( prygme | 2008. 06. 18., sze – 21:08 )

Bátorfi Zsolt kijelentésének legfeljebb annyi köze van a べき乗則hoz, hogy szerepel benne az ominózus 20 80 számpáros. ezért a lakosság eloszlására vonatkozó gyakorlati példád imho ebben a szálban off.

A 80/20-as szabály

Másik mítosz a nyílt forráskóddal kapcsolatban az, hogy ezeket a szoftvereket az egész világ fejleszti. Ez azért nem igaz, mert a közösségek sem eszerint működnek. Sokkal inkább arról van szó, hogy ebben az esetben is a 80/20-as szabály érvényesül, ami azt jelenti, hogy a közösség aktív résztvevői nagyon kevesen (20 százalék) vannak a teljes közösséghez képest. Ha megnézzük, hogy hányan készítik a Linux kerneljét, akkor azt látjuk, hogy az egy kicsi, zárt csoport, és ha ezt összevetjük azokkal, akik felhasználják, akkor azt látjuk, hogy az viszont óriási tömeg. Vagyis ebben a konkrét helyzetben a linuxos tábor 20 százaléka fejleszt és hat a többi 80 százalékra, ami egyúttal problémát okoz az innovációban.

egyébként Bátorfi csúsztat. imho burkoltan arra akart célozni, hogy nagyon kevés gnu/linux felhasználó van jelenleg. mert természetesen nem milliós nagyságrendű a linux kernelfejlesztők száma, és szerinte az összes felhasználó is csak az ötszörösük. ha csak szimplán nem tudja pontosan miről is beszél, akkor meg kimaradt a TFH.
2008ban ez már nevetséges, valszeg ő sem gondolja komolyan. csak FUDol magyar módra. plusz szokás szerint keveri a linux kernelt a teljes gnu/linux rendszerrel.
és milyen közösségről beszél?! attól még, hogy ők egy központilag vezérelt egy Führer akaratának alárendelt oszthatatlan szervezetben élnek, dolgoznak, attól még az a rendszer, amely mára fő konkurensükké vált nem az. sok különböző közösség szerveződött az opensource körül. az értékes részük fejleszt olyan programokat, amelyek a gnu/linux rendszerek kisebb nagyobb részei. de mellettük számtalan cég fejleszt opensource alapon, rajtuk kívül alapítványok, non profit szervezetek stb.
nem az egész világ fejleszti a gnu/linuxot, hanem az egész világon szétszórva mindenütt megtalálhatóak a fejlesztői.
észak amerikai, európai, és japán programozók jelenleg súlyozott számban vesznek részt a munkában. talán itt lehetne alkalmazni a べき乗則 szabályt. :) de ez nemcsak a gnu/linuxra hanem az egész "software iparra" igaz.

szerinte a nem programozó többség igényei megjelennek a microsoft termékeiben, mert bár nem kérdezik meg őket, de a piackutatások, designerek és társaik beviszik a többség elvárásait a programjaikba. még szerinte a opensource vonalon csak a linuxkernel programozók döntenek mindenről. LOL :D a Vista a nagy "kutatások" ellenére valahogy nem lett kirobbanó siker. a valóság az, hogy a microsoft is az egyik leghíresebb ötletmásoló. mostanra elfogyasztotta az üzleti konkurenseit, így már nincs kit másolni, és bajban is vannak. :) egyelőre még nem üzletileg. de ez a történet már rég nem a bevételekről szól.