( Caro | 2022. 01. 28., p – 15:47 )

Szerintem fogalmad sincs miről beszélek, de mindegy :) Viszont úgy látom igény az van rá, úgyhogy folytatom! Ti emberek, mindig csak más emberekben tudtok gondolkodni. De még az "ember"-t sem tudjátok rendesen definiálni. És mitől lenne több vagy kevesebb "jog"-a egy embernek, mint egy nem embernek, de aki esetleg ugyanazt az értelmi szintet megüti? Miért csak az ember birtokolhat? Miért gondolja az ember, hogy valami az "övé"? A házad alatt nem lakik talán millió hangya, baktérium, meg ki tudja mi? Nekik miért nincsenek jogaik? Miért gondolja az ember azt, hogy mindenre ráteheti a kezét, hogy korlát nélkül szaporodhat, fajokat irthat ki? Neki ehhez joga van? Mert... csak?

Ettől függetlenül én nem tekintem senki, semmilyen "állam" vagy "ország" tulajdonának magamat, és tök mindegy mit csinálok, mert legkésőbb 40-50 év múlva úgyis csak kukaceledel leszek már, onnan meg kit érdekel?

Amúgy nem mondták, hogy a demokrácia az emberek akaratán alapul? Ehhez képest hány meg hány olyan törvény születik, amit az emberek nem akarnak, és egy csomó nem születik meg, amit meg akarnak.

De a ti társadalmatok nem szól másról, és hogy kicsit on-topic is legyek, csak arról, hogy milyen körforgásokat lehet kiépíteni. Hogyan kell a társadalmat fenntartani. Amihez nem kell ész, max. pénz. Na ezt nyomja Viktor, ezt nyomja Lőrincz, nem véletlenül, mert szellemi kapacitásuk többre nincs. Dohánykoncesszió, útépítések, közműszolgáltatás, kereskedelem, mezőgazdaság... alap infrastruktúra és innováció nélküli területek.

Pedig ha már egy embert felnevelünk, a "jólét"-éért kitermelünk egy csomó nyersanyagot (ami a következő generációknak csak egyre nehezebb lesz), akkor talán elvárható lenne hogy ez az egyén némileg a FEJLŐDÉSÉRT is tegyen valamit. Mondjuk az alaptörvénybe nem azt leírni, hogy mi voltunk, hanem hogy mi AKARUNK LENNI. Hogy ezt az egészet azért csináljuk hogy növeljük a természetről, a fizikáról, matematikáról rendelkezésre álló tudásunkat. Hogy új mérnöki, művészi teljesítményeket érjünk el. Hogy ezért érdemes és kell élni, és ez a társadalom CÉLJA. Nem az önfenntartás! Különben tényleg mi választ el az említett hangyabolytól? De ők legalább az evolúció által egyre tökéletesednek, mi meg már ebben is visszafele megyünk lassan.

És ha ez a cél ki van mondva, és ezzel egyet tudunk érteni, akkor a többit már ennek alá lehet rendelni. Hogy akkor nem hülyeségre pazarlom el az emberek erőforrásait, hanem úgy képzem őket, hogy tényleg előre menjünk, és ne hátra.