Családi ház vs. Panel

Fórumok

Pro <-> Kontra

Kertes családi ház egy város szélén

Vs.

Panel ház a belvárosban

[konkrétan székesfehérváron]

Szerintetek? Melyik a "jobb" [fiatal párnak, ~7 évre az első gyerektől] Melyiket lenne érdemes megvenni?

Hozzászólások

Szinte 0 információ.
Alapterület, környezet, ár arányszám, felújítási faktor, fűtési rendszer, stb, stb, stb.
(Szerintem ez nem a gondolatolvasók köre.)

Milyen a környezet?
Lakók, szomszédok, forgalom, zaj, stb ...
A cs.ház állapota, várható rezsi költség, stb....
Végül is te fogod fizetni! :)

Akarsz-e panelproli lenni?

Emiatt ne szabadkozz. Vagyunk ezzel páran így. A jelenlegi rohanó életvitelem mellett ez a legkényelmesebb. Belvárosi születésű vagyok, falura (falunak látszó helyre) egyébként sem tudnék költözni, mert megőrülnék a légkör miatt. Noha gyakorlatilag bármikor házba költözhetnék (mert a feltételek adottak), mégsem teszem. Oka van ennek. Egyáltalán nem anyagi.

--
trey @ gépház

En belvarosi nempanellako vagyok, de panelt sokkal olcsobb pl. futeni, itt egy ezer eves tarsashazban olyan gazszamlak szoktak lenni, hogy paneles ismerosok csak neznek mikor mondjuk. Meg Szegeden pl. panelekbe vezettek be eloszor optikat is, hozzank meg szarnak hozni a belvaros kozepere

De legalabb a zeneimet hangosabban hallgathatom :)

"5x45.000 Ft + 7x6.000 Ft = 22.250 Ft/hó átlag"

Na látod, mindjárt nem 45 ezer.

"Abból indultunk ki, hogy sokkal olcsóbb fűteni egy panelt (így, általánosságban), mint egy tégla lakást."

Ezzel én nem vitatkoztam, mindössze a 45 ropi/hó volt számomra sci-fi-be illő szám.

--
trey @ gépház

Ööö... izé... Békásmegyer, panel, szigeteletlen-átalánydíjas és... KMyMoney nyitás... megvan, utolsó egy év (2010-04 -- 2011-03): 24e, 20e, 14e, 10e, 7e, 7e, 7e, 8e, 19e, 29e, 28e, 26e. Ugyanez egyedi mérővel szigeteletlen XI. kerületi panelben (2008-04 -- 2009-04): 11e, 10e, 7e, 6e, 6e, 6e, 6e, 6e, 7e, 10e, 12e, 13e. Mindkét lakás 55m2 alapterületű.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Kedves Cseresznye!

Mérhetetlen örömet okozott előző mélyenszántó hozzászólásod (mármint a frappáns zárófordulat)!
Csak így tovább!
Ilyen tömören, elegánsan bunkózni régen láttam/hallottam.

nálunk hasonló, bár nem ennyire durva (Kecskemét, az elsők között épület panelház). (szintén csak télen súlyos, nyáron "csak" 3-4000Ft fűtés-készenléti díjat kell fizetni...)
A lakóközösség nem volt hajlnadó igent mondani a fűtéskorszerűsítésre (most központilag van szabályozva). télen a hőmérséklez-szabályozás ablaknyitással történik - de gázár-támogatásra nem vagyunk jogosultak, így elég túlzásnak érzem télen, rövidnadrágban pólóban, nyitott ablaknál...

sajnos jelenlegi kormányunk inkább a fűtést támogatja a szigetelés helyett, elég balga módon...

Szeged, távhős 10 emeletes 60m2 panel, nem becsomagolt, csak ablakcserés: havi átlagban 11-12k a melegvíz + a fűtés, ebből a fűtés asszem olyan 8 körül van, a víznél is csatornadíj az igazán rablás benne. Költségmegosztós a lakás, elszámoláskor eddig mindig kaptunk vissza pénzt (18k, 10k, 6k az évek során). Tény, hogy csak ketten vagyunk, nem itthon szaunázunk :) stb.

Ne kattints ide!

igen, így van. mivel csak akkor lehet jelzálogot bejegyeztetni, ha 3 hónapot meghaladó tartozás van, de ha 3 hónap után kifizeted az elsőt, akkor már nem lehet... és így szép lassan szaporodik a társasház tulajdonrésze, 20-40 év után talán el is éri a 100%-t...

"A panelproli első vagy második generációs városlakó, gyökértelen, kiszolgáltatott élőlény. Azon a néhány négyzetméteren, amit a magáénak tudhat, nem tud készleteket felhalmozni, nem képes igazán megvédeni territóriuma határait, nem bír közösséggé szerveződni, és nem ismeri fel saját érdekeit. Mint ketrecbe zárt vadállat, elvesztette nemes tulajdonságait, ösztönei szabadulásra ingerelnék, de falakba ütközik, és beletörődött a változatlanba."

Forrás:
http://maszol.ro/velemeny/a_panelproli_2009_08_12.html

ps.: én leginkább a céltalan és cél nélküli embereket hívom panelprolinak, akinek célja van, az hamar kikerül onnan

Akkor viszont ok-okozati problémáid vannak, amikor feldobtad a topic nyitónak, hogy akar-e proli lenni, akkor arra utaltál, hogy az lesz, ha beköltözik. Mert ha nem azon múlna, akkor már vagy az lenne, vagy nem.

Olyan, hogy céltalan nincs. A városba költözött újproli is céllal jött.

Ilyen van felénk egy csomagban sok. Az újépítésű házak/társasházak lakói. Sokan közülük fiatal diplomások a ház/házrész ajtaján túl már nem az övék ezért mehet a csikk, kólás- üdítősdoboz stb a földre. Gyakran hajt gyorsan a saját utcájában és az óvoda/bölcsöde utcájában ahová a saját gyerekét is hordja. És még sorolhatnám. És természetesen ugyanerre tudok ellenpéldát is.

Szerintem egy paraméter alapján levonni ilyen következtetést, pont olyan nagy hülyeség, mint az említett Mónika Show.
Én panelbe születtem, és most is ott élek (bár ez tégla, de gondolom mindegy az), miben más ez, mintha egy kertvárosban élnék? Szomszédok hülyék, lépcsőház tiszta, bolt szembe, és?

Tervezem vidékre költözést, de csak azért, mert a szomszédok mindenhol igénytelenek voltak eddig körülöttem, nem szeretem a nyüzsgést, nincs igényem ami a városhoz kötne napi szinten, érdekel a gazdálkodás, és a csend. De nem várom az IQ szintem emelkedését.

Na várj, pl. Budapest belvárosa tele van régi társasházakkal (gangos házak), ezeket nem hinném, hogy bárki is panelnek hívná, pedig kicsit régebben épültek a 90-es éveknél.
Jó lenne tisztázni a fogalmakat, mert így csak el fog beszélni mindenki egymás mellett. Lehet, hogy vannak olyanok (vagy akár olyan közösségek), akik így használják az elnevezést, de pl. ahonnan én származok ott csak a panelt hívták panelnek...

Szombat reggel 6-kor orditottam a felesegemnek, aki nem ertette mit mondok, pedig mellettem fekudt az agyban. Az also szomszed ortotta a csempet a furdojeben.
A masik legalabb rendes volt, egy hettel elotte szolt, hogy probaljunk meg valami kinti programot szervezni szombatra, mert ok verik le a csempet...

Csak panel van?? Tégla vagy egyéb sorház nincs?
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Neked kell döntened. Munkahely távolság, környezet, rezsi, közlekedés, anyagi helyzet, meddig akarsz ott lakni, állattartás, zajszennyezettség stb...
Nem hiszem, hogy erre akárki tudna helyetted választ adni.

Nem értek hozzá. :)
Ha te mondod elhiszem.
De sokan nem értünk hozzá általában csak azt hisszük, hogy az i végződénél kell kisbetűvel írni…
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Általában azt, hogy felnőtt és/vagy tanult emberek enyhén hiányos szövegből is tudnak következtetni az elhibázott tartalomra.
Szerk.: Persze ha nem kalózrádió mélységű... :)
Elnézést kérek, hogy ebbe a kategóriába soroltalak.
Ígérem többet nem fog előfordulni.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

ja, ertem, tehat most akkor magadnak lottel egy ongolt, ugyanis azt, hogy "hint: debrecenben" azert irtam, hogy vedd eszre, az, amit irsz, az debrecenre vonatkozik, s nem pedig arra vilagitottam ra, hogy kisbetu vagy nagybetu.
de nem lepodom meg, itt a hupon nehezen megy tovabbra is az ertelmezes.
szoval akkor most ki s hova is van sorolva?

Én tudom hogy Debrecenre gondoltam. A szövegkörnyezetből másnak is egyértelmű lehet mire gondolok.
Igen, tényleg azt hittem jobban tudod.
A helyesírásom őskori. '89 óta nem követem a szabályok változását.
Néha nem is alkalmazom jól őket. Gondoltam hátha majd te...
Ok.
Hogy forduljak, merről szeretnél még belém rúgni? :D
Szerk.: 50000 forintost tudok váltani.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

figyelj, sehol nem irtam a helyesirassal kapcsolatban. a "hint debrecenben"-nel ara akartam rávilágítani, hogy amit írsz, az ok debrecenre, ezért "hint", de ettől még nem igaz máshová.
amugy az en helyesirasom nagyon szar, mert nem is ifgyelek oda, csak gyorsan behanyom a mondandomat, sokszor meg betuket is tevesztek, mert tenyleg csak gyorsan behanyom.
amugy miert akarnak beledrugni, ne hulyeskedj mar. eszem agaban sincs. te utalsz engem?

hm eddig durva tévhitben éltem. nekem azt mondták, hogy azért lesz kisbetű, mert a debreceni nem főnév, hanem melléknév. a Debrecenben nem az. erre valami referenciát dobj már, kérlek.

szerk.: storno, végigolvastam a szálat. :)

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Helyi rendeletek szabályozzák, hogy hol milyen állatot, milyen feltételekkel lehet tartani. Ha a képviselőtestület pl. úgy dönt, hogy ők (meg a választóik) nem szeretik a kutyákat, akkor megtilthatják az egész településen a kutya tartását, stb.

