+mbp -mini -noti

No, végül csak megvettem. 13", i5-s MBP. Tetszetős cucc, bár azon kívül, hogy a touchpad kezelésben néhány dolgot újra kellett tanulni, már viszonylag jól ismert kütyüről volt szó. Remélem a következő 4-5 évben hasonlóan jól szolgál majd, mint a korábbi Asus A6U 5001-m. (Utóbbi valószínűleg anyué lesz, netezni még jó az XP-vel).

Viszont emiatt eladósorba kerül pár héten belül a late 2009-s mac minim (2,2-s c2d, 2g ram, 160g disk, valamivel több, mint 13 hónap, semmi baja, megvan a dobozon át az almás matricákig minden bigyója). Egy kicsit kell a CUDA miatt, utána az MBP mellett lényegében felesleges lesz számomra. (Ha esetleg valaki fontolgatja hasonló vásárlását. Ideális, csendes kis gép OSX-l való ismerkedésre, átlagos felhasználásra - net, film (HD is), zene, kódolásra, minimális játékra - SC2 low beállítások mellett 1024x768-ban játszható, talán a Portalt teszteltem még, az default beállítások mellett, azzal sem volt gond. Minecraft necces, mert bugos, egyébként gép elég lene hozzá.)

Hozzászólások

Gratulálok hozzá, kíváncsian várom majd a tapasztalatokat az új mbp-ről (melegedés, zaj, stb.). Az enyém csak hó vége fele jön meg, ugyanilyet rendeltem.

Sima műanyag, még nem unibody macbookom volt régebben, az azért rendesen meg tudott melegedni az erősebbik (t7200) c2d procival, bár 3 év alatt egyszer se fagyott meg emiatt.
De a pro-k nyilván hűvösebbek, gondolom az aluháznak van hűtő szerepe is. Legalábbis remélem nem fog ez is felmenni 90 fok fölé.

- Zaj: alapból semmi, ha megküldöm a CPU-t, akkor azért tud lenni egy kis szélzaja, de még úgy is halkabb, mint a régi notim alapjáraton. Bár ezt még a kiállított példányon mértem le.
- Melegedés: enyém teljesen hűvös most (igaz, csak itt pihen az asztalon), ha indítanék rajta mondjuk egy SC2-t, akkor azért át tud melegedni, de nem vészesen.
- Ami fura volt elsőre, az a "jobb click", ill annak hiánya. (ctrl+click) Viszont a billentyűparancsok kiosztása kapcsán néhány dolog tisztább (pl. cmd+fel/le/stb. vs home-end) így, hogy láttam, hogy hogyan is van elrendezve.
- Akku: nah, ezt majd egy nap letesztelem. Most feltöltött akksiról, 1 db UTP kábellel, kikapcsolt billentyűzet világítással, 50%-s képernyő-fényerőn (az azért elég gyér) ír ~8 órát. Bár ez idle, majd tesztelem.
- Billentyűzet: nah, ezt a szigetes cuccot még szoknom kell. Bár, az előző notim billentyűzetére is ezt mondtam, aztán azóta is azon tudok a leggyorsabban gépelni.
- Kijelző: szép, fényes, jól látható, de nap hiányában már nem teszteltem napon. Sajnos elég jól tükröződik, és ez még durvább lesz, ha leszedem a védőfóliát (egyelőre rajtahagytam).
- Ház: alu jócucc. Viszont egyik munkatárs tapasztalata, hogy fémes tárggyal elég könnyű megkarcolni, szóval kulccsomót ne nagyon dobáljunk be mellé. -> Valami tok ajánlott.

----------------
Lvl86 Troll

ironic "grat", nem értem h. az emberek h. dőlhetnek be az apple-nek...

használtam próbaképpen 20 perc erejéig.

számomra nem volt élmény annyira.

egyedül a venti csöndessége volt tetszetős ["fokozatmentes, ala' kinyalom a s*gged venti gyorsulás"].

viszont eladni egy XY-t Z áron, amikor Z-"sok Ft"-al kevesebbet ér...ekkora árréssel adni valamit...így átbaszni az embereket... :(

de nem mondok rosszat..nehogy megbánd, h. elb*sztál rá ennyi pénzt.. remélem viszed majd mindenhova, h. mutogasd.

good day! :)

"használtam próbaképpen 20 perc erejéig."

