Fundamenta lakásmegtakarítás - átverés vagy igaz?

 ( Barnabas | 2011. október 3., hétfő - 19:53 )

Sziasztok!

Fontos kérdéssel fordulnék hozzátok. Egyrészt mert nem találok hitelesebb/értelmesebb fórumot az éterben, másrészt talán másoknak is hasznos információ lehet. Édesapám a következőt mondta nekem, hogy van egy ilyen lehetőség a Fundamentánál pénz megtakarításra:

Befizetek havonta 20.000 forintot, amihez az "állam automatikusan 6000 forintot hozzácsap, év végén pedig a teljes felgyülemlett összeg a számlám 3% kamatozik" amit utána kivehetek, bármire elkölthetek, azaz szabad felhasználású. (Későbbiekben pedig akár kedvező lakásvásárlási hitelt is adnak, ha 5 éven keresztül folyamatosan fizetem nekik)

Gyors fejszámolás után, ez így nekem éves szinten kb 72.000 ezer forint állami támogatást és + 3% kamatot jelent. Szóval 240 ezer forintból 312 ezret csináltam. Kérdem én, ha ez ilyen baromi ajánlat, akkor miért nem rakja mindenki azonnal ide a pénzét? Lehet picit paranoiás vagyok, de túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen. Jelenleg van némi megtakarított pénzem lekötve az egyik banknál, de egy év alatt ennek a töredékét sem kamatozik.

Válaszokat és véleményeket előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak lakascelra hasznalhato fel. Es max. havi 20000Ft-tal lehet/erdemes fizetni, tehat folosleges azt szamolni, hogy az allami tamogatas hany szazalek kamatnak felel meg.

A "kivehetek, elkolthetek" pedig a gyakorlatban ugy nez ki, hogy 3 honapig kell varni a penzedre, ami mondjuk egy hasznalt ingatlan adasvetelnel elegge szivas tud lenni...

Nem kell 3 hónapot várni. Nálunk utalták az eladónak amint bemutattuk a megfelelő igazolásokat a lakásvásárlásról(széljegyes tulajdoni, adásvételi).

A Fundamenta szerzodesben 3 honapos kifizetest garantalnak, tehat adasvetelinel mi sem tudunk kevesebbet irni, igy meg jogosan pampog az elado.
Lehet hogy esetedben gyors volt, de en sok 3 honaposrol hallottam a kornyezetemben...

Lehet kérni gyorsított 30 napos kifizetést is, ha jól tévedek 6%-t levonnak sürgősségi díjként...ami viszont nem kevés pénz!
Abban az esetben viszont, ha már lejárt a futamidő, és lezárult az ügy, akkor mezei 30 napos "ügyintézési" határidő van, azaz a kiutalás kérésétől számított 30 napon belül megjön a pénz. Én asszem 26 napra kaptam.


Ne kattints ide!

Nálunk is kivárták a 3 hónapot.

Miért is értelmetlen azt számolni, hogy mekkora kamatnak felel meg az állami támogatás?


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Szerintem arra gondolt hogy hiába teszel be 20k helyett mondjuk 40k-t akkor is 6k marad a maximális állami támogatás.

Pontosan, mivel a befektetett osszeggel nem linearisan no, ezert szerintem nincs sok ertelme kamatkent szamolni vele.
Raadasul mar tobben emlitettek, hogy az allami tamogatasra nem jar kamat az evek soran, csak a vegen adjak hozza.

Feltéve, hogy nem nyit egyet az asszony is 20k-val, meg apuka, anyuka is 20-20 kval.. és akkor havi 80k-ra lehet már számolni a 4x6000-ret...

Azonban a nagy matekozásba nem szabad elfelejteni, hogy 4 évig tartod bent a pénzed, és csak egyszer kapod meg rá a jujj-de-jó kamatot :) Szóval érdemes kicsit továbbmatekozni, mennyi az annyi.

Amúgy jah: bőven megéri.

Pontosan 4 év 4 hónap és max 8 év 8 hónap.
Egyszer kiszámoltam kb 10.8% lett talán az éves kamat 4 évnél. 4 év 4 hónapnál valamivel kevesebb. És minél hosszabb a futamidő annál kevesebb. 9 évnél 7% a kamat ha kamatos kamattal számolunk. Nyilván 8 év 8 hónapnál kicsit magasabb, de ennyire nem érdekelt, hogy hónapokkal szórakozzam.

Feltételezve, hogy minden évben befizetnek 240e Ft-ot és a végén a teljes összegre 30% lesz a kamat. Ekkor a +3%-kal még nem számoltam, mert nem volt ilyen.

