( gyuri23 | 2025. 06. 23., h – 07:32 )

Magyar nyelven mást jelent az rothadás, az erjedés és a fermentáció. 

Mi a különbség az erjesztés a fermentáció és a rothadás között?

Mind az erjesztés, mind pedig a fermentáció mikroorganizmusok segítségével történik. A fermentáció vagy erjesztés során a különböző élesztőgombákat, baktériumokat és penészgombákat egymagukban vagy különböző kombinációkban használják.
Számos termék készül fermentációval, mint például joghurt, sajt, sör, bor, olajbogyó, savanyú káposzta, szalámi, tea, kenyér, tempe, tofu, almabor.

A fermentáció és az erjesztés a legtöbb esetben ugyanazt a folyamatot jelenti, csak más nyelvi környezetben:

A "fermentáció" a latin eredetű, tudományosabb kifejezés (főként biokémiában használatos).
Az "erjesztés" a magyar megfelelője, inkább a hétköznapi vagy technológiai szövegekben használjuk (pl. bort erjesztünk).

Mindkettő anaerob (oxigénmentes) lebontási folyamat, amelyet mikroorganizmusok, leggyakrabban élesztők vagy baktériumok végeznek.

A bomlás (rothadás) és a fermentálás látszólag hasonló folyamat, mégis nagy különbség van köztük. A fermentáció vagy erjesztés során keletkezett végtermék ehető, mi több tápláló, míg a bomlással keletkezett termék nem ehető, sőt kimondottan káros a fogyasztása (ugye senki sem szokott a hűtőben felejtett, bűzös, zöldes-szürkés, épphogy mászni nem tudó, valaha ízletes ételből falatozni). Leegyszerűsítve: a folyamat az egyik esetben fermentáló, míg a másikban bomlasztó, rothasztó baktériumok tevékenységével zajlik, tehát az „elkövetők“ más-más családból származnak.

AI:

Folyamat típusa Oxigén jelenléte Mikroorganizmusok Példa
Fermentáció (erjesztés) Nincs (anaerob) Élesztő, baktérium Borkészítés, joghurt
Aerob légzés Van (aerob) Szinte minden élőlény Emberi sejtek, talajbaktérium
Komposztálás Van (aerob) Gombák, baktériumok Kerti zöldhulladék lebomlása
Anaerob rothadás Nincs (anaerob) Clostridium-félék stb. Bűzös szervesanyag bomlás