Szóval nem.

"viszont eladni egy XY-t Z áron, amikor Z-"sok Ft"-al kevesebbet ér...ekkora árréssel adni valamit...így átbaszni az embereket... :("

Szerintem arról nem az Apple tehet, hogy 67448 forinttal kellett gazdagítanom a magyar államkasszát ÁFA címszó alatt. A 269792 HUF-s árcetli valóban sokkal jobban tetszene és amennyire össze van rakva, meg is érne annyit simán. (5% diákkedvezmény, így csak 337k)

Megjegyzem, ez havi 7026 huf, ha 4 évre számolok (5620, ha 5 évig bírja)...

"de nem mondok rosszat..nehogy megbánd, h. elb*sztál rá ennyi pénzt.. "

Nabaz... Van már egy éve egy Mini-m, és igen alaposan utánakérdeztem, hogy mi merre hány méter. Tudom, mit vettem.

De akkor adott a feladat: mutass nekem i5-s notit 4g rammal, hasonlóan minőségi anyaghasználattal, __7-8__ órás üzemidővel, 13"-ban. Maximum 2 kg legyen.

"remélem viszed majd mindenhova, h. mutogasd."

Ha szerinted ezért vettem, akkor komoly problémáid lehetnek.

----------------
Lvl86 Troll

+1 Nem értem ezt az olcsójánoskodást, egy normális notebook ennyibe kerül.

Bár mostanában a legtöbb T szériás Thinkpadet kizárnám ebből a kategóriából, a Lenovo valamiért azzal van elfoglalva a T400 óta, hogy kikukázza a legolcsóbb kínai gyártmányú alkatrészeket és a megszokott minőségi burkolatba építi őket, a kijelzőik pl. kifejezetten botrányosak, a paneleket amik közül választani lehet még a legfilléresebb ócskagyárosok sem nagyon merik bevállalni.

Azt mondják a grafikusok, hogy nagyon nem, annak ellenére, hogy grafikus munkaállomásnak marketingelik a kijelző kevésbé alkalmas rá, a 95%-os RGB színtér is kifejezetten marketing (és még itt sem lehet tudni, hogy mire is gondoltak RGB színtér alatt), egy 6 bites TN paneltől nem is lehet többet várni, kalibrálgatni lehet ha valakinek sok pénze és ideje van rá, csak felesleges.

De akkor már legalább a kontrasztaránya lehetne magasabb filmnézéshez.

Az X220 ellenben IPS panellel - ami opcionálisan rendelhető hozzá - egy nagyon nagy előrelépés, utoljára a T61p-ben volt IPS panel (és az nagyon kúl volt, ha látsz egyet hasonlítsd össze a későbbi rémálmokkal, mondjuk a T400-al ami a legalja, meg a mostani Thinkpadeddel ami szorosan követi).

A konkurencia eközben sokkal előrébb tart, a HP már RGB LED háttérvilágítású 8 bit + FRC-s IPS kijelzős hordozható grafikus munkaállomásokat forgalmaz.

A Dell a Latitude-okban és az Apple a Macbook Pro-kban hasonló paneleket alkalmaz, ezek 6 bites, mérsékelt kontrasztarányú és színhűségű kijelzők.

Úgyhogy érdekes, hogy a W520-at említed, mert az egy epic fail, fogalmam sincs a Lenovonál mi a fenét gondoltak amik rábólintottak arra a hulladékra, de a Lenovo is észhez fog térni előbb utóbb, hogy a grafikusokat parasztvakítani szétmarketingelt TN panellel = nem menő (az elmúlt években meg mindenki mással együtt a LED háttérvilágítás agyonmarketingelése és mellé az egyre olcsóbb és rosszabb panelek megvásárlása kötötte le az erőforrásaikat)

Én se ha a kijelző hozza az elvárható szintet, de pl. a T500-as kijelzői is nézhetetlenek, nem is színhelyeségről van szó, hanem, hogy mindössze néhány ezer színt képesek megjeleníteni a néhány millióból, a kontrasztarány nagyon alacsony, az alacsony betekintési szögek miatt már szemből sem nézhető.

Itt egy őszinte és megragadó kritika pl. a T400 kijelzőjéről: http://kontsevoy.blogspot.com/2009/09/lenovo-thinkpad-t400-review.html

Azért látszik, hogy vannak itt is homályok bizonyos fejekben.

Először is az Apple termékek valóban túlárazottak, de ez főként két okból kifolyólag figyelhető meg:

- a közvetlen dollár-euró váltás (1 USA dollár jelenleg 185 forint, míg 1 euró 267 magyar királyi váltó;
- itthon picit máshogy működik az adózás, míg USA-ban ha jól emlékszem 5% az adó, itt 25%, kicsit más a helyzet.
- meg aztán ott vannak a fizetések is: más a minimálbér és a hozzá viszonyított általános költségek is (tej, kenyér, Herz-szalámi).

Egy tanárom mondta korábban, hogy ha az informatikus, nevezetesen a szoftverfejlesztő évente nem tud három-négyszázezer forintot számítógépre költeni, akkor szakmát tévesztett (vagy csak nem tudja menedzselni a pénzügyi dolgait ;]).

Plusz apróság: az OS X és az iLife részét képezik minden gépnek, így nyilván az árnak is.

A másik, amit nem értek meg, hogy informatikusok mért állnak le primitíven arról vitatkozni, hogy milyen gép meg milyen operációs rendszer. Számítógép az összes, mindenkinek megvan a számára legkényelmesebb, azt fogja használni.

És nem kell jönni, hogy az Apple-emberkék mindig nyomatják a termékeket mint valami vírust. El kellene gondolkodni hogy ez talán nem azért van, mert szarok a cuccok. Valamint itt sem egy Apple-rajongó kezdte eszetlenül ajnározni valamelyik csili-vili termékét, hanem egy informatikával, több operációs rendszerrel és környezettel dolgozó szakember írta le a véleményét egy újonnan vásárolt számítógépről, aki ezt képtelen megérteni, annak alapvető kommunikációs problémái vannak. :]

Mefi
http://mefi.be/

egyszer majd en is szeretnek egy alu 13 colos i5-os macbookot. eddig ketszer 20 percig hasznaltam osx-et, nekem tetszett. most epp t500-asom van 4 gb rammal es win7 x64, nincs vele bajom, csak hat lassan masfel eves gep. t61-em 13 honaposan adtam el, de azt se azert mert keves volt, egyszeruen csak lehetosegem volt megvenni a t500-at
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

hogyért adnád a minit(vagy csak nem tudok olvasni)? :)
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

(Mivel ezt vettel, ezert nyilvan adott a valasz, de megkerdezem:) Eleg a 13"? Mit szoktal rajta csinalni? Van hozza kulso monitorod amit szoktal hasznalni?

Hogy mennyire elég, az majd kiderül. Tegnap nem nagyon piszkáltam a gépet, majd szerintem holnap beköltözködök rá rendesen (úgy döntöttem, inkább tiszta lappal kezdem, nem hozom át a miniről a cuccokat egy az egyben), de nem tűntek kicsinek a dolgok rajta. Viszont nem elsődleges gép lesz (arra ott az asztali, egy 24"-s Dell-l (1920x1200) meg egy 32"-s TV-vel (1080p)).

Gondolom az eredeti kérdés az lenne, hogy miért pont ez.

- A meglévő notim idős más éshát szerkezetileg sem volt már éppen a toppon. Bár működni működött.
- Fontos volt, hogy minél kisebb noti legyen (12-13") és könnyű (ULV-s esetén max 1,5 kg, normál noti esetén 2 kg) legyen.
- Ugyanígy fontos volt a minimum 5-6 órás üzemidő, két okból: egyik, hogy egy Budapest-otthon távot kibírjon (4 óra körül), másrészt a régi notim 3 kg plusz még 1-1,5 kg a töltő hozzá, ami kellemetlen, ha az ember hosszabb ideig akarja használni. Na meg néhanapján kellett ügyfelekkel is találkozni és ha nem muszáj, akkor jobb elkerülni a vadásszunk konnektort játékot...

Na most ezt így nem volt olyan kellemes cipelni. Először egy Dell Vostro V13 (később V130)-n gondolkodtam, mert pici, jól néz ki, normális darabnak tűnt és még az ULV-s C2D/i3-massal is megbarátkoztam volna, csak az akkuideje finoman szólva is nevetséges volt.

Ami végül még az MBP mellett szólt, az az, hogy alapvetően tetszett a Mini és az OSX sem rossz cucc, viszont így egy géppel kevesebb lesz itthon (marad az asztali meg ez).

Minit alapvetően netezésre, filmezésre, zenehallgatásra és hasonlókra használtam, néha xcode meg webdev, noti meg VS, webdev, házon kívül. Ezekből adódik össze az MBP-nek is a feladata:

- fejlesztés (webdev-eclipse, xcode, visual studio - ehhez majd virtualizálva valami win., stb.)
- ha csak netezni/zenét hallgatni/filmezni/skype/msn/stb. kell, akkor valószínűleg nem fogom a nagygépet beindítani, hanem ez lesz rákötve külső monitorra.
- ha hazanézek időnként szüleimhez, akkor egy SC2 még elmegy rajta.

Szóval semmi extra.

Ui: bocs, az összeszedetlenségért, csak kissé fáradt vagyok.

----------------
Lvl86 Troll

Köszi :)

Mondjuk az elsődleges gép fogalma is érdekes nálam... Ha játszok, nagygép... Ha win-s kódolás, nagygép. Ha csak úgy netezgetek, akkor szerintem inkább mbp lesz. Bár utóbbi időben többször volt olyan, hogy több kedvem volt valami random helyen (pl. suli) kódolni, mint itthon, mert nem volt hozzá hangulatom.

Na meg ugye "rendes" melóra a melóhelyi gép az első.

Mindegy, helye meglesz, feladatok adottak.

----------------
Lvl86 Troll

és azt már tudod, h. mennyit fizetsz, ha verziót frissítesz, és h. az milyen sűrűn van? :O csak érdekel.

igen, az upragde lemezért.

Snow Leopard Upgrade lemez a 2009. június 8-a előtt vásárolt 10.5 telepítő lemezekhez. Az ár tájékoztató jellegű. - 9.390 Ft ( egy óvodás kifizeti a heti zsebpénzéből ) - http://xms.hu/apple.php?t=Snowleopard

a géphez eleve kapod az OS-t, és valószínű később is lesz lehetőség ehhez hasonló upragedre.

amennyiben nem, 40kért kapod meg, ""némi extrával"" ( iLife ) -> http://xms.hu/apple.php?t=macboxsetretail

nem reklámozás képpen raktam be ezeket a linkeket, szerintem mindenhol ennyi az ára

Ket dolog:

- 10.X-k major verziok. Kb. mintha Vistarol Win7-re valtanek. Egyreszt nem kotelezo, masreszt kb. ket evente jelennek meg, es ha valtok is, 10k nem nagy osszeg.
- 10.X.Y->10.X.Y+1 meg kurvara nem kerul penzbe.

Tovabbi aprosagok:

- meg mindig varom az ajanlatokat hasonlo akkuideju, meretu es szinten normalis anyagokbol osszeepitett gepre. Azota se kaptam.
- neked nem geppel es az oprendszerrel van a bajod, hanem az Appleval. Megjegyzem, azzal nekem is van bajom. Tobb is. Ettol fuggetlenul jol osszerakott vasakat keszit, amibol azert meg lehet talalni ar/ertek aranyban a realisat. Persze, ha csak azt nezed, hogy i5 meg 4G ram meg 320G disk, akkor kurvara ertelmetlen vitazni. Nem ettol jobb.
- azzal meg vegkepp ne gyere, hogy bezzeg a Linux ingyen van. Oszinten? Kurvara leszarom nagy ivben, ameddig olyan megoldasok vannak ra, amilyenek. Olvass vissza a korabbi KDE-s printer applett irasra, ha szerinted az minosegi munka, akkor igen nagy problemak vannak. (Es ami azt illeti, eleg sok linuxos program hasonlo toldozott-foltozott osszehanyt szarkupac). Persze, ez is lehet egy igenyszint, hogy mindegy mi, csak occo legyen.
- vannak olyan szoftverek, amelyeknek ugyan vannak ingyenes/nyilt alternativai, azonban gyakorlatban nagyon leri roluk, hogy annyira azert nem jok. Pl. VirtualBox vs Parallels. Szep meg jo, hogy a VB is tamogat mar valami latszat host-integralosdit, de merfoldekkel le van maradva egy Parallelshez kepest. Penzbe kerul? Igen. Nem leszarom, ha van annyival jobb es ugy is kell vmi?
- egyebkent meg OSX alatt kb. ua. megkapom, mint Linux alatt, kulonbseg annyi, hogy nagyjabol mukodnek is a dolgok. (Meglepetes: OSX egy UNIX).

Viszont eddig azon kivul, hogy fujfuj Apple, meg penzbe kerul, sok ertelmes ervet nem hoztal meg fel ellene...

----------------
Lvl86 Troll

"meg mindig varom az ajanlatokat hasonlo"

A Lenovonak, a HP-nak és a Dellnek is vannak ilyen notebookjai, persze azok sem kerülnek semmivel sem kevesebbe (bár azért az összegért sokszor olyan dolgokat is tartalmaznak, amik az Apple notebookjaiban nem találhatóak meg, pl. IPS paneles kijelző).

igen tudja, irta hogy van egy minije. szerinted nem tudja hogy mennyibe kerul az osx? ennek egyébként te is utána nézhetsz. jelenleg a főverziók (10.4 - tiger, 10.5 - leopard, 10.6 - snow leopard, 10.7 - lion ) kerülnek pénzbe, meglepő ugye?!?!?! a főverziók közti frissítésekért nem kell fizetni ( tehát pl 10.6.4 hogy értsd :) ) ugyanúgy ahogy windows esetén sem :)

eddig egyetlen egy értelmes ellenérvet sem tudtál mondani. illetve erre is képtelen választ adni. ez az agyatlan, ész nélküli idegesítőbb mint Zoltan1992 összes postja és kommentje együttvéve! gratulálok! tiéd a fődíj!

nem vagyok fanboy, tényekkel bizonyítottuk be a topicban többször is hogy nincsen igazad. tények = fanboyság? hmmm

és még itt is bizonyítottad:

"használtam próbaképpen 20 perc erejéig."

hogy halvány lila gőzöd sincs az egészről, a közelébe se jártál, de osztod róla az észt. mást nem akarsz még megszagérteni amihez fingod sincs?

#DEFINE apple ekkora cég.

Mégis, mekkora? Volt hogy majdnem csődbe ment. Legalább kétszer. Inkább túlélő. Valamit rohadt jól csinálnak, az tény, igaz nem tetszik ahogy csinálják, de ez a saját véleményem.
(És ezt úgy mondom, hogy nem húsz percig használtam egy epöl hardvert, lassan húsz éve ismerem a termékeiket :DDDD)
Ha már fujjolni kell, akkor talán MS, de mostanában már ők sem szállítanak akkora trágyahalmot hogy feltétlenül izomból köpködni kell rájuk. :)
A többiek meg? Sun kaput, SGI kaput, Commodore kaput, mindenki kaput. Van az x86 meg a zARM. Oszt cső. Mind fos, kérdés, hogy melyik brigád a melyik fosból mit hoz ki. Epöl kicsit többet mint a slimux meg a kindóz. Olcsóbban. Makacs tény, de igaz.

Kedves gbor!

