Gyere haza túró rudiért!

 ( kikke | 2011. március 28., hétfő - 0:17 )

http://gyerehaza.org/

"Hála a hírportáloknak és az alternatív trollmédiának a honlapunk látogatottsága tegnap elérte 14.000 letöltést.
...
A hírverésnek köszönhetően az eddigi csapathoz további önkéntesek csatlakoztak, akikkel együtt -reményeink szerint- tudunk segíteni a hazatérni vágyóknak és minél több embert bevonni a párbeszédbe, aminek a célja a brain drain mérséklése és megfordítása."

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A kommentekbol itelve nem sikerult elkapraztatni oket :)

mivel sikerult volna? a sok BSel?

Amikor hazamegyek, ez a pont igaz ram, egy csomo turorudit szoktam kihozni, igaz, nagy reszet el is osztogatom. A tobbi pontban nem sok mindent lattam, a kommentek viszok jobban leirjak a dolgokat :- ).

Nagyon érdekes "cég".

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

:)

Amúgy meg nyilván nem a külföldön dolgozó népnek készült az oldal, hanem az "ingadozó", de még otthon levőeknek, csak így nagyobb a hírverés, meg belinkelik mindenhová, meg a józsinak is ki lehetett fizetni a dellát a honlapért.
Néhányszázan biztos beszopják.

Legalábbis remélem, hogy vmi ilyesmi van mögötte....

Mert ha ezt komolyan külső fogyasztásra szánták, akkor gáz van. Magyar álom. Röhög a vakbelem.

Pörkölt, meg túró rudi a top 10-ben amiért érdemes hazamenni... hát jah vazze.. rohanok.

Az én top 10-emből, egy pár, ami miatt haza fogok még menni:

1. Eladni az otthoni kecómat.
2. Egy életre befejezni mindenféle kapcsolatot az OTP-vel
3. Átsétálni a szegedi híd boltívén.
4. Lemérgezni 2 karton cigit ciánnal, vagy uránnal, és remélni, hogy azt is kilopják majd a bőröndömből a reptéren. /Hagy hulljon a ferihegyi férgese/

Ötleteket várok még.. ezért a pár dologért nem is éri meg repjegyet venni :)

4. :)

Hogy mondtad? Hova menni?
--
Gábriel Ákos

Hoppá :)

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

LOL Szintén azért megyek haza legközelebb, hogy eladjam a lakásomat. Meg megszüntessem a bankszámláimat. Én mondjuk OTP-t már 10+ éve leépítettem a búsba.
Kinti ismerősökkel azon röhögtünk, hogy eszükbe nem jut, hogy talán stabil gazdaságot kéne csinálni meg belátható és élhető jövőt...

azt ugye érzed, hogy a stabil gazdasághoz a kintiek hozzáállása is kellene... nem a kintre szakadt magyarokról beszélek, hanem a kintre született echte helyiekről.

Én nem szeretem a csokit, így a legfőbb érv, a túró rudi kilőve.
(feliratkozás)

Marpedig jo az a turorudi. Asszem inditok a kulhoniaknak - a szlovak cd aruhazak mintajara - valami online turorudikuldo ceget. :)

--
Auto correct can go straight to He'll.

Itthon vagyok!

Hol a rudim?!
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

Háát, az elég gáz, ha nem találod... :D

Lehet a túrót vagy a csokit hiányolja róla :).

Bocs.

A túró hiánya önerőből is pótolható :D


Ne kattints ide!

Főoldal első bekezdés aláírása:

"Stágel Bence, az IKSZ elnöke
Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke"

Aztán itt olvashatunk még Karlo történetéről is.

Ezen beszartam én is! :)

Nekem sikerült igen fiatalon gyomorfekélyt kapnom :).

Ezt külföldön nem hinném, hogy megkaphattam volna (na jó mondjuk Szomáliát, vagy egyéb ilyen helyeket leszámítva, ami talán szarabb, mint Mo.).

stagel fail

Főszerkesztő neve:
http://www.gyerehaza.org/node/5

+1

Művésznév, nem?

:D:D:D:D:D

érdekelne a számla amit erre kifizettek, majd lefűznénk a budapesti falureptér átnevezésével együtt járó számlákkal, a debreceni új üres stadion és a ..... számlákkal, a végén összeadnánk és csodálkoznánk hány magyar családot lehetett volna megmenteni abból a 105 000-ből aki bedőlt hitellel gyakorlatilag hajléktalan.

ez egy rossz viccnek sem minősíthető

háromféle magyar fiatal van, aki külföldre készül, aki már kinn van és aki nem akar, tud, mer.

hozzávenném még az mlsz és az olimpiai bizottság német prémiumautó flottját is ... és a sort írhatnánk még vagy 1000 évig ...

:D:D:D:D:D
ez egy rossz viccnek sem minősíthető
háromféle magyar fiatal van, aki külföldre készül, aki már kinn van és aki nem akar, tud, mer.


A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ebben igazad van, de ha 50 éves leszel és még nincs kifizetve a 30 évre felvett hiteled, majd utcára tesznek mert 50 éves vagy és nem találsz munkát akkor mi lesz? .... "...halnod kell."

angol forditasban: "curl up and die"

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ha minden bedőlt hitelest megmentene valaki, racionális lenne minden embernek a végtelenségig eladósodnia. Valaki majd közpénzből úgyis kihúzza a szarból.

Ha valaki tudja, mi a devizahitel lényege, és felveszi, lelke rajta. Ha nem tudja, mi a lényege, és felveszi, akkor is.

Nyilván van igazság abban amit mondasz, csakhogy a probléma ott van hogy nekem mint pék, szatócs, asztalos, regular-everyday-normal-guy, stb. az a feladatom hogy a saját munkámhoz értsek és ha abban elszúrok valamit akkor azért vállaljam a felelősséget. Ezektől az emberektől nem lehet elvárni, hogy értsenek a pénzügyi/bankszakmához, ami már már olyan szövevényes hogy az se igazán érti aki benne van. Hitelezésnél a bankok gyakorlatilag semmiféle kockázatot nem vállalnak, ez igaz a devizahitlekre is. Holott az ő feladatuk az lenne hogy szépen beárazzák a kockázatokat, majd ha elszúrták akkor viseljék a következményeket, és majd legközelebb tanulnak belőle. Ahhoz nem kell diploma hogy a törlesztőösszeg majd leköveti az árfolyamváltozásokat.
Arról már nem is beszélve hogy az élet sokszor úgy működik hogy nincsen választásod.
Tulajdonképpen nem is arról lenne szó hogy valaki kifizesse helyettük az adósságukat, hanem arról hogy ne a lakásukból rakják ki őket a tartozás miatt, majd ugyanazt a házat bagóért eladja a bank mert neki csak az a 600ezer forint kell de most azonnal, az hogy a ház 5-10 milliós értéket képvisel az a kutyát nem érdekli.

----------------
(:> )B

Amire én reagáltam, az az, hogy bizonyos pénzből erre kellett volna költeni.

Abszolút jogos az elgondolás, hogy segítsenek a bankrendszer kizsákmányolását megakadályozó törvényekkel, meg szabályozással, de úgy segítsenek, hogy a végén ne az kerüljön hátrányba, aki éppen nem vett fel hitelt, mert már előre látta, hogy esetleg nem tudja fizetni, vagy már nem is volt mire felvennie.

Jogos
----------------
(:> )B

Holott az ő feladatuk az lenne hogy szépen beárazzák a kockázatokat, majd ha elszúrták akkor viseljék a következményeket, és majd legközelebb tanulnak belőle.

Igazabol megtortent, tanultak belole, ezert nem vallalnak semmilyen kockazatot, hanem aki hozzajuk fordul azt szimplan kiforgatjak a maradek vagyonabol ha fizeteskeptelenne valik.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem kell mindenkit megmenteni, de az ilyen értelmetlenül elköltött közpénzeket lehetne arra is fordítani, hogy pl. bizonyos adókat csökkentsenek.

Én pl. nem vagyok hitelpárti és szerintem a bankok pofátlanul sok pénzt tesznek zsebre, de hitel nélkül nem tudtam volna megvenni a kocsimat. Ez az egy hitelem van és nem veszek fel ész nélkül újabbat, de már nehezen bírom. Számítottam rá, hogy drágulni fog a frank, de hogy ennyire??? Most 40%-al többet fizetek, mint mikor kezdtem. Mikor felvettem a hitelt, úgy számoltam, hogy 60%-os drágulást még épp ki tudok fizetni. Azt hittem, ez a ráhagyás elég nagy. Sokan ettől durvábban eladósodtak.
A törlesztőrészletek kiszámolását meg szerintem senki nem látja át, mert mindenhol az a cél, hogy az egyszerű ember még véletlenül se értse meg, mi miért ennyi...


Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Igen, ezért van pl. az, hogy a törlesztődben havonta változó részben fizeted a tőkét és a kamatot, így sose tudod, mennyi a tőketartozásod, s mennyi lesz a kamat rajta. Ha meg előtörlesztesz, akkor meg kijön valami szám és minden átvariálódik, s órákig kell matekozni az előre fizetett kamat visszaforgatásán és tsai.

Amúgy én chf-es hitellel még mindig nem fizetek annyit, mintha forinthitelt vettem volna fel 2008-ban.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Eleg mokas. :D Az a pont pl. marha jo, amikor a riporter megkerdezi, hogy mit jelent a "nemeket osszemoso filozofiak szele", a srac meg majdnem ugyanugy elismetli. :D Amugy ja, eleg gyenge ervek ezek, de a riporter is eleg antipatikus es kotozkodo.

Az a 10 érv:
10: egykulcsos adó Magyarországon vs. nyugati fizetés
9: kérdezd meg dr. Forgács Gábort vagy Rubik Ernőt erről
8: nagyon vicces
7: Budapest? A gondolat is röhejes.
6: Mi van? Külföldön többre mész bármelyikkel, adott országban.
5: Olcsóbb ellátás? Ingyenes, ha van elég türelmed és bátorságod az orvosok hangulatára bízni magad, egyébként a leggyakoribb magyar bérből megfizethetetlen
4: ez már nem olyan vicces
3: egy Barátnő elég, a fiúk nem érdekelnek, igazi barátokat mindenhol nehéz találni
2: a "vállalj 3 gyereket vagy egy fillért nem kapsz" rendszerrel nem hinném, hogy nagyon megnyernék a fiatalokat
1: Az érzés... amit akkor érzek, amikor arra gondolok, hogy legszívesebben már ma indulnék akárhová, csak el innen.

Viszont ha ironikus hangvétellel készült az oldal, gúny céljából, akkor nem szóltam. De ahogy nézem nem erről lehet szó.

9. "Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a piacok beteltek, és nagy ritkán, egy-két új cégnek sikerül betörnie a nagyok közé. Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni, addig nyugaton nincs más lehetőséged, mint multiknál elhelyezkedni."

Minden ponttal lehetne vitatkozni, de ekkora baromságot még sehol nem olvastam. Egyáltalán, hogy jut ilyen hülyeség bárki eszébe?

a: -Még életében egy napot sem dolgozott itt
b: -Nem itt él
c: -De!

Sokszor elgondolkodik az ember hogy az ilyen jellegű weboldalakat kinek írják? Ugyanis az hogy valaki külföldön helyezkedik el, feltételez bizonyos szintű intelligenciát; nekik akarnak hülyeségeket beadni?
Amikor ha valaki kint van pl. Angliában a saját bőrén tapasztalja hogy alapesetben is 3x annyit keres mint itthon, ráadásul a megélhetés is kevesebbe kerül (persze attól függ hol lakik az ember...)

----------------
(:> )B

Olvassad el ennek az ajatollah turimurinak (iksz al vagy elnőke) történetét. Ő kénytelen volt hazatérni, mert nem vált be kint...innen ered a sok hülyeség.

Hát igen, kint nem a kontraszelekció van, tehát ha szar vagy, kivágnak. Így sok fail után visszajött, s csinált saját posványt, ha nekem nem jó, legyen másnak is szar felkiáltással. Valaki erre azt mondta, hogy magyar mentalitás...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Szerintem azzal a céllal indult az egész "mozgalom", hogy az itthon maradottaknak fel tudják mutatni, hogy "Mi az ország(?) jövője érdekében mindent megteszünk azért, hogy a külföldön élők hazatérjenek.".
Ezzel az a probléma, hogy az elkészült 10 pont csak azokat az itthon élőket győzik meg, akik már eddig is vakon hittek bennük. Őket pedig már felesleges meggyőzni. Egy dologra viszont jó ez a kampány: Eddig senki nem tudta, hogy ki ez a Azbej Tristan. Egyre többen ismerik meg a nevét, így megindulhat a politikai karrier útján. Azt most ne bolygassuk, hogy valaki, aki nemrég szerzett PhD fokozatot (mint mérnök?), miért akar ilyen gyorsan politikus lenni.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

a turo rudi itt burkolt celzas a szo*asra? :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ha hazajössz, besz0psz? :-)

Ilyen szánalmas próbálkozást mint ez az oldal... :P Ez a 10 érv egyszerűen nevetséges.

10. Versenyképes, egykulcsos adó
Aha, akkor vajon miért van az, hogy a bruttó 5%-os fizetésemeléssel is alig több a nettóm, mint tavaly? Ja, hogy még nincs gyerekem? Basszus, ilyen körülmények mellett miért vállaljak, ha nem tudnám normálisan eltartani?

Ez még európai uniós viszonylatban is nagyon alacsony adókulcs.
Plusz egyéb járulékok, plusz ÁFA, plusz százféle egyéb adó. A bérek reálértéke meg annak a bizonyos kétéltű állatnak a hátsója alatt.

9. A „magyar álom” - szabad pálya az új ötleteknek
Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni...

Pontosan ezen gondolkoztam... gondolkoznék, ha nem volna ilyen irdatlan magas a vállalkozások terhe. Kicsiben elindulni szinte lehetetlen, mert a gatyád rámegy az első éves adó és egyéb költségekre.

8. Túró Rudi
Ez a legszánalmasabb érv. Szökőévente egyszer eszek túró rudit. Az én műfajom a sötét csoki, az meg máshol is van (sőt még jobb is).

7. Budapest - multikultibb, mint gondolnád
Budapest nagy, büdös és személytelen, pont úgy, mint bármelyik európai főváros. Nincs különbség.

6. Aranyat érő nyelvtudás
Az átlag magyar épp csak makog valamit idegen nyelven. Mégsem azt veszik fel, aki jól tud, hanem azt, akinek több kapcsolata van. Külföldön meg KELL a nyelvtudás, ennyi.

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás
Lehet, hogy olcsóbb, de a szinvonalt az utóbbi 10 évben olyan mélyre süllyesztették, hogy a Grand Canyon ahhoz képest semmi. Az orvosok ugyan jó szakemberek, de nevetségesen alul vannak fizetve és szépen mennek is ki külföldre, ahol megbecsülik a munkájukat.

4. Pörkölt nokedlivel, ropogós parasztkenyérrel és csalamádéval
Húst kint is tudok venni, fűszerpaprika sokáig eláll, hozok itthonról, azt' megcsinálom magamnak a pörit...

3. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok

Van párom, nem nézegetek más lányokat, az a néhány igaz barátom pedig, aki van, nem fog mellőlem elpártolni, legfeljebb kevesebbet beszélünk, ha kint élek.

2. Családbarát szociális rendszer
Unbelievable bullshit! Egy nőt rögtön elküldenek a munkahelyéről, ha gyereket vállal, aki meg később szeretne, nem is szívesen veszik fel. A gyes kevés, a családi támogatásokat nem adják meg, csak C-kat egyéneknek. Sehol nem látom, hogy annyira a családnak kedveznének...

+1. Család és barátok
Az ember hazajöhet időnként. Karácsonyra/ünnepekre. Aki meg számít, azt kiviszi magával.

+2. Az anyanyelved
Köszönöm szépen, remekül elvagyok az angollal, szeretem is. Fele annyira sem kifejező, mint a magyar, de legalább mindenhol értik.

+3.Időjárás
WTF?

Mindegy, próbálják csak. Ezzel senkit nem fognak sem visszahívni, sem itthon tartani. Párommal mi is azt tervezgetjük, hogy 1-2 évre kimegyünk. Nem azért, mert nem szeretjük Magyarországot, hanem azért mert így összehozhatunk annyi alaptőkét, amiből itthon lehet esélyünk egy élhető színvonalt elérni.


Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Mondjuk az idojarast meg lehet am unni egy ido utan.
Amikor nincs is igazan rossz ido de nem latod a napot 3 hetig mert allandoan felhos az eg, az eleg nyomaszto tud lenni. Kifogsz par evet amikor sokszor van ilyen es a tokod kezd kilenni.
Ettol fuggetlenul ez alltalaban nem ok a hazamenetelre.

Két kölköm van, ezért nem csökkent a fizetésem (de nem is nőtt, nem keresek annyira sokat)

A magyar álom az, hogy "el innen, akárhova, csak el végre"

Túró rudi? utálom már, csapból is az folyik.

Budapest egy szennyvíztározó átvitt értelemben és fizikailag is. Éltem ott vagy 18 évet, kb. elég volt.

Aranyat érő nyelvtudás? :D és kivel beszéljek itthon angolul és németül? a feleségemmel? Mert mással nem fog menni (max a HR-essel, aki majd számon kéri, hogy miért nem mondjuk Cockney a kiejtésem)

Olcsóbb egészségügy... Asszony húgát pajzsmirigyrákkal műtötték, hát tudnék mesélni, de félmisi már az orvosnál van zsebben.

Főzni csak itthon lehet? úristen, akkor a határon kívül hogy főznek?!?! Főzőlapot ismerik? vagy nyersen eszik a húst?!?!

Szép lányok? akik bunkók is.

Családbarát szociális rendszer, ezaz! Anyatej leadásához aids teszt kell, ha tejleadóként kéred, 3 hét, ha pornószínészként vagy prostiként, 2 nap. És ha bejelölöd ez utóbbit, automatice kiszáll a gyermekvédelem és gyámság amíg meg nem állapítják, hogy megpróbáltad átverni a rendszert, tehát trükközni se tudsz.

Barátok? Fele külföldön, fele menne.

Anyanyelvem? Amit az "álamfő" se tud rendesen?

