( _Franko_ | 2023. 12. 19., k – 13:42 )

A fruktóz is jó példa arra, hogy ez az állításod generikusan nem igaz: "Értem, de attól nem lesz valami kevésbé mérgező, mert a természetes környezetében van."

Ez az állításom nem generikus, hanem annak a generikus állításnak a cáfolata, hogy a dolgok egészségesek, ha a természetes környezetükben vannak, lásd a gyümölcsös faszásgot. Ezért írtam azt is, hogy ha a gyümölcsöt mesterségesen összerakjuk, ahogy az van, akkor nem lesz azért egészségtelen, mert mesterségesen van összerakva.

Tehát újra: onnan indultunk, hogy az nátrium-nitrit egy természetben is ebben a formában megtalálható só (a salétromsav egyik sója), csak le kell hajolni érte a megfelelő helyen. Ha ezzel a természetben megtalálható sóval pácolják a húst füstölés előtt, akkor nem okoz botulizmust és ezt időszámításunk előtt mintegy 3000 évvel már megfigyeték és alkalmazták 5000 éven át. És ennek fényében továbbra is vitatom, hogy ha ugyanazt a természetben megtalálható sót E250 néven használjuk, akkor az vegyi anyag lesz és ha ezt a vegyianyagot hozzáadjuk egy természetes eredetű alapanyaghoz, akkor az eltartható ipari végtermék lesz. Mert ez faszság, bárhogy is forgatjuk.