Sok embertől hallottam már, hogy 4.4-nél csak kb 6.5% a kamat. Nos ők rosszul számolnak. Én is beleestem ebbe a hibába aztán rájöttem, hogy valami nem stimmel. Ez az eredmény akkor jön ki, hogy ha valaki azt feltételezi, hogy már az első évben befizetik a 960e Ft-ot.
Viszont az első évben csak 240e Ft kerül befizetésre és aztán minden évben ugyanennyi. Ez elég lényeges különbség.
_________________________________________________________
Szomorú nap ez a mai: 2011.10.05. RIP Steve Jobs

"És minél hosszabb a futamidő annál kevesebb" - bocsesz h. megkérdem, de ezt kifejtenéd? :O [mármint tényleg érdekel h. wtf]

Pofonegyszerű. Az utolsó 4 év 4 hónapban befizetett ugyan azt a kamatot kapod, mint ekkora futamidő esetén, az első 4 év 4 hónap esetén viszont az egyszeri 30%-os bónusz 1,2,3,4 helyett 5,6,7,8 évre oszlik el, tehát egy évre vetítve kisebb a kamatplusz, ami lehúzza az átlagot.

Mert jelenleg a pénzem bankban kamatozik és kíváncsi voltam, hogy 5 év múlva bankban hagyva lesz több pénzem lakásra vagy a Fundamentánál. Az állami támogatás esetén, ha a családból (édesapám, édesanyám is fizeti, illetve én is), akkor már jócskán több lesz belőle, mint a bankban hagyva kamat néven.

Ez nem teljesen igaz.

Lasd kamatoskamat esete.

Szerintem nem szabad felhasználású, illetve ha szabadon akarod felhasználni, akkor az állambácsi nem fogja hozzácsapni a 6000 forintokat, csak a 3%-t kapod meg. Ha viszont lakáscélra fordítod (vétel, felújítás, bővítés stb.) és ezt számlákkal igazolod, akkor kaphatod meg az állam 6000 forintjait is, mint támogatást. De ezt is csak a futamidő lejártával, ha hamarabb akarod, akkor lesznek mindenféle levonások.
Én most használtam ki az enyémet. "Saját rész" cc. 400k volt, de mivel felújításra vettem fel, így kaptam 660k-t, amit számlával kellett 3 hónapon belül igazolnom. Ha pld. nyaralásra szerettem volna elkölteni, akkor bukom az állami támogatást (asszem 30%), és azt csinálok a 400kval amit akarok.


Ne kattints ide!

Lakásvásárlásra szeretném, tulajdonképpen kivenni sem igazán akarom. Jelenleg bankban áll lekötve a pénzem, amit később lakásra költenék. De ha ez valóban így van, akkor szépen lassan átmozgatom ide azt a pénzt.

Nekem nagyon bejött. Havi 20e 8 éve se vágott földhöz, de most a lehető legjobb pillanatban (házvásárlás után, felújítás előtt) kapok egy rahedli pénzt.

Na, egészen felvillanyoztál. :) Köszönöm a gyors választ.

Jelenleg bankban áll lekötve a pénzem, amit később lakásra költenék. De ha ez valóban így van, akkor szépen lassan átmozgatom ide azt a pénzt.

Válts bankot!

Nekem most a cibnél éppen 7%-ot fizet a 3 hónapos lekötött betét, ezévben 6.25-6.5-6.75-7% közötti értékek voltak. Ez éves szinten a 16% forrásadóval együtt a havi 20.000 ezrekre (évi 240 rugó) hoz 12.850 - 14.385 ft kamatot (nem havi befizetéssel számoltam, hanem egyben, de ez úgyis csak a tárgyévet befolyásolja).
A fundamentánál kapsz 3%-ot (7.200) plusz az állam pénze (6.000).
Csakhogy a bankbetétnél az egész kamat a tied, a következő lekötésnél már az előző kamatot is lekötheted, míg az állami támogatás nem kamatozik.
Plusz a fundamentát nem használhatod akármire, mert akkor a támogatást elbukod.

Nekem egy másodpercig nem jutna eszembe ilyen feltételek mellett a fundamentával szórakozni... Eredményben nem várható több a fundamentától, ellenben csak a szopás van vele.

A kedvezményes forint hitel, ami ebben a poén, nem a kamat, ami kb annyi egy lekötött betétre is. Az állami támogatás úgy tudom tőkésedik, úgyhogy aztán az is kamatozik köv. évben. Ha nem így van, az elég gáz, ezt passzolom.

A Fundamenta kiszámolva 10,4 %-os kamatos kamatnak felel meg (a legrövidebb futamidőre).
Plusz ott a 3,9%-os kamatú hitel, mint már írták.