Időjárás? ez meg hogyapicsába kapcsolódik ide?

moha7: Menjél nyugodtan, fogunk követni még jópáran. Van egy tippem, hogy nem fogtok visszajönni 1-2 év múlva. Túl jó lesz kint más Auslander-ként is...
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

>moha7: Menjél nyugodtan, fogunk követni még jópáran. Van egy tippem, hogy nem fogtok visszajönni 1-2 év múlva. Túl jó lesz kint más Auslander-ként is...

én személy szerint örülnék ha a kint maradók elsőnek visszafizetnék az oktatás/egészségügy és egyéb díjat ami a ~24 évig tartó felnevelésükhöz kellett, mindent, aztán ha majd úgy érzik egálban vannak, akkor ezen felül még fizessenek havonta plusz pénzt pl a nyugdíjasok/rokkantak/fogyatékosok eltartásra is mert hát most rosszul megy az országnak és mint magyar állampolgár vegyék ki ebből is a kötelességüket ahogy a többiek, ha úgy adódik pl katonai szolgálatra is illene bevonulni. Valahol az is jogos társadalmi elvárás hogy akinek lehetősége van a magyarokat gazdagítsa gyerekekkel ne egy idegen államot.

én keményen megadóztatnám a kint levőket és mindenki jobban járna

Nem rossz ötlet. Magyarországon jelenleg valamivel kevesebb mint 10 millió ember él. Külföldön kb. 5 millióan vagyunk (vannak) még. Ha ezek közül minden 18--62 év közötti (mondjuk 3 millióan) havonta plusz pénzt fizet ("ezen felül még fizessenek havonta plusz pénzt..."), akkor már meg is oldódtak a gazdasági gondjaink. Az sem kizárt, hogy hamarosan választójoguk is lesz, emellett magyarok, akik külföldön élnek.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

A kivándorlókra írtam az adót nem azokra akik eleve kint születtek.

es mire kene fizetnie barmilyen adot?

ha otthon dolgozok, otthon fizetem az adot, az egeszsegugyet.
ha kint dolgozok, kint fizetem.

ez ilyen egyszeru.

Végül is aki dolgozik az állja a cehhet. Hogy is szokták mondani? Itthon 1 ember tart el 10-et? Ha idebenn nem találni elég dolgozót, akkor lehet vadászni azokra akik kimentek _dolgozni_.

Eleve vicces amit KGer írt, szépen ki lehet számolni, hogy egy főre mennyi kiadás jut, csakhogy ez köszönőviszonyban sincs azzal, hogy adott személyre mennyit költöttek.

Az iskola infrastruktúráját akkor is fenn kell tartani, ha fele annyian járnak bele... a tanároknak is ugyanúgy kell fizetés. Vagy el lehet adni minden iskolát és ki lehet rúgni a tanárokat... az meg ne zavarjon senkit, hogy most sem ritka, hogy egy előadásra 700+ fős hallgatóság jut(na ha lenne értelme bejárni).. igaz felsőbb évfolyamon már csak töredék annyi hallgató van, de olyankor nem konferenciateremben van az előadás, hanem valami szűk teremben.
Ezért is volt fájdalmas az a sok hülyeség ami nemrég a tandíjakkal/költségtérítéssel kapcsolatban szóba került... ami ráadásul egy véletlenül bemásolt megjegyzés kimagyarázása volt.

Az egészségüggyel kapcsolatban: nemrég megnéztem Ügyfélkapun hogy mennyibe kerültem a tb-nek az utóbbi 10 évben: 16eFt volt az összeg. Egy hónapban 3x annyit vonnak le erre. Szóval pont nem a fiatalokra megy el a kiadások jelentős része, főleg azt is bekalkulálva, hogy a horror színvonal miatt inkább magán ellátásra megy aki megteheti.

Ha vonzó adó és járulékrendszer lenne, akkor külföldről hozzánk járnának dolgozni. Semmi baj nincs azokkal a külföldiekkel akik dolgozni jönnek, ha már az itteniek közül a többség nem teszi azt. Hamarabb hozna bevételt, mint a gyerekvállalási projekt.

Nem rosszabb a járulékrendszer mint a német vagy a svájci.
Csak baromi rossz a termelékenység, és baromi nagy a feketegazdaság.
Ezeken kéne javítani.
Ja meg a sok őstermelőt megadóztatni.

--
Gábriel Ákos

Aha, 75% megy az államkasszába a megtermelt értékből. Máshol nem jellemző ez, jobban hagyják élni az embert. Nameg 5-10x annyiból könnyebb megélni. Épp ma hallottam, hogy nagy vezérünk a rezsi befagyasztását akarja, mert nem tartható hogy létszükségletre megy el a fizetés... bakker, talán meg kéne fizetni a munkát, ezzel csak mégtöbb munkanélküli lesz, mert az a bérrel kapcsolatos kiadás a legnagyobb tétel.

"meg kéne fizetni a munkát": baszki meg kéne termelni a fizetésre valót.
Paraszti logikám szerint előbb van a dolgozás, utána a fizetség. Nem úgy van, hogy először van az aratás, aztán a vetés, hanem fordítva.
--
Gábriel Ákos

http://index.hu/belfold/2011/03/29/akkorat_nyert_hogy_mindjart_csodbe_megy/
olvasgass, művelődj, ismerkedj a magyar helyzettel...

Olvastam. Borzasztó. :(
Amíg ilyen hírek viszonylag rendszeresen vannak, addig kb. lehetetlen hiteles gazdaságfehérítésről beszélni. Ha én lennék a miniszter, egy ilyen hír után irgalmatlan ordítozást rendeznék a hivatalban, majd sajtótájékoztatón személyesen fizetném ki a fickót.

--
Gábriel Ákos

számoltasd fel a minisztériumot:P

"majd sajtótájékoztatón személyesen fizetném ki a fickót."
Egyrészt van kb féltucat ilyen fickó(tehát milliárd feletti követelésről beszélünk). Másrészt a kifizetésük nincs betervezve az idei kiadások közé. Tehát nem is fizetik ki. Arra van pénz, hogy a haveroknak menjen 2 milliárd tanácsadásra. Arra nincs, hogy az EU által már kifizetett pénzeket továbbutalják annak aki megdolgozott érte. Inkább ülnek rajta és használják.

Ezzel nem tudna az adott vallalkozo az EU- hoz fordulni? Elvegre az EU adja a penzt ra Neki, csak a kormanyon at, aki meg lenyulja.

Az EU melyik intézményéhez fordulhatna? Az Európai Bírósághoz? Az Európa Parlamenthez? Az Európa Tanácshoz?
Főszabály, hogy csak akkor fordulhat valaki az EU intézményeihez, ha a saját államán belüli jogi intézkedésekkel nem tudta rendezni az esetet. Az EU nem valamiféle őrangyal, akihez lehet szaladni, ha valami bajunk van az általunk választott kormánnyal.

Hat, semmit nem tudok az EU mukodeserol, ezert kerdeztem.

Nem tudom hogy jön ez ide. A fizetés következő hó 10-éig kerül a számlákra, nem előre.
A probléma az, hogy az adók, járulékok és áfa (+ az alkalmazó adói) amely az államhoz kerül túl magas arányú. Ahhoz, hogy ne veszteséget termelj a cégednek, ahhoz a kézhez kapott pénz többszörösét meg kell termelned. Ekkor még épp nincs haszon. Itt jön képbe az, hogy túl kevesen vannak és túl sok bőrt akarnak lehúzni azokról akik termelnek. Szóval elsősorban nem a munkaadókat vádolom azzal, hogy nem becsülik meg a termelőket, hanem az államot.
A vállalkozások is szoktak panaszkodni, hogy első évben amikor még nincs annyi bevétel, mert teszem azt a teljesítés kifizetésére várnak, a bürokrácia és a magas adók könnyen kicsinálhatják őket.

Nameg azért nem kell messzire menni: nyugatabbra élő nővéremék már nagyon sok éve csak szörnyülködnek az itteni árakon és színvonalon. Rég volt már az, amikor a hazalátogatást bevásárlással kötötték össze.

baszki, megtermeli a fizetésre valót, ha nem termelné nem dolgozna ott.
Csak az állam elviszi felét közvetlenül adóban és járulékban, azt nem is látja, a maradék kis nettónak meg minimum az ötöde ÁFA, már ha nem cigányzenét fizetsz belőle, mert akkor csak kb. 4%-ot

Bruttó 300-as fizu:
Munkaadó összes havi költsége: 385.500 Ft
Nettó havi munkabér: 186.540 Ft

És ugye a 186-ból is legalább 40k ilyen-olyan adóként az államhoz folyik

Máshol azért ettől kevesebbel is beérik...

szerk.: ez az idei hiperszuper adócsökkentett téma.

"És ugye a 186-ból is legalább 40k ilyen-olyan adóként az államhoz folyik"

Elvileg igen. Gyakorlatilag attól akitől veszed a cuccot, szintén fizet adót. Az aki neki beszállít, szintén fizet adót... Meg lennél lepve, de mire a végére érsz az általad havonta megvett dolgoknak, oda jutsz, hogy 80-90% az adókasszában landol abból amit te nettoként megkaptál.

az én paraszti logikámban a meg kéne fizetni a munkát azt jelenti, hogy elvégeztem a munkát és meg kéne fizetni. olyan egyszerű ez.

Valahogy így van, nem?
Dolgozol és kapsz fizetést, annyit, amennyiben megegyeztetek. Ha nem, akkor bíróság.

Nem hinnem, hogy en lennek az egyetlen, akit nem fizettek ki Magyarorszagon, vagy nem annyit, mint amennyi a szerzodesben volt, de a birosagot ugye Te sem gondolod komolyan? Vagy nem tudom, de egy ugyved jo nagy osszeget ker, amit esetleg visszakapsz sok ido mulva... .

4-5 év perlés esélyes. Addig fizesd az ügyvédet. Sajna ez ilyen szakma, ha megnyugtat, nem vagy egyedül.

Ja, az más tészta. Nem az olyen férgekre gondoltam, akik dolgoztatnak aztán nem fizetnek ki, hanem a kevés fizetésre való utalásként értettem azt, amire reagáltam.

Kisebb összegnél a bíróság tényleg nem járható út, bár ha jól tudom a vesztes fizeti a perköltséget, ami ha jól tudom tartalmazza az ügyvéd díját is. Viszont ez itthon egyrészt az eljárás hossza, másrészt a hülye törvények és a véleményes bírósági ítéletek miatt eléggé lutri.
Viszont munkaügyi felügyelettől kezdve apeh-ig elég sok cégnek el lehet panaszkodni ezeket a dolgokat, már ha a szerződés tiszta, és a cégek nem nagyon szoktak örülni ezeknek a látogatóknak.

Na igen, meg se fordult a fejemben, hogy birosagra megyek, nagyon kudarcnak nezett volna ki, no meg, ha pl. 3 ev mulva kihozzak, hogy akkor most nincs igazam, meg buktam x forintot az ugyvedre... .

nekem erre van egy kedvenc történetem. egy sráccal hozott össze anno a sors, aki elmesélte h végigdolgozta az EU különböző országait, miután idehaza becsődölt a apukájával közösen vitt vállakozásuk egy ki nem fizetett munka után (építőipar). A kaput az tette be nála, hogy miután bíróságra vitték a dolgot, majd 2 év után az az ítélet született a 'javukra', hogy az alperes törlessze a tartozását ~x*10évig havi 19 000 forintonként. Mondta, hogy hó végére 14k-ja maradt, beletankolta a kocsiba és egy német szótárral kiment gipszkartont szerelni. Azóta persze már rendes egzisztenicával rendelekezik, jelenleg Belgiumban dolgozik. Hazajár néha eltapsolni valamennyi lóvét, szülőket meglátogatni, de hogy itthon adózzon, gyereket neveljen és ilyenek köszöni, de nem. Esze ágában sincs. :)

Sajnos engem nem egy helyen nem fizettek ki, de azert ez az itelet eleg durva. Nem tudom mikor volt a tortenet, amit irtal, de 19e HuF az nagyjabol semmi havonta, foleg, ha a tartozas kb. 3M HuF volt. Legalabbis igy a futamidobol ennyire tippelek.

Egyetertek teljesen a sraccal.

Szocializmus?

En pedig szivesen megadoztatnam azokat, akik ugyan otthon vannak, de nem fizetnek adot. Nagy valoszinuseggel sokkal tobbet bukik az orszag ezeken az embereken.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1, like meg kutyatöke.

Az ilyen csőlátásúak újabb lökést adnak.

Visszafizetném most is, hova kell utalni? Ja, hogy ezt nem lehet? Sry.

Miért is fizetnék havonta plusz pénzt? jól vagy?

Jogos társadalmi elvárás? Az nem jogos társadalmi elvárás, hogy emberszámba vegyenek, annak ellenére, hogy gyerekem van? A jelenlegi rendszer annyira leírta magát egy év alatt, hogy én nem akarom hogy ebben a mocsokban nőjön fel a gyerekem. Ja, én a kutyám után is követelek szavazati jogot!

Keményen megadóztatnád? Akkor mind szépen felveszi az adott ország állampolgárságát, mert szülőhazájának nincs rá szüksége (csak a pénzére). Akkor aztán adóztathatod napestig.

Belegondoltál már abba, hogy lehet, hogy az emberek utolsó utáni esélyként mennek ki külföldre?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

+1
Meg amúgy is, mit fizessek vissza? Amit a posztoló írt, azt már a szüleim kifizették egyszer.

hoppá, ez eszembe se jutott, tényleg.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nekem már eszembe jutott, hangoztatom is mindig, de erre leginkább nem reagálnak. Mint ahogy az sem merül fel, hogy vajon miért lehetséges az, hogy mindenki fel tud idézni jó sok esetet, mikor számla nélkül történt készpénzcsere. Vásárlásnál, vízcső javításnál, autószerelőnél, stb. De természetesen az a hibás aki inkább mindent számla ellenében fizet, csak ne kelljen kilátástalanságban és kiszámíthatatlanságban élnie.

Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy az elmúlt 10 évben jóval több adót fizettem mint amibe kerül a képzés egy infokaron.
Cserébe persze sírhatnék a hozzánemértő tanárokról (tisztelet a minimális számú kivételnek), bunkó TO-sokról, létrehozáskor elavult tananyagról (tartottam előadást memória [fizikai]felépítéséről és folyamatok memóriakezeléséről, a végzősök is úgy néztek mintha Sejtbiológia 3-at magyaráznám), de nem teszem, mert ha én nem, rokonaim üthetik meg a bokájukat, mert hát bosszút kell állni mindenért, össze kell zárni, mint az orvosok.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Miért csal adót mindenki, aki csak tud? Mert megteheti és mert így jobban jár, az állam és az eltartott idegenek kivételével win-win helyzet.

TFH asztalos megcsinálná 180-ért. Vagyis zsebbe 180.
Most vállalkozóra nincs kedvem számolni, a fenti szerint alkalmazottként fizetve 186-ot kerül a munkaadónak 385-be, plusz ugye 25% áfa, együtt olyan 480, ki is írom, négyszáznyolcvanezer forintba.

Tehát a vevő a 180-ra fizethetne az államnak még 300-at, mer mérne.

Egyébként ha az asztalos a pénzt itthon költi el, akkor a 180-ból 36 az államhoz megy ÁFA-ként, tehát végülis adózik így is, csak nem annyit.

Ezt a kommentet köszönöm, asszem elmentem. Ha nagynéha feltámad bennem a honvágy, akkor előveszem, és olvasgatom.
Csaba

+1

+1

+1

+1. Epp honvaggyal vivodtam mult heten, jot tett az elolvasasa.

+1 bar sokat jarok haza, szoval a honvagy sem jatszik...

En kb. 2 havonta, es ugy altalaban a 6. heten szoktam elkezdeni nemi honvagyat erezni, es ilyenkor mindig gondolkozom, hogy legkozelebbe nem hosszabbitok szerzodest, de 3 nap alatt otthon annyira elmulik ez az erzes. Masnak is van hasonlo tapasztalata?

Mondjuk ugy hogy kisimultak a rancaim es eleg elsetalni a vizparton es azonnal elmulik minden honvagyam :)

A nemi honvágyam hamarabb is elmúlik. :)

Laptopon nem jo hunglish- t hasznalni, de lehet elkezdem :- ))).

"Masnak is van hasonlo tapasztalata?"

Van. Kb. minden ismerősömnek. Hazajönnek és pofáncsapja őket a realitás. A morc emberek, a bunkó zöldséges, az agresszív sofőrök akik az utakon élik ki a frusztrációjukat, a bürokrácia az állami hivatalokban, a bankokban, stb. Oldalakon keresztül lehetne sorolni.
Ismerős házaspár két kamionravaló cuccal települt haza 4 éve az USA-ból kisgyerekkel. Most fognak visszaköltözni. Belátták, hogy ezt így nem lehet. Hiába van elég pénzük életük végéig, megtapasztalták kint, hogy lehet normális közegben, kevés bürokráciával is élni, élhető szabályok közt.

nah, mar a repteren, amikor a haza tarto jaratot az emberek arckifejezeserol itelve is meg lehet talalni (no meg a panaszkodas mennyisegevel)

Az meg a másik. Hazamész, felszállsz otthon nosztalgiából a jó öreg 47-esre és menet közben az a kényelmetlen érzésed támad, hogy kifogtál egy temetői menetet.

new york jfk-n meg a prostituáltakra és a stricijeikre kell greppelni, onnan fog menni a budapesti járat :) természetesen nem azok, csak az öltözködés .. :)

A smiley lemaradt a végéről. Semmi gond, csak gondoltam szólok. ;)

Ezt most úgy saját kútfőből, vagy valaki segített?

Szentkirályi utcából jött a levél az instrukciókkal, gondolom.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Csak mert ezt a hivatkozott oldalra is be lehetne írni.

Reagálni kívánok a hozzászólásokra.

Sok okosat írtatok és sok mindenben igazatok van. Nem látom fekete-fehéren a világot, ez egy összetett és súlyos probléma, mindig lehet hozni jogos ellenérveket, de hadd írjam le az én mire gondoltam.

A hozzászólásom legfőképp a diplomás informatikusokra vonatkozik, feltételezem az idejáró látogatók nagy része az, és azon "honvágyas" hőbörgőké is, akik a külföldre menetelre biztatnak mindenkit, és ez utóbbi fáj igazán.