Ahol lehet tartani, azért ott sem úgy (kéne) megy, hogy veszel egy kutyát és kész, a minimum, hogy a szomszédoknak bele kell egyeznie.

Ha nyugodt a környék és később is az lesz (mi a garancia?), akkor kertesre voksolok.
Kerti tó, gyümölcsös, kis kertészkedés jó dolog tud lenni. Persze ehhez zavartalan környék kell...
Lassan én is ott állok, hogy szét kellene nézni, de a tolfajfaktor mindenhol ott van. 5 évre még csak-csak előre látja az ember, de hosszútávra problémás. Aztán sütheti az ember a szép ingatlanját, ha a "derék" szomszédok minden szempontból lehúzzák. Valamiért ezért ezt az egész témát borúsan látom.

Szóval csak óvatosan bárhol bármit veszel. Nem 2 garasról beszélünk.

"Ha nyugodt a környék és később is az lesz (mi a garancia?), akkor kertesre voksolok."

Erről az jut eszembe, amikor az egyik közeli ismerősöm kényelmes életét feladva, a nem zsúfolt, tényleg jó helyről (panel) sok milliónyi hitelből egy manapság annyira felkapott ún. lakóparkba épített egy házat 30+ mikulásért. Amikor elkezdte, akkor csak az ő háza volt ott. Volt 2 boldog éve. Nem tudta, hogy a környéket felvásárolta egy beruházó. A háza köré felhúztak 10 csillió 4 emeletes társasházat. Oda költöztek a panelból dobbantó "újgazdagok" (én csak hiteláldozatoknak hívom őket). Azt hitték szép új élet lesz. Annyian laknak egy négyzetkilométeren most, hogy zsúfoltabb mint egy belvárosi lakótelep. Az újonnan épült házak esnek szét. A beruházó már rég nem elérhető. A span - aki oda házat épített - a saját háza előtt nem tud parkolni, mert a környező házak lakói a háza előtt a járdán állnak. A kertjébe mindenki belát. Ráadásul két elbaszott telekszomszéddal is megverte az isten. Az egykor csendes földút, ami a háza előtt vezetett szinte főútvonal lett. A busz is azóta ott jár, mert sokan laknak ott. Csúcsforgalomban csak órák kérdése, mire bejön a városba. A pincéje beázik, szivattyúval meri a vizet eső után, mert a lakópark miatt a vízelvezetés nem megoldott. Tény, kertje van. A környezete pedig egyre pusztul.

Már csak 20 évig kell fizetnie a hitelt.... Lehet, hogy a gyerekei is fizetni fogják, mert hogy ezt tudja csinálni, 3 végén égeti a pók a gyertyát.

Van olyan is, amelyik társasházba költözött, sok milliót fizetett rá és olyan emberekkel lakik együtt, akik minden reggel behugyoznak a mélygarázshoz bezető lépcsőfordulóba... A pár éves társasház kezd olyan lelakott lenni, mint egy 30 éves.

Namost, ha az ember ilyeneket lát, akkor megfontolja, hogy dobjon-e a lakására most 20 mikulást és költözzön el egy olyan helyre, ami kevésbé élhető, mint az a panel, amiben most jól megvan.

És akkor nem beszéltem most olyanokról, akik hitelből húztak fel házakat, most nem tudják fizetni a részleteket, napi megélhetési gondjaik vannak és hozzám - panellakóhoz - jönnek kölcsönkérni (based on a true story).

Másik kedvencem, amikor két szerencsétlen 150 nm-es családi házban gyerek(ek) nélkül kergeti egymást. Gyereket belátható időn belül nem terveznek. Semmi nem indokolja, hogy ekkorában lakjanak (a rongyrázáson kívül), nem is igen engedhetik meg maguknak. De mégis. Kifele mutatni kell valamit...

--
trey @ gépház

Ezek a mai modern "lakóparkok" megfelelnek a kb. 20-30 éve épült lakótelepeknek, csak most elegánsabb nevük van. De a lényeg ugyanaz, sőt. A 11. kerület egyes részei például dugig be vannak ilyenekkel építve. Komolyan mondom, a 11. kerületi régi panelok még szellősebben vannak, mint az újépítésűek, az egyszerűen brutális. Felhúztak egy csomó lakást oda, de infrastruktúra (érzésre) nem épült, ellenben a régi panelokkal, ahol azért van több iskola, bolt stb. És nem akaródzik a lakóknak megvenni a szép új lakáshoz az agyatlanul drága, zsebkendőnyi mélygarázs-helyet, azért minden autó az utcán áll. Nyomasztóan zsúfolt. Az új házak minőségéről is szólnak sirámok, de azt nem tudom megítélni, olyanban nem laktam. Csak azt tudom, hogy szerencsétlen kollegám mit szenvedett egy biatorbágyi újépítésű társasházzal és annak kivitelezőjével.

Panel és panel között is óriási különbség van. A kétemeletes, cseréptetős, 6 lakásos egészen más, mint a 15 emeletes torony. Pl. Budapesten az acquincumi lakótelep szélén vannak alacsony házak, amik már egyáltalán nem néznek ki olyan rossznak, saját garázs, akár nagyobb alapterületű lakás is (75-80 m2).
--
http://www.open-st.eu

"Ezek a mai modern "lakóparkok" megfelelnek a kb. 20-30 éve épült lakótelepeknek, csak most elegánsabb nevük van."

Technológialiag föld és víz. Nekem van egy ilyen lakásom, gyakorlatilag nem is fűtöm egész télen, a termosztát csak éjszakára van felkapcsolva. A tetőn meg ott figyel a napkollektor, a melegvíz ellátás télen-nyáron 95%-ban napenergiából jön. A belsőkert parkosított, a lépcsőházban 3 Shindler (csndes fajta) lift van, ami levisz a zárt mélygarázsba is. A földszinten portaszolgálat van, és egyből volt optikai internet amikor átadták.
Szóval mitől is 30 évvel ezelőtti panel?

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Jobbfajta lakóparkban laksz ezek szerint, vagy szerencséd volt és/vagy jobban odafigyeltél a vásárlásnál. A többség nem ilyen, és technológiailag se előnyösebb sokszor, volt szerencsém megfigyelni, ahogy felhúztak egy ilyen lakóparkot a XI. kerületi albérlet mellett... nem költöznék be.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Borzaszto szerencses helyzetben vagy akkor.
Elso olyan, ahol azt hallom, hogy az uj epitesu lakasa megfelelonek bizonyult.

BTW. lattam amikor epitettek hasonlot, mivel en ilyen helyrol szerveztem magamnak villanyszerelot.

Ott kiabalt a epitesvezeto a tetoszigetelovel, hogy
"Hagyjal ki egy reteget mert sporolni kell a koltsegen..."

a fedo meg azt felelte, hogy "Fonok, a 3 retegbol kettot mar kisporoltunk, hagyjuk el a szigetelest ?"

A veget mar nem hallotam...

Szoval errol ennyit.

Ha a Beregszász úton eljössz a Sasadliget Lakópark mellett, lehet látni, hogy komplett tömbök föl lettek az utóbbi hetekben állványozva, mert vannak problémák. Cserélik a szigetelést (hungarocell + rajta a háló és a vakolat), látszik, hogy letépkedték és ott a csupasz váz, tégla. A lakópark pár éve épült és talán az Index fórumán olvasott a feleségem róla, hogy elég magas a havidíj, közös költség stb., ellenben jó adag problémát is kapsz "érte".

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Eddig egy kis falun éltem. (továbbra is ezt tervezem)

"Kertes családi ház egy város szélén" egyik sem, kertes ház falun. Igaz nem túl messze a várostól.

Ha kb. ugyanolyan árban van, akkor inkább a kertesház. Nem fogod hallgatni például, amikor a fölötted lakó gyereke reggel 7-kor elkezd bömbölni, vagy full hangerőn felejtette valamelyik szomszéd a számítógépét, de az MSN üzenetjelző hangját nem kapcsolta ki (mindezt éjfél körül).

Általában aki panelban kezdi, az előbb-utóbb kertesházra vágyik. Ha van rá lehetőséged, célszerű kihagyni ezt a lépést.

Ez tény, a társas együttélés íratlan szabályainak könyvét végre valaki kinyomtathatná. Konkrétan én hetek óta arra kelek, hogy gyerek bömböl a gangon, részeg üvölt az emeleten, alattam a lakó afterparty-zik, háromból kettő garantált heti hétszer.

Épp költözünk, és még idealista vagyok. Van olyan, hogy nem hülyék a szomszédok.
(megjegyzem, a TV-t nem hallani nyitott ablaknál, annyit pofáznak a gangon, én ehhez annyit adok, hogy évek óta fülhallgatóval hallgatom a zenéimet, és a leghangosabb tárgyam a mikrósütő)

Hülye szomszéd mindenütt van.
Nagynéném kertes házban fel lett jelentve hogy hangosan mosogat...
Csinált csatornát a szomszéd házának az ő telkére nyúló tetőrészére, és a szomszéd beperelte, hogy bontsa le és állítsa vissza az eredeti állapotot.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Ez semmi, szembeszomszéd: télvíz idején(tartósan -5°; -10°)délután 3-4 körül átjött a városból újonnan kiköltözött, jómódú családocska apucija, hogy füstöl a kémény. Mivel fával tüzelünk, szüleim nem tehetik meg, hogy gázzal "pazaroljunk" így mondtuk neki, hogy ez nem meglepő mivel be van gyújtva! Azóta kezdi megszokni a falusi légkört, megtanult köszönni, nyáron hetente levágja a füvet, nem hagy botanikuskertet! Néhány év múlva talán még lesz saját bora is, vagy pálinkája is... :o)

Szerintem a ketto kozott is van lehetoseg: uj epitesu tarsashaz valami nyugodtabb keruletben, de nem messze a belvarostol (mondjuk 11). Abbol vagy alul kerttel vagy legfelul terasszal. Amugy teljesen toletek fugg, hogy mi az igeny. Varos szele kertes haz sok ido (utazas es hazimunkak), de kellemes, nyugodt legkor. Panel feszultebb legkor, kenyelmetlenebb kornyezet, de praktikus es gyors. Szerintem egy fiatal parnak pont a ketto kozottire van szuksege.

