Mac vs. Windows

 ( Hevi | 2011. március 16., szerda - 5:01 )

Nemrégiben boldog(?) tulaja lettem egy Macbooknak.

Model Name: MacBook
Model Identifier: MacBook4,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Memory: 2 GB

MacOS 10.5.8

Használgatom, használgatom, de szerintem kevés az a 2 Gb RAM. Bár az elsődleges laptopomban is "csak" 4 Gb van, de ott sose fordult elő, hogy kifutottam volna a memóriából. Itt óvatosabb használat mellett is sikerült már párszor.

Szóval ismerkedem már vele egy ideje, és nem fér a fejembe, hogy miért mondják azt, hogy ez SOOOOOOKKKAAAL jobb, mint a Windows. Nem mondom, nem rossz rendszer, gondolom Snow Leo valamivel jobb (tervezem a beszerzését), lassan jön a Lion, igen értem. De ott a Win7 laptopom, mostanság szimultán dolgozom rajtuk és nem igazán találok különbséget.

Illetve de. Opera szaggat, görgetésnél. Az egér vagy beveszi a kétujjas "back"-et, vagy nem. Vagy sikerül vele jobbat kattintani, vagy nem. Átállítottam, hogy az F billentyűk rendeltetésszerűen működjenek, de pl Operánál az F3 nem a keresett kifejezés következő találatára ugrik, hanem valami egészen mást csinál. Letöltésnél nem tudok tetszőleges könytárat kiválasztani (PEBKAC?). (Ez ugye mind a Macnél).

Van mondjuk pozitívuma is. Akku idő, még így 3 év után is 3+ óra. Van Spaces és Expose, meg aktív képernyőszélek. Tetszik az UI. Az, hogy (még) nincs full-screen támogatás ablakoknál, nem. Operát ha bezárom, ugye elvileg még fut dock szerint (kis fehér jelzés), de ha rákattintok, nem az utolsó állapotot, hanem új ablakot hoz elő. Vesztek már el így tabjaim, idegesítő.

Szóval nem rossz ez a Mac, hardverileg ott van a szeren, de azért a Win7 mellett nem érzek túl nagy késztetést a teljes váltásra.

Szerk: tippeket, ötleteket szívesen veszek.

És nem, nem fogok Safarit használni (bár ott nem szaggat a scroll). Nem akarok lemondani a megszokott böngészőmről, főleg, hogy most simán tudom syncelni a bookmarkokat ide-oda.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Operát ha bezárom, ugye elvileg még fut dock szerint (kis fehér jelzés), de ha rákattintok, nem az utolsó állapotot, hanem új ablakot hoz elő. Vesztek már el így tabjaim, idegesítő."

Talán próbáld meg minimalizálni a sárga gombbal, az való arra. Akkor ugyanazt az ablakot kapod vissza. A tetszőleges könyvtár kiválasztásához meg a fájlnév melletti kis lefelenyíllal lehet megjeleníteni a könyvtárböngészőt.

Nekem 2G ram elég, amíg nem VirtualBoxozok. Amit szeretek a Snow Leopardnál: lecsukom, elalszik, felnyitom, és mire a képernyő 90 fokos állásba kerül, az oprendszer használható, és a Wifire felkapcsolódott. Azért ezt a Dell laptopok sem művelik WIndows 7 alatt, az Ubuntu 10.04 LTS is csak közelíti bizonyos gépeken, de a Wifi ott is néha 10 másodpercig keresgél.

A Windows 7 tényleg jó, mondjuk ez attól is függ, hogy milyen gépen. Mert ugye a munkahelyi vadiúj Dell 4 G RAM-os munkaállomásra szabott enterprise image persze hogy gördülékeny, de ha mondjuk egy minden szirszarral előtelepített teszkó PC-n már azért más lehet.

De azért a Mac-et se árban, se tudásban nem lehet a teszkó pécéhez hasonlítani. A suzukit se hasonlítod a ferrarihoz.

Persze, a Suzuki sokkal jobb! :)

Hát igen. Akinek az kell, hogy alacsony legyen a fogyasztása, elférjenek benne négyen, ne legyen abnormálisan drága és egy büdös fillérrel se járuljon hozzá Alonso és a Ferrari Forma-1-es csapatának sikeréhez :D, annak a Suzuki sokkal jobb.

"Talán próbáld meg minimalizálni a sárga gombbal, az való arra."

Operában van olyan egy olyan opciója, hogy "Continue form last time". Ez azt jelenti, hogy ha bezárom az alkalmazást és utána újra elindítom, akkor ugyanazokat a tabokat nyitja meg, amikkel otthagytam. Többek közt emiatt a funkiója miatt használom ezt, Windows alatt rendesen működik, Mac alatt nem :(

"A tetszőleges könyvtár kiválasztásához meg..."

Köszi, ez PEBKAC volt.

"Amit szeretek a Snow Leopardnál: lecsukom, elalszik, felnyitom, és mire a képernyő..."

Ez megvan 10.5-ben is, nagyon hamar feláll sleepből, Win7 ennyire azért nem gyors. Viszont nem találok hibernációt.

Amúgy Win7 Dell laptopon fut, így elég korrekt.

Te magad irod. hogy windowson ugy mukodik, hogy ha bezarod az alkalmazast. Hat tedd meg ezt macen is. Ne az ablakat zard be, hanem teli tabokkal az alkalmazast. Ha ujra elinditod, akkor ennek is mennie kellene. Ha te szeretned ezt a funkciot ablakbezarasra is, akkor az opera fejlesztoinel kell kopogtatni. Ablak bezaras != program bezaras.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Najó, de miért nem a futó processzt nyitja újra (amiben ott vannak a tabjaim?). Na mindegy, vagy marad a minimalizálás, vagy nemtudom.

Nincsenek ott a tabjaid :), az bezarja az ablakot szorostul borostul. Az operasok meg a portolas kozben elfelejtettek felkeszulni erre az eshetosegre, hogy macoson van ablak bezaras is, program bezaras mellett.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Ahh értem. Köszi!

Aki Macen Operát használ (vagy bárhol, szerintem) sikeres ember nem lehet.
Ráadásul nekem az derült ki az írásodból, hogy nem a Mac OS X-zel, hanem az Opera Mac-es portjával van bajod. Erről meg lássuk be, nem az OS tehet. De ez legalább alátámasztja az első mondatom.

Ave, Saabi.

+1, ott a Safari meg a Chrome. 2Gb ram meg nem eleg, duplazd meg, OS X szereti a sok memoriat.
Illetve alma+H -val rakd hatterbe az Operat, akkor megmaradnak a tabjaid.

+2 Gb-ot tervezek beszerezni, ez a 13"-os MacBook pont jó lesz hurcolászósnak a 16-os Dell mellé. Főleg, hogy 2x annyit bír akksiról.

Az Opera dolgot meg majd megpróbálom diagnosztizálni Googlelel, eddig sajnos nem tettem meg. De ugye pont az lenne a lényeg, hogy nem kell futnia ahhoz, hogy elindítás után ugyanazokat a tabokat kapjam vissza. Olyan, mintha bezárásnál bezárná az aktuális opera folyamatot, de a háttérben azért ott maradna tabostul, mindenestül, fehér pötty világít, majd ha rákattintok, akkor nem új tabot, hanem új ablakot nyitna. De nem tudom, utánanézek.

aki egyaltalan operat hasznal... ;-)

Operát azért használok, mert a legjobb böngésző, amit eddig láttam és ki elégíti a böngészési igényeimet. Itt tényleg nem az van, hogy hátráltat a browser, hanem csak böngészhetek, ahogy kedvem tartja. És nem, nem állok át másik böngészőre egyelőre, túl sok olyan kényelmi funkció nincs bennük OOTB, vagy egyáltalán nem elérhető, ami nekem Operában már megszokott (Single-key shortcuts, mouse gestures, sync, stb). Mondjuk mivel interOPERAbiitás (hahaha) nem jellemző, ezért az Operában található bookmarkjaimat nem tudom syncelni az iPaden lévő Safarival :(

Igazából nem lehúzni akartam a MacOS-t, mint látható, fingom sincs róla. Egyszerűen az eddigi tapasztalataimat írtam le. Ha megszokom a shortcutokat, meg ilyeneket, akkor biztos, hogy jobban fog tetszeni, de egyelőre úgy érzem, hogy az überMac érzés a preWin7 korszakból maradt fenn (már ami az OS-t illeti, hw-ileg mondom, nagyon ott van, suspendestül, mindenestül).

Én öt éve használok Mac OS X-et, komolyabb problémá nélkül. W7-re még nem álltam át - ill. a céges környezetünkben még nem engedélyezett -, így nem tudom, de elhiszem hogy jó. Viszont nem UNIX, ami nekem fontos! Ezért használok Mac OS-t és nem mást.
Operáról azt látom leginkább, hogy az asszony szenved vele - céges laptopján ez az alapértelmezett -. Már javasoltam neki, installálok rá Chrome-t, de még nem adta be a derekát. Macen nincs a Safarinál jobb, szerintem. A Firefox szar - nem tud tőle elaludni a gép magától - a Chrome meg semmi pluszt nem nyújtott, akkor meg minek?
A memóriáról annyit, hogy 2G is elég szerintem, bár több értelemszerűen jobb. Itt az egész család használja és nem panaszkodott még senki. Persze nem virtualizálok és az újabb iLife programokhoz is több türelem kell, de böngészni elég.

Ave, Saabi.

Mit szenved vele?

Én se virtualizálok, van nyitva egy Opera jelenleg 23 tabbal, egy Trillian, egy Limechat, aztán annyi. De már megint csak 150 Mb szabad memóriát ír az Activity Monitor.

Ugye tudod, hogy van free memória, meg inactive memória is?
Mennyi az inactive?
(Azt is tekintheted free-nek.)

Inactive 511 jelenleg.

Ezt felszabadítja, vagy elkezdi lapozni, ha elfogyott a free?

lapozgat is, meg fel is szabadítja. :)

Köszi, így már azért kellemesebb.

Ennyi ideje regisztrált felhasználó
3 év 28 hét

És ezzel mit akarsz mondani?

Hogy 3 éve és 28 hete vagy regisztrálva.

Még ha évfordulón szólna, de így semmi értelme:)

fixed for you: "nem értem:)"

Mindig nehezemre esik téged követni.

*nod*

Szájbarágósan leírnád nekem légszi, hogy miről beszélgetünk most épp?

"A repedtsarkú Szűz Máriára mondom: Nem értem"

*shake*
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Szerintem téged becsaptak...
Ha hardvert veszel másodkézből, akkor is illik, de ha szoftvert veszel, akkor kifejezetten kötelező a teljes szoftvert minden tartozékával és a hozzá tartozó jogokkal továbbadni. Hát te nem kaptad meg a tartozék agymosást az előző tulajtól, azt, úgy látszik, csak apple boltokban adják:PPP

LOL

Be voltam sózva én is. Jajj de jó, végre használhatom én is ezt a nagyszerű rendszert!! De a kezdeti lelkesedés elmúlt és maradt egy olyan OS, ami jó, de semmi katarzis.

Én katarzist nem egy operációs rendszertől várnék, de te tudod. :-)
Mondjuk xy Linux vagy Windows XP után nem teljesen esélytelen...

Ave, Saabi.

"Katarzisnak nevezzük az olyan élményeket, amelyek az embert életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkallják..."

Szerintem belefér ebbe a meghatározásba az az érzés, hogy "nekem már csak Apple termék kell, mert az olyaaaaaan jó" :)

Ja, akkor lehet. (a Mac mini után rövidesen vettem egy iPodot meg egy Time Machine-t. Nem csalódtam egyikben sem.)

Ave, Saabi.

Nem kell ehhez agymosás, csak némi hozzáértés hogy lásd, mi jó és mi nem. Vagy talán hozzáértés sem kell, csak józan ész!

Hajlandó vagyok az osx-et elfogadni egy jó oprendszernek, és látom, hogy van abban ráció, ha egységes hardverrel kell dolgozni.

De nem vagyok hajlandó jónak elfogadni az osx+apple hype+apple árszabás triót. Főleg a hype környékét meg a Munka Pista által elképzelt egy karámba beterelt birkák víziót.

Valójában lehet, hogy az osx-et nem is szakmai alapon köpködi a többség, de lehet, hogy én sem.

Le lehetne már szokni erről az árszabás dologról, többször kiderült már, hogy más gyártók (HP, Lenovo, Dell...) hasonló gépei hasonló árban futnak. A hype szerintem nem valós, maximum annyit látok hogy az OS X felhasználók általában elégedetebbek a operációs rendszerükkel és a számítógépükkel mint a többi gyártó ügyfelei. És hát igen, ennek olykor hangot is adnak, de leginkább olyankor mikor megjelenik egy önjelölt FOSS huszár és elkezdi fikázni, amit szeretnek...

az osx-ről nyilatkozók 90%-ának az operációsrendszer bonyolult, ismeretlen szó.

Foleg, hogy _ket_ szo.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

plusz nehezítéssel akarom megkavarni:)

Gonoszsagod merhetetlen :-D
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Azért, mert nem tudja hogyan hívják, még érezheti hogy jó!

Az ára azért ilyen magas mert a drágalátos országban (vagy micsoda), ahol élsz jelenleg
sokkal drágábban tudod meg venni az Apple terméket, mint mondjuk amcsiban.

Én még erre a MacBook-ra is Arch Linuxot telepítenék Fluxbox-al (meg getty helyett mingetty-t stb.).

Ízlésficamos-e vagyok?

Szerintem ne akard tudni mi vagy.

szeretünk, barbi

en max egy pendrive-ot idonkent bebootlnek rola, amin linux van, de az OS X onmagaban eleg jol sikerult ahhoz, hogy default OS legyen, es a bash is eleg hasonlo rajta. Ha meg nem tetszik az aqua es a quartz, lecserelhetem KDE-re es X11-re ott is (de termeszetesen ezt nem tennem) :D

+1

Egy normalisan mukodo HUN PC kiosztas kene hozza, es tok kenyelmes lenne.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

+1, engem a @ az option-Q-n baromira zavar, főleg mert ugye a command-Q meg kilép kérdés nélkül. Azzal azért elbeszélgetnék, aki ezt így kitalálta!

En OS X-et angol billel hasznalnek (PC-t is most azzal hasznalom, mert nicns szakdoga epp, de van sok kodolnivalo).

Meg amugy is, az Apple szinte csak USA-t tekinti piacanak (ott nem is csak 7% a market share, messze tobb a globalnal), azert sincsenek ezek megoldva

A szó amit keresel: mazohista.

aligha

aligde

holnap azért kérdezd meg e témában a tantónénit magyar órán :(

Holnap kérd meg a magyar tanárodat, hogy korrepetáljon veled értőolvasást.

"értem én, csak leszarom" ©®™

Ha érted, akkor mibe kötsz bele?

ez már a kilépő szöveged? mert ha nem akkor elég durva

[off]
van ilyen polom, konkretan, egy nyuszival egyutt van rajta ez a szoveg. paran megkerdeztek itt kint mar, h mit jelent... :))
[/off]

Még kapható Tomcatnél akinek kellene: http://tcpolo.bombahir.hu/user_show_sticker.php?id=163

nekem is volt egy macbookom egy darabig, de akarmennyire jo az osx, a wc-uloke muanyagot
keptelenseg volt megszokni egy tp utan, szoval tuladtam rajta eleg hamar =)

ma' nem aze', de szerintem a Macek designja messze jobb, mint a Thinpadeke (nem csak szerintem).

WC-uloke muanyagnak meg azert sem hivnam, mert pl. az iPhone-t en se szeretem, de az a karcmentes uveg display kegyetlenul hianyzik a "cheap plastic HTC" kategoriabol pl.

Pedig a régebbi, műanyag, fehér MacBook tisztára úgy néz, mint egy WC ülőke. Arra a dizájnra én nem lenék büszke. Az újabbak már kinéznek valahogy.

Ami még nem tetszik: nincs HDMI vagy DVI port.

3 eves Macet hasonlitasz iden meg tavaly kijott laptopokhoz (meg az OS X 5 is joval korabban volt, mint Windows 7)

(olyan, mitnha osszehasonlitanal egy Apple-t egy peer2peer/pear2pear halozattal)

A Dellem is 2-3 éves, van rajta HDMI port, eSata is. eSata annyira nem kritikus, de azért legalább egy DVI-nak örülnék (persze van valami VGA kimenet, aztán vegyek hozzá drágáért átalakítót, amivel kompatibilis lesz nem Apple termékekkel is. Na ez nem tetszik).

Btw, tudja valaki, hogy a Cmd+q-t hogy tudnám letiltani? Túl közel van az Alt+q-s kukachoz, néha véletlenül kilépek.

Kép LOL.

Dellbol sincs midnegyiken hdmi vagy DVI, es Macbol hamarabb talaltal DVI portosat (konkretan az o szabadalmuk). Mellesleg mar van DVI-hdmi atalakito, tudtommal szepen is mukodik (fixme).

Mondjuk teny, hogy en is megneznem, hogy MacBookon belul is milyet veszek

Azt mondtam, hogy _ezen_ nincs :) Más MacBookon lehet, hogy van. Ezen talán DisplayPort lehet, így hívják? Szóval nekem DP - DVI átalakító, vagy DP - HDMI kellene.

D-Subra gondolsz?

Na ma is okosabb lettem, ez bizony mini-DVI csatlakozó. Akkor viszont mini-rendes DVI átalakító kell, de így már oké:)

http://www.screencapturenews.com/wp-content/uploads/mini-dvi-port-and-plug.jpg

magyarul: van rajta DVI :D (mondjuk meg is lepodtem, mikor mondtad, hogy nincs, foleg, hogy az Apple elegge DVI-os). Azert DVI-mini nyilvan, hogy elferjen rajta

Mivel nincs mini-DVI átalakítóm, ezért számomra olyan, mintha nem lenne rajta DVI :)

De amúgy igen, benéztem:)

Kerdezd az elozo tulajt, mert elvileg jart a gephez...
De tudom, az apple a hibas, mert az elozo tolaj nem adta oda neked az atalakitot...

Mivel sose volt Apple gépem iPhone és iPaden kívül ezért ezt nem tudhatom:)

Mindenesetre már érdemes volt megírnom a tapasztalataimat, feléről rögtön kideült, hogy PEBKAC.

Ilyesmi a négy éves HP mobil munkaállomásomban sincs, pedig annó egy árkategória volt a nagyobb macbook prókkal. DVI csak a dokkolón, HDMI sehol. Az asszony egy éves Toshibáján már van. Pech.

Firefox se szaggat, legalabbis nalam nem.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Macen Firefoxot biztos nem hasznalnek (Safari, vagy Chrome, Operat mondjuk kiprobalnam)

Mert?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Konkretan Mozillaek kijelentettek, hogy csak Windowson dolgoznak GPU gyoristason (meg nekem Linuxon is egyre nagyobb csalodas, foleg Chrome-hoz kepest). Es ha mar Mac, akkor nyilvan HTML5 youtube-ot nezek (ismerve az Adobe es az Apple kozos egymas fele allasat), amiben Safarira tuti full jol mukodik a GPU gyorsitas, de a Chrome-os WebGL-nel is latok erre eselyt (fixme).

Én meg csak azt vagyok hajlandó.

--------------------------------------------------------------------------
színes

Windowson jo is, de aki Linuxon vagy Macen azt hasznalja, annak valoszinuleg annyi CPU-ja van, hogy nem tunik fel neki, hogy eroforrast pocsekol :)