Spamassassin adatbázis másolása

Van egy levelezőszerverem, amin a spamassassin egészen jó hatásfokkal azonosítja be a SPAM leveleket.

Ezt az adatbázis szeretném átmásolni egy másik, ugyanolyan levelezőszerverre.

Mivel a spamassassin sql táblákban tárolja az adatait, első körben az sql adatbázist másoltam át. Így azonban az új szerveren egyáltalán nem ismerte fel a SPAM leveleket.

Második lépésként a sa-learn --backup és --restore opcióival próbálkoztam. Sajnos az eredmény ugyanaz.

Mi lehet a módja, hogy a már megtanul bayes adatokat egy új szerverre is át tudjam tölteni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 18., cs – 09:45

Hol tárolja a bayes fájlokat? Központi helyen? Minden egyes user maildirjében? Másold át azokat.

Szerkesztve: 2024. 04. 18., cs – 15:12

A bayes adatbázis egy dolog. A másik a pontozás beállítása, jelen esetben különösen a bayes szűrő pontjai és a spam pont limit. Egyik helyen ha pl. BAYES_50-re kap 0.3 pontot, másik helyen meg 3-at, az teljesen más.

"Sose a gép a hülye."

Lehet máshol is a gond. Nálam egy ideje ki van kapcsolva a bayes. Belső szűrők meg razol, pyzor alapján pontoz. Egész jól. Ha neked semmi nem megy spambe, lehet máshol van gond.

Fejlécben mit mutat?

Úgy tűnik, tényleg máshol van a gond. A fejlécben ugyanis megvan a SPAM jelölés. Nálam a header alapján egy sieve script teszi át a spam leveleket a levélszemét mappába. És az érdekesség: a levelek egy részét nem teszi csak át. Ugyanaz a header néha átkerül a levélszemét mappába, néha nem. Mivel POP-pal néztem, csak azokat láttam, amik nem kerültek át.

Ezek szerint a spamassassin jól működik, csak a sieve script bizonytalan. (Na, ilyet sem láttam még.)

Néhány konfigurációs hibám után végre rendben működik az új szervernél is a spamassassin. De még mindig nem adja ugyanazokat a pontértékeket a beérkező leveleknek, emiatt azok továbbra sem minősülnek spam-nek.

Elképzelhető, hogy a spamassassin nem csak a beérkező levelet nézi önmagában, hanem azt is, hogy hány hasonló levél érkezik be a szerverre, és így más pontszámot adhat ugyanannak a levélnek más-más környezetben? ( Az auto-learning funkció ki van kapcsolva. )

Vannak nagy tömegben érkező spam-ek, amik az első szerverre is több fiókba beérkeznek, és az új szerverre is megjönnek.

A spamassassin a header-ben elhelyez egy X-Spam-Status: mezőt, amiben szerepel a kapott pontszám is. Ez az első szerveren 6.5 körül van, míg az új szerveren ugyanerre a spam-re 3.5 pontot ad. Az első szerveren a BAYES_99 is benne van ebben a mezőben, míg az új szerveren csak BAYES_50 és BAYES_60 értékeket látok. Ebből úgy tűnik, mintha a BAYES pontozása is alacsonyabb lenne, mikozben a BAYES adatbázist az elős szerverről kapta az sa-learn backup és restor műveletével.

Ezek szerint tehát valamit még mindig nem látok jól.