Masok is mondtak mar, hogy konkretumok nelkul bizony eleg nehez, de amiket en megneznek (ill tervezgetett lakas vasarlas miatt nezegetek):
-Rezsi: elso korben a lakas sokkal olcsobbnak tunik, de ha nincs egyeni leolvaso a lakasban, akkor a tavfutes eleg draga lehet. Tudom, mert ismeros lakik panelban es a futes egyszeruen brutalis.
-Parkolas: utcan parkolni nem jo, garazs berles havi kiadas, kertes haz eseten ez kb. megoldott.
-Utazas: En kerteshazban lakom Bp. kertvarosi reszen csaladi hazban. Innen munkahelyemre kb. 1 ora az ut (Bkv, vagy bringa), kb. ennyi volt kozepsuliba is es kb. 1,5 ora volt a fosuliba az ut. Talan mondanom sem kell, hogy ezzel mar tele a tokom rendesen.
-Biztonsag: Ezt szerintem egy lakasnal konnyebb megoldani. (racs ha foldszint, vagy 1. emelet + rendes ajto). Kerteszhazaknal nappal is betornek, hiszen sokan nincsenek otthon. Pl. legutobb kornyekunkon ugy tortek be, hogy bedobtak az ablakot vartak egy picit, majd mivel nem volt mozgolodas bementek.
-Szomszedok: kertes haznal is lehetnek bunko szomszedok, de ez lakas eseten nagyobb gond.
-Eladas: ha majd eladni akarod, akkor melyiket egszerubb?
-Levego, kornyezet: kerteszhaznak egy nagy plusz.

szerk.:
-Munka: Egy kerteshaz kerje lehet szep, termeszthetsz zoldseget, de ezekkel mind munka van. Ez nem baj, de ha meg nem eltel csaladihazban, akkor talan nem is tudod mivel jar ez.

En egyedi futeses lakast vennek, de ezt neked kell tudnod:).
Am a hely ismerete, koltsegek ismerete, stb. nelkul ez az egesz inkabb csak jatek a gondolatokkal.

biztonsagra azt tudom mondani, hogy sarkany ellen sarkanyfu, aka betoro ellen tavfelugyeletre bekotott riazto.

szomszedok u.a., sarkany ellen sarkanyfu, azaz jo nagy soveny, s el lehet kuldeni oket a nenikejukbe, ha bunkok - de pl. nekem nincs gondom a szomszedokkal (egy van csak), mert engem nem zavar, barmit is csinal, felolem bulizhat is, en vagyok annyira tolerans, hogy ha zavar, akkor max. becsukom az ablakot - inkabb a szomszed magyarazott regebben olyan dolgok miatt, hogy szilveszterkor miert lottem ki annyi petardat, amennyit, stb., de elkuldtem a nenikejebe, aztan azota beke van.

eladasra az a velemenyem, hogy ha az ember nem ingatlanbefekteto, akkor ne ez alapjan keressen lakast maganak es a csaladjanak, hanem olyat vegyen, ami tetszik es meg tudja fizetni.

Ide? Lassan egyiket se. Főleg ha hitelre akarod. Jól fontold meg, hogy akarod-e magad röghöz kötni.

--
trey @ gépház

Egyetértek, bár csak félig.

Nem tervezem lakás vásárlását, nem a hitelektől félek, csak egyszerűen nem vágyom arra, hogy a lakásom alatt a kínait megvegye egy kocsmáros, vagy egyéb magas zajszinttel és tömeggel járó vállalkozó.

Vidéken viszont más a helyzet, távolabbi jövőben sázndékozom vidékre költözni, ott már kevésbé zavar a rögöm körülötti világ változása. (Nem vagyok naív.)

Azt nem tudom, hogy ez általános-e, de szinte biztos vagyok benne, hogy senki nem akarta a körúton, hogy pornóbolt, vagy hasonló költözzön a lépcsőházba, mégis odakerült. Ha más nem, megfelelő számú boríték a lakóknak, mai ember olcsó, a többség eldönt, a kisebbség meg nyal, sót, vagy mást, ha akar valamit.

A panelrol csak annyit hogy ott fingani sem fogsz tudni annelkul, hogy a szomszedok ne szerezzenek tudomast rola.
Tapasztalatbol irom hogy, minden panelban van egy idiota aki vagy fur vagy zenet hallgat vagy bogeti a tevet esetleg a gyerekei a lakasban fogocskaznak es ezt mindig akkor teszik amikor neked egy kis nyugalomra van szukseged.
Ezek mellett egy ido utan nem lesz mar helyed, az evek soran osszegyult cucc miatt, amit sajnalsz kidobni, a lakas raktarra fog alakulni. Nem tudsz allatot tartani diszhalak meg papagaj kivetelevel (kutya/macska panelben tartasa allatkinzas szerintem), esetleges barkacsolo szenvedelyedet sem tudod a panelban kielni.
Ami megis a panel mellett szol az a kenyelem. Szabira mesz az ajtot bezarod oszt csokolom, nem kell fuvet nyirni, kertet fenntartani, leveleket soporni, havat hanyni, stb. A teli koltsegek joval kisebbek mint a haznal, ha nem nagy a jovedelmed ez is fontos kriterium lehet.

--
FeZo

+1 a kényelemre

A munkahely csúcsforgalomban is max. 10 percre van. Két ablakom parkra néz. Az erkély meg egy tóra. Mondhatni zöldövezet :)) Panel és panel közt is van különbség. Nézz meg egy olyan helyet, ahol 4 emeletes panelek vannak lift nélkül, meg egy olyat, ahol 10 emeletesek.

Parkolás nekem OK, a bejárati ajtómról 5 méterre van a garázsom. 18 nm-es, akár barkácsolhatok is benne. Minden itt van a közelben. Kórház, bevásárlóközpont egy köpésre. Szupermarket 300 méterre. Gumiborítású futópálya a tó körül :) Így sincs időm semmire, egy ház meg csak szívná a vérem. Majd ha öregebb leszek, akkor házazok. Ha egyáltalán akarok.

Életem első 20 évét egyébként !panelben töltöttem. Semmivel sem tartottam jobbnak vagy rosszabbnak.

--
trey @ gépház

A lift nélküli panelre bazira rá lehet pacsálni, akkor is ha csak a másodikra költözöl, néhány ami eszembe jut és a nagyrésze tapasztalat:

- babakocsi..., volt szerencsém ikerkocsit cipelni a 4-dikre fel és le a feleségemmel, mert épp 4 centi híján nem fért be az előző panelházunk liftjébe
- babával a pocakban sem túl örömteli a vége felé még 4-5 lépcsőfok sem a párnak
- tetszőleges komolyabb láb/derék sérülésnél lehet a liftig is osszesz***rod magad mire eljutsz (nálunk van egy félemeletnyi lépcső a liftig)
- amikor a gyerek járni tanul a két emelet igencsak soknak fog tűnni (ha biciklije is lesz akkor pláne persze ha van garázs, akkor az nyerő)
- ha már jár a gyerek de vinni kell (szó szerint) orvoshoz éjjel 2-kor, akkor is roppantmód gáz lift nélkül
- remélhetőleg a nagyszűlők is szeretnének látni, de 60/65 felett két emelet is sok lehet (ismertem olyan 65-70 évest, aki fitness edzeni járt, de nem ők a többség)

Saját tapasztalat: három éve volt egy lábtörésem (1 hét kórház, plusz 3 hónap mankózás), lift nincs, a negyediken lakok. Az elején ki kellett találni a módját, kicsit lassan is ment, de megoldottam. A gyerekkel kapcsolatos dolgokról egyelőre még nem nyilatkozok. :-)

Paneltől kíméld meg magad, ha teheted (ez alatt konkrétan a 10-11 emeletes vasbeton kockákat értem), mert zsákutca.
A panelban nem tudsz pihenni rendesen, mivel a zajszigetelés hiánya miatt mindig hallod, hogy ha valaki kicsit hangosabb (alaphangon 15-18 lakás hangját hallod, tehát mindig lesz valaki, aki zajong) --> nem tudsz normálisan pihenni.
A paneloknak jellemzően rossz a hőszigetelésük e miatt eszement energiák rámennek a kifűtésre. Ez meglátszik a közös költségen és a távhő árakon. Ha ésszel teszed, egyedi fűtésű normális tervezésű házban sokkal kisebb lehet a rezsid, mint a panelban.
A panelok ráadásul a szigetelés hiányán túl sok esetben rossz állapotban vannak, hullanak szét. Ezeken lehet segíteni (pl.: panel program), de az esetek többségében a száz fölötti lakás szám miatt a tulajdonosok képtelenek megegyezni, ezért nem történik semmilyen felújítás --> idővel kirohad alólad a lakás, hosszú távon biztosan elértéktelenedik. (Mondjuk ez ellen talán lehet védekezni, ha olyan helyre mész, ahol ezeken már túl vannak, de alig néhány tömbről tudok egész Pesten, ahol ezt meglépték, szóval nehéz eset.)
A panelok ellen még számomra ellen érv az is, hogy sokszor nagy forgalmú városi részeken vannak, e miatt nagy a környezeti terhelés is (értsd: rossz levegő, zajos környék), bár ez már erősen függ a várostól és a konkrét területtől is (pl.: a kispesti lakótelepnek is vannak egészen zaj mentes régiói is).

Én részemről a kisebb méretű ikerházak híve vagyok. A kert miatt van lehetőséged részleges önellátásra (kerti konyhai veteményes, stb...). Ha megfigyeled a környéket van normális lehetőséged kis környezeti terheléssel rendelkező lakást választanod (ahol normális friss levegőt engedhetsz be az ablakon, nem pedig benzin gőzt). A rezsit jobban kézben lehet tartani (főleg, amíg nincs gyerek: egyszerűen nem fűtöd ki az egész lakást). Hátránya, ahogy írták is egyesek: meg kell kicsit küzdeni az évszakok és az elemek erejével. Télen lehet havat lapátolni, tavasszal metszeni és veteményezni, nyáron locsolni, ősszel avart gyűjteni, meg általában nyírni a füvet és gondozni a kertet. Cserébe viszont ki tudsz feküdni napozni, lehet bogrács és grill partikat csinálni a családnak.

