Jogdíj kamionsofőröknek

Fórumok

"A szerzői jogi szervezet azt szeretné, ha a kamionsofőrök jogdíjat fizetnének az általuk vezetés közben hallgatott dalok után."
(forrás)

Bar lehet, h ez inkabb mar a fun kategoriaba illene. Megneznek azert egy bekes targyalast a temarol a jogvedok es nehany kamionsofor kozott..

Hozzászólások

Szerintem az nem lenne békés tárgyalás :D
Csak nehogy nálunk is felkapjanak valami hasonlót az okosok...

subs

edit: EZ NONSENSE! Mi lesz a kovetkezo? Jogdijat kell fizetnem a muvesz uraknak az osszes falra firkalt graffitiert, amit lathatok minden nap a munkahelyem es a lakohelyem kozt? (MAV-userek hatranyban). Vagy ki kell fizetnem a munkahelyem epuleteben levo 200 eve halott festo kepeinek a jelenlegi jogutodjanak a jogdijat, mert a ceg csak a kepet vette meg az epuletbe, a masok szamara valo megtekintesi jogot nem? Nokomment mar, foleg, hogy kulon a radio is tartalmazza az adot, azt meg hallgatjak, broadcast jog ftw

Melyik szakma lesz a következő? Mozdonyvezetők, hajóskapitányok, futárok, ...stb.? Van határ?

szerk: ja, most jut eszembe, én is zenét hallgatok meló helyen...szólok a tulajnak, hogy tessék már befizetni ez miatt a jogdíjakat.

Ezt nevezik rosszhiszeműségnek:
- sarcot fizetek az üres CD/DVD után, mert "biztos hogy lopott dolgot írok rá"
- sarcot fizet a kocsmáros a rádió után, mert "biztos lopott CD-t fog játszani rajta"
...
- A kamionos biztosan lopott zenét hallgat
...
hol a határ???

Én nem kétlem, hogy a vásárolt üres CD/DVD 95%-ára "lopott" tartalom kerül, de a maradék 5%-ot jogos dolog rosszhiszeműen megsarcolni?

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Határ már most sincs. Konkrét példa: Minden kórházban a kezelés után a leleteket cd-n kell átadni, hogy olcsó legyen ezt erősen központosítva szerzik be majd mikor tárgyalásokat kezdeményeztek arról hogy ezekre a lemezekre ne kelljen matricát tenni, mert a korházigazgatók személyes felelősséget vállalnak hogy csak erre és nyilvántartva használják fel akkor az artisjust annyit fűzött hozzá, hogy ilyen nincs és ha sokat pampognak akkor a jogdíjból adott X% kedvezményüket is visszavonják. Sok kamionnyi cd után.

Üdv, itthon otthon.

Tudtommal a rendőrség is hasonló cipőben jár (nekik a bíróságoknak kell digitálisan átadni dokumentumokat, fotókat, esetleg videókat). És nem használhatnak matrica mentes adathordozót! Nem mintha imádnám a jardot, de ez azért eléggé elképesztő (a rendőrségről alapból feltételezni, hogy szabálytalanul jár el).

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

artisjus, té nélkül.
akik létrehozták:
bródy, presser, meg még néhány köcsög 20 évvel ezelőttről, akik képtelenek dalokat írni. mármint olyanokat, amik eladhatóak.
amiért létrejöttek:
kevés a lóvé, a fentebb vázolt dolog miatt (is)
aki ezt jogszabállyal támogatta:
mszp kormány kultúrális minisztere
amiért ezt tette:
mert alaposan körbeszopták ahogy kell.

(egyszer, valamikor a matyi (a hegedűs "társa") kapott tőlük 8ezret, mire meg is kérdezte, mi ez a téves utalás?
artisjus válasza: ez az elmúlt évben általunk beszedett jogdíj önre eső része
matyink: na elmentek a pics*ba, a tavalyi év után a mahasztól kapott jogdíjból 130 m2-es házat építettem. na az jogdíj, amit meg ti csináltok, az nem az.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Az adószerűen beszedett bevételről van valami számadás?

Hozzáteszem állami szervezetként is Szlovákiából rendelünk irodai adathordozókat mivel egyszerűbb EU-s számlával legálisan. És miért? Mert és kész. Mert nagyon nehezen van benyűglődve a kasszába az a rengeteg pénz, nem lehet csak úgy néhány jó-káder zsebébe továbbszórni ...

Megbassza a kurva anyját az összes szájbabaszott harácsolós élősködő geci szervezet.

És én azt hittem, csak az Artisjustban ülnek hülyék... :-D

"A szerzői jogi szervezet azt szeretné, ha a kamionsofőrök jogdíjat fizetnének az általuk vezetés közben hallgatott dalok után."

Há' lol! :D És mi van az autósokkal? Vagy akkor mér' ne fizessen már mindenki? Fizessünk duplán vagy triplán! Fizessen mindenki aki bemeri kapcsolni útközben a Rádió-t.

Röhej ez az egész amit a jogvédők művelnek komolyan..

Röhögni fogsz, ez itthon így van.
Pl.: ha van egy számítógép a kocsmában, akkor fizetnie kell a kocsmárosnak a negyedéves díjat, mert a készülék alkalmas zenelejátszásra, ergo megtehetné.
No ilyen és hasonló gusztustalan dolgok miatt akarom kivenni jogkezelésből az összes zenénket, amit a törvény nem enged, mert ha egyszer betetted, akkor nem veheted ki. Fizetni meg nem fizetnek, minden pénz megy Presser pici zsebébe. Erről szól ez kérem.

"mert a készülék alkalmas zenelejátszásra, ergo megtehetné."

Csak akkor, ha tartalmaz működő hangkártyát.. :) Ezzel lehetne a díj ellen érvelni, hogy a gép csak netezésre van, nincs hangkártyája...
Elvileg régebben úgy volt, hogy a zene ingyen volt, egymást szórakoztatva zenéltek az emberek. Kodály "filozófiája" is ez.. A zene mindenkié. :D Így is van.. Vagyis kellene lennie...

Főleg, hogy a kamionosok többsége a CB rádiót hallgatja, vagy beszélget rajta.
:D

Annak ellenére, hogy elég fiatal vagyok, szerintem az az egyik legjobb film. :)
Sőt.. Mást nem is nagyon tudok elképzelni a kamionosok kommunikációs eszközeként.

Egyébként ha nem CB-t használnak, akkor mit?

Más:
Olvasgattam erről a rádióamatőr dologról és például a PMR rádió sem engedélyköteles. Sok walkie-talkie használja. 8-10 KM hatótávolság, egyszerre max 8 személy beszélhet. Szerintem egész jófélék és nem is drágább 10 ezernél.
De a "hagyományos" azért jobban érdekel.

Nagy kár.. Ezeket a digitális vackokat (skype, msn) simán megszakíthatja a kormány, (sőt még a telefont is) lásd Egyiptom, de az analóg rádiós megoldásokat max csak zavarni lehet. Ezért is jobb a CB szerintem. :) Bár a Walkie-talkie sem rossz, de annak nem olyan nagy a hatótávolsága, de ez is típustól függ.

A walkie -t arra használják, hogy akik együtt mennek konvojban, meg tudják beszélni, hogy mikor állnak meg legközelebb, vagy szól az elől haladó, ha látott valamit, stb. A régi CB -s korszakban persze lehetett kérdezni a távolabb haladó kollégákat is, hogy mi a helyzet az úton, vannak -e "tengelyesek" vagy egyebek. Ma már tényleg más, de ez főleg a nemzetközi terepre igaz, akik belföldeznek, simán CB -znek.

Így van, itthon 4W kimenőteljesítménnyel FM üzemmódban lehet csak CB-t használni (mint ahogyan az EU nagy részében). Ez a teljesítmény és üzemmód páros kb. annyira jó, hogy ha pár kilométerre vagytok egymástól az autópályán, akkor tudsz szólni a havernak, hogy tankolni kéne, álljon meg ő is a kútnál. Komolyabbra nem igen...
Anno SSB is volt engedélyezve, akkor a President-eket feltúrták 20-40W-ra (sokszor többre is) és simán hazaszóltak Törökországból a családnak.

Az USB (féloldalsávos) kommunikációt betiltották.
- Rájöttek a TAXIs blokád idején, milyen hatékony is lehet -
De nem ezzel indokolták a tiltást, hanem a TVI, BCI zavarral.
Lekorlátozták FM üzemmódra és 4W Powert tudhat csak a CB mobilban.
Persze, mint korábban ezt is ki lehet játszani. Kiokosítják a CB-ket és pár trükk után ugyanúgy lehet USBézni is rajta. :D

2002 januárjától Magyarországon csak és kizárólag CEPT minősítéssel ellátott CB rádiókat lehet üzemben tartani. A régi SSB-s gépek birtoklása továbbra sem tiltott, de az üzemben tartása nem legális. A CEPT pedig kb. annyit jelent, hogy az egyetlen legális moduláció az FM, és csak a középső 40 csati használható. A maximum kimenő teljesítmény pedig 4 Wattra van korlátozva. Igazából erre kb. mindenki sz*rik nagy ívben, és a Grant-ek, Stalker-ek továbbra is vígan üzemelnek, leginkább a kamionokban.

Pontosítsuk. Egyszerre csak egy beszélhet egy frekin. A többi addig hallgat, mivel nem duplexben megy az adás/vétel. Egymás után pedig nincs korlátozva, hányan beszélnek egy ugyanazon frekin. Vagyis ha "sorbaállnak" akár több 10-en is használhatják azt az egy frekit. Persze nem csak egy freki van a PMR rádiókban sem. Tipusa válogatja, de 0.5W teljesítménnyel működnek általában. Ha nincs akadály a két rádió között, akkor egész nagy távolságok áthidalhatók.
Pl. a Kékestetőről akár 100km-re is el lehet beszélgetni, mondjuk egy olyan másik rádióval, akinek telepített külső antennája is van.
Városban azért ne várjunk tőle csodát. UHF sávban működnek és az épületek, fák... jelentősen rontják a vételi távolságot. 5-15km kb. amit áthidalnak. Nyílt terepen többet is.

az ilyesmi hírek hallatán felmerül bennem: mikor fognak a fejünkben lévő másolatok felett is ellenőrzést gyakorolni?
amint műszakilag lehetséges lesz.

reggel, borotválkozás közben, azt találod dúdolni az orrod alatt, hogy aszongya tra-la-la, tra-la-la, pritty, pretty, prütty -- és máris csenget (ja, a gondolatrendőrség...) a kassza jogvédőéknél.

a másik ami ilyesmi hírek hallatán felmerül bennem: miért csak a korlátlanul szaporítható javakra terjed ki ez ilyetén védelem?

a reggelnél maradva: a közeli pékség friss, ropogós kiflijére miért nem? vagy mondjuk egy pohár jóféle borra, amitől ihletet kap a zeneszerző...

Az ASVA legyen BASZVA!

Oykawa Hirohito

Támogatom ! :D

Gondolom nyáron jönnek az új jacht modellek és kell a zsé... :D

Sziasztok!

Én egy civil szervezetnek vagyok az elnöke. Az egyesülettel programokat (zene, sport, stb) szoktunk szervezni. Évente van egy nagyobb rendezvény, színpad, sátor, zenekarok, kaja, pia, szóval minden ami kell. Mi csak támogatásból és némi tagdíjból gazdálkodunk, vállalkozási tevékenységet nem folytatunk.

Artisjus egyik évtől kezdve megjelent az életünkbe. Egy napi rendezvényre kiszámol 45.000 Ft-ot (500 fő látogatottságig). Semmi pénzünk de azért behajtja... Egyik évben lexartuk őket és nem fizettünk, mivel nem volt miből. A helyi kis zenekarok ingyen fellépnek, ezeknek meg fizetni kell...
Jött a végső felszólítás, hogy fizessük be 115.000 Ft-ot késedelmi meg büntetési jogcímen. Beijedtünk, mert bírósággal fenyegetőztek. Bementem személyesen, sírtam-ríttam....
Kedves volt a hölgy titkárnő megsúgta a megoldást:
Meg kell írni, hogy szándékában áll az egyesületnek kifizetni a díjat, adminisztrációs okokból nem tudták fizetni a számlát. Kérjünk felmentést a bírság alól és nézzük ki a legolcsóbb tarifát. Ami így 40.000 Ft lett. Befizettük, tehát kibúvás nincs, de legalább engedékenyek.

Érdekesség: egy levél után 115.000 ből hogy is lesz 40.000??? :) Mi határozza meg, hogy mennyi? Ki szabja ezt meg? Egy nem bejegyzett zenekar miatt miért is kell fizetni?

nem hatóság, csak a kultúrminiszter adott neki jogalapot a bírósági behajtáshoz. ezzel el is rendezték a félkatonai szervezet működését :P

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

szó se róla, élhetsz kifogással. de miután esetleg olyan tevékenységen fogtak meg, mely után a részükre jogdíjat kell fizetned, így hiába a kifogás, megy tovább a behajtás felé.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Néhány éve az egyik családtagomat feljelentette a rendőrség, a szabálysértési előadó kiszabta a büntetést. Mi ezzel nem értettünk egyet, ezért megfellebbeztük a bíróság felé. Ott semmisnek nyilvánították az előző határozatot tárgyalás nélkül. Ha alaptalan a követelés, nem kell fizetni.

az artisjus esetében viszont van jogalap, ha:

-vendéglátós vagy, mert osztályba sorolás, ülőhelyek száma, nyitva tartási idő, illetve tv/rádió/zenegép/egyéb audiovizuális tartalmak megjelenítésére/lejátszására alkalmas készülékek alapján kiveti rád a befizetendő negyedéves díjat, ami felénk egy III-as kategóriás átlagos helyen 70ezerre rúg

-rendezvényt szervezel, ahol akár verset szavalnak, akár koncerteznek, akár dj pörög, szintúgy díjköteles feléjük

-adathordozó eszközökkel kereskedsz/vagy ezeket gyártasz idehaza, matricaköteles, r-go be kell fizetni utána (de minek?) a jogdíjat

hirtelen és szélsőségesen ennyi jutott eszembe.

ha ők egy ellenőrzés során úgy határoznak, hogy ezen körön belül van a tevékenységed, akkor fizetned kell. ha nem teszed, teljesen természetesen és jelenleg sajnos jogosan is, bírósági végrehajtást kezdeményeznek ellened.
lehet menni pereskedni, de sajnos a bíróság is tehetetlen, sajnos minden ilyen esetben az artisjus javára döntenek, mert komplett jogszabály rendelkezik mellettük, valamint több bírói gyakorlat is erről szól, néhány precedens jellegű ítélettel együtt.

korábban említettem volt, hogy maszekban zenegépeket szervizelek, ezért vágom a történetet, igaz mi a mahasz felé tartozunk elszámolással, az artisjushoz semmi közünk. remélem ez így is marad.

az pedig, hogy a bíróság a fent említett helyzetedben miért határozott úgy ahogy határozott, az az ügymenetből, körülményekből adódhatott. (el nem követett szabálysértés vagy bűncselekmény nem szankcionálható)

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Részlet az 1999. évi LXXVI. törvényből:
"38. § (1) Ha az előadás jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és a
közreműködők sem részesülnek díjazásban, a művek előadhatók a következő esetekben:"
(itt kihagytam egy részt )
"f) magánhasználatra, valamint alkalomszerűen tartott zártkörű összejövetelen."
(itt is kihagytam egy részt )
"(4) Zártkörű a gazdálkodó szervezetek, továbbá a gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személyek által
kizárólag tagjaik, tisztségviselőik, munkavállalóik részére rendezett összejövetel is.
"

A szálindító elmondásából úgy vettem ki, hogy az összejövetelt támogatásokból az egyesület tagjai számára szervezik, így szerintem nem jogdíjköteles, bár én nem szervizelek maszekban zenegépeket. ;-)

azok ellen az a legjobb, ha a kidobo/jegypenztaros mindig mondja nekik, hogy "metal buli lesz", tok bekesen elmennek, hogy akkor ok ott nem is akarnak szorakozni (nekem meg mindig drum and basst mondanak, mikor nagyon nem az van akkor is, ezekszerint jo vendegnek szamitok, tudjak hogy az a kedvencem)

(Nem ismerem a helyzetet, csak ötlet.) Szükség van arra, hogy hivatalosan a civil szervezet szervezze? Ha nincs hivatalos szervező, nincs kit perelni, büntetni, végrehajtani. Ezt úgy értem, hogy az egyes szervező emberek ugyanazt csinálják, mint most, de nincs ott a szervezet neve, és a szervezet hárítja a felelősséget. A teendőket egy nemhivatalos megbeszélésen, vagy akár névtelen levlistán beszélitek meg, így nem lehet a szervezetre fogni. Az eseményt egy magánember jelenti be, aki egyértelműen különbözik attól, aki a zenét adja. Ha pénzre van szükség, vmi kamu jogcímen veszitek ki a szervezetből.
Másik lehetőség: egy e célra létrehozott szervezet szervezi, aminek a rendezvény után pontosan 0 marad a kasszájában, és meg is szűnik. (A civil szervezetetek pedig ezt az egyszeri célra létrehozott szervezetet támogatja pénzzel.) Megint nincs kit perelni.

Minden zenei Flame topik esetén Kodály jut eszembe...

A ZENE MINDENKIÉ!

(Kontroll Csoport is megénekelte...)

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Most nem azért, de a kocsma/fodrász/boltban nem azért kell jogdíjat fizetni, mert a kedves közönséget szórakoztatja vele a tulaj? A kamionos kit? A kurvát, akit az út széléről vett fel? Majmok.

Akkó fizessen a rendőrség, a tűzoltóság, a mentősök, a taxisok, minden céges autó után minden cég, a kőművesek, a szabadon dalolók, a butikosok, és fizesse vissza a zartistjusticedögöjjémeg szervezet a jogdíjat az után, amit csak saját tartalommal töltök meg, vagy free, pl. saját fényképek az adathordozón, stb...
Köcsög bunkók.

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

[off]
~20 éve, mikor fater még az akkori volánnál dolgozott, ott is voltak ilyesmi csapatjátékok. akkor kért tőle az egyik konyhásnő számokat, merthogy minden héten lottóznak.
a fater erre mondja: 1,2,3,4,5
természetesen a reakció: te hülye állat, mész a p*cs*ba, soha nem húznak egymás után következő számokat.
rá két hétre húztak olyat, hogy két vagy három egymás mellett lévő szám is szerepelt benne.
a fater kivágta az újságból azt a részt, ahol ez szerepelt, majd ráírta: ki a hülye? és kirakta a konyhásnőnek :P
[on]
ha kihúznák, akkor sem tűnne fel senkinek, elvégre nálunk ez a játék is tisztán működik.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

"~20 éve,"

1993?
BTW:
Vót pár ilyen már:

2004. 53. hét, számok: 38 55 65 66 67
2004. 38. hét, számok: 12 26 69 70 71
1993. 3. hét, számok: 3 53 54 55 57
1986. 40. hét, számok: 12 17 71 72 73
1983. 26. hét, számok: 10 13 60 61 62
1982. 24. hét, számok: 1 8 33 34 35
1972. 48. hét, számok: 27 29 30 31 71
1972. 32. hét, számok: 9 10 11 73 90
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

ez a sok szerencsétlen köpködő egyébként azon adófizetők táborába tartozik, akik átlátnak a szitán (remélem), illetve leszarják a nagyvilágban zajló jogvédelmi vitákat, elvégre itt élnek veled együtt, nem pedig csokifalván.

tény, hogy postjaim nem a topikban szereplő tartalomra vonatkoznak, de ha már előkerült ez a parázna önkéntes bodzaszedő brigád, akkor miért ne szerepelhetnék abban a táborban, akik az elsők között lőné őket a dunába?
köpködünk erre a szervezetre, mert amit tesznek, túl megy minden kultúrális, kapitalista és vallási határon.
köpködjuk a hasonló terveket, ötleteket, melyek mind mind azt taglalják, hogy arról a nyomorult rókáról hogy a bánatba lehet a legtöbb bőrt lehúzni, mindezt következmények nélkül.

:)

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

A "szerzői jogi szervezet" nevét hogyan ejtjük helyesen? "Átiszdzsúz"-ra tippelek. Akkor meg mindent értek!

Mert a hozzáállásuk, amit csinálnak az tipise dzsúz.

http://www.pokertableratings.com/fulltilt-player-search/ihatejuice

Limit Hold'em specialist IHateJuice from Germany tells at 2+2, that Full Tilt Poker has now changed his controversial nickname. From now on he uses the alias Kagome Kagome at the tables.
IHateJuice says, that he absolutely refused changing his alias until the last moment, but Full Tilt Poker forced he to do so. Full Tilt told the German that they have had just too many complaints considering his nickname.
He also reveals, that he asked Full Tilt to put Japan as his new location, since he is a "huge fan of this country and loves to spend time there". Full Tilt agreed, and his new location is now Japan.

Mindenkinek van saját választott Képviselője, akik a mi? érdekünkben hoznak hasonló törvényeket, rájuk kellene hatni(pl vascsővel) ha http://nemteccik.hu :)

Van még hová fejlődni.

Pl. miért ússzák meg a szülők a jogdíj fizetését, ha meghallgatják a Süss fel napot az óvodai évzárón? Miért nem fizetnek a tanárok (és szomszédaik) a szerenádozáskor felcsendülő dalokért? Miért hallgathatja az egész háztömb ingyen, amint a Bodzapozitív család evőeszközökkel és egyéb konyhai berendezéssel jadadidázik éjjel 22:30-től 02:15-ig?

Ezekre is oda kéne figyelni!

láttál már artisjus képviselőt bemenni bodzásokhoz?
én ugyan nem, de ha megtennék, darálva jönnének ki onnét.
és egyébként több bankett állt meg azért, mert a buli közepén beállított egy ilyen köcsög, akit meg nem bírtak kivágni onnan.
ezért írtam fentebb: zárt körű rendezvény
esküvő/bankett/búcsúztató/hasonlók -> meghívott társaság -> családi és közeli barátok -> akárki nem mehet oda -> zárt körű rendezvény.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Valahol történt: Egyik tetű bement egy boltba ahol szólt a rádió. Mindjárt követelni kezdte a papírt arról hogy megfizették-e a jogdíjat. Alapra állították a pofáját azzal hogy azt már kifizette a rádió. :-)

a műsorszóró pl az Mr1, nem duplex rendszer ez hogy mindkét oldalon kelljen fizetni

az egy dolog ha felveszem a műsort és megvágva lejátszom ezzel bevételt termelve, de a a rádió szól az üzltbe ugyanúgy szól a benne lévő reklám is, amiből fizeti a rádió a jogdíjat

nem értem én ezt az egészet, hogy lehetnek szabadlábon :)

szerintem fizeti (bár nincs információm ennek részleteiről), de az tény hogy pl. egy kábeltévé fejállomás műsorszórónak minősül és természetesen fizet is. Kb. ugyanaz a logikai menet, mint az internet szolgáltatással kapcsolatban, te végfelhasználóként nem vagy jogosult a továbbosztásra (nincs szolgáltatási jogod), vagy pl. a fájlletöltés legális, de a megosztás már nem...stbstb.

"megfizették-e a jogdíjat" ---------> a radioallomas elmeletileg fizet azert, hogy felhsznalja azt a zenenek mondott zajt, ha azert kellene fizetni a felhasznalonak, hogy hallgatja a radiot, akkor szinte senki sem halgatna radiot, a radio uzemeltetese veszteseg lenne, es megszunik a sugarzas, akkor a radio allomas nem fog fizetni semmit.

értem a szabályt, de attól még nem értek vele egyet
a kultúra, a zene a társadalomnak hasznot hoz, amiért az azt művelőknek jár fizetség, ettől még messze-messze nem jogosul fel néhány ember élősködésre

nem annyi hasznot hoz a társadalomak mint amennyit beszednek és nem azok kapják akiknek kellene

"A SABAM jogászait ez az érv nem győzte meg és a szervezet állítja: a teherautók vezetői "profitálnak" az ingyenes zenehallgatásból. Bármilyen abszurd és nevetséges is a dolog, egyelőre nem lehet tudni, hogy a szerzői jogvédők meddig mennek el."

És ha a vezető hátrányt szenved a zenehallgatás miatt - esetleg a forgalom egyéb résztvevői (pl. baleset) -, akkor a SABAM fog fizetni kártérítést a szenvedő alanyoknak, ugye?

Egyszeru a megoldas. A cegnek kell dobnia az osszes radiot az osszes kamionbol es feltennie a kezet, h "oke, a vita alapja megszuntetve". Utana ha a sofor visz magaval zsebradiot es hasznalja... az mar egyeni szoc. problema. Ha jol sejtem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én először azt hittem, hogy ez valami rossz vicc. De a tanulság az, hogy az írók, zeneszerzők és kiadók között rettentő sok ingyenélő, rabló, parazita tenyészik - mindenhol a világon.