Microsoft Windows

VPN "tunnel split"

Kapcsolódnom kell  egy igencsak levédett VPN -hez. Viszont egy helyi kapcsolatra is szükségem van. A VPN teljesen átveszi a hatalmat (ha bedugok egy USB/Ethernet adaptert azt is kinyomja).

Találtam egy ilyen megoldást:
https://documentation.meraki.com/MX/Client_VPN/Configuring_Split_Tunnel…

Nekem csak egy gép felé kellene kommunikálnom a (helyi) lanon, és nem tudom milyen tartományokhoz kellene külön route -kat felállítanom, ha kiveszem a gw bejegyzést a vpn felé.

Tudtok valami kevésbé destruktív megoldást?

NTFS Adatmentés / helyreállítás

Ismerősöm keresett meg a minap azzal, hogy valami történt a _nagyon_ fontos (akkor miért nincs backup b@zmeg) adatait tartalmazó külső HDD-jével.

A történet elmondása szerint így nézett ki: a diszket csatlakoztatta notebookjára, mert szüksége volt pár képre amit ott tárolt. Lemásolta a képeket, rendben lecsatlakoztatta a diszket majd gondolta, hogy megnéz egy (a külső lemezen lévő) filmet. Rádugta az okostévéjére, mire elmondása szerint a TV felajánlotta, hogy használat előtt formázni kellene a lemezt (wtf?). Mivel a formázásról rémlett neki, hogy az semmi jót nem jelent az adatokra nézve, ezért nyomott egy cancelt és lehúzta a diszket a TV-ről.

A lemezt rádugva a gépemre driver telepítés után nem történt semmi, nem jelent meg a diszk betűjele.

Diskpart-al ezt látom (Disk 1 a szóban forgó HDD):

DISKPART> list disk

 Disk ### Status     Size   Free   Dyn Gpt
 -------- ------------- ------- ------- --- ---
 Disk 0  Online     232 GB   0 B    *
 Disk 1  Online     931 GB  931 GB    *

DISKPART> select disk 1

Disk 1 is now the selected disk.

DISKPART> list partition

 Partition ### Type       Size   Offset
 ------------- ---------------- ------- -------
 Partition 1  Reserved      128 MB  17 KB

DISKPART>

Alapesetben mondanám neki, hogy akkor ennek ennyi volt, legközelebb majd készítesz mentést, DE:

próbaképpen letöltöttem a GetDataBack Pro próbaverzióját és ezzel megnyitva lemezt szépen látszódik az összes adat (képek, doksik, minden) szóval mégiscsak megvannak az adatok. 

Van ötletetek, hogy mi történt és hogyan lehetne helyreállítani az adatokat (a GetDataBack Pro megvásárlásán kívül)?

Köszi!

Windows backup gyalu előtt hogyan?

Egy windows-zal árult új laptopra szeretnék kizárólag linuxot telepíteni. Mielőtt mindent letörlök róla, szeretném úgy lementeni a windowst, hogy azt később vissza tudjam telepíteni (például, ha eladnám).

Első gondolatom az volt, hogy a "slmgr /dlv" paranccsal lekérem a sorozatszámot, ami elég lesz majd egy új telepítéshez.

Aztán elbizonytalanodtam a lehetséges speciális hardverer driverei miatt.

Hogyan érdemes egy minimális backup-ot csinálni egy létező windowsról, hogy az jogszerűen és teljesértékűen visszaállítható legyen? Semmilyen adatmentés nem kell, csak egy üres szűz windowst szeretnék tudni újratelepíteni, ha szükséges.

Win10 túl kicsi start menü ikonok

https://imgur.com/a/jG0Gs0E

A képen látható a probléma. Azóta lettek kicsik az ikonok, hogy nincs monitor kötve a gépre. Évekkel ezelőtt már megoldottom ugyanezt a problémát de sajnos nem írtam fel a megoldást :/

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Ez a powershell parancs nem oldja meg. Van valami ötlete vkinek? 

Mozilla Thunderbird 78.4.0 - Tanúsítványkezelés hiba

Sziasztok!