Igazából neked kell eldöntened, hogy milyen életvitelt szeretnél. Ha város lakónak érzitek magatokat, akkor nincs értelme kertes családi házba menni, válassz inkább egy viszonylag újabb építésű kis társas házat (paneltől ebben az esetben is óva intenélek). Ha meg nem vagytok igazi város lakók, akkor úgy is vágyni fogtok a kert után (és nem fognak zavarni a plusz feladatok annyira). Egyszerűbb ha egyből valami kertes megoldást kerestek. Ez esetben érdemes lehet a nagy városok körüli agromerációra is egy pillantást vetni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Panelban lakok és van kertünk. Nagy. A városon kívül, de kerékpárral csak 10 percre. Rajta lakható házzal. Ha kertezni akarok, kimegyek. Esetleg tavasszal, nyáron. Télen a tököm se vágyik ki. De ritkán megyek ki (az elmúlt 10 évben talán 10-szer ha voltam), a tökömnek se hiányzik. Szóval nem kell feltétlen kertes házban lakni ahhoz, hogy te kertezni akarj.

--
trey @ gépház

A Te paneled csak építőanyagában panel. Tessék már ezt észre venni.
A XV. kerületben van ilyen egyemeletes sorház még panelből, de azt se mondanám panelnak.
Panel a 6++ emelttől kezdődik és értem ez alatt, pl: békásmegyer, csepel sziget, kőbánya, újpalota, zugló, újpest, kispest, pesterzsébet, józsefváros, angyalföld, havanna, újbuda városrészeket. Nem hinném, hogy Győrben van ezekhez hasonló.

Nyüvitek itt a szót!

Aki panelban nőtt fel, az az egész életét is leéli panelban. Aki meg szédül az aszfalton, az első adandó alkalommal kertes házba akar költözni. Én a második típus vagyok - Pozsony-Ligetfalut ezentúl már csak fényképről akarom látni. Üzlet a bejárattól 20 méterre, ovoda az ablak alatt, minden közel, ablak a Dunára néz - ahova 20 perc volt a séta, mégis meg akartam őrülni.

"Én részemről a kisebb méretű ikerházak híve vagyok"
- pont ezt szívom rendesen. Az építménynek közös fala van, mindent hallok a szomszédból, a kertbe kilépve a szomszédon a pofámba bámul, ha vendég jön, akkor hallgatózik, stbstb...
Szvsz társasház, ikerház felejtős...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A hőszigeteléshez: nem mindegyik annyira vészes. A negyediken lakok egy ötszintes panelban (délnyugati fekvés), panelprogram még nem volt. Ennél kevesebbet nem tudom, hogy lehetne fizetni. Télen-nyáron koppra el vannak zárva a radiátorok (csak az átfolyó csövek fűtenek), így volt 21-22 fok. Még ennél is hűvösebbet szeretnék (19-20 fok), de csak ezért nem fűtöm az utcát. Ősszel volt ablakcsere, ugyanannyit fizetek, de átlag 1 fokkal volt melegebb a lakás télen.

Van egyedi mérés... a mi épülentünkben minden radiátoron van folyadékos hőmennyiségmérő (kb. 1 hónapja voltak az idei szezon apropóján leolvasni és cserélni). A problémám az, hogy a 21-22 fok nekem már meleg és ez alá télen nem tudok menni, max. ha kinyitom az ablakot. Szerinted ha nálam ennyi van, akkor a szomszédoknál mennyi lehet? (És az vajon normális-e?)

Kb. 12-13 éve a gimiben volt egy évre egy angliai vendégtanárunk és kérdezte, hogy itt mindenki ilyen gazdag? Kérdeztük miért? Erre ő: hát télen egy szál pólóban mászkáltok a lakásban. Erre mi: miért, nálatok mi a helyzet? Erre ő: 17-18 fok van és ha valaki fázik felvesz egy pulóvert.

Fehervaron nottem fel, megkerdezhetem a csaladi melyik varosresz szelen van?

Költözz trey-hez.

Mi egy kisvárosban lakunk, sorházi házban - aminek van egy kis "zsebkendőnyi" kertje. ( olyan 8x10m-es ). Egy kerti hintával, szalonnasütővel pont elég arra hogy jól érezzük magunkat, zöldövezetben, csendben legyünk és ne is legyen a kertgondozással annyi macera.

Javasolni annyit tudok hogy először azt nézzétek hol érzitek jól magatokat, mert akkor nem teher még a bejárás sem. Egy otthonban élni is kell, nemcsak létezni.

Árban szerintem kb egy szinten van egy normális sorházi ház egy belvárosi panellal - legalábbis mifelénk.

Panelt kertvarossal nem lehet osszehasonlitani :)
Mondj telepulest...

En csak 2 evet eltem 'panel' -ben ( Jozsef Attila lakotelep ), utanna kikoltoztem Veresegyhazra, abban a hiszemben, hogy nincs messze a varostol es megis nyugodt.
Kocsival 15 perc :) De ugye a kocsi atka, hogy nem mesz el sorozni az emberekkel... mert nem tudsz hazajutni. Ezert! Az ultimate megoldas a kovetkezo:

Szerzel egy kis panel kecot, valahol nem tul messze a belvarostol es kikoltozol videkre ( rendes helyre, nem Erd ciganysor ). 'Videken' az elet valahogy egyszerubb. A JA -n meg kellett hallgatnom, amikor reggel felkeltem, hogy a szomszed csepeli a nejet, mer az megin basszott kv -t csinalni. Ez ugye nincs 'videken', viszont a varosban megkapsz mindent.

Ha van egy panel pecod a cityben, akkor meg el tudsz menni froccsozni oszt meg van hova haza is menned:)
Hameg mar meguntad a sorozo pecot ki lehet adni panelproliwannabe -nek :)

En nem cserelnem a videki eletet, jo, most csereltem, de az munka :)

>Kocsival 15 perc :)
Reggel 7-kor 15 perc alatt max Fótig jutsz el. :(

A tömegközlekedésről:
Reggel 6-kor beálltunk a buszmegállóba és a 8.15-ös buszra fel is tudtunk szállni. Mindeközben -11 fok volt.

De ennek ellenére sem költöznék vissza az Astóriához, ahol éltem 25 évig.

Trukk: Kocsival, M3, Kacsohpongrac, 1-es villamos.
De ha reggel 8.10 -kor indulok, akkor a 'csodadugot' kb. elkerulve 45 perc alatt infopark.

A tomegkozlekedes ( kocsi nelkul ) nem opcio...
Kocsival: godollo, vonattal Keleti ~50 perc.

Tudom, vannak nehezitesek a bejarasnal, de akkor sem koltoznek vissza pestre.

Saját esetet osztanék meg a témával kapcsolatban.

Szüleim amikor megszületett az ifjú reménység (Én :D), panelból egy nagy kertes családi házba költöztek, mondván "Milyen jót fognak játszani a gyerekek a kertben). Kis koromban is utáltam kint lenni, nagy koromban meg még jobban utáltam levágni a 700 négyszögöles kertben a füvet. 7 év sok idő, én amíg nincs gyerek a panelt választanám. utána lehet a kertes, ha a gyerek igényli (5-6 éves korában).

-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Számolj "TCO"-t a 7 évre. Teljes bekerülési költség, rezsi, karbantartások várható összege (ezt a magyarok jó része szereti elfelejteni) és a járulékos költségek. Persze jelenlegi áron, változni fog, de az arányokat megbecsülni jó.

Járulékos költségek: munkabájárásra fordított idő (nagyon fontos!!!), bérlet, üzemanyag stb. forintosítva. Kényelmi szolgáltatások súlyozva: milyen messze van egyiktől/másiktól közért, orvos, gyógyszertár, esetleg posta, bank. Később, ha itt akarjátok az első gyereket "bevárni", akkor óvoda, netán iskola. Gyerekekkel nehezebben mozog az ember.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Egyetértek, bár baromi nehéz TCO-t számolni egy ismeretlen ingatlanra.
Amiért én nagyon szeretem a családi házas életet:

- csend van
- tér van

Amikor a Csömör vs XVI ker. között gondolkoztunk, kiszámoltam, hogy akár a +10 perc és +5km helyett bőven megéri a drágább telek. Beljebb viszont nincs csend.

--
Gábriel Ákos

Hozzábvetőlegesen. Elkéred az eladótól a rezsiszámlákat, amikor ingatlant vásárolsz. Ha nem tudja prezentálni, vagy megmondani a fűtésköltséget pl., akkor a lakás kiejthető a csokorból.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Ne kötözködj, írtam, hogy hozzávetőlegesen. Senki nem fog neked pontos számokat garantálni és te sem fogsz tudni előre számolni pontosan a jövőbe. De a nagyságrendeket megbecsülni elég ez is.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Panelben jobban ki vagy szolgáltatva a lakóközösségnek.

-- Akik nem fizetik a közös költséget, attól nehéz behajtani: a becsületesek fizetik azt is.
-- Hőbörgőkkel könnyebben gyűlik meg a bajod panelben.
-- Dönteni kell a panel felújításáról/hőszigeteléséről/tetőszigeteléséről: kész őrület egy lakógyűlés, sok hülye, de nagyhangú okostojással. És a döntés a Te zsebedre is megy...

Ha nincs más fontos különbség (ár, bejárási idő), ... én a saját házat választanám, mert jobban a magam ura vagyok. (Éltem panelben is, most Győr peremkerületében, családi házban lakom.)

