( hajbazer | 2021. 01. 04., h – 20:45 )

Egyfelől, nem feltétlenül ő építette ki, csak felvásárolta, lásd UPC általi kis kábelszolgáltató-felvásárolgatások a 2000-es években, Invitel felvásárlása, Vodafone-UPC felvásárlás stb. Másfelől, igen, megmondanám neki, hogy mennyiért adja. Ahogy meg van mondva az áramszolgáltatónak, a vízszolgáltatónak, a fűtőműveknek. Ettől függetlenül, valószínűleg elég lenne csak egy felső korlátot szabni hatóságilag és magukat az egyes előfizetési konstrukciókat meghatározni. Ahogy most van az etikátlan, igazságtalan.

Ha te pl. a pincében vagy a toronytól messze akarod használni a mobilnetet hétvégén a telken, de amúgy a városban élsz ahol mehet ami a csövön kifér, akkor mi van? 

Akkor az van, hogy a mobilnetnél, technológiából adódóan, nem értelmezhető a havi alapdíj, amit a garantált sávszélsesség után fizetsz, így megfontolandó a havi díj elengedése és esetleg a megabájtonkénti díj emelése, de csak akkor, ha másképp veszteséges lenne (elárulom: nem lenne az).

Vezetékes netnél növeljék a kapacitást multiék a sokszorosára, mert évente 1-2 napot előfordul túlterhelés? 

Nem egy-két napot egy évben fordul elő ilyen, hanem országszerte majdnem minden nap, valamelyik szolgáltató valamelyik szolgáltatási körzetében. Igen, ami kapacitást eladnak, amögött legyen annyi infrastruktúra, ami maxra terhelve sem omlik össze. Szerintem ez a 21. században már elvárható, tekintve, hogy nem a Tányéros Tévé és Koakszkábeles Internet Bt. szolgáltat, hanem egy milliárdos multi.

Emiatt legyenek a fogyasztói árak az egekben?

Ha esetleg felszöknének, jöhet a hatósági árazás. Egyébként az se hátrány, ha az egekben vannak. Kevesebb bloat és tudatosabb felhasználás, kevesebb Facebook-, Netflix- és Youtube-függőség.

Veszteségesen nem fognak szolgáltatni hatósági áron az biztos.

Igen, ezt mondták anno az áramszolgáltató-multik is. Aztán továbbra is szolgáltatnak és termelik a nyereséget. Biztos vagyok benne, hogy lehet találni olyan konstrukciót, amivel mindenki jobban jár. Multiék persze nem fognak jobban járni, mert kicsit kevesebb profitjuk lesz, de az ilyesmibe eddig még nem halt bele senki, max. befektetőék jakuzzijában lesz eggyel kevesebb buborék.

A bekötési díjakkal nincs gond?

A bekötési díjakat minden esetben el kell engedni. Az lényegében a szolgáltató saját beruházása, hogy szolgáltathasson.