( dyra | 2021. 09. 28., k – 09:13 )

A legviccesebb az, hogy már az ókorban is megmondta Platón, hogy a demokrácia a csőcselék uralma. A briteknél a brexit szavazás utáni napokban a keresésekben az állt az első helyen, hogy brexit, milyen következménye van a brexitnek stb.. Mint nálunk az a mamóka aki beállt az előválasztási sorba szavazni és a szentem Orbánra akarta adni a voksát. Nem értette hosszú percekig miről van szó. Még ha egyedi lenne az eset de nem az. Bizz isten Konfuciusznak volt igaza. No meg Platónnak.

A Konfuciusz által megálmodott eszményi államban az ország élén a bölcs uralkodó áll, aki nem rendeletekkel, hanem példamutatással, erényes viselkedéssel vezeti a népet. Az alattvalók hűségesen követik az uralkodót és feljebbvalóikat. A társadalomban mindenkinek megvan a saját rögzített helye az azzal járó jogokkal és kötelességekkel, amit mindenki elfogad, és tisztességesen végzi a dolgát.

Az átlagember beleértve magam igazából képtelen átlátni a gazdaság, a politika működését.  Mindenféle propagandákkal lényegében simán megvezetnek és még azt sem tudod, hogy megvagy vezetve.

Szerintem Kína hosszabb távon minden társadalomnál sikeresebb lesz. Nem szeretnék ott élni (még) de mivel ott felűről szerveznek mindent és nem politikai széljárás szerint nagyobb eséllyel fogják megreformálni a társadalmukat és vélhetően igazságosabb rendszert is fognak építeni mint a nagy fejlett nyugati társadalmak. Persze propaganda gondolom ott is van, de mivel nálunk is tolják rendesen nem gondolom, hogy mi különbek lennénk.