Kis HUP Trollhatározó - Troll jelentése, trollok fajtái, ki számít trollnak

Hiánypótló írással jelentkezem, számos alkalommal fordul elő itt a "troll" szó, gondoltam járjuk kicsit körbe a témát. A site:hup.hu troll Google keresés szerint jelenleg 3 850 találat van. Definiáljuk a troll fogalmát, ill. ismertessük néhány típusát. Kommentekben várom a további gondolatokat.

Cambridge Dictionary szerinti definíció

someone who leaves an intentionally annoying or offensive message on the internet, in order to upset someone or to get attention or cause trouble
 
a message that someone leaves on the internet that is intended to annoy people.

Magyarul: valaki, aki szándékosan bosszantó vagy sértő üzenetet hagy az interneten, annak érdekében, hogy idegesítsen valakit, vagy hogy felhívja a figyelmet vagy gondot okozzon

egy üzenet, amelyet valaki az interneten hagy, és amelynek célja az emberek bosszantása.

A Wikipédia már hosszabban tárgyalja a trollokat:

A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. A trollkodás idővel a kevésbé agresszív, inkább viccesebb gúnyolódást, élcelődést jelentő tevékenység jelzőjévé is vált, amivel fontosabb, komolyabb témák, személyek is nevetségessé tehetők, ezzel egyfajta kritikai élt adva. Korábban ilyen jellegű „trollkodás” volt például a politikusok karikatúrái.

Az a felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon, csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz következetesen figyelmen kívül hagyja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés (rövidítése DNFTT).

A troll szó másik jelentése egy északi mitológiából ismert lény. Az internetes szlengben használt változat azonban nem ebből származik, hanem a trolling vagy trawling nevű horgászati technikából, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt, ahogy az internetes troll is teszi egy provokatív megjegyzéssel.

A trollok 10 különböző típusa a Lifewire szerint:

  1. The Insult Troll (A sértő troll)
  2. The Persistent Debate Troll (A folyamatosan vitázó troll)
  3. The Grammar and Spellcheck Troll (A nyelvtan- és helyesírás náci troll)
  4. The Forever Offended Troll (Az örökké sértett troll)
  5. The Show-Off, Know-it-All Or Blabbermouth Troll (A hencegő, a mindent tudó vagy a fecsegő, titkokat kibeszélő-troll)
  6. The Profanity and All-Caps Troll (A trágár és a nagybetűs troll)
  7. The One Word Only Troll (Csak egy szó troll)
  8. The Exaggeration Troll (A túlzó troll)
  9. The Off Topic Troll (Az offtopic troll)
  10. The Greedy Spammer Troll (A spammer troll)

Leghosszabb lista, amit találtam: 135-fajta troll (angol)

Hozzászólások

Azért abból a 10 kategóriából több is erősen kérdőjeles szerintem. #2 The Persistent Debate Troll szerintem nem troll, pl egy erősen véleményes témában ő csak az az oldal, aki nem a te véleményedet képviseli, mert ha mégis, akkor ugye ő a véleményét adatokkal alátámasztó jófiú.

#5 SZVSZ a Blabbermouth inkább a "szófosás" kategória, mint a titkok kifecsegéséé. Amúgy igen, én is szeretném, ha mindenki két mondatban össze tudná foglalni a mondandóját, de általában nekem se sikerül.

#8 The Exaggeration Troll - A túlzás az egy teljesen valid eszköz egy vitában, néha csak így lehet egy szélsőséges álláspont abszurditását demózni.

Kicsit az a bajom, hogy ha mindenkit letrollozunk, aki nem pont a mi vonalunkat képviseli egy vitában, akkor ugyanúgy bezáródunk a buborékunkba, mint amikor letiltogatjuk az ismerősök közül a nemPC megszólalókat. Osztán ha a téma valamilyen külső megmérettetésben vesz részt (pl választás vagy állásintejú), akkor meg csak pislogunk, hogy ha nem az általunk is képviselt egyedül helyes álláspont lesz a nyerő.

Csaba

Szerkesztve: 2021. 01. 22., p – 14:25

/troll on

Valaki kepes volt idot pazarolni hogy errol irjon egy cikket

Várom a szavazás kiírását, hogy ki melyik típusba sorolja magát :)

Lehet kérni a hozzám hasonló szocializmusban nevelkedetteknek majd tolmácsot? :D

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A 'Tizedik' vajon minek számít?

