( asch | 2021. 03. 04., cs – 18:18 )

Látom még mindig nem érted: az az elvárás, hogy a logika és a tudomány döntsön egyszerűen nem teljesíthető.

 

Például: hogyan oldod fel azt a kérdést, hogy a veszélyeztetett emberek óvása a fontosabb, vagy az, hogy a fiatalok normálisan élhessenek? Én például azt mondom, hogy a fiatalok normális élete a legfontosabb, amit nem szabad elvenni tőlük. Más pedig azt mondja, hogy a veszélyeztetettek élete a fontosabb (amit persze egyáltalán nem biztos hogy a fiatalok életének széttrollkodásával lehet megmenteni, de ők hisznek benne, és ez a lényeg). Na most ebben a kérdésben hogyan tud a tudomány és a logika dönteni? Sehogy! Almát kell körtével összehasonlítani, és aztán dönteni, hogy melyik a fontosabb. Ez emberi kérdés, és nem tudományos kérdés. Világnézeti kérdés!

 

Ennél még durvább az, hogy mivel egyetlen ember nem tud minden kísérletet maga elvégezni, a többi ember viszont eredendően megbízhatatlan (lefizethető, megtéveszthető, magától is tévedhet, ugye ismert, hogy a legtöbb ember arra törekszik, hogy a prekoncepcióit bizonyítsa az igazság megismerése helyett), ezért a teljes igazság megismerése lehetetlen. A Covid esetén a tudomány módszereit is szépen kihajították sokan, ettől sem lett tisztább a kép. Plusz át van politizálva. Nem fogod az igazságot biztosan megismerni tudni! Senki! Mindegy, hogy virológus, vagy hogy milyen diplomája van, akkor is egy hiányos képet fog csak biztosan látni, ami akár lehet tévedés is. Sajnos megérzésekre és ökölszabályokra kell hallgatni amikor végül döntünk. Ez van, ilyen a popszakma. Lehet okoskodni, hogy szerinted nem ilyen, vagy nem ilyennek kellene lennie, de attól még ilyen.

Ott vannak az egymásnak ellentmondó tanulmányok. Általában világnézet szerint szoktak mazsolázni belőle, és azt mondják, hogy a többi hamisítvány, vagy módszertani hibákat keresnek benne. Ha mindet végigolvasod, akkor még talán fel is ismerheted magad is ha van benne módszertani hiba. De ha csak simán csalnak az adatfelvétellel, azt utólag ki sem tudod szúrni. És ilyen ellentmondó eredmények tényszerűen léteznek. Mindet pedig nem tudod megismételni. Végsősoron tehát nincsen eszközöd az igazság megismerésére.

A peer review alapú tudományos világ elbukott. Ezt fel kell ismerni, és el kell fogadni. Ez van. Ettől még lehetnek használható eredményei, de sosem lehetünk biztosak benne. Nem használhatjuk fel az eredményeit vakon. Nincsen egyetlen orákulum, aki az igazság biztos tudásának birtokosa.

Az az igény, hogy a tudomány és a logika talaján álljunk tehát a valóságtól teljesen elrugaszkodott. Mondhatnánk, hogy aki ezt akarja, az nem a tudomány és a logika talaján áll :-)