A mai napon több Windows 10 kliensen frissült a Mozilla Thunderbird 68.12 verziója a 78.4.0 verzióra.

A frissítés rendben lezajlott, minden gépen egy általam üzemeltetett mail szerveren lévő postafiókok vannak beállítva.

A mail szerver let's encrypt által kreált tanúsítvánnyal dolgozik , amit majd 2 hónap múlva kell újra érvényesítenem.

A 78.4.0 Thunderbird valamiért nem hajlandó együtt dolgozni sem ezzel a tanúsítvánnyal, sem pedig másik , a mail szerver által generált tanúsítvánnyal, csak akkor, ha az imap fiókokat eltávolítom a thunderbirddel együtt a kliensről , majd a thunderbirdot újratelepítem és újra felveszem a fiókokat.

A hibaüzenet a következő, amely küldéskor jelentkezik:

A tanúsítvány kulcs használata nem megfelelő a megkísérelt művelethez.

A kiszolgálóhoz kapcsolódó tanúsítvány beállításait javítani kell.

Ha kikapcsolom a titkosított üzenetküldést a kliensben, akkor is ugyanez a hibaüzenet, illetve ha generálok egy OpenGP kulcsot akkor is jelentkezik a hiba.

Alapvetően nem szeretnénk használni végpontok közötti titkosítást, mert csak bonyolítja a dolgokat, bőven elég, a STARTTLS alapú kommunikáció, de a Thunderbird mégis csak akkor javul meg, ha újratelepítem mindegyik kliensen és újra felveszem a fiókokat kliensenként.

 

Google mail, illetve iCloud fiókokkal rendben működik.

Az lenne a gond, hogy ingyenes tanúsítványt használunk, vagy esetlegesen csak egy "bug", amit remélhetőleg javítani fognak?

Valaki esetleg futott bele hasonló problémába, lehet orvosolni a problémát anélkül, hogy a fiókokat és a thunderbirdot újrahúznám a klienseken?

 

A választ és a segítséget előre is köszönöm!

Windows 10 WoL

Ritkán szoktam os-t telepíteni. Most épp kellett egy Win10-et. Az a problémám, hogy a Windows 10-et kikapcsolva (shutdown) nem működik a Wake on Lan. 

NetBIOS-t kikapcsoltam az ethernet kártyán. WoL-t bekapcsoltam. Magic packets only ébresztés bepipálva a kártyán. Mégsem lehet Wake on Lannal bekapcsolni a Win10 shutdown után. Ha teljesen áramtalanítom a PC-t, vagy UEFI-ből nyomom ki, akkor rendben felébred Wake on Lanra. Ezért ez mindenképpen Windows beállítási probléma. Mit kell még beállítani Windows 10-en, hogy működjön a WoL? 

Outlook 2013 -> O365 Hiányzó auto complete lista

Sziasztok,

Szitu a következő: Fel lett telepítve egy gépre az O365, amin előtte O2013 volt. Minden szép és jó, kivéve, hogy a auto complete lista nem ment át. A nk2edit-el látom a listát, le tudom menteni, de nem tudom hozzáadni a o365-höz. Találkozott már valaki ilyennel? A gépen még rajta van a O2013, ezért bár macerásan, de lehet használni, de kellene vmi megoldás.

Köszi!
Sz.

Desktop "relézés"

Adva van egy windows gép, ami VPN -en keresztül, kapcsolódik egy a távoli hálózatban működő windows gépre.
A helyi gépre (amelyik csatlakozik a távolihoz) lehet máshonnan távolról, harmadik pontból (harmadik gép) csatlakozni?

Felhasználó külső lekérdezése

Sziasztok!

Egy AD-s környezetben win10pro klienseken dolgoznak a felhasználók. Van aki közvetlenül a gép előtt dolgozik, van aki távolról, távoli asztal kapcsolaton keresztül és pont ezt szeretném lekérdezni valahogyan, hogy hogyan van belépve. Tudom, vnc-n keresztül belenézek és kiderül. De nincs erre valami normálisabb lehetőség?