Dokumentumfilm a Szent-Györgyi Albert Középiskola bezárásáról.

Fórumok

Remélem trey meghagyja ezt a topikot. Azért írom ki, mert úgy érzem, erről mindenkinek tudnia kell, függetlenül attól, hogy személyesen is érintett vagyok az ügyben.
Az alábbi linkeken egy ott tanuló diák riportfilmjét nézhetitek meg. Az első videóban tanárok, a másodikban diákok és civilek szólalnak meg.

http://www.youtube.com/watch?v=teXPUmmE6nI
http://www.youtube.com/watch?v=Pzq7smsibOo

Plusz egy kis olvasnivaló:
Röviden, tömören, a lényeg: 2011. május 26-án a szombathelyi közgyűlés úgy határozott, hogy "ésszerűnek tűnő" okok miatt bezárják a Szent-Györgyi Albert Középiskolát. Az egész programot 3 hónap alatt vitték végbe, bár pletykákat már tavaly május óta lehetett hallani. Sok egyéb ellenérv mellett (más, szombathelyi gimnáziumok tantestülete és diákbizottságai) mellett, az iskola tanulói és szimpatizánsai több mint 10800 aláírást gyűjtöttek a döntés ellen - ez, ha Szombathely teljes lakosságát 70 ezer főre tesszük, akkor 13-14% (!). Békés tüntetés után (http://www.youtube.com/watch?v=RiMDS6QGoSk nagyon hosszú videó, a teljes demonstráció anyaga, 1 óra 28 perc) át is adtak a Városháza illetékeseinek. Másnap a közgyűlés megszavazta az iskola bezárását, és másik három összevonását. Az iskola bezárásától évi 64 millió forint spórolást vár az önkormányzat (irónia: ugyan aznap a testület megszavazta, hogy a Falco kosárlabda csapat 34 millió forint gyorssegélyt kapjon az önkormányzattól.)
A diákokat 3 másik gimnáziumba szétszórják, a diáktöbbletet pedig úgy oldják meg, hogy a fogadó intézményekben osztályokat szüntetnek meg. A jelenlegi tanári kar ezekben az iskolákban fog dolgozni (ugyancsak szétszórtan), de csak ideig óráig, mert a volt Szent-Györgyis osztályokat kifutó jelleggel megszüntetik (ergo, max 3 év). Valamint az iskola bezárásával megszűnik az egészségügyi fakultáció képzés is, ami egész Nyugat-Magyarországon egyedülálló volt.
A helyi politikai ellenzék a döntés másnapján népszavazási kérelményt nyújtott be a közgyűlésnek, amit az leszavazott. Egy civil személy mégis aláírásgyűjtést kezdeményezett a népszavazás kiírásáról, amit (nocsak, ki gondolta volna?) az aljegyző elutasított (Szombathelynek nincs jegyzője) Úgy vélte, az iskolák átszervezése, megszüntetése nem olyan ügy, amiről népszavazást lehet kiírni. A bírósági fellebbezés megtötént.

További tények, olvasni, hallgatni és néznivaló:
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/iskolabezarasok_kuszoben
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szombathely_iskolak_osszevonas_inter…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/iskolabezarasok_es_atszervezesek_elo…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/alairasgyujtes_szent_gyorgyi_iskola_…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szentgyorgy_folytatas
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szombathelyi_iskolak_osszevonas
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/gepipari_nyilt_level
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nyilt_levelben_tiltakozik_a_savaria_…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szent_gyorgyi_naplo
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/latinka_gepipari_elpuskaztak_tuntete…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szombathelyi_oktatasugy_felbolydult_…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/megis_elpuskazzak_menthetetlen_a_sze…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szent_gyorgyi_demonstracio
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szent_gyorgyi_iskolabezaras
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nepszavazas_kezdemenyezes_szombathel…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyulesmajus
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nepszavazas_iskola_szombathely_jegyzo
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szent_gyorgyi_utolso_ballagas

Valamint egy hihetetlen arcpirító adalék: A szombathelyi polgármester egy, a múltban tett kijelentését firtatva azt mondta, hogy nem azt ígérte, hogy nem lesz iskolabezárás, hanem azt, hogy nem szűnik meg az egészségügyi oktatás.
A szombathelyi rádió archívumából imhol egy felvétel, amire a polgármester utalt:
"Nem iskolabezárásról, racionalizálásról van szó..."
http://www.radioszombathely.hu/?base=newsarchive&type=read&id=25893

Hozzászólások

És az a maszop tiltakozik leghangosabban ellene(a jogerősen adócsalással elítélt képviselőjével), aki már az elmúlt ciklusban bezáratott egy iskolát... Egyqtya mind2.
Epic ...

