész Európa ettől szenved, de érdekes módon, egyes országokban, a bérhez mért kevesebb adóval, jobb nyugdíjat tud biztosítani az állam. Ezt ők vajon, hogy csinálják? Csak nem varázslat? Apropó, ha már az nyugdíjaknál és az öngondoskodásnál járunk, véletlenül nem "csináltak" valamit a nagy demokráciában a magánnyugdíjakkal?

Én nem röhögnék a dolgon, inkább sírnék. Ugyanis a bátyám 2005-ben vett fel lakásvásárlásra hitelt, és szabály szerűen bolondnak nézték a bankban, hogy miért nem az "olcsó devizában" adósodik el, miért ragaszkodik a forinthoz. Akkor valóban olcsóbb volt, mit a forinthitel, szerinted melyik kutat választották az emberek? Továbbmegyek, az ugye tudod, hogy az önkormányzati/állami adósságállomány nagy részét devizában vették fel. Gondolom, azzal is tisztában vagy, hogy az adóforintjaid nagy része ennek a törlesztésére megy el (nem pedig az egyetemistákra). És gondom, azzal is tisztában vagy, hogy akik felvették, azok nem sima emberek voltak, ők "elvileg" értettek is a pénzpiacokhoz.

Én még nem láttam működő piacgazságot, se tervgazdaságot. Ugyanis azt nem nevezném működő gazdaságnak, ahol 30 évente válság címén, ki kell segíteni az emberek adóforintjaiból a piaci szereplőket. Ugye olyanról még nem hallottál ,hogy a piacgazdaságban kartelleznek, és nem rontják egymás bizniszét. (Mintha épp a napokban lenne arról szó, hogy egyes nagy informatikai vállatok a nyugaton is kartelleznek. Szerinted csak egyedi eset? Nem hinném.).
Az állami kivonulással csupán annyi a baj, hogy esze ágában sincs kivonulni a felsőoktatásból, sőt még jobban bele kíván szólni olvasd el a felsőoktatási törvényt(egyetemi felső vezetők kinevezése, gazdálkodás, tandíj, mértéke, a keretszámokat is ők szabják már, stb. címén).

Én nem ragadtam meg a kommunizmusban, ugyanis szerencsére kihagytam. Viszont veled ellentétben nincsenek hallucinációim a nagy igazságos demokráciát illetően.

Nem az a baj, hogy elmennek az országból a friss diplomások, hanem az, hogy kb 5-ször annyi diplomásnak fizetjük a képzését, mint amennyire szükség lenne. Szerintem az lenne a megoldás, ha mindenkinek fizetős lenne a felsőoktatás, és aki megüt egy értelmes szintet az minden félév végén visszakapná a befizetett összeget. Az elő félévet lehetne fizetni diákhitelből. A másik, hogy az alibiszakok 90%-át meg kéne szüntetni. De mivel a felsőoktatás egy milliárdos üzlet, ezért soha nem fogják ezeket meglépni.

"kb 5-ször annyi diplomásnak fizetjük a képzését, mint amennyire szükség lenne"

Na, ez nagyon jól hangzik. És vajon ki tudja, hogy MENNYIRE lenne szükség?
Látom például, hogy az (IT-s) Kollégák tekintélyes részében zsigeri ellenszenv tapasztalható a bölcsészekkel és más hasonló éhenkórászokkal szemben.
De vajon ki fog itt tanítani 2-3-10 év múlva, ha egy-egy tanárszakon évente az egész országban végzők száma (mat-fiz-en is!) lassan közelít a 10-es nagyságrendhez.

