( azbest | 2025. 05. 22., cs – 11:57 )

A mű az, amikor valamit utánoznak valamilyen teljesen más anyagból - általában olcsó hulladékból készült - vegyipari eljárással. Tőlem ehetik, de akkor az legyen más étel, ne utánozni akarjanak valamit és lecserélni, mert olcsóbb gyártani. Elismerem a vívmányokat, hogy a vegyipar segít jobban eltarható élelmiszereket készíteni és sokak ehetnek valami olcsót, hogy ne haljanak éhen. De sokszor hamisítás, félrevezetés és profithajhászás megy csak. Az évtizedek alatt a legtöbb élelmiszerben, amikor receptet váltottak, az azt jelentette, hogy lecserélték olcsóbb, valamivel rosszabbra valamelyik összetevőt. Sokszor ráadásul valami természetvédelmi vagy más kampányt szőnek köré, ami sokszor egyáltalán nem igaz, hanem csalás, szemfényvesztés, propaganda. Ettől még létezhet pozitív változásos csere is, de nem ez a jellemző. Nem állítottam, hogy az összes rossz, létezhet jó is köztük, de a valódi cél nem ez szokott lenni és az eredmény sem szokott lenni egészségesebb. Amit évtizedekkel később már esetleg tanulmányokkal is igazolnak. Bár fizetett tanulmányt bármire lehet készíttetni. 

Azt is tudom, hogy aki sosem ehetett "jót", az nem tudja, hogy létezik jobb is, mint amit a pofájába nyomnak.