13 éve végeztem az általános iskolát, akkor az osztályokban az átlaglétszám 30 fő körül volt, ma ugyanez olyan 18-20 fő jó esetben, de sok esetben kisebb, természetes, hogy ezek a tendenciák középszintre is begyűrűznek, ebben az iskolában ilyen "fakultációk" vannak/voltak, ahogy olvasom a cikkeket: testnevelés, drámapedagógia, médiaismeret, egészségügyi fakultációk. Hát bocs, de ezeket én nem tudom sajnálni. Az egészségügyi képzés(pl. ápolónő) amúgy is úgy történik, hogy érettségi után van egy 2 éves képzés, ami oly mindegy, hogy hol zajlik, eddig ott zajlott, mostantól máshol fog, különösebb veszteség tehát nem történik.

A cikkeket olvasva az is jónak tűnik, hogy a három műszaki jellegű középiskolát közös irányítás alá vonják, így szélesebb/színvonalasabb képzési skálát lehet kialakítani és a minőséget is jobban lehet biztosítani szerintem.

Az meg, hogy sok aláírást sikerült összegyűjteni semmit nem jelent, ha egy csinos fiatal csajszi odalép hozzám az utcán, hogy az aláírásommal támogassam ezt a szerinte jó célt, feltehetően én is aláírom.

+1

Brutálisan csökken a gyereklétszám. Muszáj csökkenteni az iskolák számát. Hogy a konkrét ügyben tényleg mindent megtettek-e annak érdekében, hogy a fontos szakok, képzések megmaradjanak, azt innen nem tudom eldönteni, de az látszik, hogy legalábbis törekedtek rá.

Hosszú távon egy valami segít: tessék sok gyereket vállalni. A kevés gyerek kevés iskolát jelent.

Egy vidéki nagyváros peremkerületében lakom, itt a helyi iskola (1--4. osztály) évtizedek óta veszélyben volt, hogy a kis létszám miatt bezárják. Szülőként sokat tettem pár éve azért, hogy meggyőzzem a szülőtársakat, hogy ne bevigyék a kisgyerekeket, hanem ide hozzák. Akármilyen színű is volt az önkormányzat vezetése, ezzel foglalkozni kellett. A régebbi vezetés sunnyogva kezelte az ügyet: ők is bezárták volna, hisz kicsi a gyereklétszám de a suttogó propaganda módszerével ment is az "információ" minidig beíratás előtt, hogy "Most ősztől biztos bezárják". Sok szülő ezért el is ijedt, máshova íratta a gyerekét és a suli tényleg a bezárás szélére került. A 2006-os új színű önkormányzat a suttogás, sejtegetés helyett nyílt szabályokat fogalmazott meg: Ha lesz X beíratkozó gyerek, akkor nem szűnik meg az iskola. Ez az egyértelmű szabály működött, nem X, hanem kb. 1.5X gyerek iratkozik be azóta minden évben, mert a szabályok világosak: van gyerek, van iskola, nincs gyerek, nincs iskola.

Az idézett ügyben elég világosnak és nyíltnak tűnik az önkormányzat viselkedése. A gyereklétszám meg fogy.... Nem látom az ügyet vérlázítónak.