Székesfehérváron a legtöbb panelt már "becsomagolták", ez meglátszik a fűtési költségeken is. A legtöbb lakásban jelentősen csökkent, de van, ahol brutális lett. Ha panelban gondolkodsz, akkor nézz utána ennek a Techem-féle saccográfnak (bocsánat, költségosztó), hogy elfogadható-e neked.
A buszközlekedés a város széléről (pl Öreghegyről) szörnyű, viszont biciklivel bár hova pillanatok alatt el lehet jutni

--
http://blog.htmm.hu/

Kizárólag családi ház.

Én családi házban nőttem fel a város legszélső utcájában és nagyon jó volt, sosem unatkoztunk és mindig tudtuk hogy érezzük jól magunk. Az elmúlt 10 évből jó párat töltöttem lakásban, de szerencsére ismét családi házban lakom és ha esetleg eljön a hétvége, nem kezd el enni a fene hogy menjünk valahova, mert nem kell :D kert, napozás, hideg sör, jó zene :D
Ha még nem laktál családi házban akkor, próbáld ki. Egy hátránya van, sokat kell takarítani, ellenben nem hallom a veszekedést jobbról, a gyereksírást balról, a fitnesz kazettát fentről és a 2*2 sávot lentről :D

+1

Persze attól függ, ki mit szokott meg... Én nem cserélném el a családi házat semmilyen panelre/társas házi lakásra!
Az eredeti kérdésre ettől függetlenül lehet, hogy a "panel" a helyes megoldás. Ez tipikusan olyan kérdés, amit ezer tanács ellenére sem fog más eldönteni helyetted.

Fura, hogy eddig senki sem emlitette az anyagiakat.
BPi viszonylatban kb. ez igy nez ki (2-3 szobas lakasra nezve):
- panel: ~10 millio Ft
- ujepitesu: ~20 millio Ft
- kertes haz: >30 millio Ft

Tehat nem is ertem, hogy lehet osszehasonlitani a panelt a kertes hazzal. Lehet felhozni szep erveket a kertes haz mellett, de akinek csak 10 millio Ft-ja van, annak az ugysem opcio...

Ha 10 millióból megvan egy kis vityilló, akkor onnan elég nehéz bejárni dolgozni. Annó két éve körülnéztem Bp-en és a környékén, s az jött ki, hogy ahol normális a tömegközlekedés, ott "aranyárban" vannak az ingatlanok, például a szentendrei HÉV mentén telket nem kapsz ennyiből, nemhogy rendes kis vityillót. A békásmegyeri Ófalu például most is tele van "eladó" táblákkal, csak 20-30 milliótól kezdődő irányárakkal, ahogy Üröm, Pomáz, Budakalász is, és Szentendre kevésbé felkapott területein (Dunától és HÉV-től messzebb) kezd csökkenni az ingatlanár.

Nálam valahogy alapelv lett, hogy kötöttpályás közlekedés közelébe költözzek, mert azt nem zavarja a dugó. Egyszer próbáltam ki Békásmegyerről a buszközlekedést, hogy átszállás nélkül átjussak az Árpád híd pesti oldalára, ott araszolt a busz is a kocsik között, a HÉV meg az egyes villamos csak úgy száguldott a busz és az autók mellett...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

+1

Ez valahogy nálam is alapelv, hogy legyen kötöttpályás a közelben. A busz lerohad a dugóban, a HÉV/metró/villamos azért _többnyire_ független az autós dugóktól (tudom, van kivétel, senki ne sorolja).

Pomázon nőttem fel, és örülök, hogy eljöhettem onnan. Akartam én nagyon szeretni azt a települést, de nehezen ment, ha végigmegyek rajta az elejétől a végéig, akkor olyan szedett-vedett képet fest. Persze vannak gyönyörű részei, mint pl. a Mesélő-hegy, de valahogy nekem nem tetszett az összbenyomás. Emellett nagyon sok a Budapestről kiköltözött "értelmiségi" (pl. az egyik pomázi szomszéd is az volt) az óriási egójával...

Budakalász nekem nagyon tetszett, az egész rendezettebb benyomást kelt (és van három HÉV-megállója :D), de kegyetlen árak vannak.

Ürömről halál bejárni dolgozni, a 10-es (Bécsi) út a konstans dugók szinonímája, busz vagy autó helyett meg más (értelmes) nincs.

Végül Szentendrére mentünk, 5 percre a HÉV, közel a 11-es, így a közlekedés remek. De ott is vannak kieső részek, pl. Püspökmajor lakótelep, ahonnan ha valaki busszal akar lejutni a HÉV-ig, akkor az újabb szopóroller...

A régebbi munkahelyem miatt volt, hogy napi 2 órát legalább ingáztam, most megvan bőven 2 óra alatt is. Ettől már egy igazi belvárosi elsápad, ilyen sok?! Igen. Vállalom, mert nem bírom a városi tömeget és nyüzsgést, ahogy lehet menekülök ki onnan.
--
http://www.open-st.eu

A kertesházban lehet tartani kutyát, panelban nem kínoznék egyetlen ebet sem.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Panelben, egy lépcsőházban általában akad legalább egy idióta aki megkeseríti a többiek életét. Az is előfordulhat hogy páran nem fizetik a számlákat és egyszercsak miattuk senkinek sincs víz, villany, stb. Családi házban inkább vagy a magad ura mint egy "méhkas"-ban. Nem hallod ahogy a fölötted lakó szomszéd éppen fingik a fürdőkádban. Te is nyugodtan kopoghatsz a padlón és nem zavarsz vele senkit. Általában a családi házhoz kert is tartozik. Azért az sem mindegy hogy ki tudsz-e menni levegőzni anélkül hogy a szádban lenne a szomszéd és lesné hogy mit csinálsz. A gyereknek is van hol rohangálnia és nem mindjárt az utca az egyetlen hely ahol mozoghat. Kertészkedni is lehet, állatot (macska, kutya) is tarthatsz, mert az szerintem nem a lakásba való. Ha valamit kell csinálni a házon - többnyire - akkor sem vagy kötve máshoz. Nincs vircsaft hogy ki rondított megint a lépcsőházban és nem mérgelődsz ha valaki nem hajlandó takarítani. A biciklidet sem lopják el olyan könnyen. Tudsz készletezni: Pár láda krumplit, almát könnyen el tudsz rakni biztos helyre. Ezt panelben nem fogod megtenni.

Bármilyen társasházi lakásra elmondható hogy vannak nem fizetők (sajnos). Új építésűben is tudok olyanról ahol van akinek 6-700e tartozása van már, de a múltkor a listán láttam azt hiszem egy 1 millió 200e -est is (közösköltség+víz+fűtés), azt hogy miért hagyták hogy ennyi legyen... passz...

Családi háznál pedig szerintem örök igazság hogy legalább 1 hülye szomszéd mindenkinek jut, de simán lehet hogy mindkettő, vagy három az. :)

Egyeb informacio hianyaban: ne vegyel egyiket sem, plane ne Szekesfehervaron, inkabb keress egy alberletet, es a penzed meg tedd felre. Igy nyitva hagyod a lehetosegeket, raersz kesobb is eldonteni. Nem utolsosorban pedig kockazat nelkul ki tudod probalni milyen panelben esetleg csaladi hazban lakni... Valas eseten sincs az ingatlanbol extra problema.

Kontra

Panel - kretén szomszédok, üvöltő gyerek, üvöltő zene, ordítva szexelők, bicikli ellopók, egész nap süti a nap meg lehet dögleni, kifújja a szél mindig hideg van, leskelődők, nem fizetők, közös képviselők, panel felújítók és általános rohadékok.

Családi ház - sok pénz, sok hitel, szomszéd megmérgezi a kutyádat, vasárnap hajnalban füvet nyír, beosonó tolvajok, távol a bolt/posta/bank, nem húznak ki normális netet, elszabaduló költségek (fűtés gázzal), autópályát építenek a telked mellé, beázik, szétesik, tönkremegy, mert nem jól építették, oda a sok pénz.

Pro

Panel - minden 5 percre van, bolt/posta/bank/éjjelnappali, szerencséd van és nincsenek hangos szomszédok, jó a hőszigetelés + elhelyezkedés, megfizethető ár pár év alatt kiperkálod, hűvös/meleg, kalkulálható költségek, olcsón kapsz társasházi optikai netet, nagyban megy a jó minőségű felújítás, normális szomszédok, segítenek egymáson az emberek, toleránsak és kedvesek.

Családi ház - szép környék, csend, nyugalom, béke, kiskert, láblógató napozás, tárolóhely mindennek, gyümölcsök, napfény, öröm, boldogság.

Ön dönt :D

Amúgy a racionális döntés találni olcsó albérletet (pl nálunk 40-60e általában, de ha körbe nézel akkor van 25-ért is nagyon jó) és ha valami nem jó, lelépni a rákba és nem dobtál ki az ablakon X millát egy ingatlanért ami valamiért tönkrement, értéktelen lett csak mert változott a helyzet, a szomszédok, stb.

Óóó, igen, hosszú távon bizonyára ez számít. :DD Végül is nem gond, ha már van egy-két apró gyereked, de alig látod őket, mert naponta 2,5 órát ingázol, ugye? :)))

Mi ezeknek, különösen a medencének a TCO-ja? Nem olcsóbb csak szezonban kifizetni a strandbelépőt, télen az uszodabérletet, grillezni meg bepakolsz a kocsiba és elmész vmi táborhelyre, ahol ki van alakítva hozzá hely?

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

A medencének a TCO-ját nem számolgatom. Fúrt kútunk van és hozzá víznyelő így csak a gépészet karbantartásának van költsége.
A strandbérletek: http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/hu/berletek
Egy 5 fős család Széchenyiben elkölt mondjuk 720.000-et egy időszakban 50 alkalommal, nos ehez kell mérni a TCO-t. Szerintem olcsóbb otthon, és még a vendég gyerekek is ingyen vannak a medencében.

Az, hogy baráti köröd a saját birtokodon a saját borospincédben érlelődő bor kiséretében sütöget és közben megy a társasági élet, az pótolhatatlan.

Nem szeretném, ha gyerekeim a monitor előtt ülve nőnének fel, mozgásszegény életmódot élnének, és nem tudnák azt sem, hogy gyümölcsjoghurt nem dobozostúl terem a hűtőpultban. Nekem több előnye van az agglomelációból ingázni, mint hátránya.

