( egmont | 2023. 06. 01., cs – 12:55 )

Saját tapasztalatok:

Homokozóról, ahogy én látom, szó sincs. Azt csinál minden app, amit akar.

Az a koncepció, hogy minden app minden libből a saját külön verzióját használja, hazavágja a lényeget, a processzek közti megosztást: fölöslegesen zabálja a diszkhelyet és a memóriát is, fölöslegesen növeli a startup időt, de cserébe milyen jó, hogy a disztribúciónak pont azt nem kell megcsinálnia, amit amúgy egy disztribúciónak az alap feladata volna megcsinálni. Aztán majd ha találnak egy súlyos hibát egy libben, akkor biztos új verziót kapok minden azt használó snap-ből, biztos.

Az Ubuntu elkezdte snap-ként szállítani a firefox-ot. A mentés funkciója használhatatlanná vált. A GTK ablakban elkezdtél gépelni egy fájlnevet, minden billentyűleütés után elvesztette a fókuszt. Vagy valami ilyesmi. Vártam pár hetet, nem jött javítás. Visszaátálltam nem-snap-re, a Mozilla csapat hivatalos csomagjára, az jó. Hogy van-e köze a hibának a snap-hez per se, nem tudom.

Volt egy szkriptem, felhúzott lxd/lxc konténert, mókolt benne pár percig, utána lezúzta. Mindez loopban sok százszor, egész éjjelen át. Néha elhasalt. Debuggoljunk. A snap random pillanatokban úgy döntött, hogy frissíti magát az lxd vagy lxc (nem tudom melyik volt) szoftvert, kilőve a futó konténereket. Ez eddig még lehet hogy apt-vel is ugyanaz lenne. Apt-ben csomag szinten tudom letiltani, hogy ne frissítsen. Snap-ben csak megnövelni lehet a frissítési időközt maximum 1 vagy 2 hónapra talán, teljesen letiltani nem. És azt is csak globálisan, tehát akkor a firefox-om se frissül soha. Véglegesen úgy tudtam letiltani a frissítést, hogy a snap szervert /etc/hosts-ban behazudtam 127.0.0.1-nek.

Beszéltem debian/ubuntu szakértővel, hogy hol-hogyan is lenne érdemes ezt a koncepcionális problémát felhozni nekik hogy javítsák. Azt tanácsolta, felejtsem el. Fentről ki van adva, hogy tolni kell a technológiát, hogy használható-e vagy szar az már senkit nem érdekel. Megfogadtam a tanácsát, feladtam.