Neked is leírom: a Szent-Györgyi nem küzd létszámhiánnyal. Az Oladi ÁMK Teleki Blanka Szakképző Iskola ellenben annál inkább, de az valahogy (csak nem személyes okok? neeeem, fejlett demokráciában ilyen nem lehet!) kikerült a szórásból. Sőt, ők még örülnek is, mert oda lesz átirányítva egy halom Szent-Györgyis diák, bár az iskola saját bevallása szerint el se tudja őket helyezni - a közeli művközpont épületében, a klubhelységekben alakítanának ki osztálytermeket.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Te vagy semmit se olvastál el a fentebbiekből, vagy már bocs, de hihetetlenül szűklátókörű és ostoba vagy.
Tehát ennek az országnak nem kellenek sportolók, színészek, operatőrök, rádióriporterek stb. Nővérekre és ápolókra pedigy egyáltalán nincs szükség - amikor állítólag mindenhol hiány van. Mégegyszer leírom, lassan, hogy te is felfogd: nincs...többet...nyugat...magyarországon...nővérképzés...és...ápoló...képzés. Erre gondolj majd legközelebb, ha neadj'Isten te, vagy más hozzátartozód bármilyen okból arrafelé kórházba kerül, és nem lesz senki, aki ellássa! A koncepció amúgy az volt, hogy a Pécsi Tudományegyet helyi intézménye veszi át (és még az önkormányzat fizet érte), de ők ezt nem tehetik meg, mert köztartozásuk van. Ennyit erről.
Mostantól máshol fog? Ha eddig valahol évtizedekig jól működött, minek kell elvinni máshova? Azt se feledd el, hogy ehhez egy eszközpark is hozzátartozik, fuvarozni és szállítani akármit is pedig nem két fillér. Ugyan ez vonatkozik a drámapedagógiára és testnevelés faktra (koplett stúdió, sportszertár).
Ja, és ebben az iskolában nincs gyerekhiány, sőt.

"A cikkeket olvasva az is jónak tűnik, hogy a három műszaki jellegű középiskolát közös irányítás alá vonják, így szélesebb/színvonalasabb képzési skálát lehet kialakítani és a minőséget is jobban lehet biztosítani szerintem."

Az iskola 80%-ban lányiskola, és mindig is az volt. Őket, akiknek eddig lehetőségük volt ebbe az iskolába jelentkezni, őket állítanád az esztergagép és a CAD mögé, mi?
A három műszaki iskola pedig egyáltalán nem azonos szintű képzést nyújtott, minthogy kettő szakközép, a harmadik, amit ráadásul központnak jelöltek meg, csak szakmunkás képző (tudod, az egyik ad érettségit, a másik meg nem). Szakmai indok? A linközönben hirtelen nem találom, de ha kell megkeresem neked: mert a térképen az van középen!
Wtf?

"ha egy csinos fiatal csajszi odalép hozzám az utcán, hogy az aláírásommal támogassam ezt a szerinte jó célt, feltehetően én is aláírom."

Ez meg abszolút no komment.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Te sem gondolhatod komolyan, hogy Nyugat-Magyarországon ezzel megszűnt az ápolónő képzés, bocs, de ennyire ostoba nem lehetsz... Amiről te írsz az egy humbuk volt, az ápolónőképzés 2 évig tart az érettségi után és bárki jelentkezhet, ez valami haszontalan gimnáziumi "fakultáció" volt, semmi köze az egészsgügyi dolgozók képzéséhez(abból a szempontból persze hasznos is lehetett, hogy tanultak egy kis újraéesztést stb, de az egészségügyi dolgozók képzéséhez semmi köze), a 2 éves képzést bárhova szervezhetik, semmi nem változik, csak a helyszín, ha itt jól működött, máshol is biztos jól fog, miért lenne másként?

A három műszaki iskola úgy jött ide, hogy igenis átgondoltnak tűnnek ezek a változások, a cikkekben is benne van, hogy a tanulókat nem ezekbe fogják átrakni ebből a lányiskolából...... Az meg, hogy az egyik nem ad érettségit semmit nem jelent, így legalább nem lesz kontraszelekció, ha pl. egy srác burkoló szeretne lenni, de szeretne mellé érettségit is, akkor most lesz rá lehetősége. Egyébként az, hogy közös irányítás nem jelenti azt, hogy egy épületbe is kerülnek, ilyenről nincs is szó a cikkekben, logika se lenne benne, de furcsa, mert te élsz a városban, de valószínűleg a 10 ezer aláíró is ilyen jól tájékozott a városában mint te, így érthető hogy jött össze ennyi aláírás, a jó csajokon kívül persze....

