( zZsOlTi | 2021. 04. 28., sze – 23:30 )

"Hát, ha pont akkora siker lesz, mint a Mozilla Do Not Track megoldása "

A mozilla DNT csak egy kívánságműsor:
"Firefox has a Do Not Track feature that lets you tell every website you visit, their advertisers, and content providers that you don't want your browsing behavior tracked.
Honoring this setting is voluntary"

Az apple megoldása nem kívánságműsor. 

"Foglald már össze pár szóban"
Minden eszköznek androidon és almán is van egy IDFA azonosítója (androidon más a neve, de ugyanaz a funkció). Az alkalmazások ezt az azonosítót elérik, és arra használják, hogy alkalmazásokban és alkalmazások között trackeljenek, tudják mit csinálsz, mire kattintottál, mi tetszik, stb. Most képzeld el hogy bármilyen appban kb bármire klikkelsz (pl insagramban egy bikinis audi s3-mas képre) már megy is valahova a világba egy szerverre, hogy ezzel az IDFA-val van egy audis érdekődésű emberünk. Aztán átmész egy másik appba aki kapcsolatban áll egy 3rd party mobil  hirdető céggel és már meg is jelennek nálad az bikini audi reklámok, mert tudják hogy perpill erre gerjedsz. A probléma hogy rengeteg adat van, ezeket lehet gyűjteni, elemezni, összekapcsolni, eladni stb, végsősoron komplett profiozás folyik. Persze anonim, ha elhiszed, hogy pl egy facbook nem tudja és akarja akár konkrét személyhez kötni egy rakat rendelkezésre álló adat alapján.
Most az apple úgy döntött, hogy a user kezébe adja a döntést. Opt-in lett, hogy egyáltalán egy app elérheti-e az IDFA azonosítódat. Nem opt-out, nem sumákolás, nem kívánságműsor, default OFF és az appnak rá kell kérdeznie és az OS csak akkor adja oda, ha megengeded
Az egész tulajdonképpen elvi kérdés. Ennek a játéknak sosem szabadott volna úgy működnie egy platformon sem, hogy default a tudtod nélkül gyűjtik rólad, hogy hol jársz, mit csinálsz, mit keresel, stb. Mindig is ott kellett volna lenni a döntés jogának, ugyanúgy ahogy pl be tudod állítani, hogy megengeded-e egy alkalmazásnak hogy értesítésekkel bombázhasson vagy sem, vagy hogy elérheti a helyadataidat, vagy nem. 

"mitől olyan eget rengetően nagy dolog ez"
Nem mondtam, hogy eget rengető, de egy erős előrelépés privacy téren. Nem véletlenül keltett nagy felhördülést.

"Eleve ez a követ, nem követ, ki követ, miért követ, ha követ, akkor mi okból követ téma olyan, ami az én ingerküszöböm nem éri el. "
Akkor nem vagy érintett. 

"De, hátha meg tudsz győzni arról, hogy a hátralevő néhány 10 évemben időt basszak ell erre (is)."
Nem akarlak meggyőzni :) Valójában semmi időt nem kell rá elbaszni, egyetlen kapcsoló a beállításokban.