Nem számolom az autóm, a lakásom vagy házam, medencém, szaunám TCO-ját, mert csak annyi költséget jelent számomra amennyit magamra vagy a családra szivesen költök el. Ha a Te TCO-idat is nekem kéne fizetnem, akkor más lenne a hozzállásom.

Úgy lenne értelme összhasonlítani a panellakás árát a családiház árával és költségeivel, ha kb ugyan arra a lakótér területre számolnád ki. Mennyibe kerül egy 5 szoba + hall + konyha + dolgozószoba + 2 fürdőszoba + 2 wc + pince + garázs + biciklitároló + borospince szerű 150nm-es panel alapokon? És mennyi lenne a rezsije? Gyanítom ebben a kategóriában már lényegesen olcsóbb a családiház.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Igen, ha megnyernem a lotto otost, valoszinuleg en sem szamolgatnam, hany forintba kerul a luxus ;-)

Szerintem ha valaki arra kerdez ra, panel vagy csaladi haz (videken!), alapvetoen nem a te eletszinvonaladon el... nem hiszem, ha barkinek lenne arra penze, hogy megvegye/felepittesse a te 5 szobas + hallos + konyhas + dolgozoszobas + 2 furdoszobas + 2 wc-s + pinces + garazsos + biciklitarolos + borospinces csaladi hazadat, akkor elgondolkodna-e azon, hogy panelt vegyen-e vagy hazat.

"Nem számolom az autóm, a lakásom vagy házam, medencém, szaunám TCO-ját, mert csak annyi költséget jelent számomra amennyit magamra vagy a családra szivesen költök el."

A honap mondasa ;-) Magyarazd mar el annak a parszazezer embernek, aki panelban lakik, hogy mekkora marhak, mert csaladi hazban uszomedencejuk is lehetne...

Egy 3 gyerekes család egy nagymamával kiegészűlve luxusnak számit? Mert nekik kell ekkora élettér. De kinek mi az igénye? Amit egy családiház egymagában kiszolgál, azt 2,5 panellakás tudná...
Nincs értelme összehasonlítani a taxit a volánbusszal, mert nem egy kategoria úgy ahogy a tárasházi lakás és a egyedül álló családi ház sem.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Hagyd a vetítést.
Pont épül itten egy medence, 18x5 méteres, 2 méter mély a legmélyebb pontján, 35 misi gépeszettel együtt.
Csak a földmunka+betonozás 15.
Erre jön a csempézés, gépészet, járólapozás, trambulin, medence körüli térkövezés/járólapozás, etc.etc.
Aztán ne is beszéljünk a vízdíjról, vegyszerekről, medence fűtéséhez szükséges áram áráról.
Van neked a francot medencéd, szaunád, ha ehhez hasonlítod a medence TCO-ját: "Egy 5 fős család Széchenyiben elkölt mondjuk 720.000-et egy időszakban 50 alkalommal"
, és ezt hozod ki eredménynek: "Szerintem olcsóbb otthon, és még a vendég gyerekek is ingyen vannak a medencében."
Nem is láttál te még élőben ilyesmit.

Ööö... izé... annó, amikor még gyerek voltam, akkor otthon fogtuk magunkat apámmal, és ástunk kettő 2x1,5 méteres egymásba nyitott gödröt, az egyik talán egy méter mély lehetett, a másik másfél, az alapja kapott betont, oldalt felhúztuk téglával, majd pár napig toltam rá a maltert és simítottam, aztán kapott finom homokból még egy réteget, majd kék vízzáró festékkel bemázoltam, kútból kapott vizet, pár nap alatt felmelegedett és kész is volt a családi medence... mindez kb. 15-20 éve és alig került pénzbe, én meg nyáron ráértem ilyesmivel tökölni... most is megvan, csak most aranyhalak laknak benne, meg tavirózsa... :)

Itt egy koratavasszal készült kép róla: http://doc.javaforum.hu/static/medence.jpg

Szóval nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni, ha az ember leírja, hogy van medencéje a kerben.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

medence: amibe szivesen beengeded furdeni a gyerekedet (klorozas, szellozorendszer, csempe, etc)

kerti to: amibe max a hobbihalaidat kapolod at az akvariumbol

Ez inkabb az utobbi, es ez valoban megvan egymilla alatt, de egy rendes medence azert kozbeszerzesen kivul is tobbmillios projekt

Te is el vagy kicsit tájolva, úgy érzem... :)

Csempe minek kell, ha van medencefesték is (máig kapható dolog!)? Szellőzőrendszer minek kell folyamatosan cserélődő víz esetén? Annó klóroztuk előírás szerint. A képen látható medence 6,5-7 köbméteres, mekkora legyen? :)

Mint mondottam volt, 15-20 éves a konstrukció, a festék már régen lekopott, legalább 10 éve kerti tóként funkcionál, előtte nem ilyen volt se a víz, se a fala, se a környezete. A kép 2-3 éve készült.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nagyjából úgy nézett ki, mint az első linken lévő képed, csak nem volt kővel körberakva, fű volt körülötte. Kék festék, klórozott tiszta víz, ugyanígy lelátni az aljára, túlfolyó, lépcső, vízforgatás helyett folyamatos túltöltés.

Ne tévesszen meg, hogy a képen már a kerti tó állapota látható, nyilván már nincs kifestve, nincs klórozva... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Mióta számolják TCO-ba bele a beruházási költséget? Total cost of ownership ez szabad fordításban teljes birtoklási költséget jelent. Amióta önjelölt autodidakta "zöldségesek" avanzsáltak közgazdasznak, azóta vannak olyan fogalmi zavarok a köztudtaban amitől már szakemberek sem értik meg amit mondasz. Szóval azt számold ki, hogy mennyi az üzembentartási költség és ne azt, hogy még az ingatlant is meg kell vásárolni a építkezéshez!

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Rossz hírem van, mert benne van a beruházási költség is. Tudom, nem szép dolog a Wikipédiáról idézni, de most megteszem:

"A TCO analysis includes total cost of acquisition and operating costs."

Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Total_cost_of_ownership

Tehát ha medencét építtetsz és használsz, akkor bizony az anyagköltség, munkadíj, építési rezsiköltség stb. lesz a beruházásnál, majd a víz, víztisztítás- és forgatás, medencetakarítás, a medence karbantartása (leereszteni télre, lefedni stb.) és egyebek a működtetési költségeknél.

Ha bármelyiket is kiváltod azzal, hogy nem kihívott szakival csináltatod, hanem te, akkor a értelemszerűen a saját nettó órabéreddel számolva.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Ezek szeint, ha csinálsz egy értéknövelő beruházást az ingatlanra, akkor te számolod költségként a beruházást is minden évben? Maximum megtérülést számolhatsz, de az is kétélű, mert amikor az inagtlant eladod akkor megtérül a beruházásod. Kicsit segítek: ingóságokra értelmezhető a TCO fogalma abban a formában ahogy te használod, de ingatlanra nem lehet úgy értelmezni ahogy azt gondolod. Ha megnézed egy inagtlan tulajdonos üzleti könyvét, akkor meglátod az ingatlanra nincs éves amortizáció úgy mint az eszközökre. Az ingatlan értéke növekedhet is az idővel. Defektes az egész a TCO elméleted ebben az ingatlanos témában.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Ha fejlesztesz az ingatlanodon, akkor egyáltalán nem biztos, hogy megtérül, pláne nem a mai piaci környezetben, amikor senki nem vesz ingatlant.

Viszont a költségoldalon ott a beruházás.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

mondom nem kell a vetytés, a melléduma meg főleg felesleges.
üzembetartás meg ott kezdődik egyébként, hogy a felfűtése kb. 1,3-1,5 millió Ft áram. (egyik barátomnak van egy valamivel kissebb, az kerül enyibe, meg ugye ki is kell építeni a 380-at is, no meg az alap teljesítmény sem elég, amit kapsz az elektromos művektől, s a kapacitásbővítés sem 1000 Ft...).
vegyszerek olyan 300k/év (ekkora méretre)
és akkor ott a víz, a tisztítás, karbantartás, stb.
ezt buktad nagyon, fogalmad sincs, miről beszélsz.
fenntartom, hogy te ilyet mégcsak nem is láttál élőben.

Most miért osztod az észt? Minden adatoddal cáfolnék, mert azt hiszem medence üzemeltetési költségeket csak hallomásból ismersz.

"vegyszerek olyan 300k/év (ekkora méretre)"
Mekkora méretre?

"és akkor ott a víz, a tisztítás, karbantartás, stb."
és mennyi vízről beszélsz? Artézi

Egyáltalán melyik cég szállította a gépészetet? Mi a helyzet a hévízkút-al? Ott mennyi áramot kell még a 28C-os vízhez elhasználni?

Nekem nem kell víztisztitó mert folyó víz jön fel a csőből 36m3/óra vízhozamú forrásból Amikor megépült a ház, kutat fúrattam (hozzáteszem engedélyel), és 200m mélyen 28C fokos ivóvizet találtak. Ezután jött az ötlet, hogy csináljunk medencét ha már a vízóra rákerült a kútra. A nagyobb gond a víznyelő kifúratása volt. Víztisztitóként egy 15000Ft-os mechanikai szűrő funkcionál (5000Ft bele a betét amit talán 2 évente kicserélek), de ivóvíz minőségű a víz anélkül is. A mérők szerint 70m3 ami aktuálisan elhasználásra került, a többi visszakerült a forrásba. A kút adóját fizetem rendszeresen. Egyetlen komoly költségtényező a szivatyú áramellátása, ennek fogyasztását nem számoltam ki de 4KW-os motor van rajta, ami nyáron szakaszosan üzemel ha használjuk a "medencét". A "medencét" "szakember" csinálta. A kotrógép kiemelte a földet, a kőműves kibeteonozta (nem 15 misiért), a burkoló kicsempézte. Hozzáteszem minden strandfürdő saját forrású termál vizet használ. Komolyabb gépészet ott is csak a élménymedencékben és pezsgőfürdőkben van.