Nemcsak az olyan fél snittben elrejtett, alig észrevehető, pokolian rokonszenves ötletekről van szó, mint hogy az ország vezetői nem csak a túlélésre koncentrálnak, de a legfontosabb művészeti alkotások megmentésére is. Hanem a Brad Pitt folyamatos utazgatása miatt logikusan felmerülő, egyes országokra jellemző válságkezelési stratégiák vázolásáról: nagyon ötletes az Izrael köré elővigyázatosságból felhúzott fal ("az ember hajlamos nem elhinni, hogy valami megtörténhet, amíg meg nem történt - ennek akartunk véget vetni" - utal a holokausztra és az arab-izraeli háborúkra a jeruzsálemi szereplő), a zsidó hagyományokból eredeztetett izraeli vezetői döntéshozatali mechanizmus (ha kilenc férfi ugyanarra gondol, a tizediknek automatikusan az ellenkezője mellett kell érvelni), az észak-koreai diktatórikus megoldási javaslat, vagy a vallási szokások gyakorlása miatti problémák felvetése.

https://www.origo.hu/filmklub/20130627-miert-nincsenek-zsido-zombik-z-v…

Szerkesztve: 2021. 01. 22., p – 17:21

A metatroll pedig azt elemzi, hogy mások melyik troll kategóriába tartoznak. ;)

https://roadster.hu/trollok-utja-norvegia/
https://vjm.hu/norvegia-trollok-hazaja-kedvcsinalo-magazinajanlo/

Túráztam tizenpár éve Norvégiában, itt is jártam akkor. Nosztalgia érzésem van.
Drága ország (forintban), de annyira egyedi helyek vannak arrafelé, hogy egyszer megéri felhúzni azt a túrabakancsot.

A Trollok legendája szép történet.

"Hiánypótló írással jelentkezem, számos..."

"Hiánypótló írással jelentkezem: számos..."

ftfy

A Crybaby trollra tudok is egy példát innen :D

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

#worksforme troll

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

  1. The Insult Troll (A sértő troll) Kisbetu
  2. The Persistent Debate Troll (A folyamatosan vitázó troll) Haroldking
  3. The Grammar and Spellcheck Troll (A nyelvtan- és helyesírás náci troll) Kisbetu, de már láttam ő is hibázott és másik náci kijavította! Ez az! Úgy kell neki!
  4. The Forever Offended Troll (Az örökké sértett troll) Gentoojedi
  5. The Show-Off, Know-it-All Or Blabbermouth Troll (A hencegő, a mindent tudó vagy a fecsegő, titkokat kibeszélő-troll) részben Gentoojedi, részben Haroldking
  6. The Profanity and All-Caps Troll (A trágár és a nagybetűs troll) a trágár Gentoojedi
  7. The One Word Only Troll (Csak egy szó troll) Kisbetu, NagyZ
  8. The Exaggeration Troll (A túlzó troll) Trey
  9. The Off Topic Troll (Az offtopic troll) Ebből kapásból ötöt tudok mondani (fontossági sorrendben): Gentoojedi, Gentoojedi, Gentoojedi, Gentoojedi, Gentoojedi
  10. The Greedy Spammer Troll (A spammer troll) Egyszer bizonyítottam, de soha többet!

A kilences pont pontatlan: Mi az offtopic troll? Szétoffolja az adott témát, vagy eleve offtopicot nyit? Amennyiben van lehetőség offtopic nyitásra és azt is szétoffolja, amitől ontopiccá válik, akkor az mi?

Nálam ez volt a siker 2020-ban, nem az igazgatóvá való előléptetésem.

Egy apróságot kifelejtettem a folyamatosan vitázó trollal kapcsolatban. Van az önmagával is folyamatosan vitázó troll, aki ha neadj isten programozgat is, előfordul, hogy a saját magával folytatott vitája során végtelen ciklusba kerül. Ekkor van az, hogy eltűnik néhány napra/hétre/évre a hupról.

Ugye mindenki tudja kiről van szó?

előfordul, hogy a saját magával folytatott vitája során végtelen ciklusba kerül.

Ilyenkor jöhet jól, 'ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus.'

Szerintem.

A troll az, aki véleményed szerint jogosulatlanul hatol be a széfszpészedbe, hogy aztán kegyetlen egyedül hagyjon a szarral, amire magadban leltél. Olykor troll a valóság, és a saját gondolataid.

:)