( pink | 2021. 02. 07., v – 22:42 )

Ezt hittem én is korábban. Amíg majdnem balesetet nem szenvedtem egy nyárra fennhagyott téligumi szettel. Vészfékezéskor úgy elkezdett kúszni-sétálni, hogy öröm.
A tapadás ugyanis csak az egyik összetevő a gumi viselkedésében (egyébként ha faszán túlmelegíted a téligumi anyagát, a tapadási tulajdonságai is erősen leromlanak).

Jelenleg négy autónk van. Ebből hármon cserélem a téli-nyári szetteket, egyen pedig négyévszakos gumi van. Száraz hidegben jó a négyévszakos, de havas, jeges, nyálkás úton szerintem érezhetően jobb a téli. De nekünk ez nem gond, mert ha olyan az idő, legfeljebb valamelyik másik autóval indulok útnak. :-D

Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy a négyévszakos gumi használatával nem lesz kevesebb a gumikopás. Amikor két szetted van (téli és nyári), akkor az egész éves ,,kopásmennyiség" megoszlik a két szett között, míg négyévszakos esetében egész évben az az egy szett kopik.

Szerintem annak érdemes négyévszakossal járnia, aki keveset megy, e miatt az öregedés szokott lenni az EoL a gumiinál, nem a kopás. Valamint nemigen megy ki a városból (azaz kisebb sebességgel, jól takarított utakon közlekedik csak).