( sinexton | 2022. 06. 13., h – 10:25 )

Nem rossz amit felvetsz, csak nincs szükség rá az alábbi okok miatt:

Ugye súlyozást általában súlyozott aritmetikai átlagnál kell és érdemes használni, azt is normalizált értékekhez.

Viszont az én eljárásomnál összeadás helyett szorzás a domain, melynél függetlenül tudnak kombinálódni a különböző tulajdonságok értékei. Nem az van, hogy az összeadás miatt a nagyobb érték dominálja a végeredményt, hanem teljesen független.

És ez izgalmas, mert így az eljárás non-parametrikus tud lenni, ami mindig a legjobban áhított, vagyis hogy ne kelljen beletenni egy emberi döntést. Ugyanis a súly értéke az szintén egy emberi döntés és mérlegelendő. 2 legyen vagy 1.9 ? Látható, hogy a súlyozott átlagnál a súlyra hivatkozás szőnyeg alá sepri a problémát, vagy másképp fogalmazva, feljebb tolja. Tehát parametrikus marad és ezért nem jó megoldás. Nem univerzálisan generális megoldás.

De ha valaki akarja, akkor lehet súlyozni, csak itt a szorzásban a szorzandó értéket a súly hatványára kell emelni, vagy ha log-ja van véve az értékeknek amit javaslok, akkor a log-ot kell szorozni. Például a Mhz log-ját duplával számolni. Például:

0 + ln( cpu magok ) + ln (mhz ) * 2 + ln ( cache ) - ln ( bruttó ár ) ... stb

Még fontos, hogy bármennyire szűkíthető a válogatandó lista. Tehát tekinthető csak AMD Ryzen proci, csak 3 Ghz felett és csak 8 MB cache felett, max 80e forintárt stb. A pontozás ezen túlmenőleg is segít, mert a maradék halmazból ugyanúgy dönteni kell. Tehát lehet nyugodtan hibrid a döntés, hogy leszűkíted egy alhalmazra emberileg, és azon belül döntetsz gépileg. Ez hasonló a Bayes területhez is, ahol ugye emberi döntésű "prior" van és ehhez megy hozzá a gépi döntés a "posterior" (végső) válószínűség kiszámításához, szemben a frekvencia alapú stat-tal, ahol csak gépi posterior van (ami amúgy sok adatnál megbízhatóbb).