( zZsOlTi | 2020. 12. 27., v – 22:58 )

"Pont 10 éve kezdték az LTE-t bevezetni. Akkorra pedig már volt országos 3G lefedettség,"
Amikor ~11 éve megvettem az első okostelefonom, akkor emlékeim zerint vidéken még 2G-vel szenvedtem vele egy csomó helyen, 4G/LTE modem meg még sehol nem volt az akkori telefonokban, hiába kezdték el kiépíteni a hálózatot. Szerintem a normálisnak mondható mobilos netezés (online navigáció, videó, zene stream, stb) a 4G-vel jött el. Ehhez pl kapásból új telefon kellett, hiába volt már egy 1-2-3 éves okostelefonod.

"Ami már nincs, hogy egy okostelefont 4-5 évente újra meg kell venni, hogy ugyanarra használhassuk, mert vagy használhatatlanságig lassul, vagy szoftveres inkompatíbilitás áldozata lesz."

Abszolút nem igaz, hogy a használhatatlanságig lelassulna egy 5 éves telefon. Van itthon 2005-ös Galaxy S6 edge, tökéletesen működik. Az újakhoz képest lassúnak érződik, de nem azért, mert lassult, hanem mert az újak sokkal gyorsabbak. Egykori önmagához képest nem lassú, pont olyan mint volt, csak akkor más volt a mérce. A támogatás hiánya inkább az új funkciók és a biztonsági frissítések hiányán érződik. Amúgy simán használható, de mondjuk egy S10-hez képest elavult vacaknak érződik. Pont azért, mert fejlődött a vas, erősebb a SoC, több a RAM, jobbak a kamerák, ugyanakkora házban jóval nagyobb kijelző van, stb. 

"Az nem fejlődés, hogy a többség azért veszi meg az újabbat, mert a régire már nincs támogatás,"

Azért veszi meg a töbsség, mert -ahogy írtad is- mindig vannak akik megveszik, a többség meg látja maga körül a fejlődést, hogy a másiknak újabb van és nem akarnak lemaradni. Abban nagyon igazad van, hogy nem mindenkinek lenne rá szüksége. De szerintem ez az egész inkább emberi tényező (birtoklási vágy, irigység, stb), nem a támogatáson múlik. Én se használnék 10 éves telefont, egyszerűen mindig megkívánom az újakat, 2 évet bírok ki, ha egyébként meg vagyok elégedve egy készülékkel.