Nálunk a medence tisztitása nem visz el milliókat, közönséges háztartási tisztítószerrel megoldható. Hozzáteszem, nálam fedett a medence és a te fogalmaiddal elelntétes 8m*4m*1,5m Nincsennek benne funny ívek, egyszerű téglalap alapterületű. Szóval amolyan "házibarkács", de a célnak megfelel és jól is néz ki.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Szép nagy átbaszás lehet.
180 m3 földet kell elvinni, m3-e legyen 6000, az 1milla
25 cm-s fallal számolva 23m3 beton kell bele, az mondjuk 250ezer
Kelljen bele 1500 kg vas (mocskosul be van vasalva) az mondjuk 120ezer
Na mindegy, saccperkábé 3 millába tuti belefér tokkal-vonóval a földmunka + betonozás.
Szerintem 1millából a gépészet is megvan, na jó, legyen hozzá hőszivattyús fűtés külön, akkor 2.5.
Szép haszonkulcs ilyet 35-ért csinálni. Ha tudsz még ilyen kuncsaftot szólj, 20%-t te is kapsz... :)
--
Gábriel Ákos

figyelj, ha az egeszet elvallalod 10 millioert, holnap elzavarok mindenkit, s johetsz.
de kotberes lesz a dolog, ha nem lesz meg 10 milliobol, kerni fogom a kotbert...
na, megallapodtunk?

(amugy a foldet nem csak elvinni kell, hanem kiasni is, a 23m3 beton nem tudom, hogy jott ki, de jo lenne, ha annyi kellene csak, meg ugye lesz benne parszaz tonna viz, amit el kell birnia, ezert a beton minosege sem teljesen mindegy, medencefutes meg feszitett viztukorhoz gepeszetet ha 1 millioert prezentalsz, akkor veszek toled 10-et kompletten, a csempezes sem ingyen van am (szerintem csak a szukseges csempe kerul annyiba, amennyire te az egesz mutatvanyt taksaltad...), kell egy kis tereprendezes is nyilvan, vilagitas, villanyszereles, stb., es ugye az emberek sem ingyen dolgoznak. sajat szamtiasaim szerint olyan 10% koruli haszna lehet a kivitelezonek egyebkent.)

Ne terelj. Amúgy meg ki az a hülye, aki budapesti strandbelépőt fizet horror összegért, amikor itt van egy fél órányira a Velencei-tó? :) Amúgy meg mikor mész egy nyáron 50-szer strandra, nem irreális ez egy kicsit? Az, ha a munkanapokat is beleszámolod, durván 2 hónapnyi folyamatos jelenlétet jelent. Ez valóban "reális".

Nem számolom az autóm, a lakásom vagy házam, medencém, szaunám TCO-ját, mert csak annyi költséget jelent számomra amennyit magamra vagy a családra szivesen költök el.

Ó, hát persze. Ezt írtam fönt, hogy számolj TCO-t, a karbantartások várható összegével is, mert a magyarok ezt szeretik "kifelejteni", vagy csak A-tervet készíteni. Lásd a beszakadt lakáshiteleseket, azok szinte mind így gondolkodtak - ha nem, akkor bele se mentek volna a hitelbe.

A borospincével meg pláne ne gyere, nem szeretem a bort. :)))

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Budapesten biztos, de a kérdésfeltevő is vidékről beszélt. A kifizetés nekünk sikerült, nincs flancos autó, új bútor, plazma tévé, nyaralás, így kb 7 év alatt - kis támogatással - letudtuk, úgyhogy most sajátban lakhatunk. Vidéken egy családi ház 15+M forint törlesztésébe igencsak belegebedtünk volna (időnként nem volt rózsás a helyzet munka terén, most szerencsére az).

Panel: kényelmes, nemhiába hívják összkomfortnak, tényleg semmi dolgod nincs vele. HA jól működik. Ha szarul, akkor hideg, drága, zajos és bunkó a szomszéd(ok), mocskos a lépcsőház, szar a lift,stb.

Kertes ház: kert, élettér, szomszéd messzebb, DE a kertel dolgozni kell, nem lehet halasztani dolgokat(fű minden nap nő, nem vár rád, minden héten program a fűnyírás), egy kertes házon MINDEN évben kell valamit csinálni, felújítani, karbantartani, és ha nem jó a szigetelése, többe kerül a kifűtése, mint egy panelé, + extra költségek.

Még egy apróság, kertes házban általában minimum dupla annyiba kerül ugyanaz a net sávszél. ;)

Én kertes házban nőttem fel, 200 négyszögöles kertben, tinédzserként gyűlöltem füvet nyírni nyáron, a kertel foglalkozni strand helyett. Kisgyerekként viszont jó volt.
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Kertes. Persze ezt igy nem lehet kijelenteni. Laktam panelben is, kertesben is, most epp egy sorhazban (a hetvegen koltoztunk at a panelbol:-) Ha a fiiiling, akkor nekem a panel kiesik. A mostani kompromisszum, mind anyagi (nem cska a haz ara, de fenntartas szempontjabol is), mind kenyelmi/szocialis szmpontbol (van kert, kicsi, de megis sajat ter, a szomszedokkal van ugyan kozos fal, de nem kell kollektiv donteseket hozni (csak az asszonnyal, ami neha nehezebb mint egy 1x lakasos tarsashazban:-)). Meg a hely is szamit lehet agy panel jo helyen es egy csaladi haz is rossz helyen.

Csak egy bosszankodas a vegere: a tarsashaz ahonnan elkoltoztunk nem a legnyugodtabb kornyek a varosban - Harlem. Penteken kedves romagyar allampolgarok teleszotyoladeztak (ertsd: az egesz szacskot) a lepcsohaz bejaratat, de meg a zacskojat is ott dobtak el. Este tizkor meg azt takaritottam (es senki nem mer nekik szolni...) Szoval a kornyer rengeteget szamit.

/sza2

Számomra az anyósomék kertes házában tapasztalható kellemes hűvös idő egy jó érv a panel ellen. De ez minden. Én belvárosi gyerek vagyok, nagyvárosból világ életemben csak még nagyobba költöztem. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Panel pro: céges buliban kedvünkre bekarmolhatunk, nem kell messzire mászni. (Vagy ha igen, a taxi olcsó.) Ezzel szemben a taxi/sofőrsegély az agglomerációba kb. egy fél fizetés, egyéb módon meg részegen nem garantált a hazajutás.

Családi ház pro: kedvünkre bulizhatunk a haverokkal, az asszony is tud aludni, és a kertben sok minden elfér (ami nem az meg másnap elásható...)

Én 3 éve költöztem kertesbe. 50 nm a ház +3000 nm a föld, 2,5 milláért vettem, ráköltöttem még 1,5 -öt. ...igaz mindent magam csináltam, szóval ez csak az anyag.
A város 5 km, ahol minden van, Bp pedig 35 perc légkondícionált és furcsa mód pontos vonattal. /+ 10 perc innen a vasútállomás kocsival/ ...kocsival 40 perc körül van Bp.
Ja igen külterület, ezért olcsó, legközelebbi szomszéd 500 méterre, földút. Terepgumi és hólánc a skodára (120L), meg lada első rugók hátra hogy ne érjen le a segge, azt gyite!

Költségek: közmű csak áram, kút és házi vizmű adja a vizet+villanybojler. Havi villanyszámla:9000 Ft, értelemszerűen víz+csatorna+gáz nincs. Fűtés fával, egyelőre pazarló mód kályhával augusztustól->májusig 60 mázsa fa. Ez kuglizva kb 120.000 Ft, tavaly nem volt időm hasogatni, így felvágott fát vettem, az 150.000 volt.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

És kocsi nélkül mennyire tudsz mozogni, pl. alternatíva biciklivel bemenni a városba bevásárolni, postára, gyógyszert venni, orvoshoz stb.?

Mert ha nem, akkor kifelejtettél egy fontos dolgot: az autó fönntartását is részben ideszámolni. Elsősorban az üzemanyagköltséget és a KGFB-t, a műszakiakra egy öreg Skodánál gondolom, hogy nem kell vagyonokat költeni. :)

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

5 km földút a város /dombnak le/. Kényelmes tempóban 45 perc, kilépve gyorsabb. ..de mivel reggel korán megyek, így marad az autó, olyan 30-35 nap alatt fogy el egy tank benzin, tehát olyan 11-12 ezer forint. ...de most nyáron lehet párszor gyalog megyek, mert növésnek indultam, egyelőre még csak a hasam gömbölyödik. ;)

A KGBF negyedévente négyezer párszáz forint, de ezt nem csapnám a ház költségeihez, mivel kocsi így is úgy is kell, pl gyerekeimet összeszedni, meg nagybevásárlás, stb.

"50 nm a ház +3000 nm a föld, 2,5 milláért vettem, ráköltöttem még 1,5 -öt."

Merre?
Nézegettem Pécs határában ilyen kisebb házakat, de 10 millióért sem volt olyan (esetleg valami borzasztó helyen), amire nem kellett volna még 5 milliót rákölteni.
Ennyiért még építési telek sem volt.

Szivesen :);) ...ha félre akarod érteni, csak hajrá!
Én csak írtam egy alternatívát, ha valakinek ez megfelel ezt választja, ha nem nem.
Megoldás a kertes házra 0 forint hitellel. Én nem akartam hitelt és nem akartam albérletet és nem akartam a nyóckerbe kerülgetni a familiárisan hyperpigmentáltakat. Ez legalább ki van fizetve, és a Tiéd?

Családi házhoz:

Ha nem szereted/viseled el a bogarakat, állatokat, akkor nem neked való.

Néha-néha betévedhet egy egy állat. Épp most dobtam ki egy rohadék békát (ez szerencsére kicsi volt, de volt már nagyobb varangyos is), jött már be sikló, denevér, madár. Egér az alap. Sünit a kerítésen kívül láttam ma, az még szerencsére nem akart bejönni.

Szerk: viszont a tornácra már 4.-5. éve visszajár költeni pár madár. Nem tudom milyenek, még nem figyeltem meg őket tüzetesebben (félnek), de aranyosak és nem piszkolnak ide. Három fészket építettek már. Na ez pl. tetszik.