Gyerekhiány lehet nincs, mert a sok hülye fiatal szeret a jól hangzó semmirevaló médiakommunikációs/drámapedagógus büfészak iskolákba jelentkezni, természetesen az adófizetők pénzén, pont az ilyen intézményket kell ledarálni....

Remélem nem sikerül megakadályozni a birkáknak ezt a jó reformot, bárcsak máshol is ilyen vezetés lenne.

Megsúgom neked, ez OKJ-s felnőttképzés volt.
Lássuk, mi ment a levesbe (mint mondtam, a PTE nem tudta átvenni, ezért el se fog indulni 2011 őszén az oktatás)
Nem minden indult egyszerre, de az évek alatt ilyenek voltak:
Klinikai fogászati higiénikus
Szociális gondozó és ápoló (munka nélküli)
Szociális gondozó és ápoló (munka melletti)
Fogyatékkal élők gondozója
Gyakorló ápoló
Fizioterápiás asszisztens
Csecsemő és gyermekápoló

"semmi nem változik, csak a helyszín, ha itt jól működött, máshol is biztos jól fog, miért lenne másként?"

Ha ez fenn áll, indokold meg, miért kell pont itt megszüntetni, és elvinni máshova?

"Gyerekhiány lehet nincs, mert a sok hülye fiatal szeret a jól hangzó semmirevaló médiakommunikációs/drámapedagógus büfészak iskolákba jelentkezni"

Fentebb írtad, hogy 13 éve végezted az általános iskolát. Ez azt jelenti, hogy bőven 30 alatt vagy még, de ha mégse így lenne, akkor is, ki a fenének képzeled te magad, hogy több mint 400, 14-18 éves fiatalt, és az őket tanító tanári kart lehülyézel, azt amit tanulnak/TANÍTANAK szeretnek csinálni, humbugnak és feleslegesnek veszed? Mire ez a pökhendi hozzáállás? Megsúgom, hogy a drámapedagógia szakról több, neves színész, a sporttagozatról pedig nemzetközileg elismert sportoló került ki ebből az iskolából. Ők is az alja nép, semmirevalók? A tanárokról pedig nem is beszélve.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nekem az nem világos, hogy miért mondta az új kormányzat kampánya alatt, hogy meghagyja az iskolákat, és a bezártakat is kinyitja újra (akárcsak a postákat). Aztán, ezt a nyílvánvaló csúsztatást, füllentést miért hitték el az emberek...

Ahogy már írták fölöttem is, 5-10 diákkal nem nagyon lehet osztályokat fenn tartani, és azóta sem volt népességbumm.

Az a helyzet, hogy az iskolák bezárása - sajnos - racionális döntéshozás eredménye. Az volt az előző kormányzat idején is, az most is. Persze ha meg lenne oldva a vidéki kisebb települések elnéptelenédésnek problémája, hogy aztán újra legyen diák, akkor az lenne az ésszerű, hogy megnyissák ezeket az iskolákat.

Szar ügy, de ez van - szerintem.

Nem mindegy hova jár a gyerek iskolába? A neve változik, a tanterv nem. Én is műszaki szakközépben kezdtem, amit a TISZK/HISZK égisze alatt összevontak egy mezőgazdasági(!) szakközéppel és láss csodát az egész évfolyam le tudott érettségizni. A tanárok maradtak, a színvonal maradt. Ennyi.

Nem kell pattogni, törődjenek bele a diákok és a szülők. 1 év múlva már senki sem fog emlékezni rá... Az első 2 hónapban megy majd az anyázás meg a többi velejáró dolog, de majd lecsihad...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Sajat helyzetedbol indulsz ki. Azoknak a tanaroknak pl nem mind1 akiket kirugnak es a kornyeken nem fognak munkat talalni a szakmajukban. Azoknak a diakoknak sem mind1 akiknek ketszer plusz 20-30 percet kell utanzniuk (nem mindenkinek de van ilyen suli bezaras is). Szuloknek viszony tenyleg mind1, nem ok jarnak suliba csak a csemetejuk.

Ez egy masik tema, de belegondoltam mar, hogy ebren toltott eleted ~ 1/11 reszet utazassal toltod?

Nem hiszem esz erv lenne az iskolak bezarasa melett ezzel kampanyolni: Edzodjon a gyerek.

Nagyon sok embertol hallom 35-40 osztalyletszamu iskolaban tanultak. Csak azt felejtik el, hogy harmic eve korantsem volt ekkora kovetelmeny.
Diploma idegen nyelv nelkul felejtos, regen az oroszt a nagy tobbseg leszarta. Szamitastechnika ma mar a kosarfononak is kell, hacsak azert nem megnezze mi ma az uj trend es el tudja a termekeit adni az ebay/vatera-n.

Ha le tudnank vinni az osztalyletszamot 20-ra es a tantestulet is at lehetne formalni egy jobb minosegibb oktatas fele, kitoresi pont lenne. De ez soha nem lesz. Egyebirant az iskolakat nem az gyerekszam csokkenese miatt zarjak be (betelepulesek miatt itt gyerekszam novekedes van, nem kicsi). Csak a sajat peldankat tudom mondani. Kistarcsan 3 iskolabol egyet megszuntettek es a maradek kettot osszevonjak. Azert hogy megtakaritsanak 60milliot evente. Most epitenek fel 400millioert egy sportcsarnokot annak az iskola udvarara hova bezsufonak 900 gyereket. Visszaadtak egy 260millios palyazati penzt amit bolcsode epitesere nyert az elozo testulet, az nem erdekli oket, hogy torvenyt sertenek vele mert nincs bocsode a varosban.

Egyik legnagyobb baj, ma barkibol lehet polgarmester es testuleti tag. Persze ez regen is igy volt.

"Csak azt felejtik el, hogy harmic eve korantsem volt ekkora kovetelmeny."

Követelmény?!?! Középiskolában?!!

Bár nem vagyok rá büszke (és ma már iszom is a levét), de sajnos évközi nulla, azaz NULLA tanulással sikerült elvégeznem a 4 évet érettségivel együtt, csak simán órai odafigyeléssel (már amikor). 11.-ben meghúztak matekból (házi feladat hiányokból rakat 1-es), nyáron tanulgattam kicsit külön tanárnál, írtam egy hibátlan javítóvizsgát.

Mindezt úgy, hogy napi 2-3 órát töltöttem utazással a tömött Volánon. Nekem ne mondja senki, hogy mekkora a követelmény, mert nem nagy. Napi 2-3 óra tanulással ha nem is szín ötös, de jó tanuló lehettem volna, de én is lusta vagyok. És a lustaságra ráfogni, hogy az bizony túlterhelés enyhén csúsztatás. És nem vagyok egy nagy koponya, egy átlagos képességű srác vagyok.

Lett egy elfogadható érettségim, bekerültem egyetemre és megtudtam, hogy mi az, hogy követelmény...

Nem kell többet, napi 1-2 órát foglalkozni a tanulással még otthon és az ember 3-as, 4-es tanuló lehet, ha az órán is odafigyel (ejj, de mennyit mondták ezt is nekem és nem fogadtam meg...).

Na ja, inkább szántották volna fel a Falcot:) Ez a 34 milla csak a jéghegy csúcsa, 100 milla fölött van a teljes önkormányzati lé.

Ezt nem mondtam. Én is Falco drukker vagyok. De ez azért nevetséges, hogy 64 millió Ft-ot akarnak megtakarítani, majd ebből azonnal elköltenek 34-et, ami akárhogy is számoljuk, több, mint a fele a _remélt, hosszútávú_ megtakarításnak!

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Újabb adalék. Én már régebb óta tudom, de a sajtó csak most hozta nyilvánosságra:

http://www.westindex.hu/kozelet/az-lmp-kezdemenyezi-az-oktatasi-bizotts…

"az iskola igazgató-helyettese, aki többször felemelte a szavát a megszűntetés ellen, az előzetes egyeztetések ellenére mégsem kap állást."

És rajta kívül még két tanár sem, akik az OKJ-s képzésekben vettek részt.
Amint látható, nem csak erkölcsileg, de anyagilag is tönkre akarják tenni édesapámat. És nekem senki se mondja, hogy ez nem személyes bosszú.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org