Nem átverés, de szabadfelhasználás csak régebben kötött 8 éves lejáratok esetén lehetséges (fixme). Nekem pl. ilyen volt, szóval akár kocsira is költhetném a pénzt.

Pontosabban 2010 előtt kötött és 8 éves futamidőre aláírt válik szabad felhasználásúvá. A futamidő bármikor kitolható 8 évre.
A 2010 után kötött már lehet 10 éves is, de ezek már csak lakáscélra használhatóak fel. Könnyedség, hogy minden lakáscélra költött pénz felhasználható. Ilyenek még a kerti növények is, vagy talán a szobai bútor. De erről a honlapon pontosabb infót kapsz. Tehát nem muszáj egy dologra elkölteni a pénzt és egyszerre, hanem a futamidő alatt lakáscélra költött dolgokat is bele lehet számolni.
De ha nagyon pontos infó kell, szerintem keress meg egy üzletkötőt, ki pontosan tud minden kérdésedre válaszolni a jelenlegi álláspont szerint, mert sok minden változott, mióta banki tevékenységi kört is kapott. Szerintem sok jó kiskapu van benne, ami egy banki kölcsönnél nem tudsz kihasználni.

FAQ amit hirtelenjeben talaltam, de bemesz az elso bankba es elmagyarazzak hogy mivan(nem csak a fundamentanal lehet kotni, nekunk(felesegemnek es nekem is van) pl OTP-nel van). Plussz felorat raszansz es meg is kotod a szerzodest. Ha lakasra akarod kolteni a penzed a tavoli jovoben(min. 4+5 ev), akkor szerintem ez a legjobb befektetes.

Nekem jövőre jár le a 4 év és csak tőke törlesztésre lehet használni + állami támogatás évi 76000 körül megy hozzá.

"olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó..!"

Az evben nem voltam biztos, de barmilyen lakascelra fel lehet hasznalni.

A bármilyen az azt jelenti, hogy a földhivatalnál lakóingatlanként nyilvántartott lakásra/házra/telekre. Ez csak akkor érinti kellemetlenül az embert, ha mondjuk nem lakóövezetben (hanem pl. hétvégi házas területen) venné meg álmai kertes házikóját. (Nem, nem kell rögtön burzsuj környékre gondolni, pl. a Duna mellékágak mellett elég sok olyan hely van, ami közlekedés, stb. szempont miatt megfizethető, lakni is lehet ott bejelentett lakcímmel, de üdülő övezeti besorolása van.)

A 8 év futamidő elég sok idő. Rájöhet az ember, h kimenne a városból egy ilyen helyre...

(Az már más kérdés, hogy tényleg megéri e? Eléggé megváltoztak a feltételek a kezdetekhez képest. Több díjjal, és korlátozással kell számolni. )

Pommosvolt a zOTP-nek reklamja. Ingyenes szerzodes kotes, ha most kotod. Amugy havi 150Ft szamlavezetesi dijjal is kell(lehet) szamolni a zOTP-nel(legalabbis az elottem levo kivonat szerint ennyi). Amugy a legutobbi ev nyito es zaroegyenleg kulonbsege 330k.

Az jo, erdemes tobb helyen megnezni aztan a legelonyosebbnel szerzodni. A lenyeg(30%-os allami tamogatas) az ugyis fix mindegyiknel.

Nem átverés. Lakáscélra lehet csak használni, de ebben nincs másféle hitel, ami versenyezhetne a Fundamentával.
1 éve kötöttünk a nejemmel 1-1 ilyet, most idő előtt, a megtakarítási időszakot nem megvárva
felvehetjük, állami támogatással együtt és ebből tudjuk végtörleszteni a CHF-es lakáshitelünket.
Igaz, nem 6,5% lesz a THM (ez csak akkor annyi, ha végigfizeted a megtakarítási időszakot), hanem
8,4%. A piacon mindegyik bank 12% fölé lőtte a forinthitel THM-jét, nehogy elérassza őket a sok végtörlsztő.
Rakd át a pénzed hozzájuk, ha lakáscélra kell, jóval többet kapsz minden átlagos lekötésnél.

Azt nem tudtam, hogy hamarabb is fellehet venni ugy hogy megkapod ra az allami tamogatast is(nem igazan vagyok erdekelt benne), de itt min. 48 honapot irnak.

Azért az elég gáz hogy miközben a zindexen a Szalay-Berzeviczy Bankrablás című cikkében sajnáltatja a bankokat a devizahitelek végtörlesztése miatt(ami devizahiteleket ők okoztak),a bankok most 12% fölé lövik a Ft hitel kamatot amikor a jegybanki alapkamat "csak" 6%.
Nehogy a felső 10ezren kívűl más is igénybe tudja venni a végtörlesztést.És még csodálkoznak hogy rablóknak tarják őket a zemberek.