Szerk2: kidobtam a masodik bekat is. Vagy az elozo talalt be a csukott ajton.

Én azt nem értem, komolyan felmerülhet ilyen kérdés?
Nyilván még nem laktál panelban... Vagy csak nem mostanában, elég hamar elfelejti az ember milyen is az.

Ami nekem mindenkepp a panel ellen szol, az a lepcsohazak merhetetlen igenytelensege, a legtobb minimum sotet es koszos, de a vizeletszagu, mallo vakolatuak sem ritkak. Ilyen helyre nem jo hazaerkezni. Nyilvan meg lehet talalni a kelloen karbantartottat is, csak az maceras.
Hamarosan amugy nekem is aktalis lehet a kerdes, ugyhogy erdeklodve figyelem a hozzaszolasokat. Jelenleg ott tartok hogy tudnek venni egy normalis panelt pesten, es meg maradna is penzem, vagy tudnek venni egy pici uj epitesu lakast (de ki tud elni 30-40nm-en), esetleg keresni valahol valamit videken, ahonnan ertelmesen be lehet jarni a nagyfaluba ha kell...

Itt nálunk a másodikon eladó egy lakás, nem érdekel? :) 67 m2, 2+2 fél szoba, panel a ház, de nem távfűtéses, hanem házközponti, 2 éve cserélt, modern kazánnal. A 2. emelet a teteje, fölötte padlás és sátortető. Körben kert, csöndes környék, a kertben egy csomó autónak zárt parkoló. Mindenféle infrastruktúra pár perc sétára, a "nagy" lakótelepen (Gazdagréten). Normális lakóközösség és közös képviselő, illetve gondnok.

Ja, és nemrég még egy apró békát is találtam a pincében, ha az ilyesmi vonz. :))) Kiraktam szegényt a kertbe, a folyton itt cserregő szarkák talán nem zabálták föl azonnal. :)

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

(ez itt a reklám helye)
Nálunk is eladó a lakás, nem panel, ötvenpár négyzetméter, 1+2 félszoba, konvektoros, erkélyes, újraszigetelt, ablakcserélt, négyszintes ház, csendes, nyugodt, jólevegőjű, Csepelen. Ablakból fákra, erkélyről egy kiserdőre látsz. Szomszédokkal nincs gond, közös képviselő jó. Lakás nagyjából rendben.
Ha érdekel, keress meg privátban. :)
(reklám off)
És bocs a topic szétoffolásáért.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

http://ingatlan.com/4012858

Az ügynök baromságokat írt, mert a 3 irányban van a lakásnak ablaka: ény-ék-dk. A tetőtér valóban megvehető, már van rá példa a házban, nem is egy.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Drága? :) Ez még itt az olcsó. :))) Ez kérlek szépen már földrajzilag Sasad, az utcanévtáblákon is ez szerepel, mert a Rétköz/Nagyszeben utcától keletre vagyunk. :) És csak ismételni tudom magamat: saját kazános ház, nem távhő, nagy kert veszi körbe, kocsibeálló. Szóval attól még, hogy panelből készült, nem a szokásos lakótelep. Ha megnézed körben a téglatársasház-árakat, akkor dobsz egy hátast. Az önálló kertes házakról már nem is beszélve.

Egyébként ez nem meglepő, hogy ilyen. Itt volt tőlünk délre a Kinizsi Laktanya, amit fölszámoltak és most annak a helyén épül a Sasadliget Lakópark. Ezt a 2 társasházat az ott szolgáló katonatiszteknek és a családjaiknak építették a 1989 körül. Mivel ők egyenlőbb állatok voltak a többieknél, ezért kerültek külön, ilyen helyre és nem a nagy lakótelepre. Csak a lakók azóta nagyrészt kicserélődtek.

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Nincs humorom végigolvasni a hozzászólásokat, biztos minden elhangzott már.
Egy tuti: ha nekem reális választási lehetőségem lenne panel és családi ház között, a panel meg se fordulna a fejemben. Egyszerűen nem egy kategória a kettő.

Mindenféle személyeskedés nélkül, pusztán saját élet tapasztalatom alapján próbálok neked válaszolni.
Én belvárosi születésű vagyok, egy soklakásos társasáházból jövök, ott nőttem fel. Igaz nem panel a szó épitészeti értelmében. Szociológiai,és társadalmi szempontból olyan kicsi a különbség, hgy szerintem elhanyagolható.

Én most egy 6 lakásos kis társasáházban lakom, hugomék kertesházban, szüleim maradtak a belvárosi soklakásosban, feleségem családja pedig mindvégig kertesházban élt. Mondhatom mindegyik oldalt ismerem elég jól.

A panel, és a sok lakásos/sokemeletesben elképesztő gond tud lenni az a temérdek szomszédság, és kis alapterület. Akármit csinálsz valaki látja/hallja, ha elromlik a lift 9 emelet battyogás, ami elképesztő kellemetlen, ha lázasan jössz vissza az orvostól, esetleg a járógipszedet most rakták fel. Akármit el akarsz intézni N+1 embert kell megkérdezni, a közgyűlés felér egy elmebajjal, (járok rendszeresen, és netuddmeg) és valaki mindig b*szogat. Ehhez képest amit a fűtésen megspórolnál az elviszi a közösköltség, drága a szemét,és csatornadij.
Hosszú távon szeritnem nem sokkal olcsóbb mint a kertesház, de ehhez képest valaki mindig közvetlenül a te életben éli a sajátját. Hallod ha lehúzzák a retyót, ha fúrnak rezeg a falad, ha döngetik a szomszéd kiscsajt hallod, és ha rádvigyorog az alattad lévő bácsi tudhatod, hogy ő is hallotta amikor te szexeltél.
Ha a közvetlen közeledben élő 10-20-30 ember közül egy is hülye, akkor nagyon ráfaragtál, mert állandóan lesz aki szóvá is teszi amit gondol.

A kertesházban csak a szomszédok vannak, de azok is 10-20-30-40 méter távolságban. Ha fúrsz elviselhető, ha ő fúrnak még belefér. Sokkal inkább magad ura vagy, ha jó a sövényed pucéron napozhatsz, igaz télen kell lapátolni a havat.
Ha drága a gáz, raksz be kályhát, és senkit sem kell megkérdezned kémény ügyben, csak a kéményserpőt. Ha egy szombat reggel meg akarod csinálni a csöpögő csapot, senkit nem kell megkérdezni, hogy elzárhatod e a vizet. Ha hazaérsz és pipa vagy, kimehetsz fát metszeni, virágot ültetni, vmit baxtatni, amig lenyugszol. hosszú távon ahogy öregszik az ember egyre inkább arra vágyik, hogy hagyják békét. És erre a kertesház nagyon komoly befektetés. Megkockáztatom 10 évet is nyerhetsz azzal, hogy nem bax fel senki napi rendszerességgel, ha hazaértél, és becsuktad az ajtót, otthon vagy. Ehhez képest teszek a plusz gázszámlára. Ha van fa tüzelésed hamar rájössz, hogy elképesztő mennyiségű tüzelőanyagot vásárolsz a kaja mellé, ugyanis a háztartási hulladék komoly része jól ég.
Ha van gyerek, fűben nőhet fel kutyával cicával, focizhat a kertben, nem a betonon nő fel, egy játszótéren. Nagyon nem ugyanaz.

Ha megteheted, hogy kertesházban élj, ne habozz.
--

+1
Már tegnap gondolkodtam a hozzászóláson, aztám ma reggel amikor 5 óra körül a teraszon kávéztam, akkor úgy éreztem, hogy azt a csendet, békét kellene belefogalmazni.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Ha megteheted, hogy kertesházban élj, ne habozz.

+1

Legalább a gyermek nem kap gilisztát a játszótéri homokozóból.
Gyerekkoromból emlékszem, hogy voltak akik a háziállataik ürülékét nem éppen szemérmesen a közelünkben ásták el a homokozóban, amíg mi ott játszottunk.

>>>>>>>>>>>>(^.^)<<<<<<<<<<<<
Это товарищ Банки? Нeт, это Bера. (1989-ben megjelent orosz nyelvkönyvből)

Jól hangzik. Felteszem, hogy a kutya ugatás, kakas kukorékolás, fűnyírás nem számít zajnak ill. "kertes" őrült szomszéd nem létezik. :)

Külvárosi kertes házban lakom. A félkomoly viccet félretéve valóbban szép és jó, egyedül a tömegközlekedést utálom. Bár ha nekem kéne rendben tartani a kertet, kétszer is meggondolnám.

Az én álmom egy penthouse a város szívének békésebb részén. Realisztikus, tudom.

+1
Évekig kertes házban éltem egy Budapest melletti kisvárosban. Csend, nyugalom. Most ideiglenesen Budán élek egy "nem panel panelban". Ma reggel kávézás közben akaratomon kívül azt hallgattam, ahogy döngetik a szomszéd kiscsajt kőkeményen. Legalább neki jól indult a szombat reggele. :)

Ez nem feltétlenül a lakótelep/panel/lakópark sajátja. Én régebben Bel-Budán laktam, a XII. kerületben, a TF-től egy saroknyira. Nyáron, amikor a melegtől minden ablak nyitva volt, párszor hallottam, amikor egy közeli pár kefél, legalábbis a nő nagyon élvezte. :)))

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

+1
Viszont egy nagyon fontos: ne vállald túl magad. És most nem az ismert svájci frankos történetre gondolok.
Mert ha túl optimista vagy(vagy voltál), akkor könnyen börtönné válik.
Valaki írta "nem kell hétvégén elmenned (valahová)" . Nos ha ha a kell lehet-é válik a az idézetben, akkor az nagyon gáz.

Mondjuk maga a kérdés sem logikus mivel nagyon nemugyanaz a kettő (3 év panel = menekülés)

+1 panel, mert az amikor reggel tüsszentessz a budin és a szomszéd szól le hogy egészségedre, megfizethetetlen! :)

Az ingázás nyomorba dönt: http://metazin.hu/node/2339

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Felvettek a narancsligetbe, izé gyümölcstárhelyhez? :D Csak itt a hirdetés, utána rá Sz.fehérvárra költözést firtatod :)

bump