Bocs, hogy beleszólok, de azt azért látni kell, hogy vannak őrült trendek.
A saját példámmal tudnám illusztrálni: Amikor még középiskolások voltunk (90-es évek eleje), kinéztem magamnak az ELTE biológus szakát. 40 embert vettek föl egy évben, a 120 pontos rendszerben azokban az években 112-118 pont között mozgott a ponthatár, szóval nem volt egyszerű bekerülni. Az országban még Szegeden és Debrecenben volt biológus képzés, 25-25 fős évfolyamokkal. (Ezen három helyen erős kutatóintézeti hálózat támogatta és indokolta a biológus képzést.) Tehát egy évben 90 hallgatót vettek fel biológusnak az orszában, ebből lejött egy jelentős, kb 40%-os lemorzsolódás, szóval évente kb 50 ember végzett. Az oktatás nagyon magas színvonalú volt, és aki végzett, azoknak volt is rendes munkájuk.
Aztán 94-ben felvételiztem, 116 pontos ponthatár, de felvettek. A mi évfolyamunkra már 60 embert vettek fel csak az ELTE-re, de a következő évtől kezdték drasztikusan emelni a keretszámokat. Mire 99-ben végeztünk, már 120 fős évfolyamok indultak, a tantervben szépen megszüntették a gyakorlatok többségét, a régi szóbeli vizsgáztatásokat jórészt felváltották az írásbeli szórások. Közben a ponthatár lement 80-ra, azaz az akkori szabályoknak megfelelő minimumra! Közben az ország más egyetemein is nyíltak biológus szakok, és a másik két hagyományos helyen is növelték a keretszámokat. Pár év alatt majd tízszeresére nőtt a végzős biológusok száma, míg az oktatásuk színvonala jelentősen csökkent.
Hogy mi lett ennek a következménye? Természetesen az országban továbbra sem kellett a kb évi ötven biológusnál több. Azaz egy csomóan elmentek külföldre, ötvennek lett állása, a többi meg nézegethette a diplomáját, ami semmit sem ért. Ráadásul ugye ez a felfutó tömegképzés durván devalválta a pár évfolyammal korábban, még a durván kemény rendszerben végzettek diplomáját is. Ezzel jól megszívták azok, akik pl. diploma után elmentek szülni, és mire visszajöttek, a korábbi aranyértékű diplomájuk hirtelen nem ért semmit. A mi évfolyamunk (ami már szintén kissé duzzasztott volt), akik végeztek, kb 10% dolgozik a szakmában Magyarországon. Nagyon sokan külföldön vannak (pl az évfolyamelső aranydiplomás Helsinkiben), és nagyon sokan pályaelhagyók lettek.
Aztán pár éve szétválasztották a képzést BSc-MSc kétlépcsősre (éljen Bolonya!), egy jelentős létszámbeli megszorítással. Ez azt jelenti, hogy képzi ki az egyetem tömegével a BSc biológusokat, akiknek töredékét veszi fel MSc szakra. Csakhogy a BSc biológus diploma kb az érettségivel egyenértékű, még laboránsnak se vesznek fel ilyennel senkit, kizárólag arra jogosít fel, hogy az illető bekerüljön egy MSc képzésre. Már a szak hivatalos leírásában is megtalálható:

"Az MSc-ekvivalens diplomával rendelkező hallgatóink közül a legkiválóbbak tanulmányaikat kutatói állásukban mint levelező, vagy pedig mint ösztöndíjas doktori hallgatók is folytathatják. Többen külföldi, európai, vagy amerikai laboratóriumokban vesznek részt doktori képzésben, vállalnak kutatómunkát."

Tehát az egész képzés a továbbtanulásra, vagy a külföldre távozásra van kihegyezve. És a PhD képzés dettó.

Nos, én ezt értem az alatt, hogy "kb 5-ször annyi diplomásnak fizetjük a képzését, mint amennyire szükség lenne". És mélységesen egyetértek az állítással, és azzal is, hogy ez így nem helyes:
1. kárt okoz a gazdaságnak: fölösleges költség olyan szakembereket kiképezni, akiknek a szakértelmére Magyarországon nincs szükség
2. kárt okoz a hallgatóknak: olyan diploma megszerzésére ad lehetőséget, ami nem emeli az illető pozícióját a munkaerőpiacon
3. kárt okoz a szakmának: gyengén képzett diplomások jönnek ki az egyetemről, akik a korábban végzett magasan képzettek munkaerő piaci helyzetét is negatívan befolyásolják

Az egyetemi keretszámok mesterséges felduzzasztása egy kényszerű megoldás volt a 90-ben bedőlt szocialista gazdaság miatt munkanélküliséggel fenyegetett fiatalok átmeneti foglalkoztatására. Hogy jó válasz volt e, azt nem tudom, de a következményeket most szívjuk. Tény, hogy vissza kellene metszeni végzős diplomások számát és megszüntetni a büfészakokat, de eddig akármelyik kormány próbálta bármeilyen eszközzel (tandíj, keretszámok csökkentése), a másik oldal (mind a kettő a megfelelő időben, szóval kár bárhová mutogatni) veszetten csaholt. Ezért tartunk ott, ahol.

Csaba

"3.: Kíváncsi vagyok hányan hagyják tényelegesen el az országot,"

Jelenleg (szakmán belül) az összes ismerősöm az évfolyamról külföldre tart vagy tervezi, hogy ott dolgozik. És kivétel nélkül az a tapasztalatunk az összes ismerősünkkel, hogy nagyon-nagyon nehéz jó szakembert találni IT-re.

De mondhatnám példának azt a beszélgetésemet is, amit pár éve egy orvostanhallgató csajjal folytattam: gyakorlatilag külföldre képzik az embereket.