Egy egesz jo cikk hogy mik valtoztak tavaly(elonyere).

Nekem tavaly járt le egy nyolc éves verzió, minden úgy volt, ahogy neked ecsetelték. Megjött a pénz igen hamar (hat hét kb), állami támogatásostul, kamatostul. Mivel én még az elején szerződtem, (az akkor feltételek értelmében) szabadon felhasználtam, nem volt lakáscél megkötés.

Kérdem én, ha ez ilyen baromi ajánlat, akkor miért nem rakja mindenki azonnal ide a pénzét? Lehet picit paranoiás vagyok, de túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen.

Szerencsére sok a paranoid az országban, így ezek az egyszerű, de nagyszerű lehetőségek megmaradnak az értelmesebbjének. Ha túl sokan ráugranának, alighanem hamar megszűnne a dolog.

Csaba

Nekem talán majd most fog lejárni novemberben... Egy szemét brigád ez is, mint a többi pénzintézet....
Itt sokan írták, hogy milyen gyorsan kifizette a fundamenta, akkor egy kis ellenpélda:
4 évig fizettük és 4 év leteltével vártuk, hogy utalják... vártuk 1 hónapig, vártuk 2 hónapig, vártuk 3 hónapig.... ám a pénznek nyoma sem volt.
Telefon... sajnos hibás a szerződésünk (bazzz 4 év után jöttek erre rá!!!! ÁÁÁÁÁÁ) keressük meg mi az ügynökünket???
Miért mi??? kérdem naivan, Mert már nem dolgozik a fundamentánál! jött a válasz... Mi van????
Nem részletezem... rengeteg ősz hajszálam lett és még több kihullott emiatt a "korrekt", "ügyfél-centrikus" bank-szerűség miatt!
Ha a számládon a leemelés időpontjában (értsd abban a mikro secundumban) nincsen elég pénz, akkor azonnal bünti van... kb.20% még, akkor is ha következő órában már van rajta pénz.... és sorolhatnám
Ez volt életem első és egyben utolsó hitele!
Csak úgy elgondolkoztam, hogy annak idején nézegettem a többi bankot is, és ezek tűntek a "legjobbnak"...
Milyen lehet a többi???

Arra +1, hogy ha valami bibi van, akkor nem törik össze magukat, hogy felvegyék veled a kapcsolatot, csak akkor ha nekik érdekük. Nekem átiratásnál fordult elő, hogy állítólag valahova rossz szerződésszámot írtam, majd mivel hónapokig nem kaptam visszajelzést, hogy a nevemre került-e már a dolog felhívtam őket, és akkor derült ki, hogy azért nem írták még át, mert rossz volt az egyik rublikában a szám.... Bezzeg előtte két levelet is tudtak küldeni, hogy még ez a papír meg ez a papír hiányzik, sőt telefonon is felhívtak - nem volt egszerű ügy, öröklés történt, több szerződéssel stb.


Ne kattints ide!

Annó beírtam az egyik fundamentás fórumra, hogy velünk mit játszottak el. Ha mégegyszer kellene,
inkább fognám, és félreraknám a pénzt, aztán vennék fel másik banktól, még akkor is, ha többet
kell fizetni, olyan alacsony színvonalú az ügyfélkezelésük. Idézek magamtól:

Ebbe olvass bele. A konstrukció egyébként jó, de megérdemelnének egy anyacégtől jövő seggberugást az ügyfélkezelésért.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9069697

"- a "kedves" ügynök felhív, hogy lejárt a Fundamentánk, közben még vissza volt 2 hónap. Semmi gond, befizettük.

- kijött az ingatlanbecslő, teljesen rendben volt. Eltelt 2 hét, semmi visszajelzés. Felhívom őket, hogy mi van? Fundamentánál nem látnak semmit. Felhívom az ingatlanbecslőt: ők márpedig feltöltötték, webes form-on keresztül, egyébként is néhány napjuk van rá, hogy megtegyék. Fundamenta nem lát semmit. 2 hét telt el ezután, mire sikerült egymással lezongorázniuk, és ha nem rugdosom őket, máig nem lenne meg.

