( bennyh | 2021. 08. 13., p – 13:07 )

Én el tudom képzelni, hogy bizonyos módon módosított burgonyával, esetleg más terményekkel is kimértek ilyen eredményt.

Azzal is egyetértek, ha nem feltétlen szükséges (pl orvosi célok) nem kéne nagyon piszkálgatni a géneket. Eddig se arra lett a génmódosított élelmiszer használva, hogy éhező afrikai gyerekeket etessenek, hanem hogy olcsóbb legyen palacsintája Jack-nek (vagy nagyobb haszonnal lehessen adni), hiába állítottak mást.

Ugyanakkor a nemesítés is génmódosítás, csak nem direkt ültetnek be géneket, hanem vegyítenek rokon élőlényeket és az utódokból kiválogatják a megfelelő tulajdonságúakat, szóval macerásabb, mint direkt gént módosítani, de a végeredmény szempontjából mindegy (már ha olyan a génmódosítás, amit hagyományos módon is el lehet érni, nem pedig a szöcskét kombinálják a kukoricával). Vizsgálni kell, hogy ilyen nagy szakadékok esetén milyen hatású lesz a végeredmény.

Az is jogos félelem, hogy az óriásvállalatok hatással lehetnek a tudomány képviselőire, valamint a tudomány még most is sokmindenre nem tud választ adni, ezért nagy óvatosság mellett is bele tud szaladni a késbe. Nem szabad hogy mindenttudónak/mindenhatónak érezze magát egy tudósember, sőt elvárható lenne egy alázat és visszafogottság. 

Ugyanakkor még mindig jobban lehet bízni a tudományban, mint sok hókuszpókuszban. Más kérdés, hogy pl a legnagyobb vívmányokat kezdik egyesek besározni, semmibe venni. Pl oltások.

Én nem látom annyira sötétnek a tudomány terrorját sem, mert már bárki mondhat bárhol bármit, büszke is lehet a hülyeségére, és még követői is lehetnek. Az hogy kiírja magát a tudományos életből? Nem hiszem, hogy zavarná. Termékként be lehet csomagolni a hülyeséget, el lehet adni, terjeszteni, senki nem tudja megtiltani. Sajnos...