USB töltőkábel készítése

 ( balazsh | 2011. május 15., vasárnap - 10:32 )

Üdv,

Ha valahová megyek, nincs kedvem 3-4 dugasztápot cipelni. Szeretném a dolgot megoldani egy ilyennel, és a hozzá való kábelekkel.
A fenti töltő 5 volttal, és 0,8 amperrel tölt.

Az mp3 lejátszóm alapból USB-n töltődik, az kilőve.

A telefonom töltője kevesebb árammal tölt (emlékeim szerint 0,45 amper), de gondolván, hogy majd a telefon beállítja majd magának a szükséges töltőáramot ebből nem lesz probléma. Meg amúgy is megszolgálta az idejét a telefon, szóval lényegtelen. Ez is le van tudva.

De van egy tablet gépem is, aminek a töltője 5 volttal, és 2,5 amperrel tölt. Töltés alatt a dugasztáp hőmérsékletéből ítélve az áram egy részét bizony szépen fel is veszi.
Sajnos a dugasztáp végén egy ilyen van, és értelemszerűen a tablet is ilyet fogad.

Kérdés:
Tekintve, hogy a gép töltésnél 2,5 amper helyett 0,8 ampert kapná, milyen hatással lenne a tabletem beépített lítium-polimer akkumulátorára?

Mennyiben befolyásolja a lítium-* akkumulátorok élettartalmát a töltőáram erőssége?

A válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem nem veletlenul van hozza 2.5A-es tolto. Velemenyem szerint, ha egy 0.8-assal probalod tolteni, az nem 5V/0.8A lesz, hanem le fog esni a feszultseg, de megprobalja athajtani az aramaot amit tud. Ha netan nem lenne benne vedelem (bar szerintem ma mar mindegyikben van, kulonosen, hogy akkora meretben ami a kepen szerepel kapcsolouzemunek kell lennie), akkor egyszeruen tulmelegszik es leeg.

/sza2

A tápegység biztos kapcsolóüzemű, hagyományos transzformátorosat manapság nem is nagyon látok. (Legalábbis ebben a műfajban nem.)

Igaz, a táp felőli részre nem gondoltam, annak bizony lehet sok lesz az, amit a tablet kér tőle.

Ne kísérletezz ezzel. Szerencsés esetben a tábla nem fog tölteni róla, vagy az adapterben bekapcsol a védelem. Rosszabb esetben leég a töltőd.

Persze ki kellene mérni, mert a nokia okostelókhoz adott töltő is 5V 800 mA, aztán tud az is elég meleg lenni. A dugasztáp hőmérséklete egyébként nem az átfolyó áramtól függ, hanem a táp veszteségétől, ami ott hőként jelentkezik.

Ha nincs elég nagy mennyiségű átfolyó áram, akkor nem is fog tudni (annyi) hőveszteség keletkezni, nem?
(Nem kötekedésből kérdezem, nekem így tűnik logikusnak.)

Inkább a tablet töltőhöz kellene venned egy átalakítót usb-re, mert annak
mindhez elég a teljesítménye.
Kérdés van-e ilyen átalakító polcokon?

A táblagép töltőjének kábele meglehetősen silány minőségű, tartok tőle, hogy nem viselné jól a húrcibálást.

A felvetés egyébként teljesen jogos.

Az, hogy van-e a polcokon, lényegtelen. Nem állok hadilábon a forrasztópákával. :-)

Ha nem állsz haragban a forrasztópákával, akkor azt a silány kábelt is
könnyedén kicserélheted jobb minőségűre.
Ezzel megoldottnak tekinthető a probléma! :)

:)

A tablet töltője úgy van méretezve, hogy a tablet teljes terhelését plusz a töltést képes legyen kiszolgálni. Kikapcsolt állapotban történő töltéskor sokkal alacsonyabb áramfelvételt mutat egy ilyen eszköz.
Ha ennyi elektronikai hulladékot viszel magaddal, akkor megoldás lehet, hogy viszed a táblagépet a töltőjével, plusz a többi cuccot adatkábellel. Mivel a legtöbb telefon és médialejátszó képes magát tölteni miközben USB portra van kötve, így a megoldás, hogy a tablet megy a töltőjére, a másik USB portra meg valamilyen másik eszköz. Két töltés egy csapással.
Én a mobilomat szoktam a laptopomról tölteni. Ugyan lecsökkenti 50 perccel az üzemidőt, de legalább nem hal le a telefon amikor kéne.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a 2500mA az a max. árama a tápnak, tippelem, hogy teljes terhelésen közelíti meg a berendezés áramfelvétele ezt. Az biztos, hogy a 800mA-es max. terhelhetőségű táp nem fog szeretni ilyen terhelésre dolgozni, hogy finoman fogalmazzak. Azt kéne megnézni, hogy a tablet kikapcsolt állapotban, csutkára lemerített aksival, azaz max. töltésnél mennyi áramot vesz föl a tápegységből. Ha 700-750mA-nél nem több, akkor lehet játszani azzal, hogy kibírja/nem bírja ki ez az "izé", és csinálni egy usb-tápdugó átalakítót, ha több, akkor felejtős a dolog. Ha a mérés biztonságos és megbízható elvégzése nem megy, akkor is.

Igaz, ki lehet mérni mikor, és menyit eszik a tápegységből.
Ez esetben a feladat adott. Ha lesz időm, hozzá is látok.