( uid_21365 | 2020. 11. 16., h – 19:15 )

Na végre, VÉGRE egy másik DWM-fan (vagy legalábbis user)! Hogy én ennek mennyire örülök! Nagyot nőttél a szememben kolléga hogy ezt megtudtam rólad, már ha megbocsátod ezt a bizalmaskodást!

Na most amit írtál, hogy téged zavar a tudat hogy fut ott az a felesleges bloat, az teljesen igaz rám is! Engem is baromira tud zavarni. Épp csak a fentebbi postjaimban nem ezt hangsúlyoztam ki, egyszerűen mert a topiktéma sokkal inkább magára a látványra volt kihegyezve...

Mindazonáltal engem tényleg igenis zavar maga a látvány is. Talán mert Aspie vagyok. Én nehezen tudok egyszerre több dologra koncentrálni. Amikor koncentrálok, akkor hihetetlen mértékben vagyok erre képes, sokszor kiderült már hogy messze hatékonyabb vagyok ebben mint egy átlagember... sajnos azonban a biológiában nincs „ingyenebéd”, emiatt e képességemért azzal fizetek hogy ebből a mély összpontosításból NAGYON könnyű kizökkenteni engem! Apróságokkal is. És ilyenkor nemcsak az van hogy nehéz újra összpontosítanom, de gyakorlatilag minden ki is repül a fejemből, és például csak nézek mint Bálám szamara a kódra, hogy „mi a francért írtam én ide ezt a sort fél órával ezelőtt?!”

Szóval nálam mindkét dolog közrejátszik a minimalizmus iránti vonzalmamban: az is hogy utálom ha bloat vackok futnak, és az is hogy számomra a minimalizmus kvázi létszükséglet, ha egy picit is komoly dolgot akarok alkotni. Megjegyzem, ez hogy kizökkenthet bármi a koncentrációból, nemcsak akkor igaz ha programozom. Teljesen ugyanez a helyzet akkor is ha regényt írok, csak akkor úgy mondom hogy „kizökkent a hangulatból”.

A waylandról már hallottam... de csak annyit hogy létezik. Bevallom nem igazán tudom, mi akar lenni. Állítólag mintha az X leváltására tervezték volna, ha ez igaz annak örülök mert utálom nagyon az X-et, de - szintén állítólag - hiába tenném fel, mert akkor is meg kéne maradjon a gépemen az X. Na most ennél a pontnál elvesztettem a fonalat mert akkor mi értelme van?! Össze tudnád foglalni a kedvemért röviden, mi ez az izé hogy wayland, mire lesz jó majd, mire jó már most, meg minden?