- beviszem személyesen a papírokat, mert természetesen még a végén elhagyják. Kaptam róla szép kis papirost. Rá két héttel küldik a levelet, hogy ez meg az kimaradt, és hozzuk be, különben nem utalnak. Olyan hangnemben írt levelet, amiért egy baromi nagy qrva annyába való elküldést érdemeltek volna. Természetesen a hivatkozott papirokat beadtuk. Kérdezem, hogy akkor mégis minek idegesítenek minket akkor? Hát, a leadás és feldolgozás között eltelt 2 hét, és a feldolgozás előtt küldték ki. Mintha olyan bonyolult lenne, hogy a kib@szott rendszerükben megnézzék, hogy a paraszt már bevitte a papírokat, csak még nem dolgoztuk fel (merthogy a kiscsaj meg tudta nézni)

- egy papír természetesen kimaradt a csomagjukból, amiért plusz 1-szer be kellett menni

- a netes rendszerük egy rakás szemét, semmit nem lehet látni abból, hogy hol áll az ember ügye"

A +30% jol hangzik, de nezzuk csak: a 3% kamat nelkul 8 ev alatt +30% az evi 5.8%-ot jelent, erre jon meg ra a 3%-os kamat. Ez igy osszesen nem lenne nagyon rossz, de mivel kotott a befektetes, igy egyaltalan nem annyira alomszeru ajanlat.

Konkretan az allamkotveny tobbet fizet, es azt barmire felhasznalhatod. Szoval annak ennyire fantasztikus, aki nem tud annuitast meg kamatos kamatot szamolni. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

nem vetted figyelembe, hogy az az összeg, amire egyszeri +30%-ot kapsz, csak a futamidő legvégén van teljes egészében bent (miután az utolsó havit is befizetted), tehát nem lehet így visszaosztani (persze sokan, mint én is, ezt más megtakarításból vezetik át oda, de addig az a más máshol kamatozik :))

De, figyelembe vettem. Ha nem vettem volna, akkor 3.3%-ot irtam volna 5.8% helyett.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

bocs, csak azt néztem, hogy nem stimmelnek a számok. 4 évre van az egyszeri +30% nem 8-ra

Van 8-ra is (vagy volt), tobb engedmennyel a vegen, asszem. De 4 evre persze masok a szamok.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nekem minden évben jóvá írták az azévben befizetett összeg 30%-át. Azaz az első évi 30% után már fizették a kamatokat amíg le nem járt az egész. (Mondom, egy éve járt le egy 8 éves konstrukcióm náluk.)

Azért van a fix előre lefektetett kamatnak egy olyan varázsa, hogy igaz nem sok, de kevesebb se lehet. Amúgy szerintem ha valakinek tényleg lakásra kell, akkor a legvonzóbb aspektus a nagyon kedvező kölcsön, ami jár a befektetési idő lejártával (én ezzel nem éltem).

Amúgy szerintem ez egy nagyon is jó opció egy családi befektetési portfólió egyik lábának. A többi lábnak lehet nagyobb hozamú, nagyobb kockázatú módozatokat választani, kinek kinek ízlése szerint. Számomra a fundamenta nagy vonzereje az, hogy a szerződéskötés után rá se kell nézni a futamidő lejártáig.

Csaba

A trükk az benne, hogy a pénzedre egyszer kapsz állami támogatást, utána pedig alacsony százalékkal kamatozik.
Egy gyors kamatos kamat számolással kijön, hogy minél több ideig tartod ott a pénzt, annál kevésbé éri meg.
Kamatos kamatnál nagyon nemmindegy, hogy 3% vagy 6%(alapkamat) a kamat.
Nekem az nem tetszik a fundamentában, hogy egy nagy pénzlenyúlás a 3%-os kamat. A másik 3%-ot elteszik zsebbe.
Az egész csak azért nem feltűnő, mert az állami támogatás kompenzálja ezt az alacsony kamatot.
Véleményem szerint a legjobb választás a rövid futamidejű akciós bankbetét. Ezekkel simán lehet hozni az éves >6%-os kamatot, amit a gyakori(éven belüli) újratőkésítés tovább növel.

Üdv,

Igaz nem Fundamentás lakáskassza hanem OTP-s de a lényegen sokat nem változtat a dolog mivel igen kötött az állami támogatás konstrukciója. És tényleg igaz, valóban működik a dolog bár a kifizetés része az macerás..... nem mintha bármi más banki dolognál nem lenne az.

Én azt mondom, hogy rizikómentesen jelenleg nincs a piacon jobb kamatozású lekötés.
Mondom ezt azon az alapon, hogy 4 éves lekötést csináltunk családban többedmagunkkal már nem is első alkalommal.

Egy dolgot viszont tudni kell, amit fentebb is írt a kolléga. Nem lehet bármire elkölteni a pénzt. Az elköltést pedig igazolni kell számlával, szerződéssel meg ezer dologgal.

Az igazi trukk az, ha egy tollvonassal megszuntetik az adokedvezmenyt (tamogatast) utana, de neked marad a szerzodeses kotelezettseg a nyakadban, sovanyka kamattal...

Ezen az alapon mostanság semmi se fix. Bármikor bármit megváltoztatnak egy tollvonás kérdése az egész.

Esetleg visszamenoleg..."A Meltosagos Nemzeti Kormany ugy dontott, hoyg ot evre visszamenoleg legyen szives visszafizetni a Fundamenta lakastakarekossagra kapott allami tamogatast". Hmmm...

--
http://www.micros~1

Pont ezert nem mindegy mit es milyen feltetelekkel vallalsz egy hosszu tavu (10+ eves) szerzodesben. Foleg ha csak az adokedvezmenyek miatt eri meg...

Pontosítsunk.

Mikor kötötted? Adott idő előtti szerződésekre
4 év futamidő esetén csak lakáscélra,
8 év futamidő esetén bármilyen felhasználásra.
Kb 1 éve változott, ha azóta kötötted (nem hiszem), akkor kizárólag lakáscélra lehet felhasználni.
Ja, és az állam bácsi által hozzáadott pénz NEM kamatozik! Azt külön adják hozzá.

Azért nem teszik ide a zemberek a pénzüket:
- nem tudnak arról, hogy ez van
- ha tudnak, akkor meg nem értik, mert az alap gazdasági, közgazdasági dolgokkal nincsenek tisztában
- "mertagézátisátverték"
- az évi 72.000 Ft állami támogatás egy személynek csak egyszer vehető igénybe egy évben. Ha azt tervezed, hogy kötsz 10 ilyen (havi 20.000 befizetés) szerződést és mindegyikre felveszed a támogatást, akkor az nem fog menni.
- nincsen kultúrája az ilyen jellegű öngondoskodásnak


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Nekem van Fundamentam, de megis "nem-nem-soha" hangulatom van tole.
Okok:
- 3 honapos kifizetesi ido
- ez az evi 72eFt allami tamogatas BPi viszonylatban kb. semmit sem er. Ha gyorsan elerheto helyen tartod a penzed, akkor lehet hogy tobbet tudsz alkudni egy lakas arabol, mint 4x72eFt. Ellenben a 3 honapos fizetesi hatarido emlitesekor az elado koszoni az erdeklodesedet, inkabb keresnek egy masik vevot, aki hamarabb tud fizetni.
- irtozatosan korulmenyes barmifele ugyintezes
- nekem eddig sose sikerult a fundaval szinkronban lakast vasarolnom, ugyhogy eddig csak szivas van vele

Ugyanez igaz az OTP-re is kifizetési időt tekintve.

Minden szavaddal egyetértek. Ez egy nagyon jó lehetőség azoknak, akik nem befektetési zsenik, de szeretnének öngondoskodni. Mégse használják, mert az általad említett nagyon szomorú okok miatt.

Annyit tennék hozzá, hogy ahogy lentebb írták, az egy személyi fix összegű támogatás nem igazán limitál egy családban, mert feleség, gyerek nevére is köthető a konstrukció, és egy családban általában inkább limitál a havonta megtakarítható Nx20000 HUF, mint hogy ne lenne családtag, akinek a nevére nyitnának lakáskasszát.

Csaba

- mert fizetestol fizetesig orulnek, hogy kihuzzak... Havi 13-at fizetek nyugdijbiztositasra (10 evig fizetem, utana barmikor felvehetem egy osszegben vagy akarmeddig fizethetem, es nyugdijban havi utalas lesz), ez mellett sajnos nicns plusz havi huszasom.

--
http://www.micros~1

Kamatos kamat...

Állírtólag amikor Alber Eisteint megkérdezték hogy mit tart az emberiség legnagyobb találmányának,egy rövid gondolkodás után után így válaszolt:
a kamatos kamatot
no comment

Allitolag aki allandoan kamu Einstein-idezeteket szur be forumokba, az hulye. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

‎"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
/Petőfi Sándor/

Afffene, en is ezt akartam :)

--
http://www.micros~1

Nem +3% a kamat, csak plusz 1%, ami egyébként elmegy ügyintézési díjakra.

A 4 éves futamidejű a 3 hónapos kifizetési időt nem számolva azt hiszem 10,41%-os éves kamatnak megfelelően hoz(ott 1-2 éve, amikor számoltam).

A hitel, ami felvehető, az legalább ekkora üzlet, hiszen annak a kamata csak 3,9% (szintén 1-2 éves adat), és fix, forint alapú. Más hitel esetén őnerőnek számít a teljes megtakarított illetve a hitelösszeg (=szerződéses összeg). Ez 4 évre max. 3 240 000 ha jól emlékszek.

