( Friczy | 2001. 08. 17., p – 23:01 )

Hát elöször is: a dselect sokkal rosszabb frontendje a dpkg-nak, mint az apt-get. Hogy az apt-getnek szüksége van-e újabb frontendre, nem tudom, egyelöre nem úgy tünik, az idö majd eldönti.

Egy frontendnek egyébként nem az a feladata, hogy az ismeretek hiányosságát pótolja (bár való igaz, a dpkg kapcsolóit néha meg kell néznem a man-ban, és még mostanában is fedezek fel benne új dolgokat, pedig jó néhány éve használom), hanem az, hogy a napi karbantartási munkát és hasonlókat egyszerübbé tegye. Nem tudom pl, hogy egy több csomagból álló keresztfüggöséget (gnome-ban van ilyen szép számmal) mennyire szeretné bárki is dpkg-val lekezelni, míg az apt-get többnyire helyböl sikerrel veszi az akadályt.

A dselect nagyszerü mivoltáról pedig én sem vagyok meggyözödve, kb. öt-hat alkalommal használtam csomagok felrakására és eltávolítására, utána megmaradtam a dpkg-nál (apt-getnek még híre sem volt). Dselect nagyon jó a kezdeti csomagbeállításokra (bár szerintem elég egy base.tgz és utána egyenként feltenni, amit kell), meg arra, hogy ha van egy jól összerakott gép, akkor annak a csomaglistáját átvigyük egy újonnan telepítettre, más elönyét nem látom.

Feta-t még nem láttam, de ha ott is az interaktivitás lesz az elsödleges (hasonlóan a dpkg-hoz), akkor nem hiszem, hogy tetszeni fog.