( neuron | 2021. 01. 14., cs – 19:50 )

"Marx nem csak abban tévedett, hogy a tőke jobboldali vagy reakciós, de abban biztosan. Az ugyanis világos, hogy a legnagyobb globális vállalatok, a mainstream és közösségi média, a multicégek mind a „woke“ ideológia hívei és aktív terjesztői, propagandistái.

Akik a múlt században még marxisták voltak és el akarták törölni a magántulajdont, azok hirtelen felfedezték a magántulajdon szentségét - e szentség valóban szó szerinti értelemben az hívei szerint. Ismerjük a megfejtést: „a Facebook magáncég, azt csinál, amit akar!“ - nyilvánvalóan akkor ez vonatkozik azokra a vendéglátóhelyekre, benzinkutakra és egyéb magánvállalkozásokra is, akik annak idején az amerikai délen nem szolgáltak ki feketéket. ...

Ahogy korábban a marxisták, szocialisták, kommunisták számára minden eredendően rossz volt, ami „magán“, ma minden rossz, ami állami vagy nemzeti. Nem véletlen, hogy a „woke“ ideológia propagandistái bűnösnek tüntetnek fel mindent, amire az államok/nemzeti kormányok forrást adnak, miközben szentnek mutatják be azokat, akik a „magán“-szektorban teszik ezt. Utóbbi morális többletet jelent, a pénznek elvész a szaga. És ahogy a korábbi marxisták-kommunisták esetében, úgy ma is nyilvánvaló, miért képviselik ezt a hazug retorikát: mert nagyon jól tudják, hogy a „piac törvényei“ akadálytalanul számolják fel a szellemi pluralitást, ahogy korábban a totalitárius állam tette ezt.  ...

Nem véletlen, hogy a „woke“ ideológia könnyebben latba vethető a gazdagok részéről, és alkalmazzák is: az elképzelhetetlen vagyonnal rendelkező Gates, Zuckerberg vagy Dorsey pont, hogy nem a bal ellenségei, mert „kizsákmányolók“ és szupergazdagok, hanem próféták, követendő példák: egyszerre menedzserek és terapeuták. A „woke“-ideológia igen kényelmes a gazdasági erőfölényükkel (vissza)élők számára, hiszen erre a dimenzióra a domináns bal már nem kérdez rá. A Wall Street, a Facebook, a Twitter, az Amazon, az Apple csinálhat bármit, amíg a „jó ügyet“ szolgálja, azaz működteti és propagálja a liberális pszichoterápiát. 

Épp ezért az ellenséggel való leszámolás nem is a munkatáborba hurcolás vagy a javaktól való megfosztás formáját fogja ölteni (még ha ez utóbbi mellékhatásként lehet is az új típusú „igazságtétel“ eredménye), hanem azt, amit „cancel culture“-nak neveznek, a nem megfelelő nézeteket és gondolatokat megfogalmazó emberek kizárását, szellemi megsemmisítését. Ennek ugyanúgy része a közösségi média cenzúrája, az állástól való megfosztás, vagy a gyakorlatban közszolgáltatásként használt szolgáltatások megtagadása."

A valódi hatalom a woke-ideológia haszonélvezői és propagandistái kezében van