( uid_6201 | 2021. 03. 27., szo – 11:18 )

Az előzőről még egy kiegészítés: sok éve sikerült pár hétre hozzájutnom egy Xeon PHI kártyához. Sok mag + magonként 4HT. Azaz rengeteg szál. Szálon belül AVX512, stb.
A mutatvány ez esetben szintén ott akadt meg, hogy volt kölcsönbe egy szuper hardver, a szoftvertámogatása pedig csapnivaló volt. A kettő szorzata azt eredményezte, nem tudtam vele semmi értelmeset kezdeni. Dobtam.
Azóta az Intel is dobta. Utólag belátva idejében adtam fel a gyenge szoftver+doksit támogatás reverz módszerekkel való feltárását.

Tehát:
   1.) jó produktum
   2.) jó fejlesztői szoftver támogatás (lehetőleg a "megszokott" fordító kiegészítésével)
   3.) jó, néhol akár picit szájbarágós dokumentáció
   4.) reklám, terjesztés, közösségformálás

Szoftver terén is fontos: Rust új fordító, hátrány hogy új nyelv. Viszont sokmindenre nagyon odafigyeltek. Fordítót könnyen tudd telepíteni és használni. Hiba esetén lehetőleg adjon segítő tippet. Továbbá jól dokumentált legyen.
Erre az új mikrovezérlőknél, processzoroknál is oda kell figyelni a gyártónak. A TILE lassú elhalásához ez a támogatási környezet hiány is hozzájárult. Maximum az 1. pontot teljesítette, de azt is inkább oly módon, hogy hálózati eszközökre praktikus perifériái voltak. Ahogy pár évvel később lett ARM mag köré épülő hasonló periféria, az pedig fogyasztással (villanyszámla, hűtés, kevesebb hűtőborda okozta termékgyártási költség, ...) nyert.

RISC-V elvileg a kedvező számítás/fogyasztás arányával reklámozza magát. Kérdés lesz a különböző számítási tempó igények mellett, hogy valójában a számítás/fogyasztás arány tényleg az előzetes ígéretek szerint fog-e alakulni?
Ma az új versenyzőknek hátrány ha azt kell mondaniuk, hogy "mi nagyon jók vagyunk, de az architektúránk kizárólag ebben a számítási tempó szegmensben lelhető fel".