Az On altal linkelt kep altal sugallt analogia sajnalatos modon fals, valoszinuleg ez okozza az On dezinformaltsagat a kerdeses temakorben, es az On es a Forum tobbi felhasznaloja kozotti viszonyt jellemzo frusztraciojat. Nem art, - mondhatnank ugy is, a tema megertesehez eletbevago - definialni a "frissites" fogalmat.
A nyilt forrasu, kozossegi fejlesztesu es karbantartasu, ingyenesen hozzaferheto szoftverek frissiteseinek minden formaja ingyenes. A kereskedelmi operacios rendszerek, - legyenek azok az elobbi nyilt forrasu megoldasok szoftvertamogatassal egyutt arul verzioi, vagy vegyes/zart forrasu, tulajdonosi szoftverek - alapveto jellegukbol adodoan ugynevezett "penz"-t igenyelnek az onnonmaguk letrehozasaert es karbantartasaert felelos folyamatok fenntartasara.
Ezt altalaban a termek "eladasaval" biztositjak, amiert a felhasznalo megkapja a szoftver felhasznalasi jogat, valamint biztositjak szamara a biztonsagi es karbantartasi frissiteseket a szerzodesben foglalt ideig, vagy a szoftver tamogatasi periodusanak vegeig. Uj szoftver-foverzio megjelenese eseten, ha a felhasznalo szeretne a rendszeret az uj verziora frissiteni ("upgrade") peldaul az abban bevezetett uj funkciok, lehetosegek miatt, vagy mert az altala hasznalt verzio tamogatasi idoszaka mar a vegehez kozeledik, kenytelen lesz megvasarolni az uj szoftververziot, - amire a "gyarto", az elozo verziorol frissitoknek altalaban kedvezmenyt biztosit -, es ez az On altal linkelt kepen hivatkozott "Microsoft Windows", es "Apple Mac OS X" rendszerekre is egyarant igaz, tehat az implikalt konkluzio, miszerint mig "Linuxra" es "Windowsra" ingyenes a "frissites", "Mac OS X-re" pedig "99$-ba kerul", teves, fals, hamis, egyszeruen nem igaz.
Mind a harom platformra ingyenesek a biztonsagi es karbantartasi frissitesek ("update") a tamogatasi periodus alatt. Foverzio valtasnal, azaz "upgrade" eseten - ami nem osszetevesztendo az elozoleg emlitett "update" fogalmaval - pedig mind Windows (2000->Xp->Vista->Win7) mind OSX (10.0->10.1->10.2->10.3->10.4->10.5->10.6) eseten fizetni kell. Itt erdemes megjegyezni, hogy ugyan a Mac OS X rendszer tobb foverziot elt meg azonos ido alatt, mint a Windows rendszerek, - valoszinuleg ebbol ered a "minden frissitesert fizetni kell" kozkeletu tevhit -, es a tamogatasi idoszak is rovidebb (Windows rendszerek kozul a legregebbi meg tamogatott verzio az 5.1-es (XP), Mac OS X eseten pedig a 10.5-os (Leopard)) az OSX verziok jelentosen olcsobbak, mint a Windows licencek. A jelenlegi (10.6 - Holeopard) 8300HUF-ert kaphato, ez mai arfolyamon ~45USD-nek felel meg (ami meg mindig tavol all a 99USD-tol) Valamint azt is erdemes megemliteni, hogy ez feature-complete, funkcionalisan teljes verzio, tehat az aktualis Windows rendszer legteljesebb funkcionalitasu "Ultimate" kiadasaval lehet osszehasonlitani, ami jelenleg 45000HUF-korul kaphato hazankban, ez ~243USD-t jelent. Valamint egyik platform eseteben sem kotelezo a foverzio-frissites, ha a karbantartasi es biztonsagi javitasok tovabbra is erkeznek a rendszerunkhoz, igy peldaul "atugorhatoak" bizonyos foverziok, ha nincs igenyunk az abban bevezetett uj funkciokra.
Remelem ezaltal sikerult eloszlatnom a temaval kapcsolatban keringo teves informaciokat.
Esetlegesen felmerulo tovabbi kerdeseivel forduljon hozzank tovabbra is bizalommal.

Tovabbi szep napot!

Kedves gbor!

Keresenek eleget teve, folytatasos formaban, rovidebb reszletekben, kulon-kulon
emeszthetobb formaban teszem ujra kozze hozzaszolasomat.
Ezuton is elnezeset kerem, ha a szoveg terjedelme megzavarta volta Ont valamilyen modon.

Kovetkezzen hat az elso resz:

Az On altal linkelt kep altal sugallt analogia sajnalatos modon fals, valoszinuleg ez okozza az On dezinformaltsagat a kerdeses temakorben, es az On es a Forum tobbi felhasznaloja kozotti viszonyt jellemzo frusztraciojat. Nem art, - mondhatnank ugy is, a tema megertesehez eletbevago - definialni a "frissites" fogalmat.
A nyilt forrasu, kozossegi fejlesztesu es karbantartasu, ingyenesen hozzaferheto szoftverek frissiteseinek minden formaja ingyenes. A kereskedelmi operacios rendszerek, - legyenek azok az elobbi nyilt forrasu megoldasok szoftvertamogatassal egyutt arul verzioi, vagy vegyes/zart forrasu, tulajdonosi szoftverek - alapveto jellegukbol adodoan ugynevezett "penz"-t igenyelnek az onnonmaguk letrehozasaert es karbantartasaert felelos folyamatok fenntartasara.

II.:

Ezt altalaban a termek "eladasaval" biztositjak, amiert a felhasznalo megkapja a szoftver felhasznalasi jogat, valamint biztositjak szamara a biztonsagi es karbantartasi frissiteseket a szerzodesben foglalt ideig, vagy a szoftver tamogatasi periodusanak vegeig. Uj szoftver-foverzio megjelenese eseten, ha a felhasznalo szeretne a rendszeret az uj verziora frissiteni ("upgrade") peldaul az abban bevezetett uj funkciok, lehetosegek miatt, vagy mert az altala hasznalt verzio tamogatasi idoszaka mar a vegehez kozeledik, kenytelen lesz megvasarolni az uj szoftververziot, - amire a "gyarto", az elozo verziorol frissitoknek altalaban kedvezmenyt biztosit -, es ez az On altal linkelt kepen hivatkozott "Microsoft Windows", es "Apple Mac OS X" rendszerekre is egyarant igaz, tehat az implikalt konkluzio, miszerint mig "Linuxra" es "Windowsra" ingyenes a "frissites", "Mac OS X-re" pedig "99$-ba kerul", teves, fals, hamis, egyszeruen nem igaz.
Mind a harom platformra ingyenesek a biztonsagi es karbantartasi frissitesek ("update") a tamogatasi periodus alatt.

III.:

Foverzio valtasnal, azaz "upgrade" eseten - ami nem osszetevesztendo az elozoleg emlitett "update" fogalmaval - pedig mind Windows (2000->Xp->Vista->Win7) mind OSX (10.0->10.1->10.2->10.3->10.4->10.5->10.6) eseten fizetni kell. Itt erdemes megjegyezni, hogy ugyan a Mac OS X rendszer tobb foverziot elt meg azonos ido alatt, mint a Windows rendszerek, - valoszinuleg ebbol ered a "minden frissitesert fizetni kell" kozkeletu tevhit -, es a tamogatasi idoszak is rovidebb (Windows rendszerek kozul a legregebbi meg tamogatott verzio az 5.1-es (XP), Mac OS X eseten pedig a 10.5-os (Leopard)) az OSX verziok jelentosen olcsobbak, mint a Windows licencek. A jelenlegi (10.6 - Holeopard) 8300HUF-ert kaphato, ez mai arfolyamon ~45USD-nek felel meg (ami meg mindig tavol all a 99USD-tol)

IV.:

Valamint azt is erdemes megemliteni, hogy ez feature-complete, funkcionalisan teljes verzio, tehat az aktualis Windows rendszer legteljesebb funkcionalitasu "Ultimate" kiadasaval lehet osszehasonlitani, ami jelenleg 45000HUF-korul kaphato hazankban, ez ~243USD-t jelent. Valamint egyik platform eseteben sem kotelezo a foverzio-frissites, ha a karbantartasi es biztonsagi javitasok tovabbra is erkeznek a rendszerunkhoz, igy peldaul "atugorhatoak" bizonyos foverziok, ha nincs igenyunk az abban bevezetett uj funkciokra.
Remelem ezaltal sikerult eloszlatnom a temaval kapcsolatban keringo teves informaciokat.
Esetlegesen felmerulo tovabbi kerdeseivel forduljon hozzank tovabbra is bizalommal.
- A hup.hu ugyfelszolgalata

sajnos még mindig nem olvastam el, az első ~2 mondatán kívül, de had adjak egy jótanácsot: keress rá arra, h. "Ubuntu", csodálkozni fogsz. ja igen, és ingyenes.

értelmes serverekhez adott supportot miért kell összekeverni a mezei desktop célú dolgokkal? hmm? :) hiperlámácskám :)

--
https://www.youtube.com/watch?v=K_lg7w8gAXQ&feature=player_detailpage#t…

Kivéve, amikor nem, vagy éppen úgy nem, vagy egyáltalán. Mondjuk én a binuxtól nem várok el semmit, pedig aktívan használom. Nem kis volumenben. :)
x86-on jó. Máson, nemigenjó. Persze az, ami ingyenes. Ha fizetős disztró - van rá support-, akkor sem feltétlenül, csak van hol verni az asztalt. :D Általában eredménytelenül. :)

... de ez a binux way! :)