( xclusiv | 2020. 06. 23., k – 16:31 )

De nem lehet végtelen számú megfigyelőt ültetni a szavazókörökbe se. Én pl. egy iskolai tanteremben szavaztam, volt 2 vagy 3 X-elő fülke, volt egy urna, és volt egy asztal, ahol ült kb. 5-6 Mancika. Az egyik ellenőrizte a személyi adataimat egy listából, egy másik alájratott egy füzetben a nevemnél, a harmadik adott borítékot és szavazólapot, a többi pedig főleg pogácsát majszolt. Nyilván lehetne még odatenni rajtuk kívül 5-10 embert, de ettől többet nem nagyon, és már ők se igazán látnának semmit egymástól. És ennyivel több embert megvenni nem is lenne sokkal drágább.

És hát pont itt írta valaki, hogy a szavazókörök negyedénél nem volt egy ellenzéki delegált sem. Szóval volt egy fideszes delegált (ellenőr), és ott voltak a mindenféle állami dolgozók (akik a lebonyolítást végezték), akik szintén nem függetlenek a kormánytól, és hát simán érezhetik úgy, hogy ha valami csúnyát mondanak, akkor az állásukat veszélyeztetik. Szóval borítanák a bilit, ha netán látnának valami furcsát, vagy inkább elfordulnának gyorsan? Kiket ültetnél még oda?

A szavazókioszkos történet meg kicsit meseszerű. De toljuk akkor így: nyilván ez az 1 vagy 2 informatikus pontosan tudná, hogy a < 1 milliárd mellé kapna egy ólommérgezést is az elcsalt választás után, mert nyilván egy ilyen embert nem hagynak futni. És nyilván a pénzt se hagynák nála, szóval eléggé sucide mission.

De komolyra fordítva: nyilván eléggé le lehetne csökkenteni ennek az esélyét. Ugye minden szavazókiosk le van pecsételve, és biztosítéknak lenne még benne egy számláló, ami minden kinyitáskor nő egyet. Ez a számláló nulláról indul, tehát az első kinyitáskor 1-et kell, másodiknál kettőt, stb. Valamiféle PROM-szerű megoldás kellene ide, és egy egyszerű uC egy baromi egyszerű kóddal. Minden kinyitást papíron is dokumentálni kell, és ha nem annyit mutat, akkor az adott szavazókör szavazatai érvénytelenek, újra kell szavaztatni.

Maga a szavazó se bonyolult, van egy kijelző, max. 8 sorban a jelöltek/pártok, a nevük mellett 1-1 szavazógomb, és 2 lapozógomb (fel, le). Ha lehet lapozni, akkor alul/felül mutatja, hogy lapozáshoz ezt a gombot nyomd meg. Ha szavazógombot nyom a polgár, akkor rákérdez, hogy "tényleg XYZ-re akarsz szavazni, igen a legfelső gomb, nem a legalsó gomb. A szavazatot rögzíti (növel egy számlálót), ekkor tilinkózik és villog, egyértelműen jelzi a külvilág számára a szavazat leadását. Az egész szavazócucc egy mikrokontrolleren fut, mindenhol egységes, a kód nyilvánosan elérhető (a bináris is). A jelöltek neveit pl. pendrive-ról olvassa be, ezt a szavazás megkezdése előtt dugják be egy külön zárható kis rekeszbe, és persze lepecsételik. Van még egy USB aljzat, ha oda betolnak egy pendrive-ot és arra kiírja az addigi eredményeket. Az egész cucc akkuról megy, első bekapcsoláskor lefut egy selftest, ellenőrzi az akkufeszt, végignyomattajta a gombokat, kér pendrive-ot amire kiírja az eredményeket (ugye minden nulla), egy másikat amiről beolvassa a neveket, stb. A második bekapcsoláskor lehet szavazni, a későbbiekben nem, csak eredményt lehet kiolvasni. A kiszkokat a választás után 1 hónapig őrzik, bármelyik induló párt képviselői ellenőrizhetik, kiolvashatják az eredményeket, felbonthatják a dobozt, kiolvashatják a kódokat, stb. Ugyanez igaz a választópolgárokra is, minimum 100 választópolgár kérésére az általuk kijelölt szakértő (csoport) tetszőleges kiszkot átvizsgálhat. A kioszkok minden piszkálása szigorúan dokumentált, kamerával rögzített, stb. A 10k szavazókörhöz lenne mondjuk 15k kioszk, ezek egy részét vinné magával a telepítő banda tartalékként, hogy ha a selftest nem megy le, akkor ez ugrik be a helyére. De lennének olyanok is, amiket nem használnak a választáson, hanem a raktárban csücsülnek, és a polgárok/pártok megbízottjai vizsgálhatják ezeket, próbaszavazást csinálhatnak rajta, ellenőrizhetik a működését (a korábban írtaknak megfelelően) a választás előtt és után is. A kioszkok sorsa (melyik hova kerül) nyilvános sorsoláson dőlne el.

Hol a hiba ebben a gondolatmenetben?