Aki azt mondja, hogy ez nem sok, annak annyiból nincs igaza, hogy ha nem takarékoskodik az ember, akkor még ennyi sem lesz.
Egyébként lehet kötni az összes rokonra, barátnőre, stb, és így már tisztességes pénzhez lehet jutni a legjobb kamatokkal. A felhasználás módjában ebben az esetben nem vagyok tájékozott, de utána lehet járni.

Pontosan. Az se elhanyagolható tényező, hogy a takarékoskodáshoz a hitel majdhogynem kőbe vésett konstrukció forint alapon (már ha ilyet bárki merne mondani mostanság... mondjuk inkább azt, hogy ne hazudjunk nagyot.... kevésbé nagy az esélye, hogy kifordítják a hitelszerződést és háromszorosa lesz a havi törlesztő.)

A kamatoskamat miatt az uj Lakas-Elotakarekossai Szerzodeseket (LESZ) csak a legrovidebb idore erdemes kotni.

Egyszerre tobb LESZt is kotketsz (mint szerzodo), amig a kedvezmenyezettek kozott nincs azonos. A kedvezmenyezett szabadon valtoztathato szerzodes futamideje alatt is.

Az uj LESZek minden esetben lakasceluak kell legyenek, a regi LESZek eseteben a 'kifuto' (azaz a leghosszabb futamidot is 'tulelo') szerzodesek kotottsegek nelkul felhasznalhatok.

Szerzodesenkent havi 20k befektetes mellett evi 72k-val segit ki az allam. Ugy lehet rajta segiteni, ha tobb szerzodesed van - en harmat fizetek most, mindharomnal en vagyok a szerzodo, a kedvezmenyezettek pedig jomagam es a szuleim.

A Fundamenta 3%-os hozaman vesztett osszeg eltorpul a hozza tartozo hitelszerzodes 3%-os kamatan nyert osszeghez kepest.

A 3 honap igaz, de nem ugy ahogy leirtak. A szerzodes atsorolasa tart 3 honapig, nem a kiutalas. At kell soroltatni 'kiutalasba' a szerzodest, ami eltart 3 honapig, de ha az atsorolas megtortent, a Bank mar hetes hataridovel utalja az osszeget. Celszeru ezert a lakaskeresessel egyidejuleg kerni a szerzodes atsorolasat, igy amig az atsorolas tart, keresheted a lakasod.

Azert nem csinalja mindenki, mert ebben az orszagban nem divik az ongondoskodas.

"A szerzodes atsorolasa tart 3 honapig, nem a kiutalas. At kell soroltatni 'kiutalasba' a szerzodest, ami eltart 3 honapig, de ha az atsorolas megtortent, a Bank mar hetes hataridovel utalja az osszeget."

Magyarul 3 hónapot kell várni, és csak utána lehet megkapni a pénzt. :\ no? nincs semmi trükk arra h. az embernek NE kelljen kivárni a 3 hónapot h. hozzájusson a pénzéhez? :\

De, lehet gyorsitani, 3%-ert cserebe talan 1 honapos kifizetest garantalnak. Igy mar el is bukod az egyik 72k-t...

persze, azt olvastam fentebb. de azt inkább ne válassza az ember :)

"akkor miért nem rakja mindenki azonnal ide a pénzét?"

ide rakja. nekem egy csomó ismerősöm fizet fundamentát, családon belül, és barátok között is. én magam is. Ez egy elég jó konstrukció a kedvezményes Forint hitellel a végén, de nem szabad felhasználású.

Nekünk bejött, javaslom, ha lakásra gyüjtessz.
- csak a saját/részben saját ingatlan lehet;
- a futamidőt végig kell vinni, ha késel a befizetéssel, a futamidő is nyúlik;
- a kölcsön felvétele limitált ideig él a végén.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

"- csak a saját/részben saját ingatlan lehet"

Valahol úgy olvastam, ez már nem feltétel, ha mégis, kiskorú tulajdonszerzésével vigyázni, mert onnantól belepofázik a gyámügy.

Nem mai infó, pár éve beszélgettem egy fundamentás ügynökkel, szóval azóta változhatott az előnyére is.

Nekem a következő jött le:
1. viszonylag kötött: csak néhány konstrukció van
2. ők nem igazán kamatoznak: valami nevetséges kamatuk volt, bőven infláció alatti
3. az állam ad rá támogatást: az az állam, aminek kint van a segge a gatyából (akkoriban még nem volt divat visszamenőlegesen törvénykezni)
4. lejárat után felvehetsz rá tőlük kedvezményes hitelt: ez volt az egyetlen pozitívum.

