VMware Player 1.0

Címkék

A VMware kiadta az ingyenesen letölthető és használható VMware Player 1.0.0-s verzióját Windows és Linux operációs rendszerekre.A VMware Player egy ingyenes szoftver, amely képes ``lejátszani'' a VMware Workstation, VMware GSX Server vagy a VMware ESX Server által létrehozott virtuális gépeket, de támogatja a Microsoft Virtual Server gépeket és a Symantec LiveState Recovery diszk formátumokat is.

A VMware Player használatához nincs szükség egyéb VMware termékre.

A Player segítségével futtathatunk már elkészített virtuális gépeket, ideális szoftver teszteléshez. Egyetlen dolgot nem támogat a Player: nem lehet vele virtuális gépet létrehozni. Ehhez más, fizetős termékre, például VMware Workstation, VMware GSX Server vagy VMware ESX Server szoftverekre van szükség.

Az anyag letölthető innen.

Hozzászólások

Egy ideje keresem a megoldást, hogy hogyan tudnám irodámat linuxosítani. Ilyen téma is van a fórumon, de a topikok közül leginkább itt találtam az egyes megoldások összehasonlítására legtöbb adatot, tehát:

Itt nem sok szó esett eddig a Vmware szerverről. Talán közben jött be mint free termék?

Blogomra Gorgo75 írta (http://hup.hu/node/27788):
„A háttérben is tud futni+távoli gépről egy vékonykliensel is kapcsolódhatsz hozzá.
a playerrel is lehet gépet csinálni , qemu-img és némi editálás kell hozzá”

A kérdés az volt: „A server mennyivel tud többet mint a player? „
Most a kérdésem: Mi a különbség a server és Workstation között a tudás/felhasználhatóság oldaláról? Mire melyiket célszerű alkalmazni?

Tímár András írta 2005-12-13 10:15 -n:
> A próbaverzió teljesen ugyanolyan virtuális gépet hoz létre, mint a
> megvásárolt verzió. A próbaverzióval készíthetsz néhány, különböző
> kiépítettségű üres gépet, aztán azokat már lehet másolgatni, és a
> Playerből telepíteni oprendszert rájuk.

Ennyi erővel már csak egy 2gigás cuccost raksz ki, amire már tudsz
telepíteni bármit. :))

Hm, azert ez biztato - attol fuggetlenul, hogy az alabb emlitett plusz funkcionalitas nem all rendelkezesre (egyebkent nekem eddig meg nem kellett snapshotokat kesziteni). Arra talan jo lesz, hogy Linux-rol ne kelljen Win-re bootolni es forditva, ha valamit ki akarok probalni a masik rendszeren is.

Ezt igen jól látod. Az egész qemu 1 szálon fut, nincs aszinkron I/O megvalósítva, minden egyes I/O művelet megállítja a Guest "processzorát" ettől tetü lassu az egész. Tervben van egyébként az aszinkron I/O megvalósítása , a TODO lista tetején található ha ez jelent valamit.

Üdv

Godot

A qemu már most is bizonyos szempontból jóval többet tud mint a vmware , nézd meg a támogatott target cpu-k listáját. (UltraSparc, MIPS, PowerPC, ARM ) ÉS a system emuláció: a cvs-ben már ARM inegrator CP board system emuláció támogatása!!

A vmware ezzel szemben tud x86-on x86 -ot (x86_64?) emulálni.

Üdv

Godot

igazad van, kérdés, hogy milyen szempontból. remélem nem csal az emlékezetem: a vmware-ben futtatott virtuális gépek 80%-a windows (x86).

ezzel a proci emuláció tömkeleggel egyetlen probléma van: hány működik legalább olyan biztosan, mint a vmware?

azaz ha van pl egy nonstop termelési rendszered, azt bele mered tenni egy QEMU vm-be?

ne érts félre, semmi bajom a QEMU-val, csak ha nézzük a vmware-t, az egy cég, ami gyakorlatilag egyetlen termék fejlesztésével foglalkozik, egyetlen CPU-ra és mennyi idő kellett nekik ahhoz, hogy eljussanak oda, ahol vannak (persze absztrakciónak köszönhetően nem egyenesen arányosan növekszik a fejlesztési idő a platformok számával).

nem tudom, hányan fejlesztik a QEMU-t, de meglepne, ha nagyobb erőforrássok állnának a projekt rendelkezésére, mint a vmware esetén.

én is szeretem az ingyenes, szabad megoldásokat, de azt el kell ismerni, hogy a QEMU valószínűleg soha nem lesz mindenhol alternatívája a vmware-nek (lesznek helyzetek, esetek ahol ki lehet vele váltani, architektúrákból fakadóan olyan helyzet is lesz, ahol csak a QEMU lesz a befutó, de nagy tömegben szerintem nem sok esélye van).

pár hozzáfűznivaló:

már használom a playert egy kis ideje (amióta megjelent, nem tudom most hirtelen hogy az melyik verzió volt...)

mivel ingyenes, és csak player, közel se tud annyit mint a workstation, ez igaz. de az alapfunkcióra remek, nevezetesen hogy reális teljesítménnyel futtass egy másik virtuális gépet.

virtuális gépet csinálhatsz a demoval, vagy tölthetsz le ingyenesen a vmware oldaláról is, aztán telepítesz rá amit akarsz.

célszerű a demoból a driver iso-kat kiszedni, sokat dob a virtuális gép teljesítményén.

más célra van, mint a quemu.

nem OS, viszont ingyenes. attól még én használom, minthogy rengeteg más free de nem open source cuccot is.

btw, én csináltam egy alap gépet, 10 gigás virtuális ide diszkkel, telepítés nélkül másfél mega. foglal magának majd helyet telepítés alatt.

Nem akarok jósolni, de mégis fogok :)

Szvsz a qemu funkcionalítása a csilivilik kivételével (pl gui) egy éven belül eléri a vmware worksation-ét (a workstation-on van a hangsuly) . talán kicsit lassabb lesz, mert precízebben emulál, nem haxol annyit mint a vmware (lásd vmware svga driver pl)

Mindenesetre nagyon remélem, hogy Fabrice kicsit nyit a fejlesztésen, mert jelenleg csak ő tud commitolni a qemu cvs treebe, és elég sztochasztikus milyen patcheket fogad el.

Üdv

Godot

Tud valaki orvosságot arra, hogy VMware Player alatt szaggat a hang...? Régebben a Workstation is csinált ilyet, de most az már OK, a Player alatt viszont még mindig szaggat a hang... :( 2.6.13-as kernel, a guest OS pedig Win XP.

Nagyon esszeru hozzaallas, ha a mostani szinten meg akarunk elni, legalabb, akkor kotni kell a felhasznalokat a cegunkhoz, bizzuk ezt egy ingyenes termekre.

A rengeteg versenytars (aminek jelentos resze oss ) ott all sorba, ha ninc player hoppon marad egy ido utan....

Erre picit ratett az intel vt bejelentese, sztem kar "ajnarozni" oket, uzleti erdekuk kovetelte toluk..

Szerintem a VT és Pacifica nem fogja visszavetni az üzletüket. Versenytársnak (szerintem) a Microsoft a legvészesebb, hiszen a megjelenés nem okoz neki gondot, mert már mindenhol ott van.

Cserébe közel sem tud annyit nyújtani, mint a VMware, bár fejlesztések vannak, de még messze vannak.

A Qemu meg majdnem teljesen opensource. A kqemu modullal (na ez nem OS) linux guest OS-t szamitasi kapcitas szempontjabol a native 90%-an futtatja. De a modul opcionalis, nelkule is megy, igaz akkor kb 10%-on. Cserebe _semmilyen_ extra elvaras (pl. root jog) nincs a host oldalra.

Tegnap ejjel feltettem ala egy winXP-t es megy, bar lassu. (emulalt w98-hoz kepest). Igaz az adott vason native meg nem lattam winXP-t futni, igy nincs mihez hasolnlitani.

Lehet benne uj virtualis gepet csinalni, tudja hasznalni a VMware image-ket is (tenyleg).

Szoval 2 ev alatt sokatt valtozott a vilag, akkor meg a VMware megkerulhetetlen volt.

ha megis szeretnetek legalisan virtualis gepet letrehozni, nehany link:

http://sanbarrow.com/vmx.html (kezi vmx matyizas)

http://sanbarrow.com/vmxbuilder.html (vmx skeleton generator)

http://sanbarrow.com/niceguis.html (vdk factory)

ha van eleg memoriatok, ne felejtsetek el betenni a vmx-be: mainMem.useNamedFile = FALSE

És mi a helyzet akkor, ha pl. VMWare Workstation próbaverziója által létrehozott virtuális géppel próbálkozok? Szórakozott már vki ilyen párosítással?

Azért a VMware Player-rel nem csak létrehozni nem lehet virtuális géped, de snapshoot-ot sem lehet vele készíteni, ami egyébként egy nagyon hasznos funkció.

Sajna igaz. Kovetkezoek a tapasztalatok:

Linux guest: 80-90% sebesseg, szamitasigenyes teszt 100% kernel ido

WinXP guest: tetu lassu, 85% user ido 15% kernel (benn van a kqemu, de minek?)

Mi lehet az oka? Elvileg egy CPU emulaco/virtualizacio tortenik, miert ennyire guest OS fuggo? Valoszinuleg a qemu disk IO nagyon lassu. Vagy a winXP tekeri ennyivel tobbet a winyokat (feleslegesen).

sokat változott, és még sokat is fog változni, de a vmware fontossága nem fog egyhamar csökkenni:

- a vmware-nek még jó hosszú ideig meglesz a létjogosultsága, egész pontosan mindaddig, amíg kereskedelmi termékre, cégre a termék háta mögött szükség van.

- a vmware olyan termékeket is kínál, ami unikum a piacon, nincs alternatívája. a mindenféle opensource kezdeményezések jó ideig nem fognak ezekre alternatívát nyújtani (általában más dimenziókban gondolkodnak)

- a vmware termékeknél már nem alapvetően az a kérdés, hogy miként lehetne működésre bírni, hanem miként lehetne javítani, milyen további hasznos funkcionalitást lehet belepaszírozni.

- mikor is jelent meg a vmware workstation 1.0? jó régen... úgyhogy lehet még számolni az éveket, hogy a QEMU várhatóan mikorra fogja azt nyújtani, amit most a VMware. ráadásul maholnap a vmware fejlesztőket sem küldik el nyaralni néhány évre.

lehetségesnek lehetséges, de azért a komfort, amit nyújt eléggé jelentős. két kattintás és visszaállsz a friss operációs rendszerre, anélkül, hogy elkezdenél fájlokkal matatni, átnevezni, verziózni stb stb.

attól függően, hogy mennyit kell így lépegetni a verziók között, elég hamar megtérül a workstation ára...

(ráadásul fa szerinti elágazások is lehetségesek, amiket kézzel lekövetni egy idő után elég bonyoult)