Oracle trójai?

A következő furcsaságot találtam: Dógozgatok az itthoni Oracle szervereimmel (11gR1, 11gR2), ki-be lépkedek az sqlplusba, indítgatom a programjaimat, a connect villámgyors. Egyszercsak azt látom, hogy a connect elakad. Az sqlplusban is elakad, a saját programjaimban is. Nem véglegesen, de soká tart neki. Méricskélem mennyire soká, hát éppen 20 másodpercig. Mondok magamnak, ez olyan, mint egy timeout. És mit ad Isten, észreveszem, hogy leállt az internet. Visszacsinálom az internetet, a connect megint gyors. Néhány ellenpróba, a jelenség determinisztikus.

Az Oraclees munkához nem kell internet, tehát elvileg mindegy, hogy van-e vagy nincs. És mégsem, mert a connect minden esetben internet kapcsolatot akar csinálni. A netstatban próbáltam megnézni, de nem látszik, talán túl rövid ideig létezik a kapcsolat. Mi ez, ha nem egy trójai. Van erről valakinek infója?

Hozzászólások

wireshark/tshark a barátod

Mielőtt teljesen felülnél a falóra, azért nézd meg, hogy a hosts file-ban felvetted-e minden belső hosztodat. Könnyen lehet ugyanis, hogy csak egyszerűen névfeloldással próbálkozik a szerver minden kliens kapcsolódáskor.

Jó ötlet. Lekapcsolt internettel (kábel kihúzva) és kitörölt resolv.conf-fal megszűnik a jelenség. Csakhogy ez nem oszlatja el a trójai gyanúját, mert mégiscsak ki akar menni az internetre, amikor semmi dolga nincs ott, névfeloldásra sincs szüksége, mert minden megvan a hosts fájlban, és nsswitch.conf-ban files elől van.
--
CCC3

Aha, sok-sokezer nagyvállalat, inverz névfeloldás.
--
CCC3

Amúgy, nem inverz névfeloldást kér. A tshark kimenetéből az látszik, hogy név alapján kér címet. Olyan címet, amit a hosts fájlból egyébként ismer. Akkor is csinálja, ha a tnsnames-ba be vannak írva a konkrét címek (192.168.1...). Akkor miért csinálja, kíváncsiságból?