Összességében nem győzött meg, arról szól az egész, hogy hosszú távon arra spekulálsz, hogy az állam ad neked erre adókedvezményt.

Valamit nagyon félreértettél, mert adókedvezményről nincs szó benne.

De van, mert tudtommal a Fundas kamatok utan nem kell kamatadot fizetni.

Simán lehet, pár éve volt, és annyira nem ragadott meg. Lehet, hogy az állami támogatásra emlékeztem adókedvezményként.

már csak annyi a kérdés h. érdemes-e felvenni a kedvezményes kölcsönt v. nem (a gyors, 49 hó's befizetés esetén), pl.:

van az embernek 1 918 157 Ft-ja kp.-ban. ezt vagy felhasználja lakáscélra, vagy berakja a bankba évi ~7%-al kamatozva (jelenlegi kamat CIB-nél pl.). SZÓVAL melyik a jobb?:

1) ha az ember felvesz 1 918 157 Ft-ot kölcsönbe a fundamentán keresztül (így megmarad a 1 918 157 Ft kp.-ja, ami 7%-al kamatozhat, mert bankba rakja).
(a kölcsönről: 56 hónapon keresztül 38 511-et kell fizetni. ez 238 459 Ft ráfizetés, azaz a hitel miatti plusz visszafizetés)

2) vagy ha az ember nem vesz fel kölcsönt, hanem a 1 918 157 Ft kp.-ját berakja a házba, amit szeretne venni.

Melyik a jobb 1) vagy 2) ?

ahogy az én nem matekos/pénzügyes agyam felfogja, ezek szerint jobb kölcsönt felvenni, mivel a legvégén az ember zsebében több pénz marad, mivel a THM*-je a hitelnek kisebb, mint a várható 7%-os kamat a bankokban. így a két % közti különbözet a profit.

THM = ? amit a paraszt még pluszban befizet a hitel miatt, az eredeti hitelbe kapott összegen felül.

Ez tipikusan olyan dolog, amit nem lehet pontosan kiszamolni, hiszen -mint irtad- 56 honapig kell fizetni a hitelt. Ez ido alatt nem lesz vegig akcios 7%-os beteti kamat, de a funda hitelkamata se biztos hogy garantaltan alacsony vegig (ennyire meg nem tanulmanyoztam az ASZFet).
Egy hitelfelvetelnek sok jarulekos koltsege van: ertekbecsles, folyositasi jutalek, kozjegyzoi dij, foldhivatalnak fizetendo dijak, majd a hitel lejartakor is fizetni kell a jelzalog leszedesnel is talan.
Szoval kerdes, hogy az a 1-2% "haszon" fedezi-e ezeket a koltsegeket.
En biztos hogy nem a hitelfelvetelt valasztanam ebben az esetben...

1)
"de a funda hitelkamata se biztos hogy garantaltan alacsony vegig (ennyire meg nem tanulmanyoztam az ASZFet)."

na köszi az ASZF kulcsszót, meglestem:

http://www.fundamenta.hu/web/guest/dokumentumtar
->>
http://www.fundamenta.hu/c/document_library/get_file?p_l_id=10238&groupId=10134&folderId=12460&name=DLFE-17391.pdf
->>
"8.2. A kölcsön kamata a futamidô alatt fix, mértéke a lakás-elôtakarékossági
szerzôdés módozata alapján meghatározott százalék."

Amúgy kiszámoltam, ~300e Ft-ot nyerne kb. az ember, ha kölcsönt vesz fel. Kérdés h. meg-e ér a kockázat 300e Ft-ot. ennyi vajon fedezi a pl.: "ertekbecsles, folyositasi jutalek, kozjegyzoi dij, foldhivatalnak fizetendo dijak, majd a hitel lejartakor is fizetni kell a jelzalog leszedesnel is talan."-ot?

Az ilyenekkel vigyazni kell, mert lehet h abban a pontban fix kamatrol ir, de siman elkepzelheto, hogy egy masik pontban meg engedi az egyoldalu szerzodesmodositast ilyen-olyan feltetelek mellett. Bar a fundanal (az allami tamogatas miatti eros allami kontroll miatt) valoszinu ilyet nem csinalnak, de a 4-8 ev sok ido, meg egy ujabb valsag is belefer :)

ez egy baromi jó ajánlat. csak, ha figyelembe veszed azt, hogy nem juthatsz a pénezdhez, ugyanezt a sok%-os mókolást csinálod 4 évig, akkor kb 8-9%-ot kamatozik a pénezd összesen. bónuszban nem veheted ki a pénzed sem.

újabb felállás szerint bármikor kiveheted, csak 2 év után alacsonyabb a kamat