----------------
Lvl86 Troll

Sajnos jelenleg ez a tendencia...
Hozzáoszlásomban csak azt akartam érzékeltetni, hogy ugyan kimennek külföldre dolgozni, de egy jelentős részük visszatér egy idő után különböző okokból.(családalapítás, szülők, megkereste az ingatlanra valót stb.) Aki ténylegesen kint marad élete végig, azok viszonylag kevesen vannak. És az ő oktatásukból származó kár jelentéktelen..
Nonszensznek és bűnbakkeresésnek tartom őket okolni a felsőoktatás és gazdaság kudarcáért. Ez sima közhangulatkeltés semmi más.

Az én szememben minden olyan diák szálka, aki ingyenes felsőoktatásban részt vesz, majd úgy megy ki külföldre, hogy 10 évet le ne húzna itthon.

Ez a véleményed addig a pillanatig tart majd, amíg a munkahelyedről a multi páros lábbal ki nem rúg, hogy felvegye a helyedre a tiédnél sokkal szexibb CV-vel rendelkező külföldről hazajött diplomást, és neadjisten onnantól nem kapsz munkát, mert a munkaerőpiacot "elárasztják" a magadfajták által "hazahívottak".

Csaba

Szerintem a véleményem állandó marad, mert azt a munkát amit én végzek, egy külföldről hazajövő diplomás nem végzi el. T'od, az aki kimegy az legtöbbször itthon is tudna munkát végezni, csak épp odakint könnyebb és jobban megfizetett munkát talál.
A másik probléma, hogy lévén nem bölcsészmérnök szakmám van, ezért számos folyamatosan, számos munkalehetőségem van.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem a véleményem állandó marad, mert azt a munkát amit én végzek, egy külföldről hazajövő diplomás nem végzi el.

Kívánom, úgy legyen, bár azt remélem tudod, hogy sok ember gondolta már magát nélkülözhetetlennek, aztán rövid úton magyarázták el az illetőnek, hogy mennyire nem úgy van.

Viszont úgy látom, kicsit szájbarágósabban kell elmondanom, hogy átmenjen az üzenet. Tegyük fel, hogy egy csomó külföldre ment idegenszívű diplomás meghallja az otthoni hiénák üvöltését, magába száll, és belátja, hogy mekkora görénység a diplomájával (amit az otthoni állami támogatású képzésben szerzett, hisz valószínűleg a jobbak között volt) külföldre mennie, és nem a magyar gazdaságnak termelni a GDPt. Tegyük fel, hogy most Karácsonykor magába száll tizenötezer ilyen figura, és január 1-től hazaáramlanak, merthogy ők meg akarják cselekedni, amit megkövetel a haza. Szerinted hirtelen lesz tizenötezer magasan képzett, külföldet megjárt diplomásnak plusz munkahely? Ahogy én látom, nem lesz. Bizony őket a mostani állásokba fogják fölvenni, mégpedig jobbára úgy, hogy az otthon maradottat fogják kirúgni, mert egyszerűen két munkaerejét áruló között döntő lesz, hogy az egyik külföldi tapasztalattal, használható nyelvtudással, miegymással rendelkezik (ld szexi CV föntebb). Nyilván nem mindenki, és az is lehet, hogy pont téged nem érintene egy ilyen scenárió. De bizony nagy lenne a nyüszítés, hogy a rohadt idegenszívűek hazajönnek, kint élvezték az életet a rothadó nyugaton, most meg még az itthoni jobb állásokat is befoglalják. Kell ez nektek? Kell ez nekünk?
Ja, és ne hidd, hogy a drága pénzen kiképzett értelmiségi elvándorlása magyar, vagy kelet európai unikum. Ha körbenéznétek néha, akkor észrvehetnétek, hogy a jelenség egy emelkedő trenddel a globalizció terméke, ergo igen nehéz lesz visszacsinálni. Pláne, hogy a gazdagabb országok a nyertes oldalon vannak. Persze köpködni lehet az elmenteket, de hidd el, jobban tennék a maradottak, ha inkább az előnyöket néznék, és tőkét kovácsolnának a jelenségből, mint pl. a lengyelek.
Szép vasárnapot,
Csaba

