Youtube frontend 1.0.1

* Frissítve 1.0.1-re, részletek a poszt végén.

Nem tudom, hogy hányan használják rajtam kívül, de mindenesetre most, hogy a FreePascal 3.2 - több, mint egy év késés után - kb. két hete végre megérkezett és ma végre a hozzávaló Lazarust (2.0.10) is kiadták, így eljött az idő, hogy végre én is kiadjam az újabb verziót (a YT JSON-osítása miatt amúgy is muszáj volt már).

Nézzük a változásokat:

A legfontosabbak:
- A legnagyobb probléma eddig az SSL mizériák miatt esetlegesen be(-nem-)töltődő tartalom volt, ami több embert is érintett. Ugyan a beta5-ben bekerült lehetőségnek a külső tool-lal (curl, wget, fetch, whatever...) való query-zés, de azért ez sem felejtődött el. Újraforgatva FreePascal 3.2.0-val és Lazarus 2.0.10-zel, elméletileg új internal SSL libbel. Ha most sem fog menni mindenkinél az SSL, akkor én már csak a kezem tudom széttenni, nekik marad a külsős tool használata.
- Pár hete a YT elkezdett átállni a kliensoldali - JSON-ból húzott adatokkal történő - renderelésre (kösszép'...) és ha pont egy már átállított szerverről kaptuk az épp lekért oldalt, akkor nem működött, mert nem volt parse-olható HTML... Na, innentől megy akkor is, ha kliensoldali renderrel kaptuk az oldalt, innentől megeszi a JSON-t is.

Újdonságok:
- Lehetőség van user "gyors" blokkolására a tabok menüjében.
- Lehetőség van csak az URL-ek mentésére a historynál, a bookmarkoknál, a playlistnél és a global playlistnél.
- A playlist, a history és a bookmarkok kaptak egy URL mezőt, ahol a kijelölt bejegyzés URL-je látszik, ha valaki másolni akarja.
- A global playlist több elemet is enged egyszerre törölni, vagy mozgatni.
- A global playlist kilépéskor szól, ha nem mentetted el.
- A különféle listákban a keresés előre-hátra végtelenítve van.
- A description innentől kezdve tartalmazza, hogy hány kapcsolódó videó volt és ebből hánynak megjelenítése lett blokkolva.
- A trayicon kiírja az épp nyitott tab címét.
- A bookmarkokat lehet importálni/exportálni.
- A ytdl-format argumentum szeparátora állítható.
- Állítható, hogy a tabbar odascrollozódjon-e az újonnan kinyitott tabhoz, vagy sem.
- Új hotkey: Ctrl+Q-ra kilép a program. (Az ablakot bezáró kombóval (Alt+F4, Cmd+W) ellentétben akkor is, ha az van beállítva, hogy az ablak bezárásakor a tálcára minimalizálódjon.)

Bugfixek:
- Fixálva négy bug a playerek listájának kezelésében.
- Fixálva négy bug a playerek tabkezelésben.
- Fixálva egy index glitch a historyban, closed tabsban és bookmarksban.
- Fixálva egy typo a parancssori template-ek enkapszulációjában.

Letöltések:
- FreeBSD AMD64
- Linux AMD64
- Linux i686
- Solaris AMD64
- Manual
- Online manual
(Az SHA1 ellenőrzőösszegeket a letöltőoldalon kiírja a rendszer.)

Ugyanitt Mac Mini 2009-es kerestetik, hogy buildelhessek OSX verizót is. (Mindegy, hogy early, vagy late, csak legyen benne 2 GB RAM, hogy fusson rajta a 10.11.)

* UPDATE: Egy hotfixet gyorsan applikálnom kellett a JSON-os feldolgozóban, mert akkora katyvasz az egész, hogy úgy tűnt, hogy a compactRadioRenderer node-ok a playlistek, ami igaz, de nem a normál playlistek, hanem azok, amiket a tecső hány össze mindenféle szemétből; így kerül az Amiga videók közé majka és hasonlók. Viszont kezdett gyanússá válni, hogy csak a tecső listái jelennek meg és azok is csak a related videók között, mert természetesen a keresőlistában megint máshogy hívják... Úgyhogy aki letöltötte az 1.0.0-át és szeretné, ha a listákban megjelennének a normál playlistek is, akkor az töltse le megint. Bocsi...

Ja és ezúton küldenék "nagy szeretettel" egy hadseregnyi betépett kanos adóellenőrt a google székházába; már eredetileg is azért kezdtem el csinálni 2017-ben ezt a vackot, mert tolerálhatatlanul sok volt már a JS a tyúktúbon, erre átállítják 100% JS-re; hát mindig van lejjebb... :/

Hozzászólások

Linux 64, letöltöttem, elindult. Láttam, hogy kell neki a youtube-dl, apt -al feltettem. Most már nem indul el, terminálból is csak ennyit mond: 
(ytfe:3285): Gtk-WARNING **: 21:02:45.915: Unable to locate theme engine in module_path: "adwaita",

Szerintem ettől még lennie kellene valahol GUI-nak, de nincs.

Ubuntu 18.04. KDE

Nem kell neki a youtube-dl, csak tudja használni, ha van. A warning érdektelen. Miből gondolod, hogy nem indult el? Visszaadta a promptot? Nincs a trayiconok között a program ikonja? (Zöld YT gomb.) ps aux | grep ytfe mit ad vissza, ha beírod?

Az, hogy a frontendnek nem kell a youtube-dl, az nem jelenti, hogy a lejátszódnak (mpv, vlc, stb.) sem kell. Bár nem tudom milyen lejátszót használsz.

Mit értesz az alatt, hogy "a keresésekre viszont nem hoz normális találati listát", ezt egy kicsit bővebben?

Ja, az azért van, mert közben a Youtube-t a napokban átállították kliensoldali renderelésre (azaz nem normális HTML-es oldalt kapunk, hanem egy JSON tömböt, meg egy bloatware JS alapú rendering keretrendszert, mert nem volt még eléggé telibeverve JS-sel a tecső) és a régi HTML-es lapozó megszűnt. Helyette olyan van, hogy "több találat betöltése". Ennek a visszafejtéséhez még nem volt érkezésem. (Egyébként 20 találatot ad.)

Nincs mit. Egyébként majd ez is meg lesz csinálva, de ezt most már muszáj volt kiadni, mert a korábbi verziók a HTML verzió megszűnésével működésképtelenné váltak és nem lehetett már nézni vele a tecsőt, hacsak véletlenül nem egy olyan szervert kaptál ki, amin még nem frissítették a backendet. Ez persze még most is előfordul, úgyhogy bennehagytam a régi feldolgozót is a programban, biztos, ami biztos.

Már nincs SSL hiba ami eddig nálam mindig volt. Slackware64-current.

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze – 19:09

Bugreport:

 - Nekem nem kezelt csatornakat. Pl a https://www.youtube.com/user/direwolf20 -re nem toltott be semmit. 

Javaslat:

 - Az URL ne gomb legyen, hanem egy beviteli mezo, a vegen egy '>' vagy 'GO' gombbal. 
 - Emigyen lehessen uj tabot nyitni, ami alapbol ures
 - a Preferences nem igazan intuitiv, hogy a "?" -rol nyilik. P, vagy S ha mar betuk, de tehetnel bele par ikont, barmit, amitol beszedesebb lesz. 
 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Bugreport:

- Nekem nem kezelt csatornakat. Pl a https://www.youtube.com/user/direwolf20 -re nem toltott be semmit.

Mert nem kezel csatornákat. Le van írva a manualban, hogy mit tud. Olvasd el a manualt.

- Az URL ne gomb legyen, hanem egy beviteli mezo, a vegen egy '>' vagy 'GO' gombbal.

És akkor hogy adsz meg neki több URL-t egyszerre, hogy ne egyesével kelljen beírkálni őket, ha többen vannak? Csak mert a gomb egy külön formot nyit meg, ahova beszórhatsz egy halom linket és mindet ki fogja nyitni, ahogyan ez a manualban le is van írva. Olvasd el a manualt.

- Emigyen lehessen uj tabot nyitni, ami alapbol ures

Dehát lehet. A menüsorban a + jel, vagy Ctrl + T, ahogy a manualban a menünél és a hotkeyeknél le is van írva. Olvasd el a manualt.

- a Preferences nem igazan intuitiv, hogy a "?" -rol nyilik. P, vagy S ha mar betuk, de tehetnel bele par ikont, barmit, amitol beszedesebb lesz.

Ha föléviszed az egeret, megjelenik egy kis buborékban, hogy "Prefs"; minden gomb felett megjelenik, hogy micsoda, de amúgy a manualban is le van írva, hogy mi micsoda. Olvasd el a manualt.

Ötlet: ha nincs beviteli mezőben a kurzor, a program kezelhetné a vágólapról beillesztést úgy, mintha az "URL" gombbal megnyitott ablakba illesztettél volna be cím(ek)et, és az "Open" gombra kattintottál volna.

Hülyebiztosabb változat: külön billentyűkombináció a funkcióhoz.

Egeres változat: egy új gomb az "URL" gomb mellé; jobb vagy középső klikk az "URL" gombon; az "URL" gombon X ideig lenyomva tartott egérgomb; módosító billentyű + kattintás az "URL" gombra. Hasonló esetben nekem a jobb kattintás az "URL" gombon jönne be legjobban.

:)

Hát ezt bele lehet rakni a programba, de amúgy meg lehet oldani kívülről is; a program ugyanis elfogad parancssorból is URL-eket, azaz, ha beírod konzolba, hogy ytfe 1 2 3, akkor ki fogja nyitni az 1, 2, 3-as linkeket. Akkor is, ha a program már fut, mert akkor az új instance IPC-n keresztül áthajigálja neki az URL-eket, majd kiszáll. (Csak ez kimaradt a manualból. :P Pótolva.) Nekem is így van megoldva, hogy a Ctrl + Shift + Meta + í systemwide hotkeyre a következő shell parancs fut le: ytfe $(xclip -selection clipboard -o) Valószínűleg ezért nem jutott eszembe, hogy ezt a program maga is tudhatná, mert már volt rá külső megoldásom.
A következő verzióba beteszem, köszi a tippet.