Azokkal semmi bajom akik kimennek pár évre külföldre tanulni, világot látni, tőkét összeszedni és utána hazajönnek, még örülök is neki. Ha viszont kint is maradnak, az már teljesen más tészta.

Szerintem alapvető tévedés azt hinni, hogy mindenki csak magának adózik. Pl: van az országban nemtom hány millió munkanélküli, ezeknek egy része szeretne dolgozni de nem kap lehetőséget. Teljesen természetes, hogy őket a társadalom produktívabb részének kell eltartania. Megfordítva, mi lett volna ha te születsz fogyatékosnak, vagy úgy alakul az életed, hogy nem mehetsz továbbtanulni fiatalkorodban és ezért nem kapsz munkát, baleset ér, nyugdíjas vagy, stb? De vannak más példák is. Ha valaki kimegy külföldre, tudtommal egy kanyi vasat nem utal haza, vagyis nem veszi ki a részét eme társadalmi kötelezettségekből, az itthon maradók terhei viszont ezzel arányosan növekednek.

Valóban sokan létkényszerből mennek külföldre dolgozik, őket nem is tudom elítélni, itthon nincs szükség ilyen sok diplomásra. Én nem is kívánom, hogy itthon rohadjanak el, de ha kimennek és többszörösen magas fizetést kapnak, ők is vegyék ki a részüket abból amiből az itthon maradók.

Akik állami támogatású főiskolai/egyetemi képzésben részesültek, azt ki fizette? Nem a szülők. Egy 5 éves egyetemi képzés minimum 6 millió HUF, de sztem van az 10 is. Nem azért kaptad, hogy utána csomagolj és más államnak legyél produktív. Sőt, ezzel még el is vettél egy helyet egy olyantól, aki lehet jobban meghálálta volna.

A diplomás informatikusok az egyik legproduktívabb réteghez tartoznak, így nekik is kell a legjobban kivenniük a részüket a kötelezettségekből (főleg ha kint 5x a fizetésük). Mégse vagyunk egy szinten egy pénztáros nénivel.

Persze ha ezt valaki felemlegeti nektek akkor már egyből büdös a haza és már nem is izzik annyira az a bizonyos honvágy.

Próbáltam keresni vmi példa történetet mire gondolok, de kénytelen voltam kitalálni magam egyet:
A római rabszolgák iszonyú nyomorban élnek, teljes kilátástalanság. Egy nap elhatározzak felnevelnek egy erős harcost, egy ifjú titánt, egy Spartacust, aki majd felszabadítja őket. Tudják nehéz lesz, alig van kaja, de majd mindenki félrerakja a fele tál ételét Spartacusnak, hogy nőjön, erősödjön, izmosodjon. És így is történt, Spartacust 24 éven keresztül erejükön felül etették, nevelték és képezték, 3 m magas lett és 300 kiló izom. Majd mire elérkezett a 24dik év Spartacus megszólalt: "szarok én rátok, elmegyek római katonának".

Jó, ez a történet sántít. Valszeg több dologban tévedek, de igazság is van benne.

Adót nekik.

Másrészt még ha adót is fizetnek, még akkor is sokkal jobban élhetnek kint, mint itthon, szóval mindenki jól jár.

Nem igazan ertem ezt a vagdalkozo hozzallast...

Magyarorszag tagja ennek a kozossegnek, khm EU-nak, ahol a kettos adozas tiltott, sok sikert a tovabbi forumon valo orszag problemak megoldasahoz.

A masik amit nem tudok megerteni, hogy mire fel ez a hatalmas mindent-penzben-merunk hozzaallas? Elojott a dohanyzas topikban, az orvostopikban, most eppen itt. Ennyire szarul megy mar hogy mindenhonnan kunyizni kell? A helyzet az, hogy nem veletlenul letezik az allam es az ujraelosztas, de ugy latszik ez sokaknak tul magas lec. Talan mert nem lehet leirni egyetlen tomondatban.

Harmadik amit szeretnek megemliteni, hogy nem tudom feltunt-e az itt hozongoknek, hogy mikozben az emberek egymast szapuljak "nem fizetem az oktatasod mert leleptel geci!", akozben a felso reteg (politika mentesen) rohog a markaba es a dolgok nem valtoznak. De lehet hogy csak messzebbrol nezve ennyire nyilvanvalo a kerdes.

"Ennyire szarul megy mar hogy mindenhonnan kunyizni kell?"

Igen, ennyire.

Hülyéket kellett volna nevelni, hogy azt mondják "münkmánittholunkmög", de ezek a kurafiak interneteznek, olvasnak, meg még vannak pajtásaik is kint akik hívják őket kifelé, esélytelen hogy Spartacusod a helyi taposómalomban az öszvér járompartnere legyen. El tetszettek baszni.

Tudják nehéz lesz, alig van kaja, de majd mindenki félrerakja a fele tál ételét Spartacusnak, hogy nőjön, erősödjön, izmosodjon. És így is történt, Spartacust 24 éven keresztül erejükön felül etették, nevelték és képezték, 3 m magas lett és 300 kiló izom. Majd mire elérkezett a 24dik év Spartacus megszólalt: "szarok én rátok, elmegyek római katonának".

Nos ez most ahogy hallom úgy megy, hogy mindenki igyekszik a saját gyerekének megadni amit tud, de ezen felül még 2-3 család van aki szintén tartja a tányérját, hogy ugyan már adjon a kajájából, hisz akinek van munkája annak van pénze, de neki is jár az étel attól, hogy nem akar dolgozni. Ezt látva a gyerek (hogy a szájából veszi ki sok lumpoló az ételt), inkább elköltözik oda, ahol nem balekként néznek rá, hanem megbecsülik. Talán ő és a gyerekei már nem a napi betevő megszerzéséért dolgoznak le egy életet, amíg másoknak alanyi jogon jár ez.

Sarkítottam, de sok ember van aki nem is akar változtatni a helyzetén, hisz annyit kap naplopásért, amennyit kemény munkával érhetne el.

Tudod, ha önálló számlás albérletbe költöznék, akkor éppen annyi maradna, hogy ne haljak éhen. Vagy csapatosan is lakhatok valamivel kevesebbért, de milyen jövőt lehet erre építeni?

Pedig a nagyobb resze azoknak, akik tartosan kulfoldre megy, pontosan azert megy, hogy ne Mo-n adozzon. Mashol vegezzen ertekes munkat, ahol megbecsulik, es nem ellehetetlenitik. Es igen, egy olyan orszagban szivesen adozik az ember, nem ugy, mint Mo-n.
Persze, azert megadoztatni ezt a reteget, mert jobban elnek, es hoztak egy jo dontest akkor, mikor elhataroztak, vegleg elmennek innen..aki elmegy, inkabb vallveregetest erdemel, nem tovabbi megadoztatast. Buntetesnek eleg volt nekik a Mo-n toltott ido.

A történet úgy kezdődik, hogy a dolgozók beraknak a közösbe, hogy ha majd nekik szükségük lesz a segítségre, akkor lesz miből segíteni. Most meg úgy néz ki, hogy pakoljuk be a zsetont, kapni meg egy
nagy lószerszámot fogunk kapni. (nyugdíj majd 100 évesen, szar orvosi ellátás, bölcsi nincs, rendőr nem véd meg, stb.) Állást persze az állam nem tud biztosítani - nem is feltétlenül ez a feladata.

Viszont, amennyiben a magyar állam, beleértve a cégeket, úgy gondolja, hogy nincs szüksége adott emberek szaktudására, vagy nem képes megfelelő körülményeket biztosítani (normális adózási rendszer, munkakörülmények, stb.) akkor miről is beszélünk? Ezek az emberek jogosan érzik úgy, hogy ez az ország magukra hagyta őket, úgyhogy ennek megfelelő hozzáállást fognak tanusítani.

A 6 misiről meg annyit, hogy pont az infó szakot bőven meg lehetett volna csinálni egy csomag dvd-vel, meg 10 könyvvel. Egyébként kizárt dolog, hogy 6 misibe kerülne egy infós oktatása.

Az inaktívakról meg annyit, hogy nekem az ükszüleim szépen összepakolták a cókmókjukat Lengyelországban, és kb. semmivel eljöttek ide, mert itt volt munka, lehetőség dolgozni. Nem újkeletű dolog ez, szépen össze kell pakolni, aztán menni oda, ahol el tudja az ember tartani a családját, mert elsősorban értük felelős.

5 ev = 10 felev = 6000 frank = 1.2M forint jelenleg Svajcban. Berlinben nagyjabol 3900 euro.

A valos koltsegekre probalt celozni sztem, nem az "onreszre".
szerk: az eth koltsegvetese vhol 1mrd frank korul van es 15000 hallgatoja van. Meg csak a nagysagrend sem stimmel.

--
[citation needed]

az mar ugye nem az en hibam.

O a magyarorszagi kepzes valos koltsegeit emlitte, amire te a svajci meg nemet hallgatok oktatasi hozzajarulasat. Nem a te hibad, hogy masrol beszelsz.

--
[citation needed]

ha otthon megy az ember fizetosre, akkor is csak a hozzajarulast fizeti, ha mar igy szereted kifejezni magad. mindegy, mar valaszolnom is kar volt, hiszen ahogy mar lent kifejtettek, a srac csak a baromsagot frocsogi.

"ha otthon megy az ember fizetosre, akkor is csak a hozzajarulast fizeti"

Ez igy van. Erre probaltam ravilagitani.

"ahogy mar lent kifejtettek, a srac csak a baromsagot frocsogi"

Egyetertunk.

--
[citation needed]

én az idejárók nagy része diplomás informatikus gondolatig olvastam...:PPP

Sot, be is lehetne tiltani a nyugatra valo utazagatast, oh wait...

Verseny van. Amelyik állam több szolgáltatást tud adni, úgy, hogy nekem is több marad, az nyer. Vagy lehet menni az észak-koreai úton, ha az első variáció nem tetszik.
Csak egy kérdés: a betelepülők hova adózzanak?

A munkanélküliek nem tudom hogyan keveregtek ide. Ha elmegy innen egy aktív, felszabadul egy munkahely. Ez inkább megoldja a problémát, nem? Vagy ha mindenki otthon maradna, akkor mágikusan mindenkinek hirtelen lenne munkája? Ugyan...

Amit mondasz, az az itthoni maroktartó mentalitás: ha a másik munkával keres valamit, akkor az inaktívak tömegei tartják a markukat érte, hogy az márpedig nekik jár. Hányinger.

Csak pár gondolat:

"Szerintem alapvető tévedés azt hinni, hogy mindenki csak magának adózik. Pl: van az országban nemtom hány millió munkanélküli, ezeknek egy része szeretne dolgozni de nem kap lehetőséget. Teljesen természetes, hogy őket a társadalom produktívabb részének kell eltartania. Megfordítva, mi lett volna ha te születsz fogyatékosnak, vagy úgy alakul az életed, hogy nem mehetsz továbbtanulni fiatalkorodban és ezért nem kapsz munkát, baleset ér, nyugdíjas vagy, stb? De vannak más példák is. Ha valaki kimegy külföldre, tudtommal egy kanyi vasat nem utal haza, vagyis nem veszi ki a részét eme társadalmi kötelezettségekből, az itthon maradók terhei viszont ezzel arányosan növekednek."

Annak a nemtom hány millió munkanélkülinek egy része dolgozik csak feketén és baszik adót fizetni. Egy része meg soha nem dolgozott, csak gyerekeket - mit gyereket, purgyékat - gyártott és ebből él. Én nekik egy kurva vasat nem akarok adni. Az pedig nem természetes, hogy ezeket az embereket nekünk kell eltartanunk. Felelős vagyok magamért, a családomért és esetleg azokért akik nem képesek önmagukat eltartani (saját jogon nyugdíjas, fogyatékos/rokkant, gyerek), de ne várják el, hogy az én adómból tartsanak el kismillió ingyenélőt aki nem nem tud, hanem nem akar dolgozni. (S akiknek a többségének én csak "geci magyar" vagyok...)

Azt pedig igencsak rosszul tudod, hogy aki külföldön él az egy kanyi vasat sem utal haza, mert két nagy csoportba oszthatóak a kint élők:
- akik haza jönnek egy idő után, na ők rengeteg pénzt hoznak haza, itthon házat, kocsit vesznek, ezáltal munkát és kenyeret adnak a lakosság egy részének, illetve a pénzüket úgy általában itt élik fel, de amíg kinn vannak addig is támogatják a itthon élő családtagjaikat
- akik tényleg nem jönnek haza azoknak is vannak szüleik, testvéreik, akik itthon maradnak, elég gyakori, hogy küldenek haza némi pénzt vagy egyebet, ami szintén az országot gazdagítja, de ha nem, akkor is az ország jóhírét növelik (többnyire), ami forintosítható, mert ennek hatására jönnek ide a cégek és nem egy határral odébb

Mindemellett én kb öt évet éltem Németországban és Britanniában és hazajöttem. Nem azért amit Spartacusról hordtál össze mert az baromság (nem volt 3 méter és 300kg, s nem mellékesen mire mentek Spartacus-szal, mert ha nem tudnád igen durva megtorlás és tömeges keresztre feszítés lett a vége), hanem mert egy szentimentális barom vagyok és nem bírtam a odakint. Majd megölt a honvágy. Nameg én magyar gyerekeket akarok itthon nevelni, nem egy skót vagy német iskolában arabok, négerek és törökök között felnövő valamit. Bár itthon is izgalmas lesz az iskolaválasztás ahogy a demográfiai helyzetet elnézem...

Szóval szerintem te nagyon fiatal és túlfűtött vagy és még nem éltél eleget ahhoz, hogy ilyen sarkos gondolatokat fogalmazz meg.

Üdv: Tamaas

+1. Rendszeresen utalok haza pínzzt amit otthon elköltenek, számlákra, meg kajára... ami kajára megy azt bizony leadózom, végső soron haza :)

"Akik állami támogatású főiskolai/egyetemi képzésben részesültek, azt ki fizette? Nem a szülők."

Erről az a klasszikus vicc jut az eszembe, hogy mi az: hajnalban kel, kenyeret süt és nem a pék?
A poén: De, a pék.

Többek között a szüleim adójából állt össze az a költségvetés, amiből az én tanulmányaimat fizette a zállam.

A többire nem is mondanék semmit, sárkányokról is beszélhetnél, akkor se lenne kevesebb értelme.

"Egy 5 éves egyetemi képzés minimum 6 millió HUF"

hehe... aze ne essunk tulzasokba...
fizetos szakok tandija ~200K / felev = 10*200K maxi 2Misi...

Te sem latod a felsooktatas finanszirozasi szerkezetet. A koltsegteritesi dij azert annyi, amennyi, mert ennyit fog a piac fizetni erte, ez a piaci ar. Ez nem fedezi a koltsegeket.
Egy allamilag tamogatott hallgato utan az allam az egyetmnek fizet un. kepzesi normativat, ez mernok szakokon kb. 450E ft/felev, mas szakokon mas.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800050.KOR
A kutatok utan az egyetem kap tudomanyos normativat, valamint a rezsikoltsegek fedezesere fenntartoi normativat.
Egy hallgatora vetitve az egesz korulbelul 650-700E ft/felevre jon ki.
Ezen felul van meg hallgatoi normativa is, 119E Ft/felev, amit a diakok osztondijkent vagy szocialis tamogataskent kapnak meg.
Van meg a kollegiumok fenntartasara kollegiumi normativa is.

Sokan el vannak tevedve azzal, hogy a koltsegteritessel ok bizony annyit fizetnek, amennyibe a tanittatasuk kerul. Az egyetemeknek nem eri meg koltsegteriteseseket felvenni, de sokszor megteszik, mivel az allamisok letszama korlatos, a koltsegeseket fel lehet venni potfelveteliben is, es a koltsegterites sajat bevetel, amit arra koltenek, amire akarnak, az allami tamogatasok meg celzottak, nem kolthetok barmire (tudomanyos normativabol nem lehet gazszamlat fizetni, de lehet folyoiratot venni)

Az összegeket korrigálnám, mert nem féléves hanem éves normatívák vannak:
mérnöki bsc képzési normatíva 390 eFt / év
hallgatói normatíva 119 eft / év
államis kollégisták után: 119 eft / év

eddig nem tudtam az elsőnek mi a pontos neve, de így gyorsan megtaláltam:
http://www.felvi.hu/felsooktatasimuhely/avir/fogalomtar/defmart/!DefMart/index.php/K%C3%A9pz%C3%A9si_normat%C3%ADva
http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/jogszabalyok/50_2008_intezmenyek_normativa_alapjan_finanszirozasarol_090501.pdf
Msc után 680, a phd-sek után kapnak 900 eft / évet, igaz utóbbinál havi 90 eft az ösztöndíj is.

Szóval, 509-628 /év -> 3 év bsc összesen 1884 eft, a többségnek ennek végére el is megy a kedve a folytatástól, ha ez a háromféle normatíva van.

Az biztos, hogy a normatíva és a képzés költsége egymástól teljesen független, hisz az msc 683 eft / éve és bsc 390 eft / éve közt költségben semmi különbség sincsen, legfeljebb az, hogy sokkal kevesebb msc-s van így egy tanárra sokkal kevesebb jut (de a tanárok után és kutatók után és sokminden után is van normatíva).

értem, köszi. Nos akkor viszont elnézést kérek.

Azt hiszem, a mögöttem lévő 8 év (tisztességesen bejelentett) munkaviszonyom alatt elég adót perkáltam be Állam bácsinak, hogy egálban legyek. Ha pedig kimegyek, a plusz pénzemből nem az átlag nyugdíjasnak fogok segíteni, hanem a szüleimnek, akik ebben a hülye országban 54 évesen "túl öregek" a munkához, de "túl fiatalok" a nyugdíjhoz.
Gyerekekkel pedig a magyarokat fogom gazdagítani, mert nem tervezem, hogy kint telepedek le, de ha esetleg ott születne gyerekem, ő attól még magyar lenne.
Először szerintem mutassanak példát azok, akiknek látványosan van mit a tejbe aprítani: ha valaki X5-ös BMW-vel jár és 80 milliós háza van, kicsit adhatna többet a közösbe. De itt ugye a kisembert lehet csak szívatni. Aki látványosan sokat lop, az mindig megússza.


Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

>ha valaki X5-ös BMW-vel jár és 80 milliós háza van, kicsit adhatna többet a közösbe

Az adózás százalékos, tehát aki többet keres, az többet ad be. Úgy is mondhatnánk, hogy aki többet keres, annak többe kerül az, ami a kevesebbet keresőnek kevesebbe.

Ha az adócsalókra gondolsz, akkor ezekben elég nehéz lesz hazafiasságra meg tisztességre, vagy ha úgy tetszik: palimadárságra utaló hajlamokat keresni, tehát nemigen fog többet adni a közösbe, ha nem muszáj neki. :)

--------------
Eat healthy,
Exercise daily,
Die anyway.

Csakhogy akinek eleve alig van, sok esetben a létminimum sincs meg, annak adózás után sem lesz jó, viszont akinek annyi van, hogy a másik szemszögéből méregdrága autókat cserélget, az az adózást sem fogja megérezni, ha egyáltalán adózik valamit. A mostani módosításokkal pedig még jobban jártak ezek az emberek, akik most igen kellemesen elvannak, de ezzel senki nem teremtett munkahelyeket, nem lett jobb a többségnek csak annak, aki a régi adózási forma mellett is igen nagy kényelemben éldegélhetett anyagi szempontból. Ha már annyira nem hiányzott az a pénz az államból, akkor azt kellett volna csinálni, hogy csak az fizesse a 16%-os adót, aki bizonyítottan terjeszkedésre és munkahely teremtésre használja fel a plusz pénzt. A többit meg csak normálisan kellett volna elosztani, mondjuk beletenni az oktatásba, nem még az oktatást is rontani - a nem hivatalos tervek szerint ugye a felsőoktatásban legalább felére csökkentik az államilag támogatott képzéseket, többszörösére drágítják a költségtérítést, illetve szó esett arról is, hogy az államilag támogatott képzés csak egy meghitelezett költségtérítés lenne, amit utólag kéne visszafizetni a diákhitel mintájára. Ezzel meg is oldanák a külföldre látogató diplomások gondját, mert egy maréknyi emberen kívül más nem tudna felsőoktatásban tanulni, vagy ha mégis, akkor olyan elképesztően magas adóssággal indítaná a pályafutását, ami megkeseríti a hátralévő életét, ha szerencsés és nem küldi az utcára.
És annak ellenére, hogy ezek a pletykák nem mindegyike fog megvalósulni, pusztán a szóbeszéd bőven elég arra, hogy lerombolja az emberek hitét abban, hogy bármilyen intézkedés jó lehet, mert amit a kisember lát az nem más, mint hogy a fizetése nem változik vagy csökken, minden drágul körülötte, akármikor kirúghatják, ha véletlenül elmúlt 40 és kirúgják, csak a szerencsén múlik, hogy éhen hal vagy talál még munkát, mindeközben van pár ember, akiknek aranyélete van és szórják a pénzt, és bár hiába hangoztatják azt oly sokan, hogy az a pénz bekerül a gazdaságba, az a pénz eddig sosem élénkítette a magyar gazdaságot, különben már alig lenne munkanélküli.

Ha valaki "többet" keres, az olykor nem azért van, mert az illető gonosz, harácsoló, kapzsi, imperialista elnyomó, hanem mert többet ér, jobban eladható a munkájának gyümölcse.

Ha a gazdaságilag hasznosabbaktól többet vonnak el a kevésbé hasznosak érdekében, akkor ezzel valójában büntetik azt, akinek többet hoz a tevékenysége, és a kevésbé sikeresekben azt a tévképzetet táplálják, hogy nekik "jár" a támogatás, ahelyett, hogy arra buzdítanák őket, hogy továbbképezve magukat olyasmivel foglalkozzanak, amivel önszorgalmuknak köszönhetően módosabbá válhatnak.

Az adócsökkenést nézhetjük úgy is, hogy ezzel már kevesebbet lopnak el a módosabbaktól azért, hogy szétosszák a mesterségesen szedált és korlátozott potyadékok között.

Érdekes egyébként, hogy az "adjuk be a közösbe" hívei leginkább azok, akik maguk nemigen dolgoztak meg a vagyonukért, akik más javait osztanák szét a legszívesebben.

Az oktatás helyzete miatt sem tudok rokonszenvet érezni: azt tapasztalom, aki akarja, megtanulja, amit meg akar tanulni.

A kisember meg ne akarjon kisember maradni, mert a kisemberek sorsa mindig az elnyomásban szenvedés volt.

--------------
Eat healthy,
Exercise daily,
Die anyway.

Evvel valamelyest egyetertek. Pl. esetemben a szulok nem igazan tamogattak a tanulasomat, mivel nem tudtak, de en tanultam, beletettem igen sok munkat es koltsegteritesesen bekerultem a BME-re. Azota bar meg mindig anyukamnal lakom es O foz, mos ram, penzt sosem kertem tole semmire. Osztondijakkal, Google Summer of Code-dal, tanszeki munkakkal mindig eloteremtettem annyit, amennyi a tanulassal kapcsolatos dolgokra, sajat kiadasaimra, minimalis szorakozasra, stb. kellett. Ekozben 3 nyelvbol is szereztem nyelvvizsgat. Most MSc-t csinalok es Erasmus-szal Portugaliaban vagyok. Ez a negyedik idegen nyelv, amit megtanultam. Termeszetesen ehhez sem kertem penzt szuleimtol, az Erasmus tamogatas mellett a fennmarado koltsegeket sajat zsebbol megoldottam. Emellett anno meg SAI programmal vettem Sun vizsgavouchereket 40$ / db aron, amibol mar 5 vizsgan atmentem. Mindegyikre konyvekbol, netes forrasokbol, autodidakta modon keszultem, nem kellettek tobb szazezres tanfolyamok a sikerhez. Holnap megyek Java Web Component Developer vizsgara. Nem azert irom mindezt, hogy most ezzel megmondjam a frankot, vagy hogy megmutassam, hogy milyen fasza gyerek vagyok, hanem azert, hogy az en peldamon at megmutassam, hogy igen mersekelt lehetosegekkel is lehet eredmenyeket elerni, csak kussolni kell es dolgozni. Tudom, hogy ha elvegeztem az egyetemet, amilyen referenciaim vannak/lesznek addigra, 400-500e Ft-ot is kereshetek siman. Es ki fogom fizetni edesanyam devizahitelet is, amit egy rossz dontes miatt felvett, annak ellenere, hogy en kezzel-labbal elleneztem az egeszet. Es nem lesz buntudatom, hogy ennyit keresek, mert megdolgoztam erte. Es nem fogom ugy erezni, hogy most nekem kellene masokon segiteni, hiszen nekem sem segitett senki. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet nem tul rozsas. Szuleim elvaltak, edesanyam kozalkalmazott, tehat jelenleg eleg szar korulmenyek kozott elunk. En is egyet ertek abban, hogy mindenki azt arassa le, amit elvetett, de vannak johiszemu, dolgos emberek is, pl. edesanyam, akinek van egy tisztesseges szakmaja (varrono), de anno nem vegzett egyetemet, mert abban az idejeben meg egyaltalan nem volt a megelhetes feltetele. Es ezek az emberek tenyleg nem tudnak elhelyezkedni rendesen a szakmajukban, illetve ehbert kapnak csak, holott megvan a szakmajuk meg ott van az evek tapasztalata is. Szoval en valahogy mindket oldalt megertem, es mint mindig, szerintem itt is egy arany kozeput lenne a helyes. Legyen a megelhetes egy kicsit konnyebb az atlagember szamara, de aki megdolgozik kemenyen a sikerert, az tudjon kitunni tovabbra is.

És ha még okosabb vagy akkor azok alapján amit leírtál kiválasztod a kedvenc nyelvedet és elmész abba az országba élni/dolgozni. Majd megkeresed kezdetben a 600-700e Ft-ot aztán meg mégtöbbet. Ha Mo-n maradsz megkeresed a 400e Ft-ot és ott azzal vége is. Nem valószínű, hogy később fogod te annak a 4-szeresét is keresni.
Ja és természetesen ha kapsz külföldön egy 1-2 éves szerződést párhónap próbaidő után (a referenciáid alapján lehet egyből) akkor utána nem fog gondot jelenteni az, hogy édesanyádat is magaddal vidd és biztosíts neki egy olyan élet nívót amit otthon sose tudnál.

De nem akarok én a gonosz külföldre csábítok közzé tartozni, csak a történeted alapján úgy gondolom, hogy megérdemelnél egy ilyen életet, bár ezt megint nem az én posztom eldönteni, hogy ki mit édemel... :)

szerk: Te voltál az a srác aki egyszer feldobta a CV-jét ide és benne volt valami agykontrollos cucc? :) (Nem fikázásból, csak kérdezem, hogy jól emlékszem-e arra, hogy te voltál)

De igen, jol emlekszel. :) Az volt az a topic a spanyol baratnorol meg agykontrollrol. Ami szerintem jo dolog, de a hozzaszolok javaslatara kiszedtem. :)

Amugy egy ilyen jovot siman el tudok kepzelni, amit irsz. A B terv meg, hogy Azsiaba megyek es nem keresem hulyere magam, de a helyi arakkal megis arany eletem lesz. Amiota Nepalban voltam, nagyon megfogott. Kedvenc nyelv amugy most gorog es hindi, ezeket tanulgatom. Bar az elso ugye jelen pillanatban gazdasagilag nem tul kecsegteto, a masodik pedig a B tervhez tartozik. :)

+1

"Ha valaki "többet" keres, az olykor nem azért van, mert az illető gonosz, harácsoló, kapzsi, imperialista elnyomó, hanem mert többet ér, jobban eladható a munkájának gyümölcse."

Végül is mindenkire igaz, de csak azokra akik dolgoznak!
Más dolgozni és más várni a fizetést.

Azért az nem igaz, hogy aki többet keres, annak többet ér a munkája. Aki többet keres, jobb bértárgyalásokat folytat. Jobban tudja eladni a főnöke felé a munkáját.

Ez csak egy apro pici faktor. Ha van egy Trabantom, egy Suzukim meg egy Audi A6-osom, amit el akarok adni, lehet hogy jo targyalo vagyok es elpasszolom a Trabantot is jo aron, de a Suzuki mindig tobbet fog erni. Nem beszelve az Audirol. Ezek eleve "tobb ponttal" indulnak, hiaba folytatok jo meg rossz targyalasokat.

Ez nem egy apró faktor. 10-szeres különbségek simán össze tudnak jönni, és nagyon nem mindegy, hogy 50.000-et, vagy 500.000-et viszel haza a borítékban, ugyanazért a munkáért.

Nem tud összejönni, hogy tudna már.
Aki tudna 500-at keresni és 50-ért melózik az hülye. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy ha valaki nagyon jól el tudja adni, hogy ő mennyire jó és szükséges szakember, akkor megkereshet mondjuk 300 helyett 350-et, esetleg 400-at (bár akkor borzalmasan alul volt fizetve), de 3 millát nem, mert az bérköltségben van vagy 7 milla, annyit nem termel meg. Aki meg megtermel, annak meg nem 3 kilót adnak. (Minden összeg nettóban természetesen)

Hogyne tudna összejönni. Van olyan hely a világon, ahol több év alatt nem keresnek annyit az emberek, mint amennyi máshol a havi minimálbér.
De ha országon belül maradunk, szerinted mennyit keres egy kelet-mo-i faluban egy informatikus, és mennyit BP-en?

Nagyjából vágom a különbséget, viszont ez meg a kereslet/kínálat.
Viszont ha XY 50-et keres bivalybasznádon java programozóként, pesten meg megkapna 500-at, akkor miért nem próbálkozik be pestre? Albi megvan 50-ből, rezsivel mindennel 100-ból tutira, előrébb lenne 350-el. Igen tudom, pont ő az, aki a beteg édesanyját ápolja, meg a házban ott a nagyapja szelleme, szerelmes a boltosnőbe és satöbbi, ez az 1%. A 99% miért nem indul meg? Még csak nyelvtudás se (feltétlenül) kellene hozzá, mint a külföldhöz.

Így van. És itt kanyarodunk vissza az eredeti témához: ha Mo-on adnak egy tudásért X pénzt, külföldön meg ugyanazért 3x pénzt, akkor miért ne menne el innen az ember?

A munka értékét ne keverjük ide, az rendkívül szubjektív. Hogy állapítod meg, hogy kinek értékesebb a munkája, ha az egyik fél mondjuk menedzser, aki lehetővé teszi a cégnek a terjeszkedését, a másik fél meg a minimálbéres munkás, aki nélkül nem létezne a cég, mert a menedzser nem állna be robotolni 3-4 műszakban azért a pénzért. Azok a sokat szidott senkiháziak, akik szerinted nem akarnak előre jutni tartanak el mindenkit, b*****d meg! Kicsit meg kéne becsülni azokat az embereket, akik a teljes gazdaság alapjait képezik, ugyanis nélkülük nem is létezne gazdaság, semmilyen formában, se kaja, se benzin, se internet, se ékszerek, semmi. Lehet itt papolni mindenféle marhaságról, hogy kinek mennyire értékes a munkája, de ha visszaköveted a szálakat, akkor eljutsz az alapokhoz, ahol megélhetési gondokkal küzködő embereket találsz, és ha őket kiveszed az egyenletből, akkor összeomlik minden. Rengeteg embernek pedig nincs lehetősége és egy idő után feladja, mert nem tehet mást, vagy beletörődik vagy éhen hal. A lehetőségek korlátozottak, hiába van egy-két sikeres ember, ha 1000 emberre jut 1 előrejutási lehetőség. Nem lehet mindenki sikeres, nem juthat mindenki előre, ezt már leírtam, nem a Star Trekben élünk, itt mindig hátra kell maradnia egy vagonnyi embernek, hogy egy előre juthasson, de annak az egynek kicsit meg kéne becsülnie azokat, akik miatta nem érhetnek el többet, globálisan tehát felelősséggel tartoznak. Ez lenne az emberi civilizáció szerinted, hogy minden ember annyit ér, amennyi pénze van? Hallottál már arról, hogy minden ember egyenlőnek született?

>Hogy állapítod meg, hogy kinek értékesebb a munkája

A kereslet--kínálat határozza meg az adott munka értékét. Nem bonyoult ez. Macerás persze, mert folyamatosan változnak a dolgok, de ez nincs másképp, lépést kell tartani, és aki lemarad, az rosszul járhat.

>Kicsit meg kéne becsülni azokat az embereket, akik a teljes gazdaság alapjait képezik

Olyan arányban vannak megbecsülve, amennyit ténylegesen ér a munkájuk. Ha ők valóban becsülnék saját magukat, ha nem csak "kisemberkednének", akkor képeznék magukat és előrébb jutnának.

>ha visszaköveted a szálakat, akkor eljutsz az alapokhoz, ahol megélhetési gondokkal küzködő embereket találsz, és ha őket kiveszed az egyenletből, akkor összeomlik minden

De miért venném őket ki az egyenletből? Rengeteg ilyen kisember van, és ha ki is dől néhány, van helyettük rengeteg pótlásnak.

>annak az egynek kicsit meg kéne becsülnie azokat, akik miatta nem érhetnek el többet, globálisan tehát felelősséggel tartoznak

Ahogy korábban említettem, erről a misztikus "felelősségről" azok szeretnek beszélni, akik nem a saját erejükből szerzett vagyont kívánják szétosztani.

Ha valaki befizeti az adóját, az a társadalom felé minden tartozását rendezte. További "felelősségről" beszélni olcsó manipuláció, amire nem mindenki vevő.

>Ez lenne az emberi civilizáció szerinted, hogy minden ember annyit ér, amennyi pénze van?

Nemcsak az emberi civilizáció ez, de ez a "dzsungel törvénye" is. A gyenge elbukik, az erős fennmarad. (Remélem, nem kell külön elmagyaráznom, hogy az az erős, aki fennmarad, és az a gyenge, aki elbukik.)

>Hallottál már arról, hogy minden ember egyenlőnek született?

Láttam egy mesefilmben, hogy egy szőrös majom űrhajót vezetett, de csak mert látok/hallok valamit, attól az még nem lesz igaz.

Az elv, hogy a törvény előtt egyenlőek legyenek az emberek, valószínűleg jó dolog. De azt gondolni, hogy születésüktől fogva másban is egyenlőek, az önáltatás (vagy erősebb kifejezéssel: aljas hazugság).

Semmilyen szempontból nem egyenlőek az emberek: van, akinek gyorsabban vág az esze, van, aki fizikailag strapabíróbb, van, aki vakon és bénán születik, és van, aki nagyon csúnya. Van, aki Észak-Koreában, és van, aki Argentinában vagy Csehországban születik. Van, akit a szülei már korán arra nevelnek, hogy lelje örömét a művészetekben és szerencséjére szeret is hegedülni, és később híres és megbecsült hegedűművész lesz. Olyan is van, akivel nem tudnak foglalkozni, és bár talán fantasztikus tehetsége lenne a rákkutatáshoz, sosem jut tovább valami bűzös kis könyvelőiroda szobácskájánál.

Minden ember embernek született -- a továbbiak fölött aztán már csak részben van befolyása, de tényleg nem nyerhet mindenki. Aztán van még valami, ami mindenkire igaz, de erről minden alkalommal megemlékezek a signature-ömben:

--------------
Eat healthy,
Exercise daily,
Die anyway.

Hát szomorú vagyok, hogy nem látod a hibát az egészben. Ezzel a felfogással rövid távon érhet el sikereket a civilizáció, de 200 év múlva nyoma sem marad itt semminek, ha nem változik meg gyökeresen. Az emberiségnek pont arról kéne szólnia, hogy az emberek egyenlőek, minden értelemben, aki ember, az így gondolja, aki meg egy ostoba állat, az meg úgy, ahogy te. Mi már nem a dzsungelben élünk. Pont.

Az a baj, hogy egyikteknek sincs igaza, mert abban, hogy ki vagy és mit értél el igenis nagy szerepe van a személyes cselekedeteknek, a tanulásnak és a munkának, de nem csak az számít.

Az is számít hova (ország, településtípus, ...) születtél, milyen adottságokkal, ...