Pls, moar.
Az aki kimegy innen, az két esetben jön vissza:
a, megszedte magát és hazajönne családot alapítani, mert itt olcsóbb a lakhatás és a gyereknevelés.
b, hazajönne nyugdíjas éveit tölteni, mert itt olcsóbb.
A büdös helyzet, hogy az ilyen nem hazaszeretetből megy ki és nem is amiatt fog hazajönni, hanem a pénz miatt.
A másik probléma, hogy aki kint volt az nyugati fizetési elvárást és nyugati munkamorál fog hozni. Nem fog 12-16 órákat dolgozni, netto 200k-ért mint az egyetemről frissen felvett mérnök. Ki helyett fogják felvenni? A kiemelt fizetésű, 10-re beesek, 4-kor lelépek munkatársak helyett. Nekik versenytárs lesz.
A másik probléma, hogy manapság, főleg az IT szektorban semmit nem jelent a külföldi munkatapasztalat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Akkor tulajdonképpen egyetértünk. Vita csak ott van közöttünk hogy szerintem ez jól van így, szerinted meg nem, de a jelenséget azonosan látjuk.
A nyolc év alatt, mióta itt vagyok, négy családot láttam hazamenni, kettő családalapítás miatt, egy nyugdíj miatt. A negyediknek egyszerűen adtak otthon egy jó ajánlatot munka fronton, de ők hamar tovább is álltak később.

Megjegyzem, mind a négy család nem kevés vagyont mozgatott haza, ami mind az országot gazdagította.

Kb ugyanennyien mentek viszont innen tovább más országokba, sokan Angliába pl.

A hazaszeretet meg ugyanannyira releváns errefelé, mint otthon. Mondjuk az emberek harmadának jelent valamit, a többieknél undef jön vissza erre a queryre, és ez szerintem otthon sincs másképp.

Lehet, hogy az IT szektorban semmit sem jelent a külföldi tapasztalat (szerencsére az én területemen nagyon is számít), de azért lássuk be, a diplomások jelentős része nem feltétlen IT szakos (és itt nem a büfé szakokra gondolok, azok itt sem kellenek).

A másik probléma, hogy aki kint volt az nyugati fizetési elvárást és nyugati munkamorál fog hozni.

Mondjuk, hogy ez miért probléma, azt nem igazán látom be.

Csaba

Azért nem jó, mert elbasszák az adóforintjaimat. Nem a kivándorlással van a problémám, hanem azzal, hogy az ilyen kivándorló befektetett értéket visz ki, ami nem térül meg. Ez kibaszás a többi adófizetővel.

"Mondjuk, hogy ez miért probléma, azt nem igazán látom be."
Azért, mert az ország nincs azonos szinten gazdaságilag a nyugati országokkal. Emiatt alacsonyabbak a bérek, alacsonyabb az életszínvonal és alacsonyabbak a cégek nettó bevételei. Hiába lesz nyugati elvárása az illetőnek, nem fogja azt megkapni, emiatt picsogni fog, és ezzel tovább rombolja az itthoni cég morálját. Ugyanez vonatkozik a munkamorálra. Dolgoztam nem egy olyan emberrel, aki huzamosabb ideig kinn dolgozott, itthon meg folyton nyekergett, hogy nincs ez, nincs az, ő nem dolgozik 4 után, stb.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez a 7 millió hogy jött ki? Meg mi az, hogy homályzóna?

Jelenleg itt csak 1 homályzónát látok...

>>: sys-admin.hu :<<

Egyszerűen, kivontam a foglalkoztatottak számát az össznépességből. Azért homályzóna, mert nem lehet biztosan megállapítani, hogy ezen csoport tagjai milyen hányadban nettó befizetők, kivevők, vagy épp inaktívak. Inaktívak a segélyeben nem részesülő és jövedelemmel nem rendelkezők. Ez talán a legvékonyabb rész, lévén az átlag magyar születésétől kezve kap valamilyen segélyt, amit aztán vagy visszafizet töbszörösen vagy nem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Aki költségvetési szervezetnél dolgozik, azt ugye tudod, hogy nem számít, mert amit adózik azt az állam vonja le abból amit az állam ad....? :D

A diák, nyugdíjas nincs "homályzónában". Akkor már inkább a sok kamu minimálbéres adóelkerülő stb...
(mielőtt nekem esik bárki: kamu minimálbéres az, aki minimálbérre van bejelentve és egyéb módon megkapja még a többszörösét anélkül, hogy adózna utána.) A szociális háló "sajnos" úgy működik, hogy a csalás lehetősége benne van, és sokan ki is használják.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Tisztában vagyok vele, de statisztikai szempontból szerintem sokkal nagyobb gáz, hogy van 7 millió ember akiről semmit nem tudni. Sokkal jobban örülnék, ha a foglalkoztatottságnál szépen bontva lennének az inaktívak (gyerekek, nyugdíjasok, stb.) és az egyéni jövedelemmel rendelkezőek. Sanda gyanúm, hogy ez azért nem került be, mert csúnyán lerontaná a képet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "