( enpassant | 2024. 07. 04., cs – 10:56 )

Sajnos az első pár kérdésemre nem jött válasz. ;-(

Ha akkora mítosz, akkor miért csökken évről évre az ajánlott koleszterin szint (a New York Heart Association (NYHA) által meghatározott irányadó érték)?

Esetleg, hogy még több ember essen bele a "túl magas" koleszterinszintbe és még többnek lehessen sztatint felírni?

 ha nem változtat akkor addig kell a sztatin amíg fel nem fordul.

Min nem változtat? Hiszen magad írtad, hogy táplálkozással nem lehet változtatni, mert a nagyját a szervezet termeli. Így, ha sok, akkor életed végéig kell szedni, nem?

Én inkább dr. Sinatra kardiológusra hallgatnék, mint a kollégád kardiológusára, de mindenki úgy hülye, ahogy akar és úgy néz hülyének másokat, ahogy akar ;-)

Sokan nem tudják, hogy koleszterint lényegében minden sejt állít elő, fontos célokra. Mivel a koleszterin többségében a barátunk, akkor mi az ellenség?

Sinatra: Az igazi démon a cukor! Koleszterinre szükségünk van a szteroid és szexhormonok létrehozásához, az epesavakhoz, hogy hatékonyan tudjunk emészteni, a bőr olajosságához, a neurotranszmitterekhez az agyban, a sejtmembránok stabilizálásához, az immunrendszer több összetevőjének létrehozásához, és a D3 vitamin termelődéshez a bőrben.

A valódi rizikófaktorok az emelkedett triglicerid, az alacsony funkcionális HDL, a magas vércukorszint, a magas HgA1C és inzulinszint. Ezek a metabolikus szindróma tünetei, ami egy egyre elterjedtebb betegség, rengeteg embert érint. Tragédia, hogy ennyire a koleszterinre koncentrálunk, mert közben nem foglalkozunk a szívbetegség valódi rizikófaktoraival