( prion | 2020. 09. 14., h – 10:01 )

Szerintem ezt nincs sok értelme keverni azzal, hogy ki mennyire idióta.

Sokkal rugalmasabb ez az egész nyelvhasználat, mint ahogy itt írsz róla. Ha ilyen lenne, akkor még mindig azt a nyelvet beszélnénk mint ezer éve. Ami felől nézve ahogy ma beszélünk a te szavaiddal élve egy igénytelenség és viszont innen nézve az tűne úgy, aki azt beszéli ma.

Eleve a helyesíráskönyv is egy ajánlás. Ami persze jó betartani, mert könnyebb olvasni, ha mindenki hasonlóan írja a dolgokat. De ennyi. Praktikus dolog, nem ilyen helyességi, meg okossági ügy. Ráadásul ha a társadalom változtat, akkor ezt is hozzá szokták húzni. Az nem tudom megvan e, hogy a nyelvészek nem a szótárt használják, ha tudni akarják milyen szavak vannak, hanem mondjuk a google-t vagy bármilyen formályát ahol a nyelvhasználatot természetes közegében vizsgálhatják.

És amúgy a rugalmasság és változás nem csak a szókészlre, hanem a szerkezeti dolgokra is érvényesek. Ezek is változnak. Ha olvas az ember régebbi szövegeket ezt is tapsztalhatja.

És ezekkel nem azt akarom mondani, hogy nem kell törekedni arra, hogy úgy fejezzük ki magunkat, hogy azt megérthessék mások. Csak a dolgok nem ilyen mechanikus, merev dolog.