Sajnos az első pár kérdésemre nem jött válasz. ;-(
Ha akkora mítosz, akkor miért csökken évről évre az ajánlott koleszterin szint (a New York Heart Association (NYHA) által meghatározott irányadó érték)?
Esetleg, hogy még több ember essen bele a "túl magas" koleszterinszintbe és még többnek lehessen sztatint felírni?
ha nem változtat akkor addig kell a sztatin amíg fel nem fordul.
Min nem változtat? Hiszen magad írtad, hogy táplálkozással nem lehet változtatni, mert a nagyját a szervezet termeli. Így, ha sok, akkor életed végéig kell szedni, nem?
Én inkább dr. Sinatra kardiológusra hallgatnék, mint a kollégád kardiológusára, de mindenki úgy hülye, ahogy akar és úgy néz hülyének másokat, ahogy akar ;-)
Sokan nem tudják, hogy koleszterint lényegében minden sejt állít elő, fontos célokra. Mivel a koleszterin többségében a barátunk, akkor mi az ellenség?
Sinatra: Az igazi démon a cukor! Koleszterinre szükségünk van a szteroid és szexhormonok létrehozásához, az epesavakhoz, hogy hatékonyan tudjunk emészteni, a bőr olajosságához, a neurotranszmitterekhez az agyban, a sejtmembránok stabilizálásához, az immunrendszer több összetevőjének létrehozásához, és a D3 vitamin termelődéshez a bőrben.
A valódi rizikófaktorok az emelkedett triglicerid, az alacsony funkcionális HDL, a magas vércukorszint, a magas HgA1C és inzulinszint. Ezek a metabolikus szindróma tünetei, ami egy egyre elterjedtebb betegség, rengeteg embert érint. Tragédia, hogy ennyire a koleszterinre koncentrálunk, mert közben nem foglalkozunk a szívbetegség valódi rizikófaktoraival