Az emberek nem születtek egyenlőnek, mert van aki gazdagabb, vagy aki szegényebb családba születik, van aki okosnak van aki butának. Egyenlőségről csak a tarisznyás bölcsészek meg a mások pénzét elvenni akaró kommunisták beszélnek.

Szóval eleve egyenlőtlen helyzetből indulunk és erre rakódik még rá az, hogy mennyire vagy szorgalmas, törekvő, mennyire képzed magad és persze mennyire vagy képes eladni magad és a szaktudásod a piacon.

Az emberek soha nem voltak egyenlőek és soha nem is lesznek, a probléma csak az, hogy ezt a többség (akik szegényebbek) nem szívesen fogadja el. Persze van aki elfogadja és kihozza a neki adatott javakból a legtöbbet (ők jutnak előre és az ő gyerekeik léphetnek feljebb) van aki csak anyázik, vagy épp elveszi a másét. Habitustól függően.

De nem is a fentiek az igazi problémák, hanem az, hogy ma Magyarországon nagyon nehéz egy szegényebb családból feljebb vergődni. Vagyis ha okos vagy és szorgalmas akkor is nehezen boldogulsz ha szegény családba születtél. Itt van (lenne) szerepe az államnak, hogy támogassa a szegény, de tehetséges fiatalokat, de a munka nagy részét akkor is nekik maguknak kell elvégezniük...

Üdv: Tamaas

+1

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1
Na ez az. Szoval az allamnak nem ott van a szerepe, hogy egyenlove tegye az embereket, hanem igyekezzen mersekelni az _eselyegyenlotlenseget_. Kicsit faradt vagyok de valahogy igy: nem az emberek egyenlove tetelere kell torekedni, hanem az emberek eselyeinek egyenlove tetelere.

Hiaba ertelmes valaki, egy pici zsakfalubol meg a kozepiskolaba is nehezebben jut el, nem beszelve a felsofokrol nem is beszelve, mint az, aki a szomszed utcabol jar be. Ha meg el is vegzi, utana munkat kap, megint csak nehezebben tamaszkodhat a szuloi hazra (pl. ottlakas), mint aki a szomszedban lakik. Es ez az igazan szornyu, ilyen kis nuanszokon borul az egesz :(

--
http://www.micros~1

Idézet:
Az emberek soha nem voltak egyenlőek és soha nem is lesznek, a probléma csak az, hogy ezt a többség (akik szegényebbek) nem szívesen fogadja el.

Egyébként az "emberek egyenlőek" kijelentésnek történelmi távlata van, ugyanis párszáz éve az emberek nem születtek egyenlőnek, s aki nemesi családba született, annak születésétől fogva többletjogai voltak. Ebből mára már az maradt, hogy aki tehetősebb családba született vagy önerőből képes felemelkedni, azok előtt nyitottak azok az ajtók, amelyek régebben zárva lettek volna.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

a verseny genetikailag van kódolva minden élőlényben. ostoba állatnak nevezni azt, aki ezt a tényt elfogadja, minimum műveletlenségre utal.

Hogy miért nem jó, ha az emberek teljesen egyenlőek, arról pl. Asimov könyveiben is lehet olvasni, lásd pl. A halhatatlanság halála, vagy amit az alapítvány sorozatban ír az 50 térutas világról.

egyébként de, dzsungelben élünk, és ha véletlenül kiderülne, hogy nem mi vagyunk az egyetlen értelmes élőlény a világegyetemben, akkor hirtelen igen fontossá válik, hogy dzsungel-e vagy sem és ha igen, mekkora.

Valami eszmeletlen nagy gaz van ma, mar a masodik olyan postod tolod amivel egyetertek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ennek egyetlen oka, hogy nem véleményt írt le, hanem tényt, oda is van írva :)

Veletek nem is lehet ész érvekkel vitázni, mert csak a sárdobálásból értetek. Rendben.
Én úgy látom jó sok agyatlan, ostoba, köcsög, bunkó, rohadt szemét, elbaszott, fasiszta, embernek távolról sem nevezhető lények járkálnak errefelé. Titeket húsevő baktériumoknak kéne felzabálni szépen lassan, a hozzátok hasonló emberek miatt tartunk ma ott, ahol.

de, észérvekkel lehet vitázni.
és attól, hogy felsoroltál minden jelzőt, amit úriember nem mond ki, még nem lett igaz az állításod...

_ész_érvhez _ész_ kell.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Lófaszt öcsém, velünk, meg egyébként bárkivel is _csak_ érvekkel lehet.
Azok neked nincsenek, ezért nem vagy vitaképes, te csak kinyilatkozod az ideológiádat és azt várod, hogy erre bólogassanak. Aztán amikor nem bólogatnak, hanem vitába szállnak veled, akkor kiderül, hogy nincsenek érveid, kiderül, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter, aztán előveszed ezt a tróger stílust, aztán azt várod, hogy komolyan vegyenek.

Remélem, hogy még gyerek vagy és egyszer felnősz, kinövöd ezt a naivitást és majd megérted, hogy mit mondunk itt nagyon sokan. De ha csak a sikertelenségedet, tehetségtelenségedet, az évtizetes sérelmeidet akarod itt levezetni, akkor rossz helyre jöttél. Nem fogsz lehúzni bennünket a saját szintedre, forogj csak a saját nyáladban.

.

ez baromsag.

dehogynem, csak fák helyett beton van...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Ezzel a felfogással rövid távon érhet el sikereket a civilizáció, de 200 év múlva nyoma sem marad itt semminek, ha nem változik meg gyökeresen."

Halkan mondom: az emberiség az elmúlt párezer évben ezzel a felfogással maradt meg, ugye mekkora egyenlőség volt az ókori egyiptomban is, aztán Görögország és Róma is az egyenlőségről szólt, a középkor aztán maga volt az egyenlőség, ne már...

"Az emberiségnek pont arról kéne szólnia, hogy az emberek egyenlőek, minden értelemben,

Lófaszt, már ne haragudj.
Szerinted egyenlő egy gyermekeket gyógyító orvos, meg egy saját szarában fetrengő csöves?
Szerinted egyenlő Marian Cozma, meg az ............ amelyik leszúrta?
Szerinted egyenlő egy pedofil, a 3-4 éves kisgyerekeket erőszakol meg, és az édesanyád?
(No offense, nem anyázok, egy számodra fontos személyt akartam említeni)

Mert szerintem nem, kurvára nem.
Annyiban igen, hogy vannak ún. emberi jogai mindenkinek. De nem tovább.

De nem érnek ugyanannyit rengeteg helyen, többek között a munkaerőpiacon sem. Ott a kereslet és kínálat határozza meg az emberek (munkájának ellen)értékét.
Lásd: ma egy jó asztalos simán keres annyit, ha nem többet, mint egy informatikus, és hónapokra előre be van táblázva. Mert alig vannak, akik ezzel foglalkoznak, és a piac többet fizet a munkájukért.

"aki ember, az így gondolja, aki meg egy ostoba állat, az meg úgy, ahogy te."

Akinek nincs érve, az személyeskedik.

"Mi már nem a dzsungelben élünk. Pont."

Dehogynem.

áh, ez valami itthoni dolog lehet, nálunk több személyiségi joga van egy bűnözőnek (K. Dzsordzsó, 19) mint egy tanárnak, akit az előbb említett édesapa vert meg az intő miatt amit a kölke kapott..

Ez a kontraszelekció vezetett ide, hogy emberek olyan égbekiáltó faszságokat írnak, amire reagáltál, mert ebben élnek, ez folyik a tévéből.

Egy jó asztalosmester meg napi 8-10 óra munkával hazavisz majdnem egy misit, mínusz szja.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Milyen szemelyisegi jogokra gondolsz?

Kitakart arc, K. Ödön jellegű rövidített név, támadódat letepered, erre téged túlzott önvédelemért többre ítélnek, mint amit a támadód kap... plazmatv, kondigép a börtönben... tudtad, hogy átlagosan 300k-ba kerül egy elítélt per hó az államnak?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Kitakart arc, K. Ödön jellegű rövidített név"

Miért baj?

nem vagyok az eoe híve, szeretném tudni, ki ölt meg időseket ezer forintért, ha szabadulnak, nem akarom alkalmazni őket.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Szerintem jogerős ítélet után kellene csak arcot meg rendes nevet mutatni. Láttunk már mellé ment ítéletet mostanában.

hát, kéne...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ha nem akarod alkalmazni őket, kérjél erkölcsi bizonyítványt

Többezer, én nem akarom kifizetni, a jelentkezőkre meg nem verném rá.
De látom a témát sikerült megint szűklátókörűen értelmezni, ezért írok más példát: albérlőt veszel magad mellé. Tudod folytatni fejben?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"ha nem akarod alkalmazni őket, kérjél erkölcsi bizonyítványt"

Volt egy szomszédom pár éve Budapesten. Komoly maratoni típusú alkesz az elit rétegből. Főfejes volt egy bankban. Egy éjszaka mattrészegen elgázolt egy fazont az üllőin. A fickó megmaradt, de éppenhogy. A szélvédőn akkora pókhálós törés, hogy csak lestünk.
2 hónappal később állást váltott, már minden klappolt neki, csak erkölcsi kellett. Tudtuk, hogy itt elhasalt a történet. De nem. Kikérte az erkölcsit, megkapta az állást és vett egy kétszerakkora kocsit.
Az erkölcsi lókukit sem ér.

Gondolom jogerősen még nem volt elítélve

Akkor meg az ártatlanság vélelme nem véletlen. Ha a tévé bemondja valakiről, hogy gyanúsított, akkor mindenki úgy veszi, hogy bűnös, de nem véletlenül nem jön azonnal az ítélet, hanem mert nem biztos. És elég szar lehet, ha ártatlanul megvádolnak valamivel, és mindenki úgy néz rád, hogy bűnös vagy. Ha pedig fennáll a veszélye annak, hogy újabb bűncselekményt követ el (ha bűnös), arra van az előzetes letartóztatás.

">Hogy állapítod meg, hogy kinek értékesebb a munkája"

Roppant egyszeru, meg csak bonyolult teoria es mericskeles sem kell: osztalyharc.

az erre adott osztályharc válasz úgy tesz, mintha osztályon belül nem lenne harc.

azt is jelentheti a kifejezés, nem?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

nem, az osztályharc kifejezést mindig úgy használták régen, hogy osztályok közötti harc, a munkásosztály harcol a burzsoá elnyomók osztálya ellen. emellett a társadalmi tudat fejlődése lehetővé teszi, hogy mindenki olyan szinten részesüljön a javakból, amennyire azt szükségletei igénylik, ez kizárja az osztályon belüli harcot.

más kérdés, hogy ez az ideológia nem bizonyult működőképesnek hosszú távon.

poén akart lenni de elnéztem a dátumot :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Először szerintem mutassanak példát azok, akiknek látványosan van mit a tejbe aprítani: ha valaki X5-ös BMW-vel jár és 80 milliós háza van, kicsit adhatna többet a közösbe."

Megkérdezhetem, hogy miért? Százalékos adózás van, tehát többet ad a közösbe. (Ha engedik adót kerülni akkor az a NAV sara, ezt hagyjuk.) A kocsi adóját kifizette, a közösbe. Többet tankol, ennek az adója megy a közösbe. Nagyobb lábon él, többet költ, ennek az adója is megy a közösbe.
Mit szeretnél még? Komolyan érdekel, hogy milyen ideológia hajt téged.
Másfelől az is érdekel, hogy minek fizessen az ember átlag szja felet be bármit is? Hogy több menjen a rokkantnyugdíjasoknak/nyugdíjasoknak/szoctámogatott romáknak? Százszoros adóért nem kap száz szavazati jogot, nem ér ki hozzá százszor gyorsabban a mentő, de még csak jobb egészségügyi ellátást vagy több odafigyelést se kap. Elismerés sem jár érte. Jobban sem érzi magát tőle, mert látja a nagy állami mutyikat. Akkor miért? És kérlek ne balos választ adj, hanem racionálisat.

"Ha engedik adót kerülni akkor az a NAV sara, ezt hagyjuk."
Nem feltétlenül. Hány olyan cég nevére vásárolt, de magánszemély által használt laptopról, autóról, bármiről tudunk, ami után visszaigénylik az ÁFA-t? Mert megtehetik. Vagy az az egyéni vállalkozó, aki mindent leír költségként, mert engedik a jogszabályok.
Nem az illegális, hanem a legális adóelkerüléssel van a gond. Sokan használják, de még többen kihasználják a rendszert.

Azt azért tegyük hozzá, hogy ennek Magyarországon az az oka, hogy agyonnyomják a vállalkozót kismillió adóval és járulékkal. Ha mind kifizetné és hófehéren élne, akkor ott tart, hogy nem érte meg, hogy vállalkozást csinált, mert több vele a probléma mint a haszon. Az állam meg közben vígan elsétált azzal amit esetleg kemény munkával keresett.
Az még nem tűnt fel senkinek, hogy ha a magyar kimegy vállalkozni, akkor boldogan fizet adót? Mert kint "csak" annyit kell.(Jó-jó, van aki kint is ügyeskedik, de nem ez a jellemző.)

Nagyon egyszerű a dolog: egy csomó adót meg kell szüntetni, és egy csomó adóelkerülési legális módot is meg kell szüntetni. A 88-ban (vagy 87-ben?) bevezetett főadók (SZJA, ÁFA, társasági adó, vám, jövedéki adó) + pár kisadó rendszere jó volt, csak a kisadók száma hatalmas mértékben megnőtt, és párhuzamosan az adóelkerülések fajtáji is növekedtek. Baromság az egész, mert sokkal több adminisztrációs költséget igényel így a rendszer mind az állam, mind a vállalkozó szempontjából.

a sok adó egyik oka, hogy sokan nem fizetnek adót.

nem az, hanem minden barom politikus/pénzzzügy miniszter kitalált valami adót - utána jött a kedvezmény/lobbi ,hogy mivel lehet csökkenteni. Évente/fél évente könyvelő és könyvvizsgáló ismerőseim egy-egy tovább képzésről, amit APEH vezető tartott annyit mondtak ,hogy még ők se tudják, hogy is lesz ez, az alap esetek világosak 75%-ban, de ha kérdeztek spéci esetet arra nincs válasz, még hivatalos APEH állásfoglalás se...

itthon nagyon bonyolult az adózás, ezt kint nem is értik...

De nem ez a legfőbb ok.

A sok adó oka, hogy sokat költ az állam, leginkább az inaktívakra és olyan beruházásokra, amikből jól tudnak lopni. És ezt az emberek látják, mint ahogy azt is, hogy mit kapnak az államtól a befizetett pénzükért cserébe.
Ezen kívül azt is látják, hogy a nagy tolvajok megúsznak mindent, a kisebb csalásokra pedig nem jönnek rá. A jogszolgáltatás állapota már csak hab a tortán.

ha már reagáltak neked én is írnék "egyéni vállalkozó aki mindent leír" megjegyzésre:
- személyautó ÁFA-t csak a TAXIS írhatja más nem, de még a benzin ÁFA-t se
- céges kocsi adó havi 15ezer (ez lehet kevesebb)
- fizetem a közterheket (TB, Nyugdíj) , de ennek költségeit csak részben számolhatom el (kb. 24%-ot) - vagyis adót kell fizetnem utána
- "elvárt adó" - ilyen csak itthon van - jogilag hogy lehet ?? nem voltam itthon ,de megtartottam a vállalkozást fizettem mindent és még a nulla forint árbevételt is megadóztatták...
- laptop elszámolása költségként, ÁFA vissza.. - csak számtech. vállalkozásnál lehet )mint áru, egyébként tárgyi eszköz 3év alatti leírás - ja és ha nincs hozzá jogtiszta op.rendszer, akkor az APEH most már NAV nem ismeri el, mint munkaeszközt , így nem írhatod le költségként és az ÁFA-t se igényelheted vissza.

mint látod ezek az "egyéni vállalkozók" mindent leírnak...

Én csak arról beszéltem, amit a közvetlen környezetemben látok. A rendszer működik, éljenek a kiskapuk. A cégautóadó tudomásom szerint levonható a gépjárműadóból (súlyadó). Így az nem pluszkiadás. Valamint havi 500 km-nél kevesebb átalány elszámolás esetén nincs cégautóadó. Bizonyos esetekben a cégautóadó elszámolható költségként. Ha egy adott hónapban nem használod az autót (ez tipikusan a "vettem a fiamnak egy autót a cégre, akkro használja, ha van pénze benzinre" esetben előfordulhat), akkor nincs rá cégautóadó. És hasonlók. Bővebben: http://www.apeh.hu/gyik/cegautoado
A legtöbb laptophoz alapban jár jogtiszta oprendszer. Hülye lenne egy cég, ha nem így venné. Drágább ugyan, de leírható költségként. Megéri.
Az elvárt adó pont a sok adóelkerülési lehetőség miatt bevezetett plusz adónem, baromság miatt van.

igazad van, annyira nem a területem és nekem nincs céges kocsim.
de tényleg bonyolult a magyar adózás, és ez megint csak arra jó, hogy lehessen csűrni-csavarni..

Olyan kedvezmények itthon nincsenek, hogy házfelújítást le lehessen írni az adóból - elképzelem amikor a kőművestől számlát kérsz.. mintha fogát húznák..

És ez a bonyolultság rendkívül sok pénzbe kerül: az adminisztrációnak van sok közvetett és közvetlen költsége. Baromság az egész úgy, ahogy van. A sok lobbizásból eredő adó (megkent képviselők megszavazott indítványai) ide vezet. Egy dolgot tudok idézni: "Miért hagytuk, hogy így legyen..."

akkor most számoljunk, benzint akarok venni, mondjuk 60.000 forintért. hogy mibe kell, az mindegy.
Elmegyek a benzinkutashoz, mondom neki, hogy hé tesó, itt van 60.000 forint, adj érte benzint. éppen csurgat egy keveset a tartályomba, mire én megkérdem:
- te figyelj már, ne kúrjál fel, hol a többi benzin? kifizettelek!
- nem úgy van az kedves vásárló, nem csak a nyersolaj árát, a finomítás díjját, a szállítás díjját, valamint a benzinkút tulajdonos hasznát kell kifizetned, hanem egyéb járulékokat, amelyből fasza beszakadós utak, meg kanyonokon átívelő autópályák, meg alföldi alaugtak épülnek. Ahhoz a 60.000 forinthoz még tegyél hozzá kérlek 140.000 forint adót, mert azt a benzint biztos az utakon akarod elatózni!
-De amit mondtál, azok fizetős utak! És ha én hajózni akarok? A vizet is az állam adta? na nembaj, összesedek akkor 200.000 forintot.
El is mentem egy munkahelyre, ahol mondtam a főnöknek, hogy megkeresem a hasznodat, plusz 200.000-et, és akkor azt add nekem. Bele is egyezett a lelkem, el is végeztem a munkát 1 hónapon át, majd néhány nap múlva megláttam a bérpapíromon egy nevetséges, alig 90.000 forintot. Be is rongyoltam a főnökhöz:
- Te mocskos csaló gazember, nem elég, hogy dolgoztam, mint egy állat, még át is versz? hol a megdolgozott 200.000 forintom, amiből benzint akarok venni?
-Nem úgy van az te Szürkemarha! Az, hogy megkeresed nekem a hasznomat, plusz 200.000-et, nem adhatom oda neked csak úgy! le kell adózni, munkáltatói költség, egyéb adók, stb, hát miből lennének akkor iskolák, ingyenes oktatás, nyugdíjasoknak buszbérlet, tanároknak 4 havi szabadság évente, meg hogy tartanánk fenn a politikus bűnözőinket? ahhoz hogy megkapj 200.000 forintot, ahhoz kb 450.000 forintot kell megtermelj!

és még régen a 9-ed és a 20-ed megviselte az embereket. most szeretném, ha csak ezt a 2x10-ed azaz 20%-ot venné el az állam...

Igen, az alkalmazotti rendszer rossz, nem éri meg alkalmazottnak lenni....

"nem éri meg alkalmazottnak lenni...."
Ott a pont. A problémák:
- Magyarország vállalkozóellenes. (Illetve szavak szintjén megy az, hogy vállalkozásbarátnak kell lenni, de az állam nem akar lemondani az adókról)
- Az emberek többsége nem tudja elképzelni az életét másként, mint alkalmazott.
- Az emberek többségének a pénzügyi intelligenciája nulla. Csak hó végi fizetésben tudnak gondolkodni, másban nem.

Nm feltetenul baj, hogy az emberek tobbsege alkalmazottkent szeretne boldogulni. Az emberek nagyresze anyagi biztonsagra, kiszamithatosagra, nyugodt munkahelyi korulmenyekre vagyik. Egy sajat vallalkozas (leginkabb indulaskor) mindezt mellozi.

Persze, nincs azzal semmi baj, hogy alkalmazott akar lenni. A probléma, hogy nem értik, hogy az alkalmazott definiciója az, hogy X pénzért elvégez Y munkát. Ha Y munkát már nem kell elvégezni, akkor a munkáltató evidensen nem fog fizetni láblógatásért.
Másfelől egy jól megtervezett és működtetett vállalkozás igenis tud anyagi biztonságot nyujtani. (Sajnos Magyarországon szinte senki nem üzemeltet tervezetten vállalkozást. Illetve olyan gyakran csapnak rá a cégekre plusz terheket, hogy ez odahaza nem is annyira egyszerű.)
Emellett pedig lényeges megjegyezni, hogy minden munkahely vállalkozás és befektetés. A munkahely attól biztonságos, hogy a munkavállalók annak akarják hinni.

"Ha Y munkát már nem kell elvégezni, akkor a munkáltató evidensen nem fog fizetni láblógatásért"

Akkor a munkáltató ad Z munkát, vagy felbontja a munkaszerződést. Ha nem bontja fel, akkor fizet a szerződésben meghatározottak szerint. Ha az alkalmazott csak lábat lógat, mert nem adnak neki feladatot, nos, az a munkáltató problémája.

pedig vannak olyan cegek, akik akkor is fizetnek, ha lablogatas van, mert nem eri meg kirugni, aztan keresni mast.

Nem mindegy minek a tizede.

Ez szemét egy beszólás, ugye tudod!? Ma Magyarországon nincsenek lehetőségek, csak ha jó helyre születsz és megfelelő kapcsolatokra teszel szert eleve meglévő kapcsolatok útján. Önerőből kevés ember lehet sikeres, szakmákkal és diplomákkal kötnek ki multis cégeknél egy gyártósor mellett az emberek, annyira nagyon jó itthon élni. Majd ha a tisztelt kormány megoldja a problémákat, majd ha nem a haverokat fogják felvenni a vállalkozók sem a tényleg képzett emberek helyett, majd ha a végzettséggel nem rendelkezők fogják ellátni a végzettséget nem igénylő munkákat, majd ha megszűnik a nyílt adócsalás, majd ha a diplomát kézhez véve el tudsz helyezkedni egy-két héten belül a saját területeden minden esetben, majd ha nem azon kell gondolkodni, hogy legideálisabb esetben is kétszer nettó 150 körüli fizetésből is hogy a francban fogsz házat venni olyan körülmények között, amikor bármely pillanatban megszűnhet a munkahelyed vagy 10 év múlva lecserélhetnek egy fiatalabbra és már viszik is a házat a fejed felől, majd akkor mondj ilyet. Magyarország szarban van és még mélyebbre tiporja a vezetés, ezt bizonyították már. Aki csak teheti menjen külföldre, nincs itthon semmi, amiért maradni kéne, arról nem is beszélve, hogy szinte kiszorítják a magyar munkaerőt a külföldiek, csak egy példa: az előző háziorvosom román volt, a következő pedig szlovák. Somogy-megyében.
Ennek az országnak nem ártana egy totális csőd és egy ebből kirobbanó forradalom, mert itt más már nem fog segíteni, ezekre a problémákra nincs megoldás, csak a teljes újjáépítés. Ha sikerülne ezt megszervezni, akkor megérné a fiatalságnak itthon maradni, de addig felesleges, mert itt nincs jövő és az ember a saját családjának, a jövőben születendő gyerekeinek a megélhetését veszélyezteti azzal, hogy itthon marad ahelyett, hogy külföldre menne. És a saját leendő családjáért az ember nagyobb felelősséggel tartozik, mint a politikusok fizetéséért. A nyugdíjasokra egyébként megvolt a legjobb megoldás, amit valaha kitaláltak, sikeresen meg is szüntették, talán 100 ezren sem maradtunk a magán-nyugdíjpénztárban, ami a legjobb megoldás volt a nyugdíjrendszer problémáira, csak naivak voltak az emberek és nem fogták fel, hogy nem 10 év alatt mutatkozik meg a haszna, hanem egy teljes generáció kell hozzá minimum, de lehet inkább kettő, dehát a jövő generációiért minek is tennénk ma bármit is. Egy ilyen országban nem lehet élni, teljesen igazuk van azoknak, akik inkább külföldre mennek és ott telepednek le. A saját gyerekeikért nagyobb felelősséggel tartoznak, mint az agyatlan birkákért, akik hagyják az országot tönkremenni és nincsenek vérig sértődve és felháborodva, illetve nem akarnak azonnali változást, eltörölve a mai politikát és újat alkotni a helyére.

Mindegy, az fontosabb, hogy cigány ne kapjon egy vasat se, nem? :)

azután kapjon, hogy az adót valóban fizető (értsd: dolgozni hajlandó, akaró, dolgozó) bajait megoldották. prioritások. ha rosszul bánsz a fizetővendéggel, elmegy, 'szt nem lesz miből finanszírozni a védelmi pénzt :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

+1

elég ócska szöveg, amit írtál, úgy hívják: kettős mérce. te menjél külföldre, de a háziorvosod nem lehet szlovák?

pedig anyagilag te jobban jársz, ha a háziorvosod szlovák, csak a gond az, mindig azok acsarkodnak a legnagyobb szájjal, akiknek a legminimálisabb a közgáz tudásuk.

szerintem is menjetek külföldre, mind.

ilyet meg olyan ír, aki még nem találkozott szlovák, vagy román orvossal :)

én már sajnos igen :(

Ha az az elsődleges bajod az orvossal, hogy rossz orvos, akkor ezt kell leírni, nem pedig azt, hogy kiszorítja a magyart. A rossz orvos nem fogja kiszorítani.

De ettől még tartom, amit mondtam: aki külföldre ácsingózik/megy/már ki is ment, annak nincs joga leszólni azt a másikat, aki pontosan ugyanazt csinálta, mint ő. Bagoly mondja, hogy vizet prédikált...

Hogy a rossz orvos nem szorítja ki a jót? Dehogynem! A jó orvos külföldön is jó, mért maradna itthon, ha nálunk a rossz orvos is épp olyan megfelelő? Tudod hogy lett román orvos után szlovák? A románt kirúgták, mert képtelen volt ellátni a feladatát, egy betege bele is halt. A szlovák orvos pedig történetesen a felesége lett egy hazainak, olyan kijelentései vannak, hogy "valami vírus lehet, de egyelőre nem írok antibiotikumot", illetve "még nem elég beteg, nyugodtan mennyen dolgozni". Megjegyzem apámat ez utóbbi miatt cserélték le a munkahelyén egy nála 30 évvel fiatalabb sofőrre, mert később elég beteg lett és egy hónapig tartott, amire meggyógyult, plusz asztmás is lett mellé. Ha én külföldre megyek, nem sík hülyeként teszem azt, nem is tudnék érvényesülni megfelelően magas képzettség nélkül, de hozzánk akárkit beengednek. Nem az a gond, hogy román vagy szlovák, ha kicsit okosabb lenne, mint a hazaiak, még jó is lenne, de épp fordítva van.

"A szlovák orvos pedig történetesen a felesége lett egy hazainak, olyan kijelentései vannak, hogy"

ja, ettől biztos, hogy nem ért a dolgokhoz :)

"valami vírus lehet, de egyelőre nem írok antibiotikumot"

Igen, de hülye az orvos, mert tudja, hogy az antibiotikumok nem hatásosak vírus ellen, vírusfertőzésnél csak bakteriális felülfertőzés esetén kellene használni. Arra is csak súlyos esetben, ugyanis ha minden szarra antibiotikumot adnak, azzal csak rezisztens törzseket teremtünk, amikre még bivalyabb AB kell, attól lesznek az ellen is ellenálló még bivalyabb törzsek, stb., míg végül jön egy olyan járvány, hogy a pestis lófasz volt hozzá képest, az emberiség meg majd ott áll széttárt kezekkel, hogy ezt elbasztuk. Nem véletlenül vannak tartalék antibiotikumok, amik akkor és csak akkor, és csakis indokolt esetben, kórházban, csak emberre (tehát a kedvenc kutyád dögöljön meg, igen), stb.
Függetlenül attól, hogy hosszú ideig boldog-boldogtalan AB-t kapott az orvostól.
Nem mellesleg szétkúrja a bélflórát meg a fél szervezetet.

Mondja a beteg, írja a doktor...

"még nem elég beteg, nyugodtan mennyen dolgozni"

Igen, aki nem beteg az dolgozzon. Kicsit megfázott, attól még nem lesz fekvőbeteg. Kifújja az orrát naponta sokszor, de ha tud tőle dolgozni, akkor dolgozzon.

Azoknak, akik tudnak magyarul, most nem rólad van szó, a kiszorítás azt jelenti, hogy akarata ellenére elküldik. Az a verzió, hogy önmagától, saját üzleti érdekeit szem előtt tartva felmond és elfoglal külföldön egy jobb állást, az nem kiszorítás. Az sem kiszorítás, hogy a helyére nem találnak sokáig másikat és akkor felvesznek egy románt.

"valami vírus lehet, de egyelőre nem írok antibiotikumot"
Ha halgattál volna... Mond, hallottál te már bakteriális felülfertőzésről? Amíg ez az állapot nem áll be, addig nem írunk antibiotikumot. Különben pár év múlva beledöglünk mindannyian egy rezisztens törzsbe...

Ha a jo orvost a rossz nem szoritja ki, akkor most csupa jo orvossal vagyunk korulveve. oh wait.

Csak javaslom megfontolásra: a jó orvos elhúzott már Angliába/Svédországba, Mon meg felvesznek _bárkit_, mert muszáj. Ekkor nem beszélhetünk az általad megfogalmazott kiszorításról.
(Nekem anno volt szerencsém magyarul alig beszélő, arabnak látszó háziorvoshoz Gödöllőn. Hókuszpóknak becéztük. Amúgy lehet, hogy orvosnak jó volt, én csak igazolás ügyekben jártam nála.)
Csaba

"Ma Magyarországon nincsenek lehetőségek, csak ha jó helyre születsz ... Önerőből kevés ember lehet sikeres ... a tisztelt kormány megoldja a problémákat, majd ha nem a haverokat fogják felvenni a vállalkozók"

omg.
az önmaga szerint nem önerőből sikertelen ember sirámait hallhattuk

"én személy szerint örülnék ha a kint maradók elsőnek visszafizetnék az oktatás/egészségügy és egyéb díjat ami a ~24 évig tartó felnevelésükhöz kellett,"

Aki kiment, annak a költségeit a szülei befizették adóban. Megkérdezhetem, hogy akkor mit adóztatnál meg? Azt, hogy lelépett egy kilátástalan élet elől?
Rendszeresen szememre vetik, hogy fizették az oktatásomat. Azt az apróságot nem tenném hozzá, hogy az oktatásom családilag volt finanszírozva, orvost meg életemben ha kétszer láttam. Egyszóval azt se vettem ki a rendszerből amit a szüleim beletettek. Okoskák be szokták dobni a de a szüleid nyugdíját nem te fogod fizetni dolgot, mint über aduászt. Sajna mellélőnek, mert a szüleim már nem élnek, úgyhogy a befizetett adójuk és járulékuk tulajdonképpen le lett nyelve az állam által. (Arról most ne beszéljünk, hogy a 1997. évi 81. törvény 2013-tól szép csendben kivezeti a rendszerből a nyugdíj intézményét.) Persze nyilván mély szomorúságot kéne éreznem, amiért nem veszek részt a 800.000 rokkantnyugdíjas eltartásában, meg a kissebbségek integrációjában, ahol 80 milláért (pár hónapra) állást teremtenek 15 embernek, meg nem támogatom, hogy legyen miből eltapsolni Meggyesnek esztergomban még pár állami milliárdot, meg a kormány további 2 milliárdokat osztogasson ki ismeretlen összetételű holdingoknak tanácsadás címén, ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi... További kedvenc érv, hogy könnyű elmenni, de a rendszert otthonról kéne jobbá tenni. Erre nem mondanék semmit, álljon itt egy -a fenti honlapról származó idézet- :

"vállalkozni akartam, de a bürokrácia, a hivatali rendszer, az adóhatóság megfojt - megfojtott."

Ez tökéletesen leírja, hogy mi történik akkor, ha holnaptól szeretnél egy bármilyen céget csinálni azért, hogy tisztességesen dolgozz. Megjegyzem, hogy ha el is jut valaki a cégalapításig, megölik a különféle adók, járulékok. Emellé jön be az, hogy sehol nem árajánlatra dolgoztatnak, hiszen mindenhol megy a "pályáztatás" keretein belül történő ismerősmutyiztatás. Kézcsókom, alulról hogy lehet rendbetenni a rendszert? Verődjünk tömegbe, gyujtsuk fel a várost, kergessük el a vezetést és aztán építsük újjá? Vagy mi az elképzelés?
Inkább összepakol szépen csendben az ember és kimegy egy olyan helyre ahol céget alapíthat amiből esetleg 8-10 év alatt kitermel annyit, hogy életében többet nem kéne dolgoznia. Magyarország ezt egyáltalán nem teszi lehetővé.

"1997. évi 81. törvény"

melyik része? paragrafusszámot, bekezdést plz.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A 20-as paragrafus tartalmazza a "A 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjak esetében" alatt: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700081.tv

Ha mélyebben érdekel, akkor Tóth András elég jól kielemzi itt a helyzetet: http://www.tothandras.hu/blog/index/2010-01-14/lesz-e-forradalom-2013-ban/

Annyi, hogy 2011.03.12-i hatálybalépéssel kiegészítették ezzel a sorral:
"(2) Ha a biztosítottnak a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget saját döntése alapján nem utalták át a Nyugdíjbiztosítási Alap részére, az öregségi nyugdíj összege a következő:"
Gondolom egyértelmű anélkül, hogy megnéznéd, hogy kb 30%-al kevesebbet kap minden 2013 után nyugdíjba vonuló, aki nem csatlakozott a forradalmi lendülethez. Annyi a különbség, hogy a folyamatosan csökkenő összegek miatt az aki "kiírta magát a rendszerből" az legalább kap majd valamit a manyup számlájáról.

kösz a linket!

a tv. tl;dr, gondoltam rákérdezek pontosításra :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"én keményen megadóztatnám a kint levőket"

Ok meg kemenyen pofanrohognenek.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"én személy szerint örülnék ha a kint maradók elsőnek visszafizetnék az oktatás"

színvonalnak megfelelő áron már bőven visszafizettem kamatostól.

"egészségügy"

ebbe már többet fizettem be, mit amit valaha is kivettem (ami közel 0)

"és egyéb díjat ami a ~24 évig tartó felnevelésükhöz kellett, mindent"

soroljad már, mire gondolsz? konkrétumot nem tudsz mondani, csak oktatás meg egészségügy.
mert a többi az volt, hogy anyám-apám dolgozott és felnevelt, kifizetve minden fillért ami ehhez kellett?

"aztán ha majd úgy érzik egálban vannak"

hehehe, ezen már rég túl vagyunk.

"akkor ezen felül még fizessenek havonta plusz pénzt pl a nyugdíjasok/rokkantak/fogyatékosok eltartásra"

az ostoba fajtád eltartására nem szeretnél?

"mert hát most rosszul megy az országnak"

ja, mert kifizettek egy valag pénzt a nyugdíjasok/rokkantak/fogyatékosok eltartásra, aztán ehhez annyi pénzt elvettek a dolgozóktól, hogy ezzel megnyomorították az gazdaságot, de ez is kevés volt, ezért felvettek egy valag hitelt, amit most meg vissza kéne fizetni, hát kösz, de aki kimegy innen az eddig is erején felül fizetett minden eltartottért.

"és mint magyar állampolgár vegyék ki ebből is a kötelességüket"

muhaha, kötelesség töki, ki ne találd már. Lenne párszázezerrel kevesebb magyar állampolgár. találjatok még ki ilyen fasságot és menekültstátuszt kérek, meg hontalan igazolványt xD

"ahogy a többiek, ha úgy adódik pl katonai szolgálatra is illene bevonulni."

golyófogónak nem szeretnék, az MH keretein belül pedig más nem lehetnék.

"Valahol az is jogos társadalmi elvárás hogy akinek lehetősége van a magyarokat gazdagítsa gyerekekkel ne egy idegen államot."

valahol meg az is, hogy az ilyen ostoba, korlátolt trollok ki se nyissák a szájukat, mert csak a dögszag jön ki rajta

"én keményen megadóztatnám a kint levőket és mindenki jobban járna"

szerencsére nem rajtad múlik, ha meg a qormány kitalálná, akkor is vannak törvények külföldön.

te beteg vagy bazmeg, röviden ennyi.

hát, ez a tényálladék, ennyi.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"egészségügy"

ebbe már többet fizettem be, mit amit valaha is kivettem (ami közel 0)

Azért várjuk meg, amíg 45-50 éves leszel....ez ugyanis ilyen hosszútávú dolog, amit sokan nem akarnak megérteni.

Egyrészt azt írta ez a félkegyelmű, hogy azt fizesse vissza, amit ráköltöttek
Másrészt az várhatóan egy másik országban és egy másik egészségüggyel lesz.
Harmadrészt meg a magyar egészségügy ár/érték aránya elég rossz, legalábbis azoknak, akik a befizetéseikkel eltartják, és nem megélhetési védendő rászoruló ingyenélők.

És aki dolgozik, az nem igazán teheti meg, hogy napokat a kórházban üldögéljen vizsgálatokra várva, szóval vagy leszarja és nem megy el (és jó eséllyel nem éli meg azt a kort, hogy sokat költsenek rá), vagy elmegy magánhoz magánpénzből, időpontra. Csak akkor minek az állami?

"én személy szerint örülnék ha a kint maradók elsőnek visszafizetnék az oktatás"

Aki ezt írta annak nagyon gáz - bocs tényleg nem akartam személyeskedni csak próbálom megfejteni - így csak úgy általában gondolkozom hangosan, nem rá vonatkoztatva:

- sértődött, utalja a világot ?
- nem tud kimenni pedig szeretne ?
- nincs valóság érzete ?
- nem tudja ,hogy neki attól 1 forinttal se lesz jobb ?
- mindig másban látja a problémát ?
- nem vették fel festőnek ?

Év kommentje. Like.

És mennyibe került "nekem" ez a honlap? :)))

+1
Pláne, hogy ennek a hatására senki sem fog hazajönni, aki meg igen, az annyira hülye, hogy jobb lett volna ha inkább kint marad :DDDDD
A kérdése tehát helyesen igy hangzik, "És mennyibe került "nekem" ez a [teljesen felesleges,idióta,röhejesen eröltetett,láthatóan csak arra van hogy valaki pénzt kapjon érte] honlap?"
--
A linuxot nem tudod "csak" használni. A linuxot kiérdemlik.

Elég gyenge próbálkozás a honlap, de én ettől függetlenül nem bántam meg, hogy újra itthon élek.
Éltem 3 évet Németországban, 2-t Britanniában, most megint itthon vagyok. Kint is jól elvoltam, itthon is.

Németországban igazából nem is nagyon tűnt fel, hogy nem itthon vagyok, hasonlóak az élelmiszerek, csak éretlenebb a gyümölcs és nehezebb túró rudit szerezni.

Britanniában kicsit nehezebb összeszedni a magyaros kajákhoz való hozzávalókat, de aki nagyon akarja az megoldja.

A németeknél az adminisztrációval sem volt bajom a briteknél már inkább. Tipikus brit lakástulaj szereti lehúzni a bérlőt a foglalóval, de ha az ember ezt belekalkulálja a költségekbe akkor nincs baj. Meg ha nagyon ügyes vagy akkor talán vissza is kapod. Ezzel szemben itthon az albérlet erősen szürke zóna, többnyire semmilyen papír nincs róla, de ha ügyes vagy itthon sem lesz bajod.

Itthon a Budapest központúság zavar. Nem sok cég van vidéken, ami van az meg durván lejjebb árazza be a vidéki munkavállalót.

Szóval szerintem az, hogy valahol jól megy a sorod és jól érzed magad az rajtad, a képzettségeden és a lakóhelyeden múlik, nem az országon. (Kint is van vidék, ott is vannak szegények és alacsonyan képzett emberek.) A képzett és nyelveket (angolt és legalább még egyet) beszélő munkaválalló nem feltétlen van rosszabb helyzetben, mint odakint. Ha valaki alacsonyan képzett annak persze itthon rosszabb a helyzete, de asszem nem ők a honlap célközönsége.

Annyira amatőr dolog kint hagyni a Drupal changelog-ot. :-) És igen, az install.php is elérhető.

En csak annyit tudok hozzaszolni, mar a turo rudi sem a regi...:-) A pottyoson pl. olyan 'muanyag' bevono lett mara, hogy szamomra ehetetlen..

Tényleg kicsit olyan mint a színezett gyertya. Ezek a mártott cuccok... Mondjuk van vagy nyolcféle túró rudolf, a spar gazdaságostól a mizoig, hm, asszem elérkezett az ideje egy naaagy túrórudi tesztnek.

Nem csoda, hisz általában nem túróból készülnek, hanem rikottából (kicsapott savó), de abból is eléggé vacakból lehet... a bevonat meg műanyag. Van amit komoly behűtéssel lehet csak nagyjából olyan állagra hozni, ami olyan mintha ehető lenne.

Mostanában nem csokoládéval, hanem kakaós tejbevonóval burkolják a túrót. A kakaós tejbevonót arról lehet megismerni, hogy szopogatás hatására nehezen olvad. Ezért aztán sokáig fogsz szopni. :-(

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

és az íze is elég gyér.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Sajnos ez jelenleg elég szánalmas próbálkozás, valószínűleg aki kiment az nem szopja be a sok bullshit-et. Gyakorlatilag a rudin és a guláson kívül semmi sem igaz,de az meg kevés. A hozzászólások is ezt igazolják, érdekes mód aki a Feri miatt ment el az most a Viktor miatt nem jön vissza, szóval a kör bezárult. :D

"aki a Feri miatt ment el az most a Viktor miatt nem jön vissza"
Ez nagyon tetszett. :) Azt felejtette el sok okos választópolgár, hogy teljesen mindegy, hogy ki csinálja a cirkuszt, Gordonka által meghúzott öv csak tovább szorul, és kenyér így sem lesz!

Eddig birta az 50-60 even at mestersegesen fenntartott joleti tarsadalom. Cserebe most generaciokon at fogunk szopni es addig nem lesz valtozas amig a munka becsulete vissza nem kerul az ot megilleto helyere.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Milyen jóléti társadalomről van szó?

Az elmult 51 évemben nem tapasztaltam ilyet magyaroszrszágon!

Inkább 2. világháború előtti gazdaság lezűlesztése történt.
"Mienk a gyár" és hasonló megvezetésekkel, elhitették a munkásokkal
hogy nekik csak uralkodni kell, dolgozni nem!
'89 után jött a "pofon", hogy bizony dolgozni is kell! :)

De már nem munkásként, akiknek vannak hatékony érdekvédelmi szervezeteik,
hanem biorobotként teljesen kiszolgátatva, minimálbérért, amit a hazaáruló kormányok
aszisztenciája segített.

Pardon, az idezojel lemaradt. Viszont, tisztelet a kiveteleknek, jobbara a magyar tarsadalom ugy gondolja, h neki minden jar, lehetoleg ingyen. Es ez ugy '56 utan jott divatba miutan Kadar magaeva tette a "cirkuszt, kenyeret" felfogast. Legalabbis en ezt latom abban a ket-harom generacioban ami azota felnott, dolgozni fuj, a felelosseg vallalasra meg lehetoleg sajat maguk fele se legyen szukseg. Nem is fogunk sehova sem jutni igy.

---
pontscho / fresh!mindworkz

", h neki minden jar, lehetoleg ingyen. Es ez ugy '56 utan jott divatba miutan Kadar magaeva tette a "cirkuszt, kenyeret" felfogast"

Állambácsi megoldja......

De még most is ez van, állambácsi is ezt gondolja és az emberek is.

Pedig nem kéne!
Az állam szerepe egy egészséges gazdaságban szabályzó szerepet kellene hogy
betöltsön, nem pedig mindent fizet szerepet.
Szigorúan védeve a hazai tulajdonú cégek/munkavállalók érdekeit,
mert a multi érdekeit védve csak kígyót melegit.

Hiszen azok, ha csökken a haszon könnyedén odébb állnak,
ráadásul az addig termelt profitból vajmi kevés marad az országban
adó bevételként.

A "mindent fizet" állambácsi, az adófizetők kárára történik.
Ezt sokan nem látják, azt hiszik hogy állambácsinak csak úgy van a pénz!

Valoban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

dupla volt :)

Ami eddig bírta (akármennyire volt jóléti vagy nem jóléti), nincs jele annak, hogy ezután ne bírná. A GDP arányos adósság kb. annyi, mint a 90-es évek elején, tehát az eddigi rendszer fenntartható volt. Másrészt a reálbéreket a legrosszabb megszorítások is max. 10 évvel korábbi szintre vitték vissza; persze amiatt is nagyon sírnak az emberek, de több évtizedes távon nem jelentős.

Cserebe meg lehet nezni milyen adossag gorbenk van. Az elmult 9 evben durvan meredek lett es kelloen mokas az a 20 billio forint adossag.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az utóbbi 9 év adóssággörbéje nem általános, nem évtizedekre jellemző, másrészt két különböző okra vezethető vissza. Az első a 2002-2006-os túlzott osztogatás - ennek valóban vége van. De ezzel nem egy hosszú ideje tartó rendszernek lett vége - korábban is voltak megszorítások, és amennyi most szükséges lett, az nem nagyobb, mint amekkora megszorítások már korábban is szükség volt. A GDP-arányos államadósság (megszorítások ellenére is) emelkedésének a másik, 2008-2010-es felét a gazdasági válság okozta, a GDP csökkenése, a forint gyengülése és a kockázatok (kamatok) emelkedése okozta - ilyen válságok viszont ritkán vannak, az említett mostani hatások is megálltak már, és Magyarország sok országnál kisebb adósságnövekedéssel megúszta. Így ez az egyszeri hatás se jelent évtizedekre szóló, nagy mértékű változást.

"Így ez az egyszeri hatás se jelent évtizedekre szóló, nagy mértékű változást."

Ezt majd az déd-unokáidnak is mondd el! :)

adósság vs állami vagyon
gdp egy hamis következtetést ad szerintem.

"Ezt majd az déd-unokáidnak is mondd el! :)"

Gondolom, neked is meséltek a 29-es világválságról. Nekem is, de nem érzem azt, hogy most rosszabbul élek a 29-es válság miatt. Vagy épp az utánad szóló által említett második világháborúról is beszélhetünk, ami sokkal súlyosabb volt, és még az után is 10-20 év alatt helyreállt a kapitalista országok gazdasága.

"helyreállt a _kapitalista_ országok" (kiemelés tőlem)
ott az önellentmondás, your argument is invalid.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A kérdés az volt, hogy a mostani válság hosszú távon megszűnteti-e a jóléti államot (már amennyi eddig volt jóléti államból). Namost Magyarország (ha a kormány nem vandálkodik sokat tovább) kapitalista ország marad, így azokkal érdemes összehasonlítani.

Egyelőre ez itt még félig szocialista és csak félig kapitalista ország. Mindegy, hogy mit mondanak, ez tény.

"Mindegy, hogy mit mondanak, ez tény."

Felhasználhatom majd én is ezt az érvet?

Szerintem a kifejezés, amit keresel, az a szociális piacgazdaság.

vagy "elbaszott valami", "mindkét rendszerből a szar".

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"ilyen válságok viszont ritkán vannak"

Nezzuk csak. Elso vilaghaboru, gazdasagi vilagvalsag, masodik vilaghaboru... Kinek mi a ritka. :-)

A "jóléti állam" bukását az okozhatja, ha a fenntartásához szükséges pénzt csak az állam fenntarthatatlan eladósításával lehetne megszerezni. A mostani válság a magyar adósság emelkedéséhez 15-20 %-kal járult hozzá. A válságok akkor tennék fenntarthatatlanná a jóléti államot, ha az ilyenkor keletkező adósság visszafizetéséhez évtizedeken át olyan megszorítások lennének szükségesek, amik mellett már nem lehet jóléti államról beszélni. Azonban a 15-20 %-os adósság évtizedekre elosztva nem jelent ekkora megszorítást.

A jóléti állam (mondjuk szociális piacgazdaság) illúzió, ugyanis amint mondtad, vagy eladósodásra épít, vagy a gazdaság folyamatos növekedésére. Azonban a gazdaság méretének van felső korlátja, egy idő után már nem lehet növekedni.
A szabad piac, a valódi kapitalizmus jobb lenne, csak az sok ember ideológiai elképzeléseibe nem fér bele.

Amikor olyan fejlettségi szintet ér el egy gazdaság, hogy már nem lehet tovább növekedni, akkor már a csak az adókból, költségvetési hiány nélkül fenntartható szociális rendszer is elég ahhoz, hogy jóléti államról beszélhessünk.

"A GDP arányos adósság kb. annyi, mint a 90-es évek elején" - ez teljesen hibás
"reálbéreket a legrosszabb megszorítások is max. 10 évvel korábbi szintre vitték vissza" - ez is

nem folytatom...

Gyors kereséssel...

""A GDP arányos adósság kb. annyi, mint a 90-es évek elején" - ez teljesen hibás"

A rendszerváltáskor 73%, 94-ben 90% volt az adósság.

""reálbéreket a legrosszabb megszorítások is max. 10 évvel korábbi szintre vitték vissza" - ez is"

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/09/hany_eve_elunk_rosszabbul/
2010. augusztus 9., "Ma az utolsó szocialista év bérszintjének 113,2 százalékát éri egy átlagos fizetés, ami jóval magasabb az 1996-os mélypontnál (74,3%), de kevesebb a 2005-ös reálkereseteknél (116,5%). Idén tehát körülbelül annyi pénzből gazdálkodhatunk, mint 2004-ben."

OK, hogy nem ismerted az adatokat, de akkor (anélkül, hogy tudnál valamit a dologról) miért "teljesen hibás" szintű választ adsz?

Ha hazajössz, akkor kapsz egy lovat. Csak részletekben. Először megkapod a f...

Ja.
Helyes cím; "Gyere haza túróért. Ha nem vigyázol, még rudit is kapsz."

-

"Boldogság! Gyere haza." (voltmár?)

Tegnap éjjel megéheztem, találtam egy túrórudit a hűtő mélyében! Első harapás, furcsa íz, látom, már zöld a túró. Egy ideig nem eszem most túrórudit.

A címről rögtön beugrott néhány idézhető rigmus:
laszlo: Gyáva nyúlnak nincs hazája!
fecó: Akinek nem tetszik elmehet.
lajos: Mindnyájunknak el kell menni...
Azért van saját gondolat is:
- mi van ha a java elmegy?
- mi van ha sokan elmennek?
- mi van ha mindenki elmegy?
Ha ezekre magadban válaszolgatsz ( és közben ott sírsz ahol senki sem lát ) akkor eldöntheted, hogy ez túrórudi kédés kör e.
--
üdv: virtualm

A "kérdés kör e" egy érdekes rész.

El foglak keseriteni, de a java mar elment, vagy keszul elmenni.

Lehet elore kellett volna gondolkodni es akkor most nem lenne ilyen gond elott az orszag :)

Szakmailag lehet, hogy a java, na de emberileg, erkölcsileg? Tisztelet a kivételnek, aki tanulni, dolgozni megy és megerősödve hazajön. Kimenni kutatni, fejleszteni, az valami, na de mosogatni? (az is igaz, hogy az iszlám világ így kebelezi be nyugatot, szépen lassan) Van súlyosabb is, aki itthon, így- úgy jól megszedi magát és a lóvét viszi ki és közben meg itt ossza az észt azoknak akiket így- úgy becsapott.
--
üdv: virtualm

Es aki nem jon tobbet haza, mert rajott, hogy kinn megbecsulik es nem akar megegyszer egy olyan orszagban elni, ahol pl. nem fizetik meg a munkajat, es a buvalbaszott arcokat latja mindenhol, meg meg sorolhatnank a fennt elhangzott dolgokat. Aki nem jon haza az egy szar, mocsok ember? Mar miert kene hazajonnie? Mit kapott o ettol az orszagtol, amiert halaval kene tartoznia? Semmit, ezert ment ki.

"Kimenni kutatni, fejleszteni, az valami, na de mosogatni?"

Ha kimegy, és mosogatásból többet keres, és jobban megél, mint otthon a szakmájából, akkor miért is ne menne mosogatni? Mi a probléma ezzel? Kötelezően nyomorogjon otthon, mert véletlenül oda rakta le a gólya, és nyomják az agyába a maszlagot, hogy akkor itt is kell megdöglened, hiába adunk csak gombokat a szaktudásodért?

Te tudod, te dolgod, hogy miért éri meg elhagyni hazádat és szeretteidet.
A többiek dolga meg az, hogy ezt megítéljék. ( az igekötők itt, most szabadon elcserélhetőek : fel, le, ... stb ... )
--
üdv: virtualm

Huhuhuhuhúúúúúú... Az erkölcsi magasló. Ha a többiek alatt az otthonmaradtakat érted akkor valami szocializációs problémád van. Mióta demokráciában élünk azóta a többiek dolga az, hogy tudomásul vegyék az egyén viselt dolgait, amíg az a legalitás határain belül marad. Felőlem elítélheti nyugodtan a kivándorlókat, de a normális ember erkölcsileg kötelességének érzi, hogy a családjának, a gyerekeinek többet biztosítson, mint amennyit ő kapott. Aki nem így érez és a családja elé helyez bármilyen irányzatot, izmust vagy egyéb hülyeséget azzal valami komoly mentális probléma van. Ha a szabad döntés jogát az úgynevezett "többiek" nem akceptálják, akkor úgy érzem nem a szeretteit előnyben részesítő az erkölcsi métely és nem neki kéne szégyellnie magát.

Sokszor a kevesebb a több. Nem kell feltétlenül minden elé helyezni az anyagi javak hajszolását. A lovam valóban magas, a vesszőm, mit röptetek messze száll. https://picasaweb.google.com/tiszax/MOGY2010?feat=flashalbum#5511560744160617138
--
üdv: virtualm

( az asszony meg mondja a gyerekeknek, hogy köszönjetek a bácsinak mert ő az apátok, aki a pénzt hozza haza )

Felteszem te is hajnali 4-kor kelsz, 3 műszakban dolgozol, minimálbérért, egyetlen keresőként a családban.

ÖÖöö, Gondoltam, hogy kiverek egy két gyenge biztit, de nem gondoltam, hogy személyeskedéssé fajul a dolog. Nem minimálbértből élek, nem hajnali négykor kelek hanem akkor fekszem le. Valóban egyedüli kereső vagyok, de a három gyerek már kirepült. Na de hogy jön ez ide?
--
üdv: virtualm

Úgy, hogy nagyon sokan igen [3 műszak, stbstb], és nekik jót tenne, ha lelépnének, de nem mernek, mert rettegésre és kussolásra lettek nevelve.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ez úgy jön ide, hogy a saját életedből, lehetőségeidből nem lehet következtetést levonni mások életére, lehetőségeire. Magyarul nem azért mennek ki az emberek külföldre, mert szemétláda, hazájukat nem szerető alja emberek, hanem azért, mert itthon a szaktudásukat nem becsülik meg, munkát nem kapnak, stb.

A linket meg se nézem, látom érvek híján nálad is személyeskedésbe torkollik a dolog, mint sok más otthonmaradtnál. További szép sikereket kívánok neked odahaza, szia.

A mosogatáshoz: körül kéne nézni, hogy milyen munkanélküliség van. Elmondom: ahol asszony dolgozik, ott egy helyre 300!!! an jelentkeznek, sok a két diplomás. Lassan már szalag mellett is diplomás emberek állnak. Ismerősöm takarítani ment ki ausztriába egy síparadicsomba, havi 1000 eurót félre tud rakni. Miért ment ki? Mert itthon keresett volna havi 70 ezer nettót saját vállalkozásban. Az iszlám világnak meg aztán az égadta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy magyarország ilyen helyzetben van. Ahogy Ausztriában láttam az összes olyan munkát bevándorlók végzik, amire az osztrák uraknak nem fűlik a foga. Igyjárás van. Ha meg valaki itthon "megszedi magát" és befizette az adót, onnantól kedve azt csinál a pénzével, amit akar. 60+%-os elvonás után megtett az ember mindent, ami emberileg elvárható.

Nem a leadózott kis megtakarított pénzecskével van a baj, meg nem is azzal, hogy auslander életet élnek. Amúgy meg az Ő döntése, Ő boldogsága.
--
üdv: virtualm

akkor mar cska azt nem ertjuk, neked miert faj. talan itt eled ki azt, hogy te nem...? ;)

Ez kultúra kérdése, pl: van aki szereti a tanárait van aki nem, van aki kész meghalni a hazájáért és van aki nem. A kultúrális szokásaink különbözőek. Egy faluval arréb csak kicsi a különbség, lehet, hogy észre sem veszed, de sokkal távolabb már szembetűnő a különbség, így ugyanarról a dologról más és más a véleményünk. Ami fáj pl: az a Te helyesírásod.
--
üdv: virtualm

nem csak a kulturális szokások különböznek, hanem a kultúra meg a kulturális szavak helyesírása is... Gondolom, ez is fáj.

Az arrébb írásáról is lehetne vitát nyitni.

"van aki kész meghalni a hazájáért és van aki nem"

Én pl. nem, és nem szégyellem. Ja, és ölni se vagyok kész a hazámért.

Helyes. Ugye te sem vársz semmit a hazádtól?

Tehát úgy érted, hogy csak a katonáknak van valamiféle joguk bármire is? Ráadásul többnyire ők sem csak úgy hajlandóak a meghalás kockázatát vállalni, hanem csak pénzért. Akkor ők most hol állnak az erkölcsi listádon?

Az állam definícióját valószínűleg nagyon eltérően határoznánk meg.

Nos fokozatok vannak nyilván. Háborús időkben - mivel arról volt itt nagyban szó - igenis elvárás a hazától az egyén felé, hogy fegyverrel is kiálljon a földért, amiből, ahol addig élt. Mindössze ennyit mondtam. Nagyon sajnálom azokat, akiknek elvei vannak, de elvek mentén kibújni és másoktól elvárni egy ilyen kötelességet...hát...szóval az ilyennek legyenek elvei az ellenkező irányba is.

Nyilván békeidőben másfelé tolódik a hangsúly illetve ilyenkor ez nem kerül szóba...hacsak szóba nem hozzák.

Kiállok érte annyira, amennyire kiállt értem békeidöben. Így OK?
Amúgy meg nem az államból éltem, inkább fordítva, én voltam a befizetö, és az állam élt belölem.

Azt varom el, amit a torvenyek megallapitanak, a befizetett adokert cserebe. Azt nem varom el senkitol, hogy meghaljon ertem.

Idézet:
Ez kultúra kérdése, pl: van aki szereti a tanárait van aki nem, van aki kész meghalni a hazájáért és van aki nem.

Hm... nem tudom sikerült-e észrevenni, de kb. 40-50 éve a háborút nem feltétlen úgy vívják, hogy meg kell halni közben. Hozzátenném azt is, hogy a "haza" képlékeny fogalom, a hazafiasság valahol a Maslow-piramis közepénél kezdődik.

Idézet:
Ami fáj pl: az a Te helyesírásod.

kultúrált -> kulturált
arréb -> arrébb
a központozási hibákról nem is beszélve

Ha már felhánytorgatod valakinek a helyesírását, akkor legalább arra vedd a fáradtságot, hogy átnézed a saját szöveged, ok?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Hm... nem tudom sikerült-e észrevenni, de kb. 40-50 éve a háborút nem feltétlen úgy vívják, hogy meg kell halni közben."

Ne farassz.

Azok a makacs tények.

Az I. világháborúban közel 4 millió magyar katona vonult hadba, ebből kb. 600 ezer elesett a fronton, továbbá 700 ezer súlyosan megsebesült vagy fogságba esett. A II. világháborúban már "csak" 300 ezer magyar katona esett el, és hasonló nagyságrend sérült meg súlyosan vagy esett fogságba, az emberveszteség 15-30 százalék mindkét esetben.

Az afganisztáni hadműveletek embervesztesége a szövetségeseket tekintve ~2000 fő, de térségünkben 20 évvel ezelőtt lezajlott délszláv háborúban se a katonai veszteségek voltak nagyok, 300e áldozat nagyobb része civil volt és etnikai alapon megölték őket (egész falukat és településeket írottak ki módszeresen) -- ők nem a hazájukért haltak meg, ha tudtak volna, akkor elmenekültek volna, mint 1-1,5 millió társuk.

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a jelenkori háborúk technológiai és technikai szinten folynak, egyszerűen lehetőség nincs rá, hogy százezrek haljanak meg a hazáért, mert a támadó hadseregnek nem célja az, hogy megölje őket... szóval manapság csak öngyilkosnak lehet menni, ha valaki meg akar halni a hazájáért.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Helyesen: fáradságot :P

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

"Szakmailag lehet, hogy a java, na de emberileg, erkölcsileg? Tisztelet a kivételnek, aki tanulni, dolgozni megy és megerősödve hazajön. Kimenni kutatni, fejleszteni, az valami, na de mosogatni?"

Én készülök kimenni, dolgozi és élni, végleg. Remélem tapasztalt IT-sként tudok majd a szakmámban dolgozni, de akár mosogatni is, ha azt dobja a gép, sose féltem a munkától.

Most alapvetően jól érzem magam itt, nem is keresek rosszul a hazai viszonyokhoz képest, viszont ha végiggondolom a dolgokat, akkor arra jutok, hogy mennem kell.

Okok:
0. Ez az ország nem felemelkedni fog, hanem stagnálni vagy beborulni. Jelenleg a szavazók között már több az intaktív, mint az aktív, a politikusok pedig nekik játszanak. A nyugdíjkassza már most sem elég a nyugdíjak kifizetésére, és Ratkó-gyerekek még csak most fognak tömegesen nyugdíjba menni, a helyzet ettől pedig csak rosszabb lesz, egyrészt a korfa, másrészt pedig a fiatalok közötti nagyarányú délnorvég szocializáció miatt.
1. Nincs lakásom, örökölni nem fogok, nem tudok a fizetésemből önerőt félrerakni, mert az elmegy albérletre -> saját lakásom/házam nincs és nem is lesz
2. Érdemi nyugdíjam nem lesz, államiból valami alamizsna tuti lesz, csak arra lesz kevés, hogy béreljek egy lakást és mellette megéljek. Mindezt a nettó fizum bő felének megfelelő nyugdíjbefizetésből.
3. Nem igazán látszanak annak jelei, hogy a politikusok felvállalnák, hogy tesznek a helyzet javítása érdekében.
4. Nem szeretném az életemet és a gyerekeim életét mindenféle nagy szavak miatt elbaszni, mint hazaszeretet, erkölcs, szolidaritás és ilyenek. Ez az egy van, nincs több, nincs más, nincs restart opció.

Le lehet szólni, lehet köpködni, különösebben nem érdekel.
A családomat kintről is tudom támogatni, még könnyebben is, mint itthonról, a többi ember pedig nem különösebben érdekel, vagyis annyira nem, hogy a szeretteim életét és a saját életemet elbasszam ezért.

Jelenleg a szűkebb haveri társaságban (már akik még itthon vannak) a 8 főből hárman már kimondtuk, hogy 1 év múlva valszeg nem leszünk itt, esetleg látogatóban. A többiek még bíznak, vagy csak nehezebben tudnak mozdulni.
Szóval tényleg az a helyzet, amit fentebb írt valaki: "Barátok? Fele külföldön, fele menne."

+1

Körülbelül ugyanezek az indokok, amiért én is elakarom hagyni az országot :D, csak mondjuk azzal a különbséggel, hogy én kint akarok egyetemet végezni :)

Saját pénzből. De ne aggódj, az otthonmaradt agymosottakat/csőlátókat nem érdekli, hogy saját forrásból finanszírozod az oktatásodat. Csakazértis azt mantrázzák majd megállás nélkül, hogy de ők fizették az oktatásodat.

Ő, Dániában szeretnék tanulni és a Dán állam fogja fizetni a tandíjamat, de a szállás meg ilyeneket nekem kell állni.

az még mindig nem a magyar állam :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"a politikusok pedig nekik játszanak"

Nézd meg a kormány ámokfutását.

" így- úgy jól megszedi magát és a lóvét viszi ki "
Pedig egyszerű. Mondok egy nagyon egyszerű példát.
Egy életen át tanultál, készültél, szüleid gürcöltek, ami folyamat végén te egy jó állásban felelőség teljes munkát végzel, és kapsz érte egy bért.
- Ez a bér pont arra elég, hogy hitelképes legyél, és vehess egy autót, igy éhenhalás nélkül vállalhatod mindezt.
És igy vehetsz egy kocsit mondjuk két misiért, plusz még egy millió befizetsz regadóként! (hitelből, b+ el sem hiszem, hogy ezt kitalálták)
vagy van annyi eszed, hogy
1. külföldön dolgozol, és veszel egy autót kb: az első évben, akár hitel nélkül is, mert megteheted.
2. Összekuporgatsz itthon két misit, és a szolváoknál veszel autót, és máris egy misit spóroltál, ami nem megindokolható adó, csak azért, van, mert csak.

Tudod a lóvét azért ott költik el, mert az állam nem akar pofátlanul lehúzni! A 3 milliós autóból 1 millió a regadó, és 25% a forgalmi adó, plusz legalább 100e mire átirják a nevedre. Ha hiteles, akkor ügyintézési dij, folyósitási dij, stb...
Ez nagyon beteg b+

És ez csak a "4 kerék" része az aktuális miniszterelnök vágyálmából, a két gyerek, lakás, fizu,munkahely, eltartottak száma, stb még bele sem mentünk.

Tudjátok a háborúk után is volt szaporulat, nem kevés.
Feltettem a kérdést, hogy ha nem a pénz, akkor mi áll az útba? Egyszerű. Az embereket üldözik. Valamilyen hivatal, valami költség, valami napi idegesitő hungarikum állandóan idegbeteg állapotban tartja. A nyúl sem szaporodik, ha állandóan stresszelik, az ember pláne nem. BÉKÉN kéne hagyni az embereket, nem vegzálni őket valami bürokratikus agymenéssel, és lenne pozitiv jövőképük. Per pillanat üldözött vad a lakosság!

--
A linuxot nem tudod "csak" használni. A linuxot kiérdemlik.

Ezzel nehéz vitatkozni. :/

Idézet:
- mi van ha a java elmegy?

Egy része már elment. Egy másik része most fog, ha nem történik változás.

Van ez a ~100e ellenálló, akiknek ~400 milliárd forintnyi vagyona maradt a nyugdíjpénztáraknál. A jelenlegi helyzet szerint december elsejétől nem növekszik a szolgálati viszonyuk annak ellenére, hogy fizetik rendesen a 25,5 százalékos nyugdíjjárulékot - ugye kizárták magukat a nemzeti szolidaritásból. Ez a pár ember évente kb. 45 milliárd forintot fizet be a magánnyugdíjpénztárba, és 150 milliárd forintot az állami nyugdíjkasszába, emellett persze kb. 80 milliárd forintonyi SzJA is levonódik tőlük.

Ezeknek az embereknek az átlagfizetésük bruttó 460 ezer forint (számolható a fenti számokból) és május elsejétől maximum 156 ezer forintot kapnak táppénz címén, mivel a táppénzt a minimálbér kétszeresén maximalizálták. Ja, a 156 ezer forint az bruttó pénz.

A kettőből az következik, hogy nem éri meg a magas legális jöveledem, de az alacsony sem, mivel akkor a magánkasszában nem növekszik a befizetés. Továbbá csak és kizárólag akkor kaphatnak ezek az emberek állami nyugdíjat a jelenlegi szolgálati idejük alapján, ha december elsejétől külföldi - de EU tag - országban dolgoznak, mivel ekkor a kölcsönös nyugdíjegyezmények szerint akkor is jogosultak arányos magyar nyugdíjra, ha 10 évnél kevesebb a hazai szolgálati idejük.

Én és a környezetmben dolgozó - manyupban maradók - mind azon gondolkodnak, hogy december után - ha nem változik a fenti helyzet - külföldi munka után néznek. Egyszerűen azért, mert előre gondolkodnak és nem hátra. Ezen nem fog segíteni se a túró rudi, se a többi pontja a listának.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Most csökkentik a munkanélküli ellátás (segély rossz szó erre, mert ugye csak munkaviszony, ergo járulékfizetés után kaphatsz ilyet) idejét 270 napról (bonyolultabb a kép, de valamit kaphattál 270 napig) 90 napra.
Kiváló indok az indulásra.

Hogy is mondjam. Aki mostanság bruttó 500e felett keres, azt nem fenyegeti túlzottan a munkanélküliség veszélye, de beteg szokott lenni, ha nem ő, akkor a gyerek - ami technikailag az egyik szülőnek betegszabadságot majd táppénzt jelent. A sok pénzt kereset arányosan beszedik, de nem fizetik ki és ez most már a második olyan törvényi változás, amely szerint a befizetett adó egy részéért deklaráltan nem kap cserébe semmit a befizető. Ezek után meg csodájára járnak, hogy az adókedvezménnyel megcélzott réteg nem költ, hanem megtakarít, nem értve, hogy miért nem pörög fel a belső fogyasztástól gazdaság, amikor annyit pénzt hagytak a zembereknél.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

ezért hívják adónak és nem járuléknak, mert már a dik^Wpolitikusok is megmondták, hogy a járulékért jár valami, az adóért nem. Lásd nyugdíjjárulék és a te korábbi írásaid a témában :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A legtöbb adó mögött még ott van, hogy cserébe adnak valamit, utat, oktatást, rendőrséget, tűzoltóságot amelyekből mindenki profitál, egyfajta biztosítás jellege van. De most már kettő olyan adónem van, amelyik - kimondva és leírva - semmit nem oszt vissza annak, aki befizeti, ezzel megszüntetve a gazdasági racionalitást a befizetésre.

A táppénzt és betegszabadságot visszavágták a minimálbér kétszeresére, s december elsejétől számított szolgálati idejére állami nyugdíjra se jogosult a 100e manyupban maradó. Ez a gazdaságilag racionálisan gondolkodó réteg átlagosnál többet keres, de 2012-től valószínűleg a jelenlegi magas és legális fizetésüket a minimálbér kétszeresére-háromszorosára fogják módosítani, mert jelenleg ott van az adózási optimum.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

_még_.

Az adócsökkentéssel meg elérték, hogy az is elgondolkodjon az adócsaláson, aki eddig nem szorult rá :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ami nálam betette a kaput az a magánnyugdíjpénztáram volt.
nyilván maradtam, de ha én is MOon maradok akkor nyugdíjam sem lesz... mind ezek mellett van megtakarításom, illetve kaptam egy jó ajánlatot is, amit kicsit ki is pofoztunk :)

Szóval, két hét múlva, vitya and co. nem kapják meg sem a 16% szja -mat, de legfőképpen az APEH nál maradó magánnyugdíjpénztári befizetésem, hamár
a) nem is jogosultak rá - szerintem
b) mivel nem MOon van keresetem, innentől ugye a pénzt nem is kívánom itt befizetni

szóval, nagyon sok túró rudi kellene, hogy eltántorítson ettől a "rossz" döntéstől.

jól tetted.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

subscribe

Magyar álom? WTF? (subs)

Carlin rulez

Érdemes volt ránézni a honlapra, és beleolvasni a kommentekbe, megyek is tanulni. Kettőt találhattok, hogy miért.

néhány ember kommentje óta én is egy L1-es vízumra edzek...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.