Seltron Color Computer 200

Minden gyűjtői körben van olyan kuriózum, melynek birtoklása az igazi kincs kategória. Így van ez az általam kedvelt veterán járművek körében is, példának egy magyar tulajdonú Panhard Levassor gépkocsit említenék.

A héten olyan gép jutott a birtokomba, ami ha nem is ilyen kategóriájú, de azért közelíti szerintem. Ez a gép egy Seltron Color Computer 200, ami a "közismertebb" Laser 200 számítógép egyik klónja. Az eredeti gépet 1983-85 között gyártották Hong-Kong szigetén, a Seltron pedig a Mikrovilág 89-es száma alapján osztrák összeszerelésű gép volt.

Az említett cikkben a sárga földig leírják, de ami lényeges: ÖSSZESEN kb. 80 darabot hoztak be az országba, amiből egy példányt sikerült megtalálnom.

Emlékszem, amikor még csak ácsingóztam számítógép után (ez nagyjából 87-88 tájára tehető), Gyulán az OFOTÉRT kirakatában jó ideig kellette magát egy ilyen gép, egy C64 és egy CPC 464 társaságában. Jóval olcsóbb volt a két másik gépnél, mégsem vette meg senki. Nem is csodálkozom rajta :-)

Amikor megláttam a gépet, szinte elállt a lélegzetem, nem gondoltam volna, hogy valamikor is ilyen jut a birtokomba. A cimbora, aki velem volt, alig bírta terelni a szót, nehogy vérszemet kapjon az előző tulaj :-D

Állapota meglehetősen jó, csak apróbb karcok vannak rajta, a billentyűzet nincs megkopva, szétszakadva. Tudniillik ugyanis, hogy a ZX Spectrumnál is alkalmazott gumibillentyűzet technikáját alkalmazták, minek következtében a gépelés ezen a gépen is kész rémálom (számomra legalábbis).

Memóriája teljes 4KB, bár lehetett kapni hozzá akár 64K-s bővítőt is, illetve fényceruzát, nyomtatót, joystickot, lemezmeghajtót. Basic-je a "szokásos" Microfost Basic, V2.0 jelzésű. A billentyűzeten (és felette) ugyanúgy fel vannak tüntetve parancsok, mint a Spectrumnál, de azzal ellentétben, nem automatikusan "íródnak be" az utasítások egy billentyű lenyomása után, hanem a ctrl billentyű előzetes megnyomásával.

Azon is meglepődtem, amikor a gépen RCA csatlakozós videokimenetet találtam, nem megszokott egy ilyen kaliberű gép esetén. Mint neve is mutatja, színes, teljes 8 színből áll a készlet, egyébként az alján található egy kapcsoló, amivel fekete-fehér módba kapcsolható át. (Volt erről egy értekezés itt, az Atari Flashback kapcsán, ennek az volt az értelme, hogy fekete-fehér tv-n sokkal jobb volt a kép, ha átkapcsoltuk, mintha színes módban lett volna.)

A szétbontás után bebizonyosodott, hogy valami jó eldugott helyen lehetett, ugyanis alig-alig volt benne por és piszok. Legnagyobb hibája - mindössze - a piezzo zümmögő sérülése, ennek egy darabja már a gépben kallódott szétszedéskor, de amikor az alaplapot kiemeltem a gépből, további rész pattant le a rézlemezről. Most nincs hangja, mert nem volt elfekvőben hozzá alkatrész. De hát ez legyen a legnagyobb baja :-D.

Processzora egyébként a Zilog Z80 NEC D780C-1 jelű klónja, 3.58 MHz-en pöntyög, ha hiszitek, ha nem, co-processzort is tartalmaz, ez egy Motorola 6847 típusú video processzor.

Netes keresgélésem során több, a géppel foglalkozó oldalra bukkantam, ízelítőül kettő:

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=155&st=1
http://www.vz200.org/news.php


Így érkezett (klikkre galéria nyílik :-D)

Végül egy pár videó a gépről:

http://www.youtube.com/watch?v=gxcZNLr_TTA
http://www.youtube.com/watch?v=-2HQyle_AC0
http://www.youtube.com/watch?v=NlUwvwW3MoA

(Időközben rájöttem, hogy a régebbi cikkeimben miért nem látszódtak a képek... https...)

Hozzászólások

Szoftver-ellátottsága milyen volt a kicsikének? Kompatibilis volt valamivel, vagy keményen portolni kellett rá?

Sokkal többet én sem tudok, mint te, a fent említett oldalon van egy pár játék, ami letölthető, meg gondolom voltak egyéb stuffok is. A Mikrovilágban megjelent cikk alapján, szerintem Magyarországon semmi program nem volt hozzá.
----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

Nekem van ketto is valahol a padlason.
Sajnos fenyceruza nem volt hozza, marmint nekem.

Elokeressem ? :)