( hajbazer | 2021. 06. 05., szo – 12:39 )

A gyakorlat azt mutatja, hogy bőven van helye jogsértő alkalmazásoknak, mivel most is hemzseg tőlük a Play Store. Elég csak a mindenféle kémszoftverre, bitcoin bányára, tévében reklámok magasfrekvenciás azonosítóit hallgatgató, divatalkalmazásnak álcázott malware-ekre gondolni.

Ugyanakkor a NewPipe nem jogsértő alkalmazás. Egyfelől, a Play Store felhasználási szabályzatát sértő alkalmazás még nem lesz automatikusan jogsértő. Ezért maradhatnak fenn a Vimeo és minden más videós oldalról letöltő alkalmazások, a Youtube-ot kivéve. Az alternatív Youtube klienseket a Google profitérdekből a Play Store-ra erőltetett szabályok megszegése miatt törli, nem jogsértés miatt. A Google szándékosan alakította úgy a Play Store szabályait, hogy ezzel az üzleti érdekeit és a profitját védje. Tehát versenyellenesen az olyan termékekkel kapcsolatosan, amiben ő maga is érdekelt, mert az ő tulajdona. Másfelől, a felhasználó részéről sem történik jogsértés, mivel a szerződés semmilyen formában nem jön létre az által, hogy nem használod a Youtube API-t, ami kifejezetten tiltja a letöltést, illetve a videósáv hangsávtól való elválasztását. A NewPipe pontosan ugyanazt csinálja, mint egy böngésző, amivel megnézed az adott videót, azt lerakod ikonba, esetleg annak a cache-éből kimásolod a hangsávot, hiszen maga a tartalom a te saját gépedre lejött, ami a te tulajdonod, ráadásul ez a Google aktív közreműködésével történt. Alapvetően a szerződés értelmezése is igencsak képlékeny dolog úgy, hogy a felhasználó fél anonim és nincs semmilyen módon azonosítva. Nagyjából az értelmetlen kategória. Nem véletlen nem perelget a Google anonim felhasználókat, akik letöltögetnek.

Viszont az üzleti érdekeit a Play Store-ban önkényesen érvényesíti, ami így korlátozza a versenyt, nevezetesen azt, hogy a hivatalos Youtube-kliensnél sokkal jobb, szabadabb, erőforráshatékonyabb, funkciógazdagabb alternatívák létrejöjjenek. Amíg a Google az ingyenesség illúzióját és a hozzá társuló szabad hozzáférést megengedi nem azonosított felhasználóknak is, addig (Magyarországon) minden jogom megvan akár videót, akár zenét letölteni, olyan alkalmazással, amilyennel kedvem van. Ezzel nem szegek meg semmilyen szerződési feltételt, hiszen maga a szerződés sem jött létre.

Ha a Vimeo panasszal él, hogy x vagy y alkalmazás a felhasználási feltételeket nem betartva működik, az adott alkalmazás ki lesz dobva a store-ból.

Ha a Vimeo panasszal él, az az a kategória, amikor a GitHub-ról leszedette a RIAA a youtube-dl-t. Tudjuk, mi lett a vége. A kérdés az, mi lett volna, ha a GitHub a Google és nem a Microsoft tulajdona?