( Hevi | 2020. 10. 09., p – 00:44 )

...mindkét oldalon olyan feature-ök, amik a másik oldalon nincsenek meg.

Ja, a Google / random Android gyártó telerakja a készülékeit experimental feature-ökkel anélkül, hogy elgondolkoznának rajta, hogy mire is lesz az jó user szemszögből, aztán pár év múlva megy a graveyardba...

Na de micro vagy/és type-c usb kábel nélkül már nem biztos, hogy olyan boldog lennék ... Én azóta wireless töltöm a telómat még a powerbankról is.

Na látod. Lassan kezdesz úgy gondolkodni, mint egy Apple user. Hátrahagyod a XX. századot, a kábeleket így lassan a XXI. század ötödét elhagyva... ("I hate cables. They hate me too because they know that one day I will simply be able to go into that cupboard with a flame thrower and get rid of the lot of them. In the meantime they are determined to extract from me the last ounce of frustrated misery that they can. We do not need the bastards. We shouldn't need the bastards" Douglas Adams, 1989(!!!))

 

Emellett a KDE/GS connectnek is sokat érdekes funkciója van (pl. touchpad/keyboard funkció a csatlakoztatott számítógépen - oda-vissza).

Sidecar?

Cross-device clipboard kimondottan zavarna

Használom, szinte minden nap. Kb. ~15-30 másodpercig él a cross-device clipboard, szóval ha nem direkt akarod használni, akkor nagy valószínűséggel sose okoz problémát.

Okosórás feloldást nagyon nem tartom biztonságosnak

Miért nem? Ha a csukódon van, vagy PIN-t ütsz be a feloldásához, vagy ha a telefonod azonosított, akkor a Watch is felold (apró pici kényelmességek, amire az Apple odafigyel). Ha te gyakran adod kölcsön az okosórádat vadidegeneknek, akkor ez a feature nem neked való. Én szeretem, és szerintem elég biztonságos, hogy a csuklód ~30 centire kell legyen a laptoptól, ahhoz hogy feloldja. Nem kell szarakodni az ujjlenyomat olvasóval; ha gépelésre készen állsz, akkor nosza gépelj. Az Apple nem áll az utadba.

1 bluetooth füleshez általában több eszköz is csatlakozhat...

Ugye itt az a lényeg, hogy automatikusan vált a source-ok között. Füledben van az AirPods, leteszed a telefont, előveszed a tableted, de nem kell nyomogatnod semmit, hogy onnantól kezdve az aktív eszközről hallgathasd a hallgatni valót. Ezt nem használom, mert az AirPods 1 ami nekem van, ezt nem támogatja, és őszintén: jobban örülnék, ha nem automatikusan, hanem egy popup-pal megerősítve transzferálná a hangot, nade na. Mire veszek egy AirPods Pro-t, addigra valószínüleg ez is meg lesz oldva.

Telefon/tablet appok natív futtatása: abszolút nincs igényem arra, hogy a tégla méretű ikonokat egérrel, billentyűzettel birizgáljam

Az a baj, hogy jelen időben gondolkodsz. Ott a Catalyst, ott a SwiftUI, ott az AutoLayout... iOS appok futtatása mac-en nem a végcél, ez csak a kezdet. 3-5 éven belül valószínüleg úgy fognak (ha nem jobban) működni a natív appok, mint manapság a webappok. Hiszen ha egy kódbázisból tudsz fordítani bármelyik platformra (macOS, iOS, iPadOS, tvOS, watchOS), akkor jó eséllyel ki is fogod használni. Ha nem, akkor a konkurencia appja lenyom a francba, ahol viszont odafigyeltek arra, hogy bármelyik eszközön normálisan használható legyen az app. Az Apple most lőtávolban van ahhoz, amibe a Microsoft bicskája beletört a Metro/Modern/Universal appokkal. A koncepció ugyanaz, de a Microsoft nem Apple, így elsiették a piacra dobást, félkész technológiát szállítottak a felhasználóknak. Tudjuk, hogy hova vezetett mindez.

Az viszont elképzelhető, hogy vannak olyan feladatok, amikre létezik többféle megoldás és kiválaszthatod a neked tetszőt. iOS esetén csak az van amit kapsz. Ha valami nem tetszik, nem igazán van választási lehetőséged. Akinek ez a zárt világ megfelel, megértem. Én mindig is lázadó voltam és az az első dolgom egy ilyen kütyüvel, hogy mit hogyan lehet másként csinálni.

Értem amit mondassz, és hidd el, én is forgattam magamnak Gentoo-t, meg hakkoltam magamnak Cairo/Compiz-t annak idején. Ha neked ez még bejön (mert nyilván vannak előnyei), annak örülök. Én a 20-as éveimet elhagyva arra jöttem rá, hogy hiába kihívás és móka és kacagás a saját rendszer összehakkolása, de az ember ideje véges, és (ugyan tőle függetlenül) inkább mentem a Douglas Adams féle értelmezéssel: 

What I want to be able to do is this.

1. Turn on the machine.

2. Work.

3. Have a bit of fun provided I've done enough of 2, which is rarely, but that's another issue.

...

All I want to do is print from my portable. (Poor baby). That isn't all I want in fact. I want to be able regularly to transfer my address book and diary stacks backwards and forwards between my portable and my IIx. And all my current half-finished chapters. And anything else I'm tinkering with which is the reason why my half-finished chapters are half-finished. In other words I want my portable to appear on the desktop of my IIx. I don't want to have to do battle with cupboard monsters and then mess about with TOPS every time I want that to happen. I'll tell you all I want to have to do in order to get my portable to appear on the Desktop of my IIx.

I just want to carry it into the same room.

Bang. There it is. It's on the Desktop.

This is Infra-Red talk. Or maybe it's microwave talk. I don't really care anymore than I want to care about PICTs and TIFFs and RTFs and SYLKs and all the other acronyms which merely say "We've got a complicated problem, so here's a complicated answer to it."

Ha megnézed, ez az AirDrop definíciója. Douglas Adams nem volt boldog amikor ezt a szösszenetet írta:

Let me make one thing clear. I adore my Macintosh, or rather my family of however many Macintoshes it is that I've recklessly accumulated over the years. I've adored it since I first saw one at Infocom's offices in Boston in 1983. The thing that has kept me enthralled and hypnotised by it in all that time is the perception which lies at the heart of its design, which is this: "There is no problem so complicated that you can't find a very simple answer to it if you look at it the right way." Or, to put it another way, "The future of computer power is pure simplicity". So my two major wishes for the 1990s are that the Macinstosh systems designers get back to that future, and that Frank the Vandal gets out of my house.

 

Apple készülékek esetén sokkal nehezebb a dolgokat másként csinálni, mint ahogy azt Cupertinoban kitalálták.

Douglas Adams nem volt boldog amikor ezt a szösszenetet írta. De az Apple úgy néz ki hallgatott rá. "Turn on the machine". "Work". "Have a bit of fun". Talán csak egy véletlen egybeesés, de Douglas Adams akkor fakadt ki az Apple-re, mikor Steve Jobs épp a NeXT-et építgette, miután kirúgták az Apple-től. Egy idő után kénytelenek voltak visszavenni, mikor az Apple már csődközelben volt. A többit meg tudjuk a történelemből. 

A wiki úgy fogalmaz:

The Macintosh's struggle continued after Jobs left Apple.

Android esetén hasonló szoftveres ökoszisztémához nagyon széles hardveres palettáról választhatunk.

Tök jó. Értem mit mondassz. Ha telefon kell, akkor Android esetén több lehetőséged van választani. Igaz. Örülök neki. Tényleg.

Sajnos ha viszont ecosystemet akarsz, akkor se a Google, se az Android, se a Microsoft nem ér közelébe se, labdába se rúghat az Apple ellenében. Neked jó az Android, mert Linuxot használsz. Nem kompatibilisek platform szinten, szóval nem is hiányzik a kompatibilitás, hiszen el se tudod képzelni, milyen az, amikor az eszközeid nap-mint-nap úgy együtt dolgoznak, mintha csak egy eszköz lennének. Én ezt értem. Én szeretem azt a szabadságot, hogy pl. ha elkezdek olvasni egy cikket a telefonon, de rájövök, hogy ez a tableten kényelmesebb lenne, az 1 darab tappintás. Vagy olvastam egy kommentet a HUP-on, amire egy egész oldalas választ akarok írni a mac-en, az is egy tappintás...

Saját szemszögből: én azért konvergálok Apple development irányába, mert 10+ éve is az volt az álmom, hogy egy darab programnyelvvel fogok tudni desktop/laptop + mobil + tablet + wearables platformra kódolni saját felhasználásra. Nézegettem anno a Cordovát, Adobe Flash/Flexet, Qt-t, Xamarint, meg az összes többi futottak még technológiát. Egyik se vált be. Az összes elvérzett valamin.

Ehhez képest jelenleg az Apple a Swift + SwiftUI irányába halad. Erre vártam évek óta. Nem az Apple miatt, hanem a fejlesztés szabadsága miatt. A Microsoft már majdnem megvalósította, még a C#-ot is elkezdtem nézegetni, aztán fogták magukat és kivégezték a mobil platformjukat. Ne haragudj, de nekem erre a fajta hektikusságra nincs se időm, se energiám.

Ha neked ez nem kell; ha neked nem kell az ökoszisztéma, nem kell az integráltság, nem kell a szabadság, amit a device-független fejlesztés okoz... én megértem.

De visszatérve arra, amire eredetileg válaszoltam:

De egy 250-300 (vagy még több) ezres Androidos telefon esetén (amit egy ligába szán a gyártója az iPhone-okkal) már messze nem olyan durva a különbség sem minőségben, sem sebességben, sem support terén

Biztos, hogy nincs (olyan durva) különbség egy drága Androidos, és egy drága iOS készülék között?