( ggallo | 2020. 09. 22., k – 16:37 )

Hát, egy enterprise eszköz (mint amilyen a ZFS is, pl.) olyan környezetbe lett tervezve, olyan feltételekre. Ha valaki máshol akarja használni, akkor természetesen megteheti, de vagy biztosítja az enterprise feltételeket, vagy együtt él a problémákkal, ami ezek hiányából fakadnak. És erről nem az adott rendszer tehet, ez nem hiányosság/hiba.

Szóval szerintem releváns ezen kifejezések felemlegetése jelen esetben is, mert a ZFS nem kérdezi telepítéskor, hogy home vagy enterprise use case lesz, és annak függvényében vagy tud mindent IS (szegény az otthoni user, így különböző diszkekkel, 100% kapacitás kihasználással, megfelelő redundancia mellett megy megbízhatóan), vagy korlátai lesznek (fizessen a cég, van miből, így különböző diszkek esetében a legkisebb határozza meg a méretet, a többi kapacitás bukó).

Egyébként szerintem ebből nagyon messzire menő vitát is lehetne kreálni (de nem szeretnék), mert nekem elsősorban azért nem tetszik az ilyen, mert ha otthon így-úgy sikerül összetákolni, akkor jön a "működik ez, nem kell drágább-jobb céghez sem, mindenki csak le akar húzni, eladom másnak így ahogy van, olcsón", és máris fordul a kocka. Vagy a másik oldalról nézve, aki rendes rendszert akar csinálni az ügyfeleknek, az igényes annyira a munkájára, hogy otthon, privát felhasználásra is rendesen csinálja meg, nem összetákolja. Abból legalább tanul. Ráadásul pont diszkekről beszélünk, amiből mindig lehetett olcsón venni még itthon, Forint alapon is, sokat.

De mondok akkor consumer grade cuccra épülő tárolós példát: olvasgasson Backblaze blogot. Ott minden sima bolti, nem üzleti célra szánt. Mégis 60 db egyforma lemez egy storage pod és 20 db tök egyforma storage pod egy vault. Pedig biztosan nekik is egyszerűbb lenne ha akármit bedobálhatnának a dobozokba ami épp a legolcsóbb.

De ha már így alakult, akkor engem érdekelne, hogy mi vezérel, hogy a tákolás védelmére kelj? Persze én is szoktam próbálkozni, ilyen-olyan "nem szép" megoldásokat kipróbálni itthon. Nem arról van szó, hogy én lennék a "csak az ajánlás szerint mindet, pénz nem számít" elv földi helytartója. Csak érdekel, hogy miért fontos az, hogy senki sem mondja ki, hogy ne tákolj, nem lesz jó?