Mac vs. Windows

Nemrégiben boldog(?) tulaja lettem egy Macbooknak.

Model Name: MacBook
Model Identifier: MacBook4,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Memory: 2 GB

MacOS 10.5.8

Használgatom, használgatom, de szerintem kevés az a 2 Gb RAM. Bár az elsődleges laptopomban is "csak" 4 Gb van, de ott sose fordult elő, hogy kifutottam volna a memóriából. Itt óvatosabb használat mellett is sikerült már párszor.

Szóval ismerkedem már vele egy ideje, és nem fér a fejembe, hogy miért mondják azt, hogy ez SOOOOOOKKKAAAL jobb, mint a Windows. Nem mondom, nem rossz rendszer, gondolom Snow Leo valamivel jobb (tervezem a beszerzését), lassan jön a Lion, igen értem. De ott a Win7 laptopom, mostanság szimultán dolgozom rajtuk és nem igazán találok különbséget.

Illetve de. Opera szaggat, görgetésnél. Az egér vagy beveszi a kétujjas "back"-et, vagy nem. Vagy sikerül vele jobbat kattintani, vagy nem. Átállítottam, hogy az F billentyűk rendeltetésszerűen működjenek, de pl Operánál az F3 nem a keresett kifejezés következő találatára ugrik, hanem valami egészen mást csinál. Letöltésnél nem tudok tetszőleges könytárat kiválasztani (PEBKAC?). (Ez ugye mind a Macnél).

Van mondjuk pozitívuma is. Akku idő, még így 3 év után is 3+ óra. Van Spaces és Expose, meg aktív képernyőszélek. Tetszik az UI. Az, hogy (még) nincs full-screen támogatás ablakoknál, nem. Operát ha bezárom, ugye elvileg még fut dock szerint (kis fehér jelzés), de ha rákattintok, nem az utolsó állapotot, hanem új ablakot hoz elő. Vesztek már el így tabjaim, idegesítő.

Szóval nem rossz ez a Mac, hardverileg ott van a szeren, de azért a Win7 mellett nem érzek túl nagy késztetést a teljes váltásra.

Szerk: tippeket, ötleteket szívesen veszek.

És nem, nem fogok Safarit használni (bár ott nem szaggat a scroll). Nem akarok lemondani a megszokott böngészőmről, főleg, hogy most simán tudom syncelni a bookmarkokat ide-oda.

Hozzászólások

"Operát ha bezárom, ugye elvileg még fut dock szerint (kis fehér jelzés), de ha rákattintok, nem az utolsó állapotot, hanem új ablakot hoz elő. Vesztek már el így tabjaim, idegesítő."

Talán próbáld meg minimalizálni a sárga gombbal, az való arra. Akkor ugyanazt az ablakot kapod vissza. A tetszőleges könyvtár kiválasztásához meg a fájlnév melletti kis lefelenyíllal lehet megjeleníteni a könyvtárböngészőt.

Nekem 2G ram elég, amíg nem VirtualBoxozok. Amit szeretek a Snow Leopardnál: lecsukom, elalszik, felnyitom, és mire a képernyő 90 fokos állásba kerül, az oprendszer használható, és a Wifire felkapcsolódott. Azért ezt a Dell laptopok sem művelik WIndows 7 alatt, az Ubuntu 10.04 LTS is csak közelíti bizonyos gépeken, de a Wifi ott is néha 10 másodpercig keresgél.

A Windows 7 tényleg jó, mondjuk ez attól is függ, hogy milyen gépen. Mert ugye a munkahelyi vadiúj Dell 4 G RAM-os munkaállomásra szabott enterprise image persze hogy gördülékeny, de ha mondjuk egy minden szirszarral előtelepített teszkó PC-n már azért más lehet.

"Talán próbáld meg minimalizálni a sárga gombbal, az való arra."

Operában van olyan egy olyan opciója, hogy "Continue form last time". Ez azt jelenti, hogy ha bezárom az alkalmazást és utána újra elindítom, akkor ugyanazokat a tabokat nyitja meg, amikkel otthagytam. Többek közt emiatt a funkiója miatt használom ezt, Windows alatt rendesen működik, Mac alatt nem :(

"A tetszőleges könyvtár kiválasztásához meg..."

Köszi, ez PEBKAC volt.

"Amit szeretek a Snow Leopardnál: lecsukom, elalszik, felnyitom, és mire a képernyő..."

Ez megvan 10.5-ben is, nagyon hamar feláll sleepből, Win7 ennyire azért nem gyors. Viszont nem találok hibernációt.

Amúgy Win7 Dell laptopon fut, így elég korrekt.

Te magad irod. hogy windowson ugy mukodik, hogy ha bezarod az alkalmazast. Hat tedd meg ezt macen is. Ne az ablakat zard be, hanem teli tabokkal az alkalmazast. Ha ujra elinditod, akkor ennek is mennie kellene. Ha te szeretned ezt a funkciot ablakbezarasra is, akkor az opera fejlesztoinel kell kopogtatni. Ablak bezaras != program bezaras.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Aki Macen Operát használ (vagy bárhol, szerintem) sikeres ember nem lehet.
Ráadásul nekem az derült ki az írásodból, hogy nem a Mac OS X-zel, hanem az Opera Mac-es portjával van bajod. Erről meg lássuk be, nem az OS tehet. De ez legalább alátámasztja az első mondatom.

Ave, Saabi.

+2 Gb-ot tervezek beszerezni, ez a 13"-os MacBook pont jó lesz hurcolászósnak a 16-os Dell mellé. Főleg, hogy 2x annyit bír akksiról.

Az Opera dolgot meg majd megpróbálom diagnosztizálni Googlelel, eddig sajnos nem tettem meg. De ugye pont az lenne a lényeg, hogy nem kell futnia ahhoz, hogy elindítás után ugyanazokat a tabokat kapjam vissza. Olyan, mintha bezárásnál bezárná az aktuális opera folyamatot, de a háttérben azért ott maradna tabostul, mindenestül, fehér pötty világít, majd ha rákattintok, akkor nem új tabot, hanem új ablakot nyitna. De nem tudom, utánanézek.

Operát azért használok, mert a legjobb böngésző, amit eddig láttam és ki elégíti a böngészési igényeimet. Itt tényleg nem az van, hogy hátráltat a browser, hanem csak böngészhetek, ahogy kedvem tartja. És nem, nem állok át másik böngészőre egyelőre, túl sok olyan kényelmi funkció nincs bennük OOTB, vagy egyáltalán nem elérhető, ami nekem Operában már megszokott (Single-key shortcuts, mouse gestures, sync, stb). Mondjuk mivel interOPERAbiitás (hahaha) nem jellemző, ezért az Operában található bookmarkjaimat nem tudom syncelni az iPaden lévő Safarival :(

Igazából nem lehúzni akartam a MacOS-t, mint látható, fingom sincs róla. Egyszerűen az eddigi tapasztalataimat írtam le. Ha megszokom a shortcutokat, meg ilyeneket, akkor biztos, hogy jobban fog tetszeni, de egyelőre úgy érzem, hogy az überMac érzés a preWin7 korszakból maradt fenn (már ami az OS-t illeti, hw-ileg mondom, nagyon ott van, suspendestül, mindenestül).

Én öt éve használok Mac OS X-et, komolyabb problémá nélkül. W7-re még nem álltam át - ill. a céges környezetünkben még nem engedélyezett -, így nem tudom, de elhiszem hogy jó. Viszont nem UNIX, ami nekem fontos! Ezért használok Mac OS-t és nem mást.
Operáról azt látom leginkább, hogy az asszony szenved vele - céges laptopján ez az alapértelmezett -. Már javasoltam neki, installálok rá Chrome-t, de még nem adta be a derekát. Macen nincs a Safarinál jobb, szerintem. A Firefox szar - nem tud tőle elaludni a gép magától - a Chrome meg semmi pluszt nem nyújtott, akkor meg minek?
A memóriáról annyit, hogy 2G is elég szerintem, bár több értelemszerűen jobb. Itt az egész család használja és nem panaszkodott még senki. Persze nem virtualizálok és az újabb iLife programokhoz is több türelem kell, de böngészni elég.

Ave, Saabi.

Szerintem téged becsaptak...
Ha hardvert veszel másodkézből, akkor is illik, de ha szoftvert veszel, akkor kifejezetten kötelező a teljes szoftvert minden tartozékával és a hozzá tartozó jogokkal továbbadni. Hát te nem kaptad meg a tartozék agymosást az előző tulajtól, azt, úgy látszik, csak apple boltokban adják:PPP

"Katarzisnak nevezzük az olyan élményeket, amelyek az embert életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkallják..."

Szerintem belefér ebbe a meghatározásba az az érzés, hogy "nekem már csak Apple termék kell, mert az olyaaaaaan jó" :)

Hajlandó vagyok az osx-et elfogadni egy jó oprendszernek, és látom, hogy van abban ráció, ha egységes hardverrel kell dolgozni.

De nem vagyok hajlandó jónak elfogadni az osx+apple hype+apple árszabás triót. Főleg a hype környékét meg a Munka Pista által elképzelt egy karámba beterelt birkák víziót.

Valójában lehet, hogy az osx-et nem is szakmai alapon köpködi a többség, de lehet, hogy én sem.

Le lehetne már szokni erről az árszabás dologról, többször kiderült már, hogy más gyártók (HP, Lenovo, Dell...) hasonló gépei hasonló árban futnak. A hype szerintem nem valós, maximum annyit látok hogy az OS X felhasználók általában elégedetebbek a operációs rendszerükkel és a számítógépükkel mint a többi gyártó ügyfelei. És hát igen, ennek olykor hangot is adnak, de leginkább olyankor mikor megjelenik egy önjelölt FOSS huszár és elkezdi fikázni, amit szeretnek...

Én még erre a MacBook-ra is Arch Linuxot telepítenék Fluxbox-al (meg getty helyett mingetty-t stb.).

Ízlésficamos-e vagyok?

nekem is volt egy macbookom egy darabig, de akarmennyire jo az osx, a wc-uloke muanyagot
keptelenseg volt megszokni egy tp utan, szoval tuladtam rajta eleg hamar =)

Ami még nem tetszik: nincs HDMI vagy DVI port.

A Dellem is 2-3 éves, van rajta HDMI port, eSata is. eSata annyira nem kritikus, de azért legalább egy DVI-nak örülnék (persze van valami VGA kimenet, aztán vegyek hozzá drágáért átalakítót, amivel kompatibilis lesz nem Apple termékekkel is. Na ez nem tetszik).

Btw, tudja valaki, hogy a Cmd+q-t hogy tudnám letiltani? Túl közel van az Alt+q-s kukachoz, néha véletlenül kilépek.

Kép LOL.

Firefox se szaggat, legalabbis nalam nem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Konkretan Mozillaek kijelentettek, hogy csak Windowson dolgoznak GPU gyoristason (meg nekem Linuxon is egyre nagyobb csalodas, foleg Chrome-hoz kepest). Es ha mar Mac, akkor nyilvan HTML5 youtube-ot nezek (ismerve az Adobe es az Apple kozos egymas fele allasat), amiben Safarira tuti full jol mukodik a GPU gyorsitas, de a Chrome-os WebGL